BAE Systems vyvíjejí pozoruhodný X-wing bojový dron STRIX  
Nový bojový dron STRIX je vybavený 4 křídly. Připomíná rebelský X-wing nebo mikroraptora, který unese 160 kg výzbroje či přístrojů, s doletem 800 kilometrů. Jeho předností je kromě hybridního pohonu a kolmého startu s přistáním i značná skladnost. STRIX lze složit tak, že se pohodlně vejde do běžného přepravního kontejneru, což mu dává široké možnosti využití.
Dron STRIX při startu připomíná mikroraptora. Kredit: BAE Systems Australia.
Dron STRIX při startu připomíná mikroraptora. Kredit: BAE Systems Australia.

Společnost BAE Systems právě představila fascinující autonomní dron STRIX se 4 křídly, který připomíná rebelský stíhač X-wing nebo druhohorního mikroraptora. Víceúčelový STRIX, jehož vývoj probíhá v Austrálii, má hybridní pohon, využívá kolmý start i přistání (VTOL) a je skládací do té míry, že se vejde do klasického přepravního kontejneru. Při bojovém nasazení uveze 160 kg nákladu, tedy například raket a pum, s doletem 800 kilometrů.

 

STRIX při bojovém letu. Kredit: BAE Systems Australia.
STRIX při bojovém letu. Kredit: BAE Systems Australia.

STRIX se objevil na australské přehlídce Avalon Air Show, kde se s ním setkali představitelé leteckých sil především západních zemí. BAE Systems Australia tento dron vyvíjejí ve spolupráci se společností Innovaero z australského Perthu. Podle dostupných informací může STRIX provádět údery vzduch-země, letecký průzkum anebo hrát roli doprovodného stroje pro pilotované stroje, v tomto případě pro bojové vrtulníky.

 

Let dronu STRIX zajišťují 4 velké rotory, které jsou umístěné po jednom na konci každého z křídel. Křídla dronu jsou jednoduše skládací. STRIX je možné složit do prostoru o velikosti cca 2,6 krát 4,5 metru a pak ho umístit do kontejneru, což umožňuje jeho přepravu běžným nákladním automobilem.

 

STRIX je velmi skladný. Kredit: BAE Systems Australia.
STRIX je velmi skladný. Kredit: BAE Systems Australia.

Vzhledem ke schopnosti kolmého startu a přistání STRIX nepotřebuje letiště, ani žádné speciální startovací či přistávací dráhy. Díky hybridnímu pohonu má úctyhodný dolet a výdrž ve vzduchu, což ho předurčuje i ke složitějším bojovým operacím se solidním nákladem zbraní či vybavení.

 

Může operovat plně autonomně, přičemž komunikaci se strojem zajišťuje platforma Strix Vehicle Management Systém, kterou BAE Systems již využívají pro komunikaci s jinými autonomními systémy ze své „stáje,“ jako je autonomní varianta pásového obrněného transportéru M113 nebo tryskového bojového dronu d MQ-28 Ghost Bat. Tento komunikační systém může pracovat na pozemní stanici nebo třeba na palubě pilotovaného vrtulníku, jehož posádka může díky dronu STRIX podstatně rozšířit své operační možnosti.

 

Jak prohlásil šéf BAE Systems Australia Ben Hudson, STRIX by měl být schopný operačního nasazení v roce 2026 a v tuto chvíli již probíhá stavba prototypu. Jde o první dron tohoto typu, jehož vývoj probíhá v Austrálii, na což je Hudson náležitě pyšný.

 

Video: BAE Systems Strix tail-sitting X-Wing UAV

 

Literatura

New Atlas 27. 2. 2023.

Datum: 28.02.2023
Tisk článku

Související články:

Bojový tryskový dron Loyal Wingman poprvé testoval motor     Autor: Stanislav Mihulka (23.09.2020)
Ostře sledovaný bojový dron Loyal Wingman poprvé vzlétl     Autor: Stanislav Mihulka (05.03.2021)
Turecký tryskový bojový dron Kızılelma testuje pojíždění na ranveji     Autor: Stanislav Mihulka (26.11.2022)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz