Čína předala umělé inteligenci kontrolu nad průzkumným satelitem. A děly se věci  
Podle čínského South China Morning Post nedávno umělá inteligence převzala řízení jednoho z mnoha malých čínských satelitů pro dálkový průzkum Země. Inteligence ovládala satelit Qimingxing 1 po dobu 24 hodin a určovala, co bude sledovat. Zvolila bizarní cíle pozorování, což vyvolalo spoustu otázek.
Město Patna, na které byla velmi zvědavá čínská inteligence. Kredit: Chandan Singh / Wikimedia Commons.
Město Patna, na které byla velmi zvědavá čínská inteligence. Kredit: Chandan Singh / Wikimedia Commons.

Umělé inteligence představují ohromnou výzvu, a to z rozmanitých důvodů. Například Číně umělé inteligence nepochybně přidělaly mnoho vrásek na čele. Komunistický režim vnímá inteligence, především jejich „nezávislost,“ jako závažné ohrožení. Hrozbu se snaží potlačit a rádi by umělé inteligence naopak využili ve svůj prospěch. Zároveň se neustále snaží získat výhodu nad Západem a přizpůsobují tomu všechno, včetně zpravodajství. Proto je nutné brát zprávy z Číny, obzvláště v případě umělých inteligencí, velmi obezřetně.

 

Japonský přístav Ósaka. Kredit: 663highland / Wikimedia Commons.
Japonský přístav Ósaka. Kredit: 663highland / Wikimedia Commons.

Můžeme-li věřit čínskému plátku South China Morning Post, čínští badatelé zcela nedávno předali umělé inteligenci na dobu 24 hodin kontrolu nad jedním z čínských satelitů. Jde o Čínu, takže si nelze představit, že by to byl nějaký okamžitý nápad skupiny odborníků, který by nebyl schválený stranickým vedením.

 

Dotyčná umělá inteligence sídlila na zemském povrchu a údajně pracovala zcela bez lidské intervence. Jejím úkolem bylo ovládat určité funkce vybraného satelitu, kterým byl malý satelit pro sledování zemského povrchu Qimingxing 1.

 

První start rakety Dlouhý pochod 8. Druhá raketa tohoto v únoru 2022 vynesla na orbitu zmíněný satelit Qimingxing 1. Kredit: CNSA.
První start rakety Dlouhý pochod 8. Druhá raketa tohoto v únoru 2022 vynesla na orbitu zmíněný satelit Qimingxing 1. Kredit: CNSA.

Zároveň měla sledovat místa na zemském povrchu, která považovala za zajímavé. K tomu se sluší poznamenat, že o této umělé inteligenci není téměř nic známo. Není jasné, jak a na jakých datech byla vycvičena, což přitom zásadně ovlivňuje „chování“ inteligencí.

 

Umělá inteligence řídila satelit a pozorovala zemský povrch. Bylo to prý velice zajímavé. Inteligence si vybrala několik míst k pozorování, ale není moc jasné proč. Nevědí to ani tvůrci této inteligence. Například detailně sledovala starobylé indické město Patna, zhruba o velikosti Prahy, které leží na řece Ganze a je metropolí indického státu Bihár, hraničícího s Nepálem. Inteligence se rovněž intenzivně zajímala o japonský přístav Ósaku.

 

Podle dostupných informací se zdá, že by sledované cíle mohl spojovat určitý vojenský význam. Město Patna si inteligence mohla vybrat v souvislosti se šarvátkami mezi Čínou a Indií v roce 2020 a přístav Ósaku zase kvůli tomu, že tam občas kotví americké válečné lodě. Asi nikdo by se nedivil, kdyby zmíněnou čínskou inteligenci cvičili vojáci.

 

Pokud je známo a je-li to pravda, šlo o první případ, kdy byl umělé inteligenci svěřen celý satelit, aniž by inteligence dostala nějaké konkrétní úkoly. Na druhou stranu, inteligence sice plně ovládala kameru satelitu, ale nemohla měnit jeho oběžnou dráhu. Čínští badatelé doufají, že díky takové umělé inteligenci v budoucnu zjednoduší provoz rychle rostoucí flotily čínských satelitů pro průzkum Země, který je teď zhruba 260. Řada z nich prý není příliš využitá, takže by je mohla provozovat umělá inteligence, nepochybně pro vojenské účely.

 

Literatura

IFL Science 18. 4. 2023.

Datum: 19.04.2023
Tisk článku

Související články:

Designated Driver vyvíjí dálkové řízení pro autonomní auta v nesnázích     Autor: Stanislav Mihulka (28.03.2019)
US Navy chce robotické lodě, které budou mluvit jako námořníci     Autor: Stanislav Mihulka (05.01.2020)
Boeing a US Navy testují autonomní verzi letounu EA-18G Growler     Autor: Stanislav Mihulka (07.02.2020)



Diskuze:

Ale no tak

Wilhelm Blameberg,2023-04-23 13:49:28

"...Zároveň se neustále snaží získat výhodu nad Západem a přizpůsobují tomu všechno, včetně zpravodajství. Proto je nutné brát zprávy z Číny, obzvláště v případě umělých inteligencí, velmi obezřetně..."Osle, už delší dobu u tebe čas od času pozoruji nebohulibou věc. Začínáš politikařit...majoritě zdejších čtenářů, byť nepochybně intelektuálně zdatných, to zjevně "liberálně-demokratické" konfirmační zkreslení neumožní identifikovat, nicméně je to bohužel tak, a dá se říci, že těmito, v současnosti v naší společnosti značně předsudečnými tendencemi vůči tzv.konkurenční geopolitické sféře, jsem dlouhodobě znepokojen, jelikož neobjektivita, očividná zaujatost, a mediální zpolitizovaný agenda setting, podstatně nabírají na obrátkách...to co tu Osle, vyčítáš východu, lze totiž stejně dobře aplikovat na západ, neboť tomu je nyní naše vládní představenstvo nepokrytě oddané, (podobně jako bylo v dobách totality konkurenční světové straně) a proto veškeré informace, co nám mainstream 24/7 předkládá, jde od ČTK, přes Reuters, až k všemožným, taktéž zpolitizovaným neziskovým organizacím či "disidentům z východu", jejichž tvrzení je horko těžko ověřitelné, obzvlášť na, od "fake news" odindexovaného, Googlu, jenž vám díky tomu předkládá jen křišťálově čistou pravdu tak, jak jí vnímá sám západ)).. Ano, jaké překvapení... i tuzemská mainstreamová massmedia jsou díky to u denodenně plná zpolitizovaných polopravd, otevřené nenávisti, a absurdních předsudků. Čili, sami máme kýbl másla na hlavě, pakliže vyčítáme východu to, co sami běžně ve společnosti aplikujeme, a nalháváme si, že jsou tyto kroky "nezbytné k preventivní ochraně liberální demokracie", ačkoliv jí tím paradoxně pomáháme pomalu transformovat směrem ku totalitním režimům..dle mého názoru by se jednoduše měli autoři tohoto vědecko-popularizačního webu politikaření zcela vyhýbat, a být pokud možno neutrální. Jistě vás totiž dlouhodobě, a s oblibou, čte i mnoho společností neprávem oškatulkovaných "dezolátů", jenž si toto označení zasloužili neprávem proto, že si názorově dovolují plavat mimo konformní proud..

Odpovědět

A co na to turisté?

Ladislav Nešněra,2023-04-22 00:22:43

Baví mě ta předpojatost. Poměr zahraničních cest vůči obyvatelstvu mají stejný jako USA - 1:10 (https://www.statista.com/statistics/277250/number-of-outbound-journeys-of-chinese-tourists/, https://www.statista.com/statistics/214774/number-of-outbound-tourists-from-the-us/), přitom desetinovou paritu kupní síly. Evidentně jim konfrontace tamních "hrůz" se světem vrásky nedělá..

Odpovědět

Vůbec bych se tím netrápil

Jiří Kolumberský,2023-04-21 08:53:48

Například, taková populární OpenAI mele neustále kolem dokola, jako polámaný gramofon, nesmysly typu: nejdůležitější je etika a morálka, ochrana menšin, ochrana lidských práv, udržitelný rozvoj, ochrana přírody a zvířat a další a další úplné nesmysly bez logiky, ladu a skladu. Proto si myslím, že čínská komunistická strana vůbec nemusím mít starosti ohledně umělé inteligence protože si ji může naprogramovat stejně jako zmíněnou OpenAI.

Odpovědět


Re: Vůbec bych se tím netrápil

Jaroslav Bystřický,2023-04-22 07:26:11

Vy osle. Chcete aby to tu vypadalo jako za komunismu?

Odpovědět

Fuj ta čínská AI

Dagmar Gregorová,2023-04-19 20:18:51

No co si to ta AI cvičená komunistickým režimem nedovolí! Zahledět se na Patnu, nebo Ósaku.
To satelity jiných zemí, které jsou pod kontrolou lidské inteligence, zejména navlečené do různých uniforem, sledují jen a výhradně, jestli někde nehoří les, nebo nehrozí záplavy, nebo se někde netopí na moři nějací migranti - jednoduše samé "bohulibé" cíle.

Odpovědět


Re: Fuj ta čínská AI

Jiri Matous,2023-04-19 20:58:01

:):):)

Odpovědět


Re: Fuj ta čínská AI

Jindřiska Kralova,2023-04-19 21:00:54

JPMorgan právě upravil odhad růstu čínské ekonomiky v roce 2023 na 6,4 %. Tedy nahoru. Ten dosavadní byl 6 %. Automobilku Volkswagen v prodeji automobilů předběhl domácí BYD. V žebříčku nejlepších univerzit si Čína také nevede špatně a posiluje svůj vzestupný trend z minulého roku… Zdá se, že i bez umělé inteligence se Číně daří.

Odpovědět


Re: Re: Fuj ta čínská AI

Martin Pravda,2023-04-20 08:39:20

Aby se Číně nedařilo, když lidskou inteligenci okopírovala od "Západu", aniž by hleděla na duševní vlastnictví.

Odpovědět


Re: Re: Re: Fuj ta čínská AI

Jan_ Rabas,2023-04-20 10:40:41

A není to ukázka jejich dobrého výkonu? Nehleďte na věci jako je morálka a humanismus, ale podívejte se na to prakticky. Skoro se nabízí otázka, kdo je ten chytrý a kdo hloupý, když Čína má vše, aniž by se nějak moc nadřela, a civilizovaná Evropa plná odborníků, která vše vymyslela, těžce upadá. A když k tomu přidáte, že v Evropě se toho už moc nevymyslí kvůli regulacím, byrokracii, nejrůznějším omezením a délce rozhodování o všem, kdežto v Číně vesele pracují na všem od genových úprav lidí přes nové zdroje energie až po jaderky a výzkum vesmíru, tak jak bude srovnání Čína vs "Západ" vypadat za 20 nebo 30 let?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Fuj ta čínská AI

Ondřej Nečas,2023-04-20 13:58:11

Tak on otrokářský systém byl vždycky ekonomicky nejvýhodnější.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Fuj ta čínská AI

Petr Nováček,2023-04-20 14:16:31

Číňani nejsou hlupáci, je to vidět na fotovoltaice. Kupovali jsme drahé panely, takže výrobce v Číně měli motivaci a finance na inovace. Nyní jsou panely oproti minulosti levné. Nicméně jsme oproti číńanům ve FVE v nevýhodě. U nich dají solární panely i o 70% energie více, takže u nich nejsou náklady 70 EUR/MWh, ale 40 EUR/MWh, navíc u nich není příliš velký rozdíl mezi zimou a létem, takže jim stačí FVE+baterky a mají elektřinu po celý rok. U nás je plán předimenzovat FVE a z přebytků dělat vodík a ten pálit v zimě, kdy tady FVE nemá skoro žádný výkon. Ve výsledku bude u nás cena energie z FVE několikanásobná oproti Číně, což se zase projeví ve snížené konkureneschopnosti evropských výrobců.
Spalovací auta v Evropě pomalu končí a budou nahrazeny elektromobily. V Bateriích mají nyní prim asiaté a hlavně číňani. Sodíkové baterie začali číňani montovat do prvních aut. LiFePO4 (i s příměsí manganu) také vyrábějí hlavně oni. Ve výsledku budeme dovážet čínské elektromobily, protože oni mají a budou mít levné energie a my jim nebudeme moci konkurovat. Možná časem až budou mít v Číně o hodně větší platy, tak budeme moci konkurovat nízkými platy.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Fuj ta čínská AI

Jaroslav Bystřický,2023-04-22 10:47:30

Jde o zajímavé tvrzení, které představuje několik aspektů, na které je třeba se zaměřit, aby bylo možné posoudit celkovou situaci. Rád bych se zaměřil na několik klíčových bodů a nabídl protiargumenty:

Inovace a snížení nákladů na fotovoltaiku: Je pravda, že Čína je světovým lídrem ve výrobě a instalaci fotovoltaických panelů, což vedlo ke snížení nákladů na tyto technologie. Nicméně, není to pouze zásluha Číny, ale také globálního pokroku ve výzkumu a vývoji, který umožňuje inovace a snižování nákladů.

Rozdíl v efektivitě FVE mezi Čínou a Evropou: Ačkoli je pravda, že v některých částech Číny mohou solární panely generovat více energie než v Evropě, je důležité poznamenat, že geografické rozdíly jsou nevyhnutelné a země musí využít své vlastní přírodní zdroje podle svého potenciálu. Evropa může kompenzovat menší efektivitu FVE tím, že bude investovat do dalších obnovitelných zdrojů, jako je větrná nebo vodní energie.

Důležitost udržitelných zdrojů energie: Spoléhat se na jediný zdroj energie, jako je FVE, není udržitelné ani pro Čínu, ani pro Evropu. Je důležité investovat do různých druhů obnovitelných zdrojů energie a vytvářet energetický mix, který zahrnuje i výrobu vodíku a využití baterií pro skladování energie.

Automobilový průmysl a elektromobily: Ačkoli v současnosti dominují asijské země, zejména Čína, ve výrobě baterií pro elektromobily, evropské automobilky rovněž investují do výzkumu a vývoje v oblasti elektromobilů. Navíc evropský trh s elektromobily roste, což zvyšuje konkurenci a inovaci.

Konkurenceschopnost a mzdy: Spoléhat se na nízké mzdy jako konkurenční výhodu není dlouhodobě udržitelné, a to ani pro Evropu, ani pro Čínu. Klíčem k udržení konkurenceschopnosti je investice do výzkumu a vývoje, zlepšování infrastruktury a posilování lidského kapitálu. Vytváření kvalitních pracovních míst a podpora dovedností zaměstnanců jsou zásadní pro udržení konkurenceschopnosti v globálním prostředí.

Diversifikace dodavatelů: Diversifikace zdrojů energie a dodavatelů je důležitá pro zajištění energetické nezávislosti a stability. Evropa by neměla být závislá pouze na čínských solárních panelech a elektromobilových bateriích, ale měla by podporovat vlastní průmysl a vývoj těchto technologií.

Spolupráce mezi Čínou a Evropou: V globálním kontextu je důležité podporovat spolupráci a partnerství mezi zeměmi, aby bylo možné řešit společné výzvy, jako je změna klimatu. Spolupráce mezi Čínou a Evropou může být v oblasti obnovitelných zdrojů energie a elektromobility pro obě strany přínosná, což umožní sdílení znalostí, technologií a inovací.

Regulace a politika: Vlády by měly hrát klíčovou roli v podpoře udržitelných zdrojů energie a inovací v energetice a dopravě. Efektivní politiky a regulace mohou podpořit rozvoj a nasazení čistých technologií, jako jsou FVE, elektromobily a bateriové skladování, a zároveň zohlednit geografické a ekonomické rozdíly mezi jednotlivými zeměmi a regiony.

V závěru je třeba poznamenat, že energetická situace a potenciál FVE se liší v různých částech světa. Ačkoli Čína má v současnosti významné postavení ve výrobě solárních panelů a baterií, nemělo by to znamenat, že Evropa nemá možnost udržet si konkurenceschopnost a rozvíjet vlastní technologie v oblasti obnovitelných zdrojů energie a elektromobility. Spolupráce, inovace, diverzifikace a inteligentní politiky jsou klíčové pro dosažení udržitelného a konkurenceschopného energetického systému.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Fuj ta čínská AI

Vladimír Bzdušek,2023-04-22 13:38:51

Máte samozrejme pravdu, ako vždy ...
Akurát ale, že Čína vedie vysoko na body ...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Fuj ta čínská AI

D@1imi1 Hrušk@,2023-04-22 13:52:09

Vy mluvíte jako typický politik nebo ideolog - samé: "mělo by" nebo "nemělo by". Představy máte propracované, ale naprosto teoretické. Že nemáte potuchy o realitě bylo zřejmé, když jste zmínil výrobu vodíku coby řešení energetické budnoucnosti.

Pane, výroba vodíku je významná oblast chemického průmyslu už nějakých sto let, protože se bez něj průmysl neobejde (zejména na výrobu hnojiv, ale i pro další účely). V drtivé většině případů se vodík vyrábí z fosilních paliv, nikoliv elektrolýzou, protože je to neefektivní a drahé. Až se podaří nahradit tento vodík zeleným vodíkem, tak se můžeme bavit o případném využití vodíku pro energetické účely. Protože pálit vodík na elektřinu nebo v autech je neefektivní mrhání (nízká účinnost přeměny energie).

Bohužel angažovaní teoretici jako Vy momentálně působí v Evropě nedozírné škody tím, že rozhodují o věcech, kterým nerozumí. V následujících dekádách pravděpodobně budeme sledovat nástup čínské dominance a úpadku Evropy, protože jsme nedokázali dostatečně praštit přes prsty samozvané spasitele s názory jako Vy.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Fuj ta čínská AI

Vítěslav Smrčný,2023-04-22 20:10:07

Pane Bystřický, lidé jako vy jsou největším nebezpečím pro cokoliv a kohokoliv

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Fuj ta čínská AI

Martin Pravda,2023-04-20 18:36:43

Technicky vzato ano. Už masakr na náměstí Nebeského klidu byl ukázkou nejlepšího výkonu. Evropa už ale dlouho není nejvhodnějším světovým etalonem pro srovnávání.

Odpovědět


Re: Re: Re: Fuj ta čínská AI

Josef Pazdera,2023-04-20 10:56:08

Dovolím si noticku k představě o "vykrádání". Nějak mi s tím neštimují některá fakta. Tak třeba, že v článcích z univerzitních pacovišť v USA hodně často dominují asijsky znějící jména. S nějakým vykrádáním nekoresponduje ani to, že čínské univerzity zaujímají přední místa v žebříčcích hodnocení vysokoškolských akademických pracovišť světa. A nebo, proč ve vědomostníách olympiádách se čínští studenti stále častěji umísťují na prvních místech celosvětovětového žebříčku v kategoriích matematických, fyzikálních i biologických znalostí a dovedností.  Nadprůměrná nadanost dětí a teenagerů těžko připsat na vrub vykrádání. K ucelenější představě, jak si čínská akademická pracoviště ve vědě stojí doporučuji proklikat statistiky třeba v „Nature Index“ https://www.nature.com/nature-index/country-outputs/generate/all/global Jen dopředu upozorňuji, že to pro naší západní kulturu není nic, co by přispívalo k dobré náladě.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Fuj ta čínská AI

Vladimír Bzdušek,2023-04-20 12:40:53

Občas niekto pripodobní terajší stav Európy k obdobiu degenerácie a zániku Ríma.
Vtedy ma vždy napadne, že v ktorom asi roku Ríma sme my teraz ...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Fuj ta čínská AI

Martin Zeithaml,2023-04-20 14:23:19

Čína má hlavně z čeho vybírat a systém školství který aktivně vyhledává nadané žáky, které potom vzdělávají ve speciálních internátních školách. I když to neradi přiznávají, tak se poučily z "kulturní revoluce" která je hodila zpět téměř do středověku. Počet obyvatel je v tomto velká výhoda, když u nás z celé republiky vybereme jednoho výjimečně nadaného žáka, tak Čína jich má 100 a naplní 4 třídy. Navíc u nás jsou talentovaní žáci většinou zadupáni učitelským sborem a průměrnou a podprůměrnou většinou už na prvním stupni základní školy (nudí se a zlobí). Mám vlastní zkušenost. Když se probírala nová látka, první hodinu jsem poslouchal a dalších šest jsem se nudil. Průměr 1,4 a stejně jsem se za totáče na průmku nedostal. S dvojkou schování, jen SOU.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Fuj ta čínská AI

Martin Pravda,2023-04-20 18:45:22

Fakta o prachbídné ochraně duševního vlastnictví v Číně mluví zas o něčem jiném.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Fuj ta čínská AI

Jan_ Rabas,2023-04-20 19:44:43

Ale to vůbec není důležité, stejně jako zmínka o tom otrokářství výše. V dané situaci není důležité, jak toho Čína dosahuje a co při tom porušuje, ale jak s ní držet krok a jak si udržet schopnost konkurence.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Fuj ta čínská AI

Martin Pravda,2023-04-21 15:50:11

Evropa už od konce 60. let schopnost konkurence velmi ztrácí. Jako EU v posledním desetiletí přímo trvale neudržitelně. Čína bude mít také své problémy, jak finanční, tak se stárnutím populace. Snad to vyřeší humanoidní roboti, silně totiž pochybuji, že přistěhovalci. To ovlivní její schopnost konkurence.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Fuj ta čínská AI

Michal Zvedavý,2023-04-21 15:54:20

Zrušiť GreenDeal a začať opäť fičať naplno na lacnom plyne z východu ... jaj, to nejde, sme s nimi zničili vzťahy a aj tie trubky sme dovolili Amíkom a Nórom vyhodiť do vzduchu ... či vody či ako to nazvať.
No tak nič, už snáď nás len zachránia kvalitné nemecké imigrantské ručičky.

ps: viete že o čínsky systém totálnej kontroly obyvateľstva má v EÚ záujem hlavne Poľsko?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Fuj ta čínská AI

Martin Pravda,2023-04-22 13:15:37

Levný plyn "z východu" není jedinou alternativou. Přestože bude dostupný, ovšem z ukrajinských ložisek v Černém moři, jejichž přípravu těžby SVO zastavila. Ztráta konkurenceschopnosti Evropy od konce 60. let souvisí hlavně s nárůstem odporu k JE. Obnovitelné zdroje jaksi svou nestálostí nelze v dohledném čase považovat za řešení - v klimatických podmínkách EU a očekávaném značném nárůstu spotřeby.

Odpovědět


Re: Re: Re: Fuj ta čínská AI

Richard Vacek,2023-04-20 16:25:51

Stačí se podívat do zajímavého přehledu jak na tom největší hráči jsou v kritických aplikacích z několika stránek. Největším hráčem je Čína, ale ne ve všem, najde se pár oblastí, kde ještě Ameriku nepředběhla. A to je vlastně vše. Jsou tam i další státy, ale to je jen takové paběrkování.
A celý přehled není dílo idelogických záškodníků z Číny, ale tuším ž eaustralských vědců. Přednastavil jsem tam právě oblast umělé inteligence pro Čínu a USA, ale každý si tam zajisté najde i svou oblast a třeba i místo, kam je zajímavé přesunout své působiště, protože tam se děje to nejdůležitější:

https://techtracker.aspi.org.au/tech/artificial-intelligence-algorithms-and-hardware-accelerators/?c1=cn&c2=us

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Fuj ta čínská AI

Michal G,2023-04-21 08:37:07

Je velice zajímavé jak rádi na západě vnímáme pokles nebo stagnaci naší životní úrovně jako konec západní civilizace a v překotném ekonomickém rozvoji Číny prosperitu a perspektivu pro nadcházející časy. A ano, něco na tom bude. Můžeme divoce spekulovat jaká svět čeká budoucnost. To co je opravdu znepokojující, je ale ten klid s jakým tuto vizi přijímáme.

Posledních sto let byly hegemonem USA - tedy demokratická země, kde se nahlas diskutuje o tom co je a co není správné a jejím zamýšleným vývozním artiklem jsou lidská práva a prosperita. A ano demokracie je hodně chaotická, nepřehledná a neustále na pokraji krize a do světa jsou vyváženy i takové bonbónky jako druhá válka v zálivu nebo válka vietnamská. Ale. S Čínou na pozici hegemona se můžeme těšit na mnohem větší dobroty: dobyvačné války (Taiwan, Ukraina), genocidy (nejen Ujgurové), převýchovné tábory (jakýkoliv disent), bezmezné špehování a kontrola populace (kdokoliv), nulová lidská práva (zvláště pro ty, kdo už nyní křičí že jim je náš demokratický systém upírá). Nevím jak vy, ale já toto nechcu. Fakt ne. Zlatej Fiala, zlatej Babiš, zlatý voči. Tohle není hodný strýček který tu udělá pořádek a zatočí se vším tím chaosem co nás trápí. Tedy vlastně ano, ale vůbec není hodný. Je to pěkně zlej, nelidskej a samolibej parchant.)) ... no ale co s tím?

Čína je stále závislá na exportu. Nekupujte spotřební zboží z Číny. Nekupujte čínské elektromobily a chtějte na ně od svých politiků zavést daně. FV panely chtějte jen s enviromentálním certifikátem. Myslíte že to pro vás bude finančně náročné? Ano bude. Máte na to? Ale ano, máte. Stále jsme mnohem bohatší než Číňané.

Také je zde jedna neviditelná komodita, kterou do Číny ve velkém vyvážíme a export stále roste. Jsou to behaviorální data. Ano to nepatrné nic, které si bere TikTok nebo jakákoliv jiná Čínská aplikace, portál, služba, nebo samotný HW (telefon). Klidně si myslete, že na vás nemají žádný vliv takové věci jako reklama, propaganda, nebo manipulace. Raději si to představte na ostatních, postarších nebo nejmladších, hloupých, nebo příliš chytrých spoluobčanech. Tam už to jde, že? Je to nejmocnější zbraň dneška. Dnes ji dáváme do rukou několika big-tech firmám a je to od nás velice nezodpovědné, protože se stávají zbožím na prodej. Ale dát je do ruky komunistické straně Číny je mnohem, mnohem nebezpečnější. Jen vzpomeňte: genocida, kontrola populace, lidská práva...

Tou nehezkou věcí na demokracii je to, že tohle za vás nikdo jiný nepromyslí a neudělá. Tohle musí udělat každý sám za sebe.)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Fuj ta čínská AI

Jan_ Rabas,2023-04-21 20:10:43

Napsal jste to hezky, ale opomíjíte jeden základní problém. Podle mě je Evropa ke krachu předurčena geologickými podmínkami. Mohli jsme být vpředu, když, kromě chytrosti, stačilo dřevo a základní rudy. Ale současný moderní svět potřebuje více a Evropa nemá potřebné množství zdrojů. Můžeme mít sebechytřejší lidi, ale nikdy nebudeme mít dostatek surovin a drahých kovů a dalších vzácných prvků, takže se závislosti nezbavíme. A okolní svět je už na takové úrovni, že Evropu jako svoji konkurenci už podporovat nebude. A Evropa tak nikdy nemůže současný stav a krok udržet, to nebude technicky možné.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Fuj ta čínská AI

Ladislav Nešněra,2023-04-22 01:05:16

Tady sázím na pokrok v materiálovém inženýrství a přechod na výrobu jen z lokálně dostupného, obdobně jako to umí rostliny a nás k tomu tlačí vedle ekologie kolonizace sluneční soustavy.
Jen doufám, že se s AI nepotkáme v nějaké soutěži o zdroje, protože tento evo/revoluční krok zastavit nejde. Ale snad právě díky té principiální odlišnosti bychom si překážet nemuseli.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Fuj ta čínská AI

Jan_ Rabas,2023-04-22 19:52:40

No jo, ale abyste mohl cokoliv dělat, potřebujete minimálně dostatek levné energie. A to v Evropě začíná být problém, který se bude zvětšovat a zvětšovat. Na jedné straně odklon do jádra, na straně druhé... co? FV a větrné elektrárny jsou fajn, ale nestačí. A má Evropa jiné zdroje? Uhelky jsou neprůchozí a za chvíli začnou problémy i s vodními, protože nebude voda.
A abyste mohl mít dobrý výzkum, potřebujete chytré lidi s možnostmi a podmínkami. A máme to tu? Možnosti jsou velmi svázené evropskými regulacemi a podmínkami. A také musíte ty chtré lidi zaplatit. Budeme toho schopni? Nebo je čínské formy přeplatí a nabídnout pro výzkum možnosti, o jakých se lidem v Evropě bude akorát tak zdát? A i kdyby to vše dopadlo, zkuste si představit, že něco vymyslíme a musíme to tu postavit. Než se v Evropě cokoliv podobného postaví a začne fungovat, v Číně to už bude zastaralá technologie.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Fuj ta čínská AI

Petr Sponer,2023-04-24 21:58:47

Podle vaší premisy už EU měla vlastně dávno skončit, bo nemá většinu základních surovit už desetiletí a některé déle, některé ani nikdy neměla. A proč stále patří k nejsilnějšímu ekonomicko-vojenskému bloku světa jako jeho hodně důležitá součást?
A může sice být, že poslední 3 super-krize EU dorazí, ale stejně tak může být, že se konečně EU probouzí ze svých pomatených snů... Už to, že Německo začalo masivně zbrojit, Francie se velice rychle vrací k jádru je pro mě důkazem, že zatím EU odepisovat netřeba. A green deal? Každý deal se může změnit pod tlakem reality.

Odpovědět


Re: Re: Fuj ta čínská AI

Jaroslav Bystřický,2023-04-22 07:28:11

Jen ještě za jaké oběti a útrapy lidí....

Odpovědět


Re: Re: Re: Fuj ta čínská AI

Viktor Šedivý,2023-04-22 10:17:24

Oběti, útrapy? To je celkem jedno.
Důležité je, kdo zvítězí. Protož vítěz píše dějiny, vítěz nastavuje pravidla.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz