Lidská hetero láska se možná vyvinula z homosexuálních vztahů  
Výzkum šimpanzů a bonobů naznačuje, že možná přehlížíme jejich trvalá homosexuální partnerství. Právě z nich se přitom podle amerického primatologa Aarona Sandela mohly vyvinout heterosexuální romantické vztahy, jimiž se dnes tak pyšníme. Evoluční historie má smysl pro ironii.
Šimpanzí pár, který tvoří samci. Kredit: Aaron Sandel.
Šimpanzí pár, který tvoří samci. Kredit: Aaron Sandel.

Dlouhodobé vztahy mezi lidskými muži a ženami jsou pro biology záhadou. Nejen proto, že jde o lásku, která se někdy vzpírá tvrdě racionálnímu pohledu klasické vědy. Jde o to, že v okruhu našich nejbližších příbuzných, tedy šimpanzů a bonobů, jsme ohledně vztahů až překvapivě výjimeční. Jak k tomu došlo?

 

Aaron Sandel. Kredit: University of Texas.
Aaron Sandel. Kredit: University of Texas.

Převládající vysvětlení dlouhodobých heterosexuálních partnerských vztahů u lidí počítá s tím, že se tahle láska vyvinula ze vztahu mezi matkou a dítětem, který vznikl u řady druhů savců. Vědci mají tendenci hledat vysvětlení hetero lásky ve výrazně lidských znacích, jako je péče o dítka s velkým mozkem, vzpřímená chůze nebo rozdělávání ohně.

 

 

Logo. Kredit: University of Texas.
Logo. Kredit: University of Texas.

Americký primatolog Aaron Sandel z University of Texas, Austin vyšel ze zkušeností s desetiletým výzkumem šimpanzů v ugandském Národním parku Kibale a navrhl novou pozoruhodnou hypotézu, podle které se partnerské vztahy mezi mužem a ženou vyvinuly z dlouhodobých homosexuálních vztahů u předka lidí a šimpanzů.

 

 

Vztahy mužů a žen jsou u lidí komplikované, nepochybně odjakživa. Nelze ale přehlédnout, že se objevují dlouhodobé vztahy tohoto typu, v nichž partneři spolupracují, a které zahrnují emoční komponentu. Šimpanzi a bonobové ale takové dlouhodobě vztahy mezi samci a samicemi nemají. Zároveň je nápadné, že samci šimpanzů vytvářejí homosexuální páry, v nichž jsou partneři spolu řadu let.

 

Dřívější výzkum potvrdil, že vztahy šimpanzích samců obsahují významnou emoční složku, včetně snižování stresu mezi partnery, chování specifické pro partnery a zřejmě i žárlivosti, když se partner věnuje někomu jinému. Sandel je přesvědčený, že jsme partnerské vztahy u šimpanzů prostě přehlíželi, i když tam vlastně jsou. Důvodem jsou především bohaté sociální nepartnerské vztahy uvnitř šimpanzí tlupy, které překrývají vše ostatní.

 

Sandel navrhuje, že jsme od společného předka lidí a šimpanzů zdědili trvalé homosexuální vztahy. Časem se u nás z těchto vztahů vyvinula dlouhodobá heterosexuální partnerství, která u šimpanzů a bonobů nepozorujeme.

 

Literatura

University of Texas 7. 6. 2023.

Evolutionary Anthropology online 3. 6. 2023.

Datum: 08.06.2023
Tisk článku

Související články:

Největší studie gay bratrů poodhaluje původ homosexuality     Autor: Stanislav Mihulka (23.11.2014)
Jak se dědí homosexualita mužů?     Autor: Jaroslav Petr (18.10.2015)
Blíží se doba sexu a svateb s roboty?     Autor: Stanislav Mihulka (31.12.2016)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz