Podvádění podvodníků: Bezpečnostní experti povolali bohyni Apaté  
Telefonní podvody jsou morem dnešní doby. Většinou jsou jen otravné, ale někdy mohou připravit nic netušící oběti o značné částky. Mnohojazyčný chatbot Apate, vybavený pokročilou inteligencí, dokáže podvodníka udržet na lince dlouhé minuty. Podvodník si myslí, že ulovil slibnou kořist, ale přitom je sám podveden. Když mluví s Apate, nemůže podvádět někde jinde.
Dali Kaafar. Kredit: Macquarie University.
Dali Kaafar. Kredit: Macquarie University.

Telefonní podvody (phone scams) jsou dnes organizované zločineckými gangy. Jejich počet stále narůstá. Nacházejí oběti po celém světě a každým rokem je připraví o zhruba 55 miliard dolarů. Přitom se podaří odhalit a zneškodnit jen nepatrnou část z nich. Boj s těmito kriminálníky je velmi náročný a konvenční metody selhávají. Naprostá většina obětí své peníze už nikdy neuvidí.

 

Dali Kaafar z australské Macquarie University a jeho kolegové vymysleli velmi nekonvenční přístup, který jde proti klasické poučce boje s online podvodníky, co říká „nekrmte trolly.“ Kaafar a spol. navrhují přesný opak: „Nacpěte trolly až k prasknutí. Ať puknou.“ A jak se dalo čekat, hlavní roli v téhle technologii hraje šikovná umělá inteligence.

 

Nové možnosti, nová rizika. Kredit: HLundgaard / Wikimedia Commons.
Nové možnosti, nová rizika. Kredit: HLundgaard / Wikimedia Commons.

 

Vyvinuli mnohojazyčnou umělou inteligenci, která funguje jako chatbot a nastoupí do první linie boje proti telefonním scammerům. Pojmenovali ji Apate, podle přízračné a velmi obávané bohyně, která je v řecké mytologii zosobněním klamu a podvodu. Inteligence Apate funguje jako falešná oběť a snaží se udržet scammera v co nejdelším hovoru. Tím ho připravuje o nejcennější komoditu dnešní doby – čas. Když podvodník telefonuje s Apaté, nemůže škodit jinde.

 

Jen v Austrálii přijdou oběti telefonních podvodů o více než 3,1 miliard dolarů ročně. Australští telefonní operátoři sice zablokují mnoho milionů podvodných telefonátů, ale vůbec to nefunguje. Australané jsou stále zaplavováni telefonními podvody a někteří z nich přicházejí o vysoké částky.

 

Logo. Kredit: Macquarie University.
Logo. Kredit: Macquarie University.

Ekonomický model telefonních podvodů funguje perfektně. Soustředí se na značné výnosy z malého počtu nešťastných obětí. Vysoký zisk, malé riziko a nízké náklady. Za těchto podmínek telefonní podvody doslova kvetou.

 

V poslední době se objevují důmyslné „psychologicky“ orientované podvody, které cílí na lidské emoce a obavy. Inteligence Apate podvádí podvodníky a rozvrací jim jejich úspěšný model v základech. Připravuje je o čas a tím omezuje množství úspěšných podvodů.

 

Kaafar s kolegy nejprve analyzovali podvodné telefonáty a zejména jejich manipulační techniky a sociální inženýrství, které používají vůči nebohým obětem. Již v tomto kroku využili umělou inteligenci a algoritmy strojového učení, díky nimž identifikovali typické podvodné struktury v telefonátech a emailech.

 

Poté na souboru reálných podvodných telefonátů vycvičili chatbota Apate, aby dokázal vést konverzaci se schopnostmi reálného scammera. Díky rozvoji řečových inteligencí Apate zvládne věrohodně rozmlouvat lidskou řečí.

 

Nyní probíhají testy Apate, vybavené různými osobnostmi, proti opravdovým scammerům. Vede si skvěle, adaptuje se na scammery, ať mluví o čemkoliv, a drží je na lince uvěřitelnými reakcemi. Jak je vidět, bohyně Apaté naplňuje předpovědi, že umělé inteligence nejsou jen hrozbou a že mohou bojovat na naší straně.

 

Video: Phone Scammer Gets Scammed by Police Captain

 

Literatura

Datum: 02.07.2023
Tisk článku

Související články:

Konverzační inteligence ChatGPT halucinuje simulace Linuxu a inteligencí     Autor: Stanislav Mihulka (07.12.2022)
Experti OpenAI vyrazili na napínavou výpravu do hlubin blackboxu AI     Autor: Stanislav Mihulka (16.05.2023)
Umělou inteligenci DarkBERT vycvičili na temné straně internetu     Autor: Stanislav Mihulka (26.05.2023)
Lidé a umělá inteligence společně postavili robota     Autor: Stanislav Mihulka (08.06.2023)



Diskuze:

Tak AI už umí telefonovat

Ladislav Ladislav,2023-07-03 15:04:06

Až to vidinou tak to koupí prave tito podvodníci a naopak se tyto telefonáty rozšíří i tisíc procent. A ještě se zbaví odpovědnosti, protože volal počítač.

Odpovědět


Re: Tak AI už umí telefonovat

Travmyš Polní,2023-07-03 17:34:40

Případy využití AI k podvodu už jsou, viz
https://www.washingtonpost.com/technology/2023/03/05/ai-voice-scam/
a zde
https://organiser.org/2023/06/13/178668/world/growing-ai-enabled-scams-across-the-world-cybercriminals-misuse-ai-technology-to-commit-voice-scams-in-us/
a mnoho dalších článků na toto téma

Vtipné na tom je, že AI se dá naučit ze vzorků hlasu napodobované osoby a pak může tím hlasem říkat cokoli dle přání zločince.

Odpovědět

Gábor Vlkolinský,2023-07-03 10:13:51

Proste polícia je neschopná klepnúť podvodníkov po prstoch.

Odpovědět


Re:

Vojtěch Kocián,2023-07-03 11:08:51

To je, ale v zásadě je k tomu objektivní důvod. Ti podvodníci nikdy neoperují ze stejné země jako jejich oběti. Cílem jsou většinou Američané, Britové nebo Australané (obecně anglicky mluvící) a útoky jsou vedené většinou z Indie nebo obecněji z jihovýchodní Asie. Místní policie je jimi buď podplacená nebo prostě jen laxní, protože neokrádají vlastní občany, ale cizince. Navíc část z těch ukradených peněz utratí lokálně, takže tím vlastně podporují ekonomiku své země. Policie v zemích obětí má pak hodně málo možností, jak zasáhnout přímo na místě a tak prosby o vyšetření případu na druhé straně obvykle končí u té podplacené nebo laxní policie v zemi útočníka (pokud se je vůbec povede vypátrat).

Odpovědět


Re: Re:

Gábor Vlkolinský,2023-07-05 06:57:49

Takže v krajinách podvodníkov rezignovala polícia aj daňový úrad. Raj pre podvodníkov.

Odpovědět


Re: Re: Re:

D@1imi1 Hrušk@,2023-07-05 13:51:10

To je přece naprosto přirozené, že v chudých zemích, kde lidé zápasí, aby vůbec měli co jíst, nebude státní aparát plýtvat energii na potírání činnosti, která dává místním lidem obživu a škodí pouze cizincům v bohatých zemích. Navíc jen těm s nižším IQ, ze kterých lze něco vyloudit. Napiště racionální důvod, proč by to jejich policie nebo berňák měly potírat?

Odpovědět


Re:

Travmyš Polní,2023-07-03 12:38:55

Doporučuji videa https://www.youtube.com/c/JimBrowning/videos

Jim Browning je legenda, co se týče odhalování scammerů.

Má tam spoustu zajímavých případů, mnohá odhalení indických spamerských call center, některé principy podvodů detailně vysvětluje. Atd...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz