Statický náboj ve službách krvežíznivého parazita.  
Obávaná klíšťata. Nemají křídla, nedokážou skákat, lezou pomalu, přesto ani svižný turistický krok nás před nimi neuchrání. Britští vědci ověřovali známý fyzikální mechanismus, který umožňuje klíštěti v mžiku překonat vzdálenost několika milimetrů a přichytit se na těle potenciální oběti.

Roj muchniček útočí na posádku kánoe splavující v červenci 2015 kanadskou arktickou řeku Dubawnt Kredit: Nicolas Perrault, Wikimedia Commons, volné dílo
Roj muchniček útočí na posádku kánoe splavující v červenci 2015 kanadskou arktickou řeku Dubawnt Kredit: Nicolas Perrault, Wikimedia Commons, volné dílo.

Propukla doba okurková, čas nádherně dlouhých prázdnin a žel podstatně kratších dovolených. Počasí láká ven, do lesa, na louky, stráně, k potokům, řekám, jezerům. Pro duši i tělo blahodárně strávený odpočinek dokáže znepříjemnit nebo i zcela překazit bodavý a kousavý hmyz. Jsme pro něj neodolatelnou chodící krevní konzervou. Ovádi, komáři nebo muchničky si nás na určitou vzdálenost aktivně najdou a zejména v chladivém stínu se nám neodbytně vnucují. Utekli jste před nimi z procházky lužním lesem? Překazili vám romantický večer u vody? Záběr ze severokanadské řeky Dubawnt je důkazem, že jinde to může být nepoměrně nesnesitelnější. Že krásná místa, kde bychom očekávali civilizací málo ovlivněnou přírodní romantiku, mění myriády létajícího krvežíznivého hmyzu na peklo dohánějící k šílenství.

 

Kousky polystyrenové výplně, které se díky statické elektřině přichytily na kočičí srst. Statickou elektřinou nabité chlupy v důsledku elektrostatické indukce polarizují molekuly nevodivého polystyrenu. Kredit: Sean McGrath, Wikimedia Commons, CC BY 2.0
Kousky polystyrenové výplně, které se díky statické elektřině přichytily na kočičí srst. Statickou elektřinou nabité chlupy v důsledku elektrostatické indukce polarizují molekuly nevodivého polystyrenu. Kredit: Sean McGrath, Wikimedia Commons, CC BY 2.0

Kromě okřídlených miniupírů číhají ve vyšší trávě nebo nízkém porostu podstatně méně pohyblivá klíšťata. Tito ektoparaziti dokážou špacírovat po našem těle, aniž bychom to vnímali a stejně nepozorovaně zacvaknou přetvořená klepítka (chelicery) do místa s jemnější pokožkou. Do nepatrné ranky pak vysunou sací ústrojí – hypostom. Až ve vylučovaných slinách protisrážlivé sloučeniny vyvolají svědění, ale to je již zpravidla pozdě. Zejména v případě, kdy klíště je přenašečem bakteriální lymeské boreliózy, nebo virové klíšťové encefalitidy, proti níž je možné se dát očkovat – podrobnosti zde.

 

Všichni víme, že odstranit zavrtané klíště není jen tak. Obecně vžité a doporučované kroucení ať doprava nebo doleva není zrovna tím správným způsobem. Do kůže zanořený hypostom má na povrchu malé háčky bránící vytažení, navíc sliny na vzduchu tuhnou, čímž ho ještě pevněji fixují. Pokud nemáme speciální „vidličkový“ odstraňovač, vhodné je použít tenkou špičatou pinzetu, kterou tělo parazita zachytíme těsně nad kůží. A aniž bychom ho rozmačkali, ho pomalým vytrvalým tahem nahoru zkoušíme vytáhnout bez roztržení. Někteří radí při tahu klíštětem současně kývat do stran a tím ho vyviklat.

Důmyslné kousací a sací ústrojí klíštěte obecného. Na obrázku je krví nasycená samička, která dokáže svůj původní objem zvětšit až 300x. Kredit: Richard Bartz, Wikimedia Commons, CC BY 2.5  (plné rozlišení zde)
Důmyslné kousací a sací ústrojí klíštěte obecného. Na obrázku je krví nasycená samička, která dokáže svůj původní objem zvětšit až 300x. Kredit: Richard Bartz, Wikimedia Commons, CC BY 2.5 (plné rozlišení zde)

 

Evoluce klíšťat je dlouhá minimálně 100 milionů let, jde tedy o úspěšný organismus. Který to přitom vůbec nemá jednoduché – než se dospělé samičce ke sklonku života podaří do půdy naklást kupu 1000 až 3000 vajíček, musí úspěšně zvládnout čtyři fáze životního cyklu: vajíčko, larva, nymfa, dospělec a v jejich průběhu se přiživit na minimálně třech různých hostitelích. Bez křídel nebo ke skokům uzpůsobených končetin mají pomalu se pohybující klíšťata jedinou možnost – pasivně čekat na dostatečně blízké a časově dlouhé setkání s vhodnou obětí, na kterou si pohodlně přelezou. To se ale nejeví jako k přežití právě nejvhodnější strategie, zejména když takových šťastných náhod musí být za hmyzího života několik. Trojici vědců z Fakulty přírodních věd Bristolské univerzity se podařilo odhalit zcela nečekaný fyzikální jev, který klíšťatům pomáhá rychle doslova naskočit na kolem jdoucí oběť. Je to statická elektřina, která drobnému, v dospělosti asi 3 až 4milimetrovému členovci umožňuje v mžiku překonat vzdálenost několikanásobně větší, než je on sám. Podobně jako drobné útržky papíru se zvednou a přichytí na umělohmotný hřeben, kterým byly právě rozčesány dlouhé vlasy. Studii s názvem "Statická elektřina pasivně přitahuje klíšťata na hostitele" zveřejnil časopis Current Biology. Jde o první prokázaný případ této zvláštní interakce, která odhaluje jedno z tajemství úspěšné evoluční strategie.

Hypostom (chobotek) je hlavní součástí ústního ústrojí klíšťat. Jedná se o dlátovitý útvar pokrytý dozadu otočenými zoubky Kredit: Broady, Kevin, Wikimedia Commons, CC BY 3.0 
Hypostom (chobotek) je hlavní součástí ústního ústrojí klíšťat. Jedná se o dlátovitý útvar pokrytý dozadu otočenými zoubky. Kredit: Broady, Kevin, Wikimedia Commons, CC BY 3.0

 

Autoři v úvodu svého článku stručně shrnují princip: „většina suchozemských živočichů přirozeně akumuluje elektrostatické náboje, což znamená, že vytvářejí elektrické síly, které interagují s jinými náboji v jejich prostředí, včetně těch, jež se tvoří na jiných organismech… Je známo, že savci, ptáci a plazi nesou znatelné elektrostatické náboje, které odpovídají povrchovým potenciálům v řádu stovek až desítek tisíc voltů. Proto předpokládáme, že parazité, například klíšťata, jsou na jejich povrch pasivně přitahováni elektrostatickým působením.“


První autor studie Sam England zdůvodňuje vznik statického náboje na srsti, peří nebo suché kůži plazů třením o trávu i jiné rostliny, o písek, případně další zvířata. Naakumulované náboje mohou být překvapivě velké a vytvářet elektrické pole s potenciálem stovky až tisíce voltů. A právě to umožňuje klíšťatům pasivně „skákat“ vždy správným směrem na vzdálenost několika milimetrů, výjimečně i centimetrů. Na povrchu plochého, chitinovým štítem chráněného těla se indukuje opačný náboj, než je na těle jeho nadějného hostitele. Případně na povrchu speciální elektrody, kterou výzkumníci tento jev testovali při různých intenzitách elektrického pole, aby prověřili nejnižší účinné parametry. Tedy kdy a na jakou vzdálenost dochází k přitažení klíštěte. Samozřejmě zkoumali i přírodní materiály, například staticky nabitou králičí srst.


Vědci využili různá předešlá měření typického náboje přenášeného zvířaty, aby pomocí matematických výpočtů předpověděli sílu elektrostatického pole, které vzniká mezi zvířetem a okolní trávou, na níž klíšťata obvykle číha. Pak ke klíštěti na jistou vzdálenost přiblížili elektrodu a zvyšovali náboj do hodnoty, která ho přitáhla. Tím experimentálně potvrdili shodu s matematickými výpočty, a tedy i velkou míru pravděpodobnosti, že zkoumaný mechanizmus funguje i v přírodě.


Kromě čistě vědeckých důsledků otevírá tento objev prostor pro vývoj nových technologií, například bezpečných antistatických sprejů, které by minimalizovaly elektrostatickou sílou podmíněný přeskok klíštěte na člověka, domácí, nebo hospodářské zvíře. V případě nás lidí se jedná zejména o naše oblečení. Mnohé syntetické materiály dokážou na svém povrchu vytvořit a po jistou dobu uchovat poměrně vysoký elektrický náboj, což můžeme částečně eliminovat použitím aviváže při praní. V létě je díky slanému potu naše pokožka více vodivá, ale v suchém chladnějším prostředí, kdy se potíme minimálně, povrch našeho těla může díky interakci s oblečením, syntetickými potahy sedaček apod. akumulovat poměrně veliký náboj, který se při kontaktu s vodivým předmětem vybije. Elektrický výboj někdy i nepříjemně zabolí.

Elektrostatické přitahování nymfy klíštěte obecného třením nabitou srstí na králičí noze (240 snímků za sekundu). Kredit: Sam J. England et al., Current Biology, 2023 DOI:https://doi.org/10.1016/j.cub.2023.06.021
Elektrostatické přitahování nymfy klíštěte obecného třením nabitou srstí na králičí noze (240 snímků za sekundu). Kredit: Sam J. England et al., Current Biology, 2023 DOI:
https://doi.org/10.1016/j.cub.2023.06.021
Elektrostatické přitahování nymfy klíštěte obecného akrylovou fólii triboelektricky nabitou králičí tlapkou (240 snímcích za sekundu) Kredit: Sam J. England et al., Current Biology, 2023 DOI:https://doi.org/10.1016/j.cub.2023.06.021
Elektrostatické přitahování nymfy klíštěte obecného akrylovou fólii triboelektricky nabitou králičí tlapkou (240 snímcích za sekundu) Kredit: Sam J. England et al., Current Biology, 2023 DOI:
https://doi.org/10.1016/j.cub.2023.06.021

Malý tým nyní plánuje prozkoumat, zda jsou klíšťata schopna předem vnímat blížící se elektrostatický náboj svých potenciálních hostitelů.

 

Literatura

Current Biology (článek je volně dostupný), University of Bristol

 


Video: Jak správně odstranit klíště pinzetou

 

Video: Když už zmiňujeme statickou elektřinu, jestli potřebujete na chvíli zabavit prázdninující mladší školáky, zkuste několik nenáročných, ale zábavných pokusů se statickou elektřinou.

Datum: 13.07.2023
Tisk článku

Související články:

Dělají z nás vegetariány klíšťata?     Autor: Josef Pazdera (24.06.2017)
Je lymská borelióza biologickou zbraní americké armády?     Autor: Stanislav Mihulka (29.07.2019)
Lze léčit přetrvávající potíže po lymeské borelióze?     Autor: Václav Diopan (24.01.2021)
Může být klíště pro naše zdraví něčím užitečné?     Autor: Josef Pazdera (21.02.2021)
Víte kterou barvou přitahujete komáry?     Autor: Josef Pazdera (05.02.2022)



Diskuze:

Jestli to není

Tomáš Černák,2023-07-14 08:24:52

hoax, což asi nebude, když je to na těch videích, tak by to mohl být průlom při boji s těmi zcela zbytečnými a zároveň nebezpečnými parazity. Mohly by se vyrobit sběrače klíšťat, které by byly nabity na velké náboje, které by je pří průjezdu trávou vyzobaly. Ničení by pak probíhalo prostou teplotou, kdy by povrch lapače měl 50-60 stupňů celsia, což by klíšťata zabíjelo okamžitě.

V podstatě by to bylo vhodné umístit i na sekačky trávy.

Díky té mimořádné specializaci v evoluci, by klíšťata neměly šanci se přizpůsobit a v řádu let by zcela vyhynuly.

Obecně by už bylo na čase začít vybíjet parazitické druhy ve velkém. Kecy o ekosystémech neberu, protože jestli něco potřebuje k životu komára, je to druhotný parazit a pro takový druh, nemám špetku smilování.

Odpovědět


Re: Jestli to není

D@1imi1 Hrušk@,2023-07-14 08:59:24

Svatá prostoto... Když zdecimuješ populaci parazita, který je zároveň důležitou složkou potravního řetězce, zdecimuješ tím zároveň jeho predátory. A když si potom parazit najde cestu, jak si s hubením poradit, nebo ti dojdou na umělé hubení finance, nebudou mu žádní přirození nepřátelé stát v cestě naprostému přemnožení. To se samozřejmě týká hlavně komára, klíště tak významnou složkou potravního řetězce není.

Pokud jde o mechanický sběr klíšťat, popřál bych ti hodně štěstí při snaze o jejich vyhubení. Zřejmě si myslíš, že jsou jen na pravidelně sekaných loukách a nenajdeš je na mezích nebo na lesním podrostu. Ale aspoň by zemědělci mohli trvale provádět další dotovanou činnost, že?

Komunisti holt vždycky chtěli poroučet větru dešti. Vtipné je, když potom ti samí lidé kritizují stejné choutky v režii EU.

Odpovědět


Re: Jestli to není

Pavel Kaňkovský,2023-07-14 12:56:03

Jestli chcete parazity vyhubit z důvodu toho, že žijí na úkor jiných živých organismů, tak byste měl chtít vyhubit drtivou většinu živočichů (včetně lidí), protože dělají totéž, akorát se tomu někdy neříká parazitismus, ale třeba predace (když jedince, kteří jsou zdrojem potravy, usmrcují) nebo býložravost (když okusují rostliny a ne jiné živočichy).
Jestli chcete naopak nějaké druhy hubit jen kvůli tomu, že je zařazujete do škatulky pojmenované "parazit", tak se mi tento postoj jeví být, ehm, poněkud nesystematickým. Např. zrovna komáři nejsou úplně typičtí paraziti a bývají často klasifikováni jako mikropredátoři.

Odpovědět


Re: Re: Jestli to není

Ma Ma,2023-07-15 21:27:25

Jak byste posoudil toto ?
https://www.bbc.com/news/world-australia-64806771
Snizovani populace kocek.
Ja bych rekl, ze lide hubi zivocichy, ktere povazuji za skudce. Netrval bych na definici parazit-predator. Docela prirozene hubi, tak jak to umi(me).
Netvrdil bych ze si poridim kliste jako domaciho mazlicka, hehe.

Odpovědět


Re: Jestli to není

Florian Stanislav,2023-07-14 13:30:47

Píšete :"V podstatě by to bylo vhodné umístit i na sekačky trávy."
Předpokládám, že jste sekačku viděl z dálky.
Sekačky trávy (asi 5 m široké rotačky) zabijí na louce už tak hodně hmyzu, hlavně tzv. kobylky.
Jako selský synek jsem sekal o prázdninách kosou na svazích trávu, aby bylo seno pro záhumenkovou krávu. Louky se sekly z počátku koňskou lištovou sekačkou. Na lukách byl skoro nepřetržitý cvrkot různých lučních kobylek. A dnes je na lukách ticho.
Klíšťata jsou v mokrých porostech, kolem stok, okrajích lesa a travnatých cestiček, v nízkém křoví. Ve vyprahlém borůvkovém lese jsou ve dne za horka málo aktivní, víc po dešti a za rosy.
Prostě záleží i na vlhkosti vzduchu.
https://www.klistova-encefalitida.cz/novinky/vyskyt-klistat-lze-predpovedet-podle-vlhkosti-156
"Sucho je totiž pro klíšťata největší zabiják, na rozdíl od vysokých teplot se klíště se suchem vyrovnává jen velmi těžko."

Odpovědět


Re: Jestli to není

Ma Ma,2023-07-15 19:47:09

Osobne bych si takovy lapac koupil. Klidne bych ho koncem unora a zacatkem brezna zapnul. Snad mi nebozi tucnacci se smutnyma ocima a zelene zabicky prominou.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz