Čínský univerzální humanoidní robot GR-1 unese téměř svou vlastní váhu  
Čínský společnost Fourier Intelligence chce do konce roku vyrobit 100 humanoidních robotů. 165 cm vysoký robot GR-1 o hmotnosti 55 kg má sice ještě velmi daleko do plánované „univerzálnosti,“ pokud ale opravdu unese 50kilový náklad, představuje slibnou základní platformu, která by brzy mohla přinést zajímavé aplikace.
Humanoidní elegán GR-1. Kredit: Fourier Intelligence.
Humanoidní elegán GR-1. Kredit: Fourier Intelligence.

Čínská společnost Fourier Intelligence nedávno oznámila, že do konce letošního roku (2023) hodlají vyrobit stovku univerzálních humanoidních robotů GR-1. Jejich roboti by přitom měli unést náklad o hmotnosti, která téměř odpovídá jejich váze. Dostupných informací není mnoho, ale zdá se, že se Fourier Intelligence doposud zabývali především rehabilitací. To je shodou okolností odvětví, jehož poznatky lze docela dobře využít při konstrukci výkonného humanoidního robota.

 

Displej plný „emocí.“ Kredit: Fourier Intelligence.
Displej plný „emocí.“ Kredit: Fourier Intelligence.

Další věc je, že Čína, podle všeho čelí vyhlídkám na velmi komplikovanou budoucnost. Jejich dřívější zahrávání si s populací se již otáčí proti nim. Jejich populační pyramida má tragický tvar. Podobně jako v Japonsku bude i v Číně brzy ohromné množství seniorů, mnohem větší než mladých lidí, kteří by na ně mohli pracovat.

 

Fourier Intelligence prezentují robota GR-1 jako univerzálního. Zároveň se ale rýsuje, že jednou z jeho primárních rolí bude péče o lidi a asistence při jejich léčbě či rehabilitaci. Takovému využití odpovídá i konstrukce robota, především pokud jde o jeho „ruce.“

 

Humanoidi přicházejí. Kredit: Fourier Intelligence.
Humanoidi přicházejí. Kredit: Fourier Intelligence.

Robot GR-1 měří 165 cm a jeho hmotnost je 55 kg. Měl by se pohybovat rychlostí kolem 5 km/h. Kvůli pohybu je vybavený elektrickými aktuátory, které mu poskytují 40 stupňů volnosti. Podle Fourier Intelligence by robot GR-1 měl být velmi silný. Slavný robot Atlas, který představuje standart moderních technologií, unese při srovnatelné konstrukci náklad o hmotnosti 11 kg. Oproti tomu GR-1 by měl zvládat 50 kg, což je dramatické zvýšení.

 

Je samozřejmě otázkou, co v této chvíli robot GR-1 dovede. Jak vysvětluje Brett Adcock ze společnosti Figure, která rovněž vyvíjí roboty, konstrukce hardware a základní pohyby, které jsou patrné na záběrech od Fourier Intelligence, představují tu snadnou část. Doopravdy obtížné a přitom pro univerzálního robota nezbytné je umění autonomní navigace a provádění úkonů, k nimž robot nebyl detailně naprogramován, v chaotickém a neznámém prostředí.

 

Vše nasvědčuje tomu, že 100 robotů, které by měli Fourier Intelligence letos vyrobit, vlastně nebude plně univerzálními humanoidy. Spíše půjde o robotické platformy se zcela základními schopnostmi, které nejspíš poputují do stovky různých výzkumných laboratoří, kde se je budou snažit dále vylepšovat. V případě Číny je víceméně jasné, že půjde i o výzkum směřující k vojenskému využití. Podle komentátorů je to každopádně zajímavá strategie, která není primárně orientovaná na trh, ale na další vývoj slibného stroje.

 

Video: Fourier Intelligence's GR-1: Igniting a New Wave of General-Purpose Humanoid Robots

 

Literatura

New Atlas 13. 7. 2023.

Datum: 13.07.2023
Tisk článku

Související články:

Jak jihokorejský robot zvítězil v soutěži robotů záchranářů     Autor: Stanislav Mihulka (13.06.2015)
Necháme si poradit od robota?     Autor: Stanislav Mihulka (26.10.2015)
Sanctuary AI představili humanoidního robota Phoenixe s inteligencí Carbon     Autor: Stanislav Mihulka (17.05.2023)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz