Severokorejci předvedli velký torpédový dron, co by mohl nést jadernou hlavici  
V severokorejském Pchjongjangu se odehrála vojenská přehlídka. Mimo jiné tam defilovaly torpédové drony, které by měly být podobné ruskému systému Poseidon, především ve schopnosti jaderného útoku z moře. Na rozdíl od Poseidonu ale určitě nemají jaderný pohon ani možnost vypuštění z velké ponorky, což značně omezuje jejich případné nasazení.
Severokorejský torpédový dron na přehlídce. Kredit: North Korea State Media.
Severokorejský torpédový dron na přehlídce. Kredit: North Korea State Media.

V severokorejském Pchjongjangu se konala další z okázalých vojenských přehlídek. Komunistická diktatura tam předvedla zbraně, jimiž se snaží udělat dojem na svobodný svět. Nepochybně jde o mohutnou propagandu, která skrývá řadu více či méně sofistikovaných manipulací. Podle expertů ale do jisté míry stojí za to jim věnovat pozornost.

 

Ruská ponorka Belgorod. Kredit: FriskyAnYantos, Wikimedia Commons.
Ruská ponorka Belgorod. Kredit: FriskyAnYantos, Wikimedia Commons.

Kromě jiných vojenských systémů byl na této přehlídce na nákladních automobilech předveden i velký torpédový dron, který by zřejmě mohl nést jadernou hlavici. Podle komentátorů to ukazuje přinejmenším snahu Severní Koreje hledat nové způsoby přepravy jaderných hlavic.

 

Většina odborníků se shodne, že by takový torpédový dron mohl nést jadernou hlavici. Tím pádem je v hrubých rysech podobný ruskému jadernému torpédovému dronu Poseidon. Severokorejský model se ale od Poseidonu, bez ohledu na to, nakolik je vlastně reálný, v řadě věcí liší.

 

Ruský torpédový dron Poseidon. Kredit: Russian MoD Screencap.
Ruský torpédový dron Poseidon. Kredit: Russian MoD Screencap.

Na první pohled je menší než Poseidon. Vzhledem ke své velikosti velmi pravděpodobně nemá jaderný pohon. Určitě spoléhá na baterie. Proto bude i dosah takového dronu a jeho schopnost operovat pod hladinou podstatně omezenější než u Poseidonu.

 

Dalším významným rozdílem je, že ruský Poseidon by měl, přinejmenším dle dostupných informací, operovat z velké mateřské ponorky Project 09852 Belgorod. Severní Korea nemá žádnou ponorku, která by byla na takové operace dost velká. Z toho plyne, že by severokorejský torpédový dron mohl být vypouštěn z přístavního zařízení, nějaké plovoucí platformy anebo z upraveného hladinového plavidla.

 

Některé zdroje severokorejský dron spojují s torpédovým dronem Haeil-2, který se v Severní Koreji objevil již dříve v letošním roce. Z dostupných snímků je ale patrné, že torpédový dron předvedený na přehlídce v Pchjongjangu je o něco větší než Haeil-2 a má jinou konstrukci zadní části trupu. Je možné, že jde o dvě fáze vývoje stejného torpédového dronu.

 

Jestli severokorejský torpédový dron někdy vyrazí pod hladinu moře, mohl by případně zasáhnout podobné cíle jako Poseidon. Ohrožené by byly především pobřežní oblasti, přístavy, námořní základny, města. Torpédový dron by je mohl zasáhnout prakticky bez výstrahy. Pokud by byl takový útok úspěšný, mohl by zasáhnout jihokorejskou flotilu, která se v dnešní době rozrůstá. Rovněž se mluví o tom, že by exploze takového torpéda mohla vyvolat velké radioaktivní vlny, které by spláchly pobřeží. Až čas ale ukáže, nakolik je tato hrozba opravdu reálná.

 

Video: North Korea claims to test nuclear-capable underwater attack drone

 

Literatura

Drive / Warzone 28. 7. 2023.

Datum: 30.07.2023
Tisk článku

Související články:

Odpálila Severní Korea H-bombu nebo hoax?     Autor: Stanislav Mihulka (09.01.2016)
Status-6: Mezikontinentální jaderný torpédový dron nebo laciný hoax?     Autor: Stanislav Mihulka (05.02.2018)
Severní Korea otestovala střelu s plochou dráhou letu a vlakový raketový systém     Autor: Stanislav Mihulka (18.09.2021)



Diskuze:

No schopny nest jadernou hlavic

Jirka Naxera,2023-07-30 18:28:25

To zalezi, jak daleko se Kimove dostali s designem, ono jadernou hlavici dneska zvladne nest kazde vetsi decko https://en.wikipedia.org/wiki/Special_Atomic_Demolition_Munition

To splachnuti pobrezi - no co si pamatuju z americkych testu, tak to zase takova slava nebyla (alespon v porovnani s toutez hlavici odpalenou ve spravne vysi v atmosfere) https://www.dailymotion.com/video/x6gnx4

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz