Lockheed Martin vyvíjí nový systém proti mezikontinentálním střelám  
Americká společnost Lockheed Martin úspěšně pokračuje ve vývoji pokročilých protiraketových střel programu Next Generation Interceptor (NGI), které se stanou klíčovou součástí již existujícího systému protiraketové obrany Ground Missile Defense (GMD). První střely NGI by měly být dodány v roce 2027.
Interceptor NGI. Kredit: Lockheed Martin.
Interceptor NGI. Kredit: Lockheed Martin.

Na konci Studené války se sice ve světě značně ztenčil jaderný arzenál, stále ještě ale zůstává značný počet jaderných hlavic, které představují hmatatelnou hrozbu. Proto není nouze o motivaci k vývoji nových systémů obrany proto balistickým střelám. Společnost Lockheed Martin v současné době vyvíjí nové protiraketové rakety Next Generation Interceptor (NGI), které se stane součástí systému protiraketové obrany Ground Missile Defense (GMD), dnes vybaveného střelami Ground-Based Interceptor (GBI).

 

Ground-Based Interceptor (GBI). Kredit: MDA, Wikimedia Commons.
Ground-Based Interceptor (GBI). Kredit: MDA, Wikimedia Commons.

Na Spojené státy v tuto chvílí míří stovky střel, které mohou nést jaderné hlavice nebo i jiné zbraně hromadného ničení. Pro systém GMD je přitom plánováno 21 interceptorů NGI, což by se mohlo zdát jako snaha hasit lesní požár kbelíkem vody. Odborníci jsou ale přesvědčeni, že i v takových počtech má nová obranná technologie smysl.

 

Především, široce medializovaným hlavním cílem protiraketových střel NGI je obrana proti jednotlivým střelám, které by mohl odpálit nějaký pomatený stát či nestátní aktér anebo porucha na zařízení některé orientální jaderné mocnosti. Další výhodou modernizovaného systému GMD se střelami NGI je, že bude disponovat globální soustavou vylepšených senzorů včasného varování. Jeho úkolem bude vymlouvat autoritářským vůdcům, že by mohli uspět s překvapivým jaderným útokem.

 

Logo. Kredit: Lockheed Martin.
Logo. Kredit: Lockheed Martin.

Klíčovým prvkem technologie NGI je třístupňová raketa s vysokým stupněm univerzálnosti pro použití v konkrétních situacích. Zmíněný globální výstražný systém by měl přitom sloužit nejen k detekci a sledování hrozeb, ale také k jejich hodnocení a výběru nejlepší možnosti pro zásah kinetickou bojovou hlavicí. Vylepšené senzory systému zvyšují šance obranného systému na úspěch.

 

Podle představitelů Lockheed Martin program NGI nedávno uspěl ve všech hodnoceních Preliminary Design Reviews hlavních subsystémů a prokázal tím zralost této nové obranné technologie. Vývoj pokračuje podle plánu, a jak se zdá slušnou rychlostí. První interceptory NGI by měly být k dispozici pro obranu GMD v roce 2027.

 

Video: Homeland Missile Defense Scenario

 

Literatura

New Atlas 13. 8. 2023.

Datum: 16.08.2023
Tisk článku

Související články:

Americká protiraketová obrana vyvíjí zbraň proti jaderným hlavicím     Autor: Stanislav Mihulka (02.12.2016)
Mozky vážek by mohly vylepšit protiraketovou obranu     Autor: Stanislav Mihulka (27.07.2019)
Proti hypersonickým útokům by mohla fungovat hypersonická obrana     Autor: Stanislav Mihulka (28.11.2021)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz