Omega-3 mastné kyseliny - mýtus zrelý na zborenie  
Bez omega-3 mastných kyselín sa ľudský organizmus nezaobíde. To však hneď neznamená, že ich ľudia musia konzumovať v doplnkoch potravy.
Molekula kyseliny alfa-linolenovej. Kredit: Pixabay, k volnému užití.
Molekula kyseliny alfa-linolenovej. Kredit: Pixabay, k volnému užití.

Omega-3 polynenasýtené mastné kyseliny sú pre ľudský organizmus nielen zásobou energie, ale aj súčasťou bunkových membrán a biologicky aktívnych látok, nevyhnutných pre viaceré biologické funkcie organizmu, ako sú svalové kontrakcie, funkcia nervového systému, regulácia zápalu a zrážanlivosti krvi. Považujú sa pritom za esenciálne látky, pretože nie všetky si ľudský organizmus dokáže vyrobiť. Musí ich prijímať v potrave. Ich výdatným zdrojom sú morské ryby, ale alfa-linolenovú kyselinu obsahujú aj rastlinné oleje a semená (zo slnečnice, sóje...) a z nej sa v organizme môže syntetizovať určité množstvo iných omega-3 mastných kyselín.

 

Nedostatok omega-3 mastných kyselín je spojovaný s množstvom ochorení. Najväčšiu pozornosť bola venovaná srdcovocievnym ochoreniam, ale časom sa popísal priaznivý účinok ich podávania na všetky možné choroby - menujme cukrovku 2. typu, Alzheimerovu chorobu, depresiu, nervové poruchy, nádory. Ani to, že výsledky niektorých štúdii nedokázali presvedčivý priaznivý účinok ich zvýšeného príjmu v potrave alebo liečivách, nemalo vplyv na ich odporúčania v prevencii najrôznejších chorôb, od infarktu a mozgovej porážky až po komplikované tehotenstvo. Police v lekárňach sa prehýbajú pod váhou dietnych doplnkov, olejov a kapsúl, odsahujúcich omega-3 mastné kyseliny, väčšinou nie práve najlacnejších.

 

Morské ryby sú výdatným prirodzeným zdrojom omega-3 mastných kyselin. Kredit: OSEL.
Morské ryby sú výdatným prirodzeným zdrojom omega-3 mastných kyselin. Kredit: OSEL.

Všetko sa začalo pozorovaním, že v populáciach ľudí, ktorých strava obsahuje veľa rybieho oleja, je významne menší výskyt koronárnych príhod - po ľudsky povedané, srdcových infarktov. Hoci išlo len o koreláciu bez dokázanej príčinnej súvislosti, pozorovanie malo určitú oporu v známych fyziologických mechanizmoch a tak sa rozbehla éra omega-3 mastných kyselín. Štúdii, potvrdzujúcich túto koreláciu pribúdalo po stovkách. Vyskytovali sa síce aj nejaké s negatívnymi výsledkami, tým však nebola venovaná všeobecná pozornosť.

 

V určitom smere prielomom sú preto publikácie viacerých štúdii, ktoré ukázali zvýšený výskyt fibrilácie srdcových predsiení u pacientov, liečených vysokými aj nízkymi dávkami omega-3 mastných kyselín. Išlo aj o pomerne kvalitné randomizované štúdie s vysokou výpovednou hodnotou. Napríklad OMENI trial v skupine starých pacientov nepreukázal nijaký pozitívny alebo negatívny efekt na výskyt srdcového infarktu, mozgovej porážky, úmrtia a pod. Ale dodatočná analýza ukázala podstatne zvýšený (až o 90%) výskyt predsieňovej fibrilácie, čo je prognosticky závažná porucha srdcového rytmu, spojená s rizikom úmrtia do niekoľkých rokov. Iné štúdie mali neutrálne, alebo menej presvedčivé výsledky, metaanalýza relevantných publikácii však ukázala 25% zvýšenie výskytu predsieňovej fibrilácie. Čo sa týka primárneho cieľa - prínosu v prevencii srdcovocievnych ochorení, ten bol - mierne povedané - neistý.

 

Čo s tým? Vyslovene nepriaznivý vplyv konzumácie prípravkov omega-3 mastných kyselín na výskyt infarktov, mozgovej porážky, úmrtia a ďalších závažných zdravotných komplikácii nebol zistený. Preparáty s obsahom omega-3 mastných kyselín teda vo všeobecnosti nie sú škodlivé, aj keď niektorí odborníci odporúčajú, aby boli pacienti, resp. ohrozené osoby pri užívaní omega-3 mastných kyselín varovaní pred zvýšeným rizikom vzniku fibrilácie predsiení. Pozornosť si však zasluhujú výsledky metaanalýz, na ktoré poukázal neurológ Hans-Christoph Diener na základe informácii o účinkoch prípravkov s obsahom omega-3 mastných kyselín v prevencii Alzheimerovej choroby. Metaanalýza hodnotných, placebom kontrolovaných štúdii, zahrňujúca 50 000 pacientov, neukázala nijaký priaznivý účinok. Podobné rozčarovanie priniesla aj metaanalýza placebom kontrolovaných štúdii, týkajúcich sa srdcovocievnych ochorení, zahrňujúca 162 000 pacientov: priaznivé účinky sú štatisticky nevýznamné, ináč povedané, veľmi, veľmi sporné: na to, aby bolo so štatistickou pravdepodobnosťou odvrátené jedno úmrtie, liečbu by muselo absolvovať 334 ľudí.

 

Odvolávam sa na klinické štúdie, takže veľmi stručná poznámka o ich výpovednej hodnote: výsledky observačných (pozorovacích) štúdii určitých skupín osôb môžu byť skreslené rôznymi vonkajšími vplyvmi (príklad: výskyt úpalu u Eskymákov, zisťovaný z nejakých kanadských štatístík by bol určite nízky, ale to sotva súvisí s ich odolnosťou voči prehriatiu).

 

Ponuka preparátov s obsahom omega-3 mastných kyselín je prebohatá - stačí sa opýtať Googlu. (Volné dílo)
Ponuka preparátov s obsahom omega-3 mastných kyselín je prebohatá - stačí sa opýtať Googlu. (Volné dílo)

Spoľahlivejšie sú kontrolované štúdie, kde sú sledované osoby vopred zaraďované do štúdie tak, aby sa náhodné či vonkajšie vplyvy na výsledky čo najviac obmedzili a výsledky sú porovnávané s kontrolnou skupinou (ešte raz Eskymáci: keby sme ich presťahovali povedzme do Mexika a porovnali výskyt úpalu s Mexičanmi, údaje o ich odolnosti voči úpalu by mali väčšiu výpovednú hodnotu). No a metaanalýzy sú súhrnom výsledkov viacerých štúdii (čo síce nesie určité štatistické záludnosti), takže sú spravidla najspoľahlivejšie. Je teda dôvod viac veriť výsledkom nových kontrolovaných štúdii a ich metaanalýz, ako tých starých observačných. Tým skôr, ak sú o kvalite niektorých štúdii, konkrétne v odbore kardiológie, oprávnené pochybnosti (podrobnejšie článok na Oslovi "Pokrivené základy kardiologickej vedy". Nakoniec aj to, že prípravky s obsahom omega-3 mastných kyselín nie sú kategorizované ako lieky, určitým spôsobom potvrdzuje pochybnosti odborníkov o ich účinnosti.

 

Biznis s omega-3 mastnými kyselinami je však obrovský - vo svetovom meradle obnáša asi 41 miliárd dolárov za rok 2019. Tak, ako sa hovorí, že niektoré firmy sú príliš veľké, aby ich štát mohol nechať padnúť, biznis s omega-3 mastnými kyselinami je na tom zrejme podobne. Asi to podstatne nezmení ani skutočnosť, že môžu byť pre niektorých pacientov s ischemickou chorobou srdca rizikové. Niektorí ľudia proste kupujú a konzumujú potravinové doplnky, ktoré sú pre nich úplne zbytočné a niekedy aj škodlivé a na tom nič nezmenia nijaké upozornenia. Tieto sú nakoniec aj tak prehlušované záplavou reklám (no a nekúp to, keď je to ešte aj v zľave).

 

Zdroje informácii:

https://www.medscape.com/viewarticle/995290

https://www.medscape.com/viewarticle/971255

https://www.annualreviews.org/doi/10.1146/annurev-food-111317-095850

Datum: 31.08.2023
Tisk článku

Související články:

Keď európska byrokracia ohrozuje zdravie     Autor: Matej Čiernik (30.10.2019)
Európske smernice pre prevenciu srdcovocievnych chorôb predmetom sporu     Autor: Matej Čiernik (05.08.2022)
Internetom proti demencii     Autor: Matej Čiernik (05.06.2023)
Betablokátory na ústupe zo slávy     Autor: Matej Čiernik (08.08.2023)



Diskuze:

zdá se,

Eva M,2023-09-03 23:32:32

Odpovědět


Re: zdá se,

Eva M,2023-09-03 23:35:26

.. že můj vtípek o nemožnosti dopátrat se jednoznačných vědeckých závěrů o prospěšnosti či škodlivosti kávy a čokolády se stal skutečností na polích mnohem třaskavějších...... a... patrně bude hůř

Odpovědět

Omega 3 a starost

Lenka Svobodová,2023-09-01 11:49:39

Jsem moc ráda, že se článek objevil. My víme o škodlivosti vysokých dávek omega 3 mastných kyselin už od roku 1960, kdy byl jejich prooxidační účinek prokázán.

Jedna věc je, že my vůbec nemusíme vědět, co omega 3 obsahují. Běžnými laboratorními metodami se dá stanovit počet dvojných vazeb, ale nikoliv, zda jsou dvojné vazby obyčejné nebo konjugované. Konjugované mají diametrálně opačný účinek, tj. antioxidační.

Druhá věc je, že kvůli masivní reklamě a přesvědčování berou všechny autistické děti rybí olej Mollers. Jenže některým rodičům pak nezbývají peníze na skutečně účinnou léčbu, která by odstranila nepříjemné příznaky autismu. Správná léčba autismu je jiná a je málo známá.

Tím se dostáváme k otázce: Co mají užívat lidé, kteří přestanou brát rybí olej, místo něj k upevnění zdraví? Ví to někdo?

Odpovědět


Re: Omega 3 a starost

Pavel Gašperík,2023-09-01 12:13:08

Prichádzaju pomerne rozporuplné závery o omega-nenasýtených mastných kyselín , u mňa doslova až prekvapivé , najmä čo sa týka proarytmického učinku a vplyvu na fibriláciu predsiení .
Tiež sa mi nepodarilo sa prihlásiť na zdroj z kt.dr.Čiernik čerpal údaje , preto je tu možno viac otázok : z akej skupiny pacientov sa zgrupoval sledovaný súbor . Pokial to boli priamo pacienti kardiaci , tak je podla mňa velmi ťažké posúdiť či atrálnu fibriláciu vyvolali čisté omega NMK . Ďalej nie je zrejmé , o aký typ fibrilácie predsiení sa jednalo (tzv alone?) alebo symptomatické pri srdcových ochoreniach (valvulárna?) , aká je velkosť lavej predsiene a prípadne pridruženie iných nekardiálnych ochorení (napr. tyreopatií ).

Pamätám si časy keď sa nenasýtené omega MK odporučali ako prevencia poruch srdc. rytmu !!!

Možno budeme svedkami aj ďalšich prekvapivých záverov napr. tu https://www.newscientist.com/article/2390191-vitamin-c-and-e-supplements-may-make-lung-cancers-grow-faster/ .

Odpovědět


Re: Re: Omega 3 a starost

Martin Novák2,2023-09-03 12:40:50

Co je překvapivého na tom že vitamín C podporuje rychlejší růst nádoru?
Z principu: rakovina jsou normální buňky které se nekontrolovatelně množí.
Prokázáno: co normálním buňkám škodí jako chemoterapie a ozařování škodí rakovinným buňkám dvojnásobně.
Takže logicky by mělo platit: Co normálním buňkám prospívá rakovinným bude prospívat dvojnásobně.
Tudíž: že vitamíny prospívají nádoru jen dokazuje jejich účinnost na buněčné úrovni a není na tom nic překvapivého - ledaže byste ten účinek neočekával.

Odpovědět


Re: Re: Re: Omega 3 a starost

Lenka Svobodová,2023-09-03 14:44:31

Vy jste to pochopil nesprávně. Vitamín C a E neurychlují růst nádorů, ale ochuzení stravy o komplex vitamínů a stopových prvků, urychluje růst nádorů.

Vitamíny jsou definovány jako látky, bez kterých není život možný. Jeden, dva vitamíny vás nespasí. Musíte užívat všechny, abyste měl plnohodnotný život. I ty drahé, divné, nepopulární. Stačí, aby vám chyběl jeden jediný vitamín, např. B11 nebo B9 a začnete trpět vážnými degenerativními onemocněními. A to nemluvím o stopových prvcích, o nichž je dostatečně známo, že chybí v české půdě. Nedostkem jódu, selénu, bóru trpí v Česku téměř všichni. Správný postup je, doplňovat všecko ve vyváženém poměru, aby se podáváním jednotlivých prvků nevyvolal nedostatek ostatních.

Odpovědět


Re: Omega 3 a starost

Alexander Blaas,2023-09-02 09:41:41

" Druhá věc je, že kvůli masivní reklamě a přesvědčování berou všechny autistické děti rybí olej Mollers. Jenže některým rodičům pak nezbývají peníze na skutečně účinnou léčbu, která by odstranila nepříjemné příznaky autismu. "

o čom to prosím píšete? veď olej Mollers 250ml stojí cca 10€

Odpovědět


Re: Re: Omega 3 a starost

Lenka Svobodová,2023-09-03 14:31:50

Kupujou i oleje s jiným názvem za 1200 Kč. Mluvím o tom, že každá koruna vyhozená do vzduchu je špatná. To je důvod proč je špatná i homeopatie a akupunktura.

Odpovědět

Z čeho autor vykouzlil svoje závěry?

Rudolf Velen,2023-09-01 11:48:50

Prohlédl jsem si zdroje, dva první nejdou otevřít, ale třetí v závěru tvrdí úplný opak, že ω-3 PUFA mají nesčetné zdravotní přínosy, mimo jiné pro fibrilaci síní:

ZÁVĚR
ω-3 PUFA mají nesčetné zdravotní přínosy při kardiovaskulárních onemocněních (fibrilace síní, ateroskleróza, trombóza, zánět a náhlá srdeční smrt), cukrovce, rakovině, depresi a různých duševních onemocněních, kognitivním úbytku souvisejícím s věkem, periodontálním onemocněním a revmatoidní artritidě. Výsledky výzkumu však odhalují, že pokračují spory ohledně účinku ω-3 PUFA na několik zdravotních problémů, jako je mrtvice, cukrovka, rakovina a vývoj zraku a neurologický/mozkový vývoj. Kromě toho bylo vyvinuto několik terapeutických léků, které používají ω-3 PUFA, ale některé postrádají řádné klinické studie z důvodu omezení financování. Proto je nutné další klinické vyšetření. Příznivý účinek ω-3 PUFA nelze vždy jednoznačně potvrdit nebo vyvrátit. Kromě toho náš patentovaný proces kombinace esterů DHA s EGCG ukázal, že derivát EGCG-DHA účinně zastavil tumorigenezi tlustého střeva u ICR myší; toto zjištění vyžaduje další klinické studie (Shahidi & Zhong 2015, Zhong et al. 2012).

Odpovědět

Alexander Blaas,2023-09-01 08:32:04

to je zaujímavé, ale tu prišli k iným záverom:
Omega-3 polyunsaturated fatty acids supplementation and cardiovascular outcomes: do formulation, dosage, and baseline cardiovascular risk matter? An updated meta-analysis of randomized controlled trials - PubMed
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32634581/

Odpovědět


Re: diabol sa skrýva v detailoch...

Matej Čiernik,2023-09-01 09:10:29

Z abstraktu odkazovaného článku: In subgroup analyses, the risk reduction of cardiac mortality and MI was confirmed only in RCTs that enrolled patients in secondary prevention (-21 % and -31 %, respectively). Moreover, only the administration of more than 1 g per day of n-3 PUFA was effective in reducing the risk of cardiac death (-35 %), MACE (-24 %), and MI (-33 %). Nemám prístup k celému textu, ale podľa tejto vety je zníženie rizika potvrdené len sekundárnej prevencii a pri vysokých dávkach. Omega-3 však pojedá celá populácia...
Metaanalýz sú desiatky, vychádzam z tých, na ktoré poukazujú experti z rešpektovaného vzdelávacieho portálu Medscape. Určite sa nájdu aj iné.

Odpovědět

Složení

D@1imi1 Hrušk@,2023-09-01 03:36:09

Dobrý den, děkuji za článek s překvapujícími informacemi. Mám dva upřesňující dotazy:
1. Omega-3 preparáty (ale i mořské ryby) většinou obsahují vitamin D, případně další složky. Lze odlišit, za které vlivy jsou zodpovědné omega-3 a za které ty ostatní složky?
2. Jsou ty účinky zhruba stejné bez ohledu na to, jestli dotyční pojídali preparáty, ryby a nebo rostlinné produkty (z čehož by vyplývalo odlišné složení ostatních složek mimo omega-3)?

Odpovědět


Re: Složení

Matej Čiernik,2023-09-01 09:14:10

To sú detaily, ktoré závisia od jednotlivých preparátov, ich zloženia, dávkovania a asi aj druhov rýb či iných potravín. Bohužiaľ, neviem odpovedať a pochybujem, či takéto analýzy vôbec jestvujú.

Odpovědět


Re: Re: Složení

Eva M,2023-09-03 23:39:29

mám dojem, že kolem mne v minulosti prošel jakýsi článek /bohužel však patrně spíš populární/, který byl proti preventivnímu doplňování živin jinak než stravou ..

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz