Pentagon spustí radikální program velkých hejn dronů Replicator  
Program Replicator slibuje vytvořit na pacifickém bojišti „peklo na zemi" pomocí tisíců levných dronů. Pentagon chce držet Čínu na uzdě jejich vlastní zbraní – kvantitou. Admirál Aquilino, který velí INDOPACOMu, doufá v rychlé pořízení takového množství dronů, aby bylo možné během 24 hodin udeřit proti tisícovce cílů.
Pomohou hejna dronů odradit Čínu? Kredit: DARPA.
Pomohou hejna dronů odradit Čínu? Kredit: DARPA.

Americká armáda už měla s Číňany co do činění. Třeba v Koreji. A jak se zdá, odnesli si odtamtud cenné a v podstatě správné poučení. Jak nedávno prohlásila Kathleen Hicksová z vedení Pentagonu – podstatnou výhodou Číny v dnešním měření sil, které probíhá v Pacifiku, je kvantita. Hodně lodí, hodně raket a hlavně hodně lidí. Jejich kvalita je jiná věc, ale ani prostá čísla není dobré brát na lehkou váhu.

 

Pentagon tomu hodlá čelit. Připravili pozoruhodný a ambiciózní program s příznačným názvem Replicator. Jeho cílem není nic menšího, než proti čínské mase postavit vlastní masu levných autonomních dronů pro vzdušné, námořní, pozemní, a také vesmírné operace. Američané jich chtějí nasadit mnoho tisíc do září 2025, čili během příštích dvou let, aby odradili Čínu od útoku na Tchaj-wan.

 

Admirál John C. Aquilino vpravo. Kredit: U.S. Department of State, Wikimedia Commons.
Admirál John C. Aquilino vpravo. Kredit: U.S. Department of State, Wikimedia Commons.

Drony byly donedávna považovány spíše za zábavu pro nerdy. Jak ale ukázala nedávná 2. válka o Náhorní Karabach a ještě mnohem zřetelněji ruská invaze na Ukrajinu, různé typy relativně levných dronů mohou být při správném využití velmi efektivní, jak při průzkumu, tak i při ničení drahých zbraňových systémů a vybavení protivníka.

 

Ukrajinské jednotky využívají velká hejna dronů, které jsou v různém stupni autonomní a propojené, společně s umělými inteligencemi, které analyzují satelitní snímky. Obě strany konfliktu mají k dispozici tisícovky vycvičených pilotů, kteří ovládají armády FPV (First Person View) dronů.

 

Relativně levný ukrajinský bojový dron R18. Kredit: Trydence, Wikimedia Commons.
Relativně levný ukrajinský bojový dron R18. Kredit: Trydence, Wikimedia Commons.

Malé a levné drony nabízejí vojákům řadu výhod. Klíčové je, že je lze vyrábět bez nutnosti vyspělého průmyslového zázemí, klidně v blízkosti fronty, mnohem levněji, než jak jsou v posledních letech v Pentagonu zvyklí. Zároveň jde o technologie přístupné veřejnosti a velmi otevřené rozmanitým inovacím. S drony si lze mnoha způsoby hrát a přitom vymýšlet nové věci.

 

Americké velitelství US INDOPACOM (United States Indo-Pacific Command) považuje za největší problém v případné válce s Čínou příliš velký počet cílů, které je nutné zasáhnout, a které se vyskytují na příliš velkém území. Pro velitele INDOPACOMu admirála Johna Aquilina to konkrétně znamená nutnost zasáhnout tisícovku cílů během 24 hodin.

 

Aquilino také zmínil program Assault Breaker II, na němž INDOPACOM spolupracuje s vojenskými vývojáři DARPA. Jeho cílem je zrychlit sběr a integraci dat o cílech protivníka, která by byla v takovém konfliktu velmi důležitá. Různé skupiny v rámci INDOPACOMu experimentují s autonomními technologiemi již několik let. Teď by jejich úsilí mělo vést ke zlepšení situace pro americké jednotky v Pacifiku. Jak s temnou poetikou říká Aquilino, chtějí Čínu odradit od imperiálních choutek vybudování pekla na zemi (v originále „hellscape“).

 

Jak ale uvádí analytik společnosti CNA Sam Bendett, při bojích na Ukrajině obě strany využívají levné FPV drony, jejichž pořizovací cena se pohybuje kolem 400-600 dolarů. Získávají je v neposlední řadě díky nákupům laciných a dostupných čínských komponent, které často organizují dobrovolníci. Pro Pentagon je teď klíčové vymyslet, jak sehnat velké množství levných a zároveň kvalitních dronů, které z řadu důvodů nemohou spoléhat na čínské komponenty.

 

Bendett rovněž upozorňuje, že předpokládané tisícovky dronů, s nimiž počítá program Replicator, by nemusely proti Číně stačit. V bojích na Ukrajině se každý měsíc na obou stranách spotřebují desítky tisíc levných dronů. Pentagon má o čem přemýšlet.

 

Video: Fireside Chat with Admiral John C. Aquilino: Aspen Security Forum 2023

 

Literatura

Defence One 28. 8. 2023.

Datum: 09.09.2023
Tisk článku

Související články:

DARPA vyvíjí hejnovou taktiku pro drony na městských bojištích     Autor: Stanislav Mihulka (09.01.2018)
DARPA vyvinula zařízení pro telepatickou komunikaci s hejnem dronů     Autor: Stanislav Mihulka (08.09.2018)
AI válka: Izrael nedávno v Gaze poprvé použil hejna dronů s umělou inteligencí     Autor: Stanislav Mihulka (03.07.2021)



Diskuze:

Kde a na kom jej otestují?

Josef Cink,2023-09-11 17:04:37

Co se stane, když Pentagon dostane nové zbraně? Není lepšího testu, než pravé bojové nasazení. Otázka za milion je, kde to bude nejlepší. Můj osobní typ je Západní Afrika. Jelikož Afričani už nechtějí být "demokraticky a lidskoprávně" systematicky odíráni od Francie a amerických firem, bude je potřeba pěkně srovnat do latě a vrátit do čela správné vůdce. Asi každý si už všiml toho, že naše NEdezinformační média vždy čestně a pravdivě informují o volbách. Pokud vyhraje kandidát, který jde na ruku politice Washingtonu, tak jsou volby vždy demokratické. Pokud vítězný kandidát nezujímá pro-americké postoje, volby jsou vždy zfalšované a nedemokratické a je třeba nových sankcí a atd. A proč? Protože přece každý má rád US Army a každý rád nasadí svoje lidi do masakru za zájmy SSA.
Dneska mě zaujala zpráva, že NATO bude cvičit. Vůbec největší manévry v historii NATO. Údajně kvůli hrozbě ze strany ďábelského a po krvi dětí lačnícího Ruska, které chce napadnout mírový spolek NATO. Je to zvláštní, protože naše NEdezinformační média nás pravdivě informovali, že Putin má od února 2022 rakovinu slinivky v posledním stádiu a navíc už Rusům došla v březnu 2022 munice. Navíc Ukrajinské jednotky téměř beze ztrát kosili po tisících ruské absolutně nevycvičené a nevyzbrojené jednotky. Osvobozovali jednu vesnici za druhou a touhle dobou už měli klepat na brány Moskvy. Rusko mělo být rozpadlé na x částí a zmítat se v chaosu občanské války (o co přesně američanům šlo od samého začátku).
Sice Rusko stojí na nohou, ale nemá sílu dobít ani Ukrajinu. O konflikt s NATO nestojí, na to nemá lidi, techniku ani vlastní vůli. Čili mám takovou obavu, že ten onen obraný tréning NATO je ve skutečnosti nácvik na ofenzivu. Drony se jistě budou hodit. Akorát nevím co bude záminka, jestli zbraně hromadného ničení, ne to už tu jednou bylo v Iráku. Hmm, třeba co těch 100 wagnerovců u polských hranic? Jo, to by šlo.
Teď vážně. Opravdu se mi tají dech, když slyším o nových zbraní v rukou naprostých bláznů, kteří jsou stejně falešní jako ta "ruská" raketa, která tenkrát zasáhla Polsko. Teda ona nakonec byla ukrajinská, ale Volodmyr stále opakuje, že ruská. A Volodymyru a jeho kámošům oligarchům, kteří vydělávají miliardy stejně rychle, jak obyčejní Ukrajinci ztrácí končetiny, věřím úplně všechno.
Válce zdar!

Odpovědět


Re: Kde a na kom jej otestují?

Ladislav Machala,2023-09-11 19:23:06

Odpovědět


Re: Kde a na kom jej otestují?

Vít Výmola,2023-09-11 19:41:44

Když někdo použije zkratku "SSA" nebo "SŠA", je mi jasné, co bude následovat. Zatím jsem se ještě nikdy nemýlil...

Odpovědět

my

Jiří Beran,2023-09-11 11:39:34

Co na to Černochová už se jí rozsvítilo?

Odpovědět

Naivná predstava

Gábor Vlkolinský,2023-09-10 19:14:42

Číňania sú v dronoch jednotka a nebudú mať problém vyrobiť drony v množstve, odrážajúcom kvantitu obyvateľov v porovnaní s USA.

Odpovědět


Re: Naivná predstava

Pavel 1,2023-09-11 11:05:10

Tu "jednotku" sis vycucal odkud?

Odpovědět


Re: Re: Naivná predstava

Gábor Vlkolinský,2023-09-11 13:37:18

Všetky drony, ktoré si videl v skutočnosti, boli čínskej výroby.

Odpovědět


Re: Re: Re: Naivná predstava

Pavel 1,2023-09-11 14:39:20

Jinými slovy, všechny hračky, které jsi viděl, byly čínské výroby.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Naivná predstava

Gábor Vlkolinský,2023-09-11 21:13:57

Aj to čínske vozítko čo behá po Marse je v podstate hračka.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Naivná predstava

Pavel 1,2023-09-12 09:47:38

Jediné co "beha po Marse" je curiosity a perseverance. Číňan už zdechnul. Je tedy evidentní, kdo je je "jednotka".

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Naivná predstava

Gábor Vlkolinský,2023-09-12 10:52:42

Zatiaľ. Tá druhá strana je jednotka aj v zabíjaní astronautov raketoplánom. Hneď po tom, ako ustúpili od programu rakiet esesáka Brauna.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Naivná predstava

Pavel 1,2023-09-12 11:16:31

Co to je "druhá strana"? "Jednotka v zabíjani" je ta velká strana, od které si čínští soudruzi museli koupit tety ssácké technogie, aby zvládli to, co dnes v USA zvládne soukromník
.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Naivná predstava

Gábor Vlkolinský,2023-09-12 17:31:07

Koľko strán vyrábalo raketoplány, ktoré pozabíjali astronautov?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Naivná predstava

Pavel 1,2023-09-12 20:00:49

Ty zřejmě netušíš, že té velké straně na zabíjení stačily rakety. Rakety od esesáckých soudruhů jako třeba R-16.

Odpovědět

Američtí politici mají skvělé voliče

Richard Vacek,2023-09-10 18:12:29

Jinak se nedá vysvětlit to utápění neskutečných prostředků ve zbraních.

Odpovědět


Re: Američtí politici mají skvělé voliče

Pavel 1,2023-09-11 11:07:07

Tak to nejsou zdaleka nejlepší.

Odpovědět

Jak rozumět větě

D@1imi1 Hrušk@,2023-09-10 18:04:36

...lze vyrábět bez nutnosti vyspělého průmyslového zázemí, klidně v blízkosti fronty...

Nějak si nedovedu představit, že výroba ve válečných podmínkách s rizikem odstřelování může být levnější než v bezpečném zázemí.

Odpovědět

vede Zeměkouli do "nebýt"

Bohumír Tichánek,2023-09-10 10:35:00

OSEL (Objective Source E- Learning) je internetový časopis pro popularizaci vědy. Jeho motto je: „Být či nebýt“ .

Opět článek o vědě, který vede Zeměkouli do "nebýt". Brr

Čína se prosadila svou levnou technikou, ekonomií. Staré státy nemívají ve zvyku války.

Odpovědět


Re: vede Zeměkouli do "nebýt"

D@1imi1 Hrušk@,2023-09-10 16:17:22

Promiňte, ale jak musí být stát starý, aby neměl ve zvyku války? Můžete to vyjádřit v letech, případně v nějakém poměru (vztaženém např. k okolním státům)?

Mě jen tak namátkově napadá jeden protipříklad - Egypt a jeho aktivní zapojení v Šestidenní válce. Státní útvar starý podobně jako Čína - několik tisíc let.

Odpovědět


Re: Re: vede Zeměkouli do "nebýt"

Leopold Kyslinger,2023-09-10 17:26:45

Každé přirovnání kulhá, ale tohle je moc. Konfucianství provází Čínu staletími. Můžete něco podobného prohlásit o Egyptu? Kemet (nebo jak se nazýval) neměl s Egyptem nic společného mimo území a (snad) felahy. I Egyptština vymřela. Jakákoliv tradice se dnes vztahuje ke Koránu, nikoliv k myšlenkám starověké říše.

Odpovědět


Re: Re: Re: vede Zeměkouli do "nebýt"

D@1imi1 Hrušk@,2023-09-10 17:59:40

To odvádíte pozornost jinam. Jaká je příčinná souvislost nebo slespoň korelace mezi stářím státu a sklonem válčit?

Odpovědět


Re: Re: vede Zeměkouli do "nebýt"

František Kroupa,2023-09-10 19:15:10

Obvykle se uvádí, že konec Egypta (Ta Meri ;-)) jako samostatného stát se datuje k roku 332 př. n. l., kdy jej dobyl Alexandr Veliký; po téměř 3000 letech existence. Poté pomalu umíral, zásadní ránu mu zasadilo křesťanství a definitivní konec pak roku 641 arabská invaze. To už původní Egypťané prakticky vymizeli, jejich potomky byli křesťanští Koptové, kteří přežívali v několika klášterech. Koptština měla základ v staroegyptštině, viz Champollion.
Šestidenní válka - mám dojem, že Egypťané nebyli ti, kteří stiskli spoušť jako první.

Odpovědět


Re: Re: vede Zeměkouli do "nebýt"

Bohumír Tichánek,2023-09-10 19:54:35

Bývalo dobré, když se stát držel pokynů, svolení, příkazů OSN. Bývají státy které se toho nedrží. Pak na to doplácí Libye, Palestina.

Odpovědět


Re: Re: Re: vede Zeměkouli do "nebýt"

Pavel 1,2023-09-11 11:13:10

Ano bylo by dobré, kdyby šílenec kaddáfí dodržoval rezoluce osn. Pak by on a jeho stát nedopadl tak jak dopadl.

Odpovědět


Re: vede Zeměkouli do "nebýt"

Pavel 1,2023-09-11 11:09:43

... a šílenou genocidou vlastních obyvatel. Mimochodem nějak ti unikla čínská válka se sssr a vietnamem.

Odpovědět


Re: vede Zeměkouli do "nebýt"

Ludvík Urban,2023-09-11 13:43:43

Zkuste si vypsat roky od nástupu Velkého Kormidelníka, kdy Čína nepoužila dělostřelectvo/pěchotu/letectvo proti obytným domům těch, co nechtěli skákat jak KSČ pískala.

Jak dlouhý to bude seznam?

Odpovědět


Re: vede Zeměkouli do "nebýt"

Ivo Hlavůněk,2023-09-12 07:39:15

Čína vede od komunistického převratu válku neustále, a to proti vlastním lidem. Naštěstí to dneska už nejsou miliony mrtvých jako za Maova Velkého skoku, ale třeba stovky nebo tisíce na Náměstí nebeského klidu, lidi umírající hladem za šílené covidové karantény, to je podle vás normální?

Odpovědět


Re: vede Zeměkouli do "nebýt"

Jirka Naxera,2023-09-12 12:53:20

Nacelniku, nechci byti kverulant, ale - aby se nekdo prosadil "levnou technikou, ekonomii" - neni tam podminkou nutnou, nikoli postacujici, mit duveryhodnou armadu, aby nekoho nenapadlo proti tomu levnemu prosazovani se ponekud zakrocit?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz