Britské tryskové bojové drony „Kavky“ budou levné a postradatelné  
Společnost QinetiQ přichází s pozoruhodným dronem Jackdaw neboli Kavka. Mělo by jít o autonomní tryskové drony, které budou natolik levné a zároveň schopné, že je bude možné nasazovat do misí jako součást týmů s pilotovanými letouny anebo v hejnech dronů. Měly by hrát roli návnad, průzkumných či komunikačních strojů anebo by měly vést elektronický boj.
Dron Jackdaw. Kredit: QinetiQ.
Dron Jackdaw. Kredit: QinetiQ.

Obloha budoucích vzdušných bojů se zaplňuje drony nejrůznějších typů a schopností. Britská společnost QinetiQ spustila program Jackdaw, čili česky „Kavka.“ Jeho cílem je vývoj prakticky použitelných autonomních bojových dronů, které by mohly operovat samostatně a současně i v hejnech, případně ve skupinách s jinými drony či pilotovanými letouny.

 

Vypouštění Kavek z mobilních odpalovacích zařízení. Kredit: QinetiQ.
Vypouštění Kavek z mobilních odpalovacích zařízení. Kredit: QinetiQ.

Kavky by měly operovat na rozmanitých misích a zároveň by měly být natolik levné, že budou pro velitele misí postradatelné. To neznamená, že by byly k ničemu. Naopak, bude možné je nasazovat na kriticky významné úkoly, které ale budou zároveň velice riskantní, takže Kavky budou vlastně obětovány ve prospěch mise. Jejich konstrukce ovšem také umožňuje jejich opětovné použití, pokud misi přežijí. Velkou výhodou je i možnost rychlého nasazení takových dronů ve větším množství.

 

Schéma formace pilotovaného letounu se čtyřmi Kavkami. Kredit: QinetiQ.
Schéma formace pilotovaného letounu se čtyřmi Kavkami. Kredit: QinetiQ.

QinetiQ představil model Kavky na veletrhu Defense & Security Equipment International (DSEI), který v těchto dnech probíhá v Londýně. Podle QinetiQu Kavka nabízí účinnou a zároveň reálně dostupnou bojovou masu (combat mass) s kvalitními schopnostmi v prostoru bojiště. Tento přístup je přitom v souladu se soudobým myšlením odborníků amerického letectva. Zdá se, že vývojáři a letečtí odborníci dospěli k závěru, že zítřek patří masově nasazovaným levným a přitom kvalitním bojovým dronům.

 

Video společnosti QinetiQ ukazuje Kavky jako drony vypouštěné z povrchu země či z lodi pomocí jednoduchých odpalovacích zařízení. To je zajímavé v souvislosti s plány Royal Navy na podstatné rozšíření operací dronů z paluby dvou britských letadlových lodí třídy Queen Elizabeth. Britské námořnictvo přitom již dříve experimentovalo s cvičnými drony Meggitt Banshee, které vypouštěli ze zmíněných letadlových lodí.

 

Z informací poskytnutých společností QinetiQ je rovněž patrné, že podstatnou roli v používání Kavek by měla hrát schopnost tvořit týmy, ať už týmy dronů anebo týmy dronů s pilotovanými letouny. US Air Force momentálně pracují na konceptu Collaborative Combat Aircraft (CCA), podle něhož by pilot bojového letounu mohl během mise velet až pěti dronům. Kavky by měly fungovat jako návnady pro protivzdušnou obranu, provádět průzkum nebo se účastnit elektronického boje. Zatím se zdá, že nebudou nést klasické zbraně.

 

Britské letectvo v posledních desetiletích nápadně prořídlo. Od konce Studené války setrvale klesá počet britských pilotovaných bojových letounů. Británie sice nakupuje stealth letouny páté generace F-35B, není ale jasné, kolik jich celkem bude. Proto je program týmových a zároveň masových bojových dronů pro britské letectvo i námořnictvo obzvlášť atraktivní.

 

QinetiQ doufá, že Kavka vzbudí zájem spojenců Británie. Její design bude záměrně přizpůsobený pro snadné adaptace k využití letectvem dalších zemí. Součástí výbavy Kavky by měl být autonomní cílově orientovaný systém managementu misí, který bude možné integrovat s podobnými systémy NATO a dalších zemí. První Kavky by měly být k dispozici od poloviny dvacátých let.

 

Video: Jackdaw UAS - Combined mission

 

Video: The Banshee NG

 

Literatura

The Drive / Warzone 12. 9. 2023.

Datum: 14.09.2023
Tisk článku



Diskuze:

Nízko letící drony

Ladislav Truska,2023-09-14 15:56:39

Nějak nechápu, proč se vývoj nezaměřuje na velmi nízko letící drony kopírující povrch s autonomní detekcí překážek a vyhýbání se jim.. Přijde mi, že dronový útok, kdy z deseti jich je devět sestřeleno je poněkud nerentabilní...

Odpovědět


Re: Nízko letící drony

D@1imi1 Hrušk@,2023-09-14 17:43:24

To, co popisujete, splňují střely s plochou dráhou letu už desítky let. A pokud byste chtěl letovou výšku ještě snížit a vyhýbat se každému většímu stromu a baráku, bude to za cenu obrovského snížení rychlosti a hlavně doletu. Takže potom stejně musíte ty drony dostat na dosah cíle např. pomocí klasického stealth letounu.

Odpovědět


Re: Re: Nízko letící drony

Ladislav Truska,2023-09-15 00:25:05

dron je o pár řádů levnější, než střela s plochou dráhou letu a pohybuje se rychlostí pár desítek, až stovek km/hod. (pokud to není zrovna trysková Kafka).. Letovou výšku bych nastavil třeba do 20m nad porost, případně budovy s tím, že náhodné vyšší objekty by uměl registrovat a vyhnout se.. Myslím, že na rychlost těchto pomalých dronů by to větší vliv nemělo..

Odpovědět


Re: Re: Re: Nízko letící drony

Vít Výmola,2023-09-15 00:54:30

To, co popisujete je ve skutečnosti jenom jedna skupina dronů a to ta nejméně výkonná. Dron je jakýkoliv prostředek bez posádky, od malých dronů s vrtulkami až po několikatunové výkonné stroje.
Ty moderní bojové pak samozřejmě dokáží letět i přízemním letem s kopírováním terénu (atd.). Technicky na tom není nic složitého.

Odpovědět


Re: Re: Re: Nízko letící drony

D@1imi1 Hrušk@,2023-09-15 02:10:49

Manévrování stojí spoustu energie, okřídlený stroj v zatáčkách ztrácí rychlost, kterou pak musí znova nabírat a plýtvat palivo. Čím ostřejší zatáčka, tím vyšší ztráta rychlosti. Dolet přiměřeně drahého dronu bude v řádu desítek kilometrů. To už se bavíme o vzdálenosti, na kterou střílejí houfnice nebo salvové raketomety. Na tuto vzdálenost od cíle nejprve musíte dron dopravit - buďto po zemi a riskovat při tom nepřátelskou palbu a nebo vzduchem, ale na to potřebujete nějaké větší letadlo s delším doletem. Malé stroje nejsou samospásné.

Navíc ani výška 20m nad terénem nezaručuje nesestřelení. Důležité cíle lze chránit pomocí hlavňových systémů blízké obrany, které jsou proti dronům na malé vzdálenosti velmi efektivní.

Odpovědět

A za pár let

Tomáš Novák,2023-09-14 10:20:49

...tu budeme mít HK (Hunter/Killer) z Terminátora :-(

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz