DARPA shání laserový systém, který by bezdrátově přenášel energii po světě  
Agentura pro vojenské projekty budoucnosti DARPA pokročila s programem POWER (Persistent Optical Wireless Energy Relay), který cílí na technologie pro bezdrátový přenos energie na velkou vzdálenost pomocí laserů. Měl by vzniknout systém, který zvládne test s přenosem 10 kW z letecké platformy na pozemní cíl, vzdálený 200 kilometrů.
Program POWER. Kredit: DARPA.
Program POWER. Kredit: DARPA.

Program, který před časem vyhlásili američtí vojenští snílci DARPA, budí intenzivní dojem science-fiction. A je to správně. Právě to má DARPA v popisu práce. Program POWER, čili Persistent Optical Wireless Energy Relay počítá s využitím laserů na leteckých platformách k přenosu energie pro stroje, které se mohou nacházet tisíce kilometrů daleko.

 

Logo. Kredit: DARPA.
Logo. Kredit: DARPA.

V dnešní době máme k dispozici, obdivuhodné technologie, které by určitě změnily svět. V řadě případů tomu ale brání scházející praktický zdroj energie. Platí to třeba pro letadla. Bylo by skvělé, kdyby je mohla pohánět elektřina, ale při současném stavu technologií by elektrické dopravní či nákladní letadlo muselo nést tak masivní baterie, že by nejspíš ani nevzlétlo, natož aby vezlo nějaký náklad.

 

Stefanie Tompkins, úřadující 23. ředitelka DARPA. Kredit: Wikimedia Commons, US Department of Defense.
Stefanie Tompkins, úřadující 23. ředitelka DARPA. Kredit: Wikimedia Commons, US Department of Defense.

Vědci a inženýři už déle než století pokukují po bezdrátovém přenosu energie. Je ale nutné zlomit odpor fyzikálních zákonů a s nimi je obvykle těžké pořízení. DARPA teď shání laserový systém, který by dokázal přenášet energii z pozemního zdroje na velmi vzdálené cíle, prostřednictvím leteckých laserových platforem. Tímto způsobem by bylo možné zajistit pro elektrický letoun vhodné konstrukce prakticky nekonečný dolet. DARPA vybrala pro pokračování programu tři týmy, které vedou společnosti RTX Corporation, Draper a BEAM Co.

 

Na první pohled to vypadá docela jednoduše. Ve skutečnosti je ale nutné překonat řadu technických obtíží. Laserové paprsky jsou rovné, takže cíl musí být v dohledu. Přenos energie by měl co nejvíce probíhat v prostředí, kde je minimální výskyt rušivých prvků, jako je v tomto případě vzduch či vodní pára. Nabízejí se vyšší vrstvy atmosféry. Stejně jako u laserových zbraní musí být laser pro přenos energie schopný přesně zaměřit cíl a stále ho sledovat, aby byl přenos úspěšný. Asi největší technologickou překážkou jsou ale značné ztráty energie, k nimž dochází při konverzi laserového paprsku na elektřinu a naopak.

 

Program POWER je teď podle DARPA v první fázi, která zahrnuje vývoj designu pro letecké přenosové platformy. Druhá fáze se soustředí na integraci technologie laseru pro přenos energie s leteckou platformou a třetí fáze bude zahrnovat test zařízení, které by mělo přenést 10 kilowattů na vzdálenost 200 kilometrů.

 

Vedoucí programu Paul Jaffe je přesvědčen, že mohou vyvinout technologii, která radikálně změní vztah civilizace k energii. Bezdrátově přenášená energie připojí dříve jen obtížně dostupné zdroje energie, včetně solární orbitální energie, a zároveň přinese rychlé a stabilní dodávky energie i na řadu dnes izolovaných míst. DARPA je pochopitelně agentura Pentagonu, takže je jasné, že projekt pozorně sledují především vojáci. Ale prospěch by z toho měli mít i mnozí další.

 

Video: Revolutionizing Energy Transmission: What is DARPA's POWER Program?

 

Literatura

New Atlas 13. 9. 2023.

DARPA 7. 9. 2023.

Datum: 16.09.2023
Tisk článku



Diskuze:

Mít něco takového k dispozici,

Richard Vacek,2023-09-17 16:23:53

tak to vojákům nezpřístupním. Jejich snahou je hledat způsoby jak levněji a snáze někoho zabít a na něčem takovém by se slušný člověk neměl podílet.

Odpovědět


Re: Mít něco takového k dispozici,

Jirka Naxera,2023-09-17 23:55:06

Tak kdyz to nezpristupnite tem Vasim vojakum, tak to treba nekdo jiny zpristupni ten _druhym_, kteri to vyuziji na to, ze prvne zabiji _vase_ vojaky a pak i Vas.

Odpovědět


Re: Re: Mít něco takového k dispozici,

Oldřich Vašíček st.,2023-09-18 14:36:06

Asi myslel obecně "vojáky" kterékoli strany a armády. :)

Odpovědět


Re: Re: Re: Mít něco takového k dispozici,

Jirka Naxera,2023-09-18 19:06:54

Tak to ma asi stejnou nadeji na uspech, jako ze se u nas nerozkeca, kdo v Brne na radnici snupe koks ;-)

Odpovědět


Re: Mít něco takového k dispozici,

Oldřich Vašíček st.,2023-09-18 14:42:23

No jo, ale on do toho nikdo jiný ty peníze nedá. Jen armáda si může utrácet za něco, co zdaleka neexistuje.
Na výsledcích výzkumu "zabíjení" a ničení stojí většina současných technologií. Není to třeba pěkné, ale je to fakt. Největší technologický pokrok probíhal za válek až po tu studenou. Krásně je to vidět na misích na Měsíc. V 60tých letech se to prohlásilo jako politický cíl a během pár let byla technologie vynalezena a použita. (Za obrovského přispění armád.) Po ukončení studené války se na "stejných" technologiích začíná opět pracovat. "Zpoždění" cca 50 let.
Ale mezi tím armády investovaly do výpočetní techniky, její miniaturizaci a zasíťování. Výsledek - mobilní telefony, Internet, atd.
Asi by to nebylo, kdyby se vynálezci a vědci nepouštěli do projektů, které financuje nebo může zneužít armáda. ;)

Odpovědět


Re: Re: Mít něco takového k dispozici,

D@1imi1 Hrušk@,2023-09-18 19:27:33

To bych si dovolil trochu nesouhlasit. S těmi prostředky na vývoj je to spíš 50/50. Jsou i vynálezy, které prvně vznikly v komerční sféře a armády je implementovaly až později. Ukázkovým příkladem jsou Li-ion akumulátory. Ty vznikly pro potřeby komerční elektroniky (vidoekamer Sony) a naopak trvalo dlouho, než je začaly používat armády, protože ve srovnání s NiCd nebyly pro vojenské účely dostatečně robustní a spolehlivé.

Odpovědět

snílci

Petr Petr,2023-09-17 07:26:10

Opravdu snílci. Je zajímavé, jak se výzkumníci často nezajímají o praktičnost vynálezů...
Nebude lepší tam dopravit 10 kW motor s palivem?
Jak to bude s letovým provozem? Masivní nasazení není reálné, aby se kličkovalo mezi svazky laserových děl...

Odpovědět


Re: snílci

D@1imi1 Hrušk@,2023-09-17 09:02:49

Nevíme o tom nic. Kdyby DARPA chtěla, mohla ten projekt nechat v utajení, zveřejněním této informace může sledovat různé věci. Např. zmatení protivníka nebo ty lasery chtějí ve skutečnosti použít jako zbraně, ale nechtějí tím odradit od účasti některé zásadové chytré mozky. A nebo skutečně mají případ použití, pro který je to vhodné.

Odpovědět


Re: Re: snílci

Martin Novák2,2023-09-17 15:50:51

Dobíjení bateriových tanků na bojišti :-)))

Ale spíš pokud by to šlo použít na drony a prodloužit tak dolet nebo nechat pozorovací dron ve vzduchu neomezeně.

Odpovědět


Re: snílci

Vojta Ondříček,2023-09-17 15:58:39

Těch možných aplikací je vícero.
Například letado s elektrickým pohonem a s dobíjením baterie z pozemních stanic podél letové dráhy. Ovšem že by mraky byly v cestě, takže se uvažovalo spíš o mikrovlnném záření coby energetickému médii.

Nebo lasery s potenciálem ničení vojenských cílů. Zdroj takového smrtícího paprsku bude vždy asi neskladný a těžký, ale letadlo se "zrcadlem" by bylo lehké a levné a mohlo by ten paprsek zaměřit i za kopeček.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz