Microsoft počítá s malými jadernými reaktory pro pohon AI a cloudů  
Softwarový gigant Microsoft se netají plány na rozvoj umělých inteligencí. Zároveň je jasné, že výcvik inteligencí a podobné projekty spolykají ohromující množství energie. Microsoft to hodlá řešit malými modulárními reaktory, které by měly pohánět jak umělé inteligence, tak i cloudové služby.
Projekt NuScale VOYGR. Kredit: NuScale Power.
Projekt NuScale VOYGR. Kredit: NuScale Power.

Bill Gates je vášnivým zastáncem jaderné energie. V dnešní době už sice není aktivním hráčem ve vedení Microsoftu, jeho vliv je ale ve strategii Microsoftu stále patrný. Podle nedávného zjištění platformy The Verge Microsoft shání vedoucího programového manažera pro jadernou energii, který by se měl věnovat technologii a strategii využití malých modulárních reaktorů.

 

Bill Gates (2017). Kredit: Kuhlmann /MSC. CC BY 3.0 DE.
Bill Gates (2017). Kredit: Kuhlmann /MSC. CC BY 3.0 DE.

Vše nasvědčuje tomu, že Microsoft počítá s využitím malých jaderných reaktorů pro rozvoj umělých inteligencí a pro cloudové služby. Není tajemstvím, že umělé inteligence jsou nenasytné a spotřebují ohromující množství energie. To pochopitelně vyvolává obavy v souvislosti s emisemi a klimatem. Microsoft očividně věří, že právě jaderná energetika je při současném stavu technologií klíčem ke snižování ohromných emisí uhlíku, co vznikají kvůli fosilním palivům.

 

Malý modulární reaktor pro projekt VOYGR. Kredit: NuScale Power.
Malý modulární reaktor pro projekt VOYGR. Kredit: NuScale Power.

Malé modulární reaktory nabízejí celou řadu výhod. Jsou mnohem efektivnější než mamutí jaderné elektrárny. Jejich stavba je mnohem jednodušší, nejen kvůli až překvapivě malé velikosti. Americký regulátor US Nuclear Regulatory Commission letos schválil první malý modulární reaktor, konkrétně pro projekt jaderné elektrárny VOYGR společnosti NuScale. Z chování Microsoftu je zřejmé, že pro ně je to teprve začátek a počítají, že se těmito technologiemi brzy roztrhne pytel.

 

The Verge ale zároveň upozorňují, že se s malými modulárními reaktory pojí i jisté nepříjemnosti. Zásadní je především to, že malé modulární reaktory obvykle vyžadují tzv. HALEU (High-assay low-enriched uranium), což je reaktorový uran obohacený na 5 až 20 procent. Problém je v tom, že hlavním světovým dodavatelem HALEU je Rusko, s kterým se teď nedá počítat, pravděpodobně na dlouhé roky. Zároveň to ale není nepřekonatelná překážka.

 

V Microsoftu si tohoto problému a dalších komplikací s jadernou energií jsou nepochybně vědomí a jistě budou mít po ruce vhodná řešení. Další věc je, že investují i do jaderné fúze. Letos v květnu ohlásili partnerství s fúzním startupem Helion. Společně mají velmi ambiciózní cíl spustit první fúzní projekt připojený k rozvodné síti v roce 2028. Ať to zvládnou či nikoliv, zdá se, že Microsoft se bude v souvislosti s jadernou energií skloňovat stále častěji.

 

Video: Microsoft Just Cracked the Code of Nuclear Fusion with AI!

 

Literatura

Popular Science 26. 9. 2023.

The Verge 26. 9. 2023.

Datum: 09.10.2023
Tisk článku

Související články:

Malé modulární reaktory slibují ekonomickou produkci vodíku     Autor: Stanislav Mihulka (16.12.2020)
Pokrok v oblasti malých modulárních reaktorů v roce 2020     Autor: Vladimír Wagner (18.01.2021)
Mobilní jaderné mikroreaktory Radiant nahradí dieselové generátory     Autor: Stanislav Mihulka (18.10.2021)
Americká agentura NRC dala zelenou prvnímu malému modulárnímu reaktoru     Autor: Stanislav Mihulka (01.08.2022)



Diskuze:

Zero Carbon

Martin Novák2,2023-10-10 11:06:15

Především jde o snahu zajistit stálý výkon ve světě Green Dealu při aplikaci fáze Zero Carbon. Prakticky jakákoliv technologie lepší než štípání pazourku produkuje CO2 nebo nástroje vznikly za produkce CO2. To se týká i Občasných zdrojů. Je sice teoreticky možné vyrobit OZE z energie z OZE, ale nová generace bude jen zlomek z velikosti generace předchozí. Takže výsledkem dříve nebo později je šťastná a přírodní civilizace lovců-sběračů, v ČR max. 50000 lidí, k tomu tak 1000 nejbohatších kteří si vytvořili opevněnou enklávu právě s malým reaktorem jako zdrojem energie a 10 400 000 mrtvých hladem.

Odpovědět


Re: Zero Carbon

Marek Zelenka,2023-10-10 13:25:42

Martin Novák2: Ve známém projektu tzv. Zlaté miliardy, který byl nastíněn z okruhu světových elit a dělá si ambice na revoluční uspořádání světa v přilehlé budoucnosti, se s něčím takový počítá :-) Miliarda z okruhu elit obsluhovaná miliardou sloužících (v případě AI ještě méně) a miliarda lovců-sběračů, kteří žijí primitivně a uklízejí vybydlená území po elitě, která se mezi tím přesunula jinam :-)

Odpovědět

Skvělé malé modulární

Ondřej Glac,2023-10-10 06:59:52

Poněkud mě překvapuje, že se na vědeckém serveru přejímá tak nekriticky obdivný přístup k malým modulárním reaktorům. Chápu to od politických komentátorů, ale proč se tady píše, že "jsou mnohem efektivnější než mamutí jaderné elektrárny. Jejich stavba je mnohem jednodušší, nejen kvůli až překvapivě malé velikosti"?
Jejich efektivita spočívá v tom, že se stejnými náklady na zabezpečení a příslušenství vyprodukují mnohem méně energie.
Pokud se mluví o výhodách, pak ať se zmíní sériová výroba; pokud o problémech s palivem, pak bych místo Ruska zmínil cenu.

Odpovědět


Re: Skvělé malé modulární

Viktor L.,2023-10-10 10:03:59

Přesně jak píšete. Efektivita malých reaktorů je něco, co bych čekal, že bude Osel diskutovat protože existuje hlavně v Powerpointu.

Zapřáhnout modulární reaktory do výroby výpočetního výkonu je vůbec zvláštní koncept. Zatímco energie se distribuuje za nezanedbatelné náklady, a tak snad může dávat smysl mít rozptýlenější zdroje, u výpočetního výkonu to moc smysl nedává. Ten se prodává vcelku snadno i na velké vzdálenosti.

Počítal jsem, jestli se vyplatí mít serverovou farmu u solárních instalací a distribuovat namísto elektrické energie výpočetní výkon - není to úplný nesmysl, ale není to ani nijak extra slibná cesta. A tady to dává alespoň v principu smysl, protože distribuce solární energie je díky své volatilitě ještě složitější problém než u výkonově stabilních jaderných zdrojů.

Odpovědět


Re: Re: Skvělé malé modulární

Martin Novák2,2023-10-10 10:41:55

Proč zvláštní koncept? Skynet potřebuje stálý výkon a lidské baterie jsou taková pitomost že by mě zajímalo kdo to vymyslel. Modulární reaktor snadno zakopete do bunkru na rozdíl od velké elektrárny.

Distribuce solární energie je jednoduchá, chcete připojit do sítě jakýkoliv zdroj větší než 10kw? Ve smlouvě povinnost hlásit výpadek 3dny předem nebo penále. Tak to bylo dřív pro elektrárny a může být zase :-)
Za výpočetní výkon který skončí když slunce zajde vám nikdo nijak zvlášť nepoděkuje. Baterie drahé - potřebujete zálohu na 3-4 týdny. Poloostrovní systém kdy odebíráte ze sítě jen když slunce nesvítí je přesunem peněz od chudých k bohatým. Odebíráte totiž jen když je energie drahá ale platíte průměrnou cenu, tj. rozdíl musí platit ti kdo nemají na panely a odebírají pořád. Navíc zdražujete energii, stálé zdroje které nejsou využity celý rok mají nižší efektivitu a tím i mnohem dražší provoz.

Odpovědět


Re: Re: Re: Skvělé malé modulární

D@1imi1 Hrušk@,2023-10-10 11:27:18

K tomu prodeji výpočetního výkonu poháněného soláry - ono to vůbec není nesmyslné. Ale je to naprosto závislé na aktuálním tempu zlepšování výpočetního hardware. Pokud se každé dva roky zdvojnásobí výpočetní výkon na Watt příkonu, musí se pořizovací náklady serverovů stihnout zaplatit řekněme do čtyř let, protože potom z nich bude jen drahé topení. Následně si každý dvakrát rozmyslí, jestli serverovou farmu bude zásobovat 24/7 energií ze sítě (či z reaktoru) a nebo 8 hodin denně ze solárů.

Pokud by ale vývoj nového hardware ustrnul a ke zdvojnásobení výpočetního výkonu by došlo jednou za 20 let, popřípadě by klesla cena na zlomek té současné, potom by nebyl problém pořizovací náklady zaplatit i při občasném provozu. Hlavním ekonomickým faktorem by zůstala cena silové elektřiny a ta je ze solárů velmi levná. Uživateli je samozřejmě jedno, jestli mu ChatGPT odepisuje z Česka nebo z Austrálie.

Každopádně zatím se hardware zlepšuje rychle a cena je vysoká, takže servery poháněné Očasnými Zdroji smysl moc nedávají.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Skvělé malé modulární

Martin Novák2,2023-10-10 11:51:35

Jestli nízkou cenou myslíte tak že budete mít místo jedné serverové farmy se stálým zdrojem 10 stejných farem rozesetých po zeměkouli každou s vlastními panely a s neustálou vzájemnou synchronizací tak to se mi jako nízká cena nezdá :-)
Jak už jsem napsal, hosting na farmě která jede jen když svítí slunce nechci. I pro ostatní použití jako ChatGPT nebo vyhledávání potřebujete farem násobně více při občasném provozu, i kdybychom uvažovali 8 hodin denně tak potřebujete 3x tolik farem, s možností oblačnosti nejméně 5x tolik.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Skvělé malé modulární

D@1imi1 Hrušk@,2023-10-10 12:15:47

Slunce svítí 12 hodin denně. 8 hodin už počítá s těmi mraky. A samozřejmě to nebudete umisťovat v Česku ale např. ve Španělsku, Austrálii atd. Takže byste potřeboval 3x tolik farem (řekněme 4x, ať je rezerva). Zato na zaplacení hardware byste měl 10x víc času. Takže byste se u výpočetně náročných aplikací s malou potřebou skladování dat, které jsou pro AI typické, řídil hlavně cenou elektřiny. Tedy vy možná ne, já ano ;-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Skvělé malé modulární

Miyuki Pateru,2023-10-10 11:42:24

Dneska už jsou baterie překvapivě levné, že to dává smysl i ekonomicky. Klidně i jenom nakupovat elektřinu když je levná (mnohdy je na evropské burze i zadarmo) a využívat jí.
Amortizace baterie je dnes kolem 2Kč/kWh

Je celkem velká část světa, kde poskytují dostatek energie po celý rok. I v našich podmínkách je to cca 7-8 měsíců v roce, kdy například domy mohou bez problémů pokrýt veškerou spotřebu ze solárních panelů.

Modulární reaktor může mít výhodu ve specifických případech, hlavně pokud potřebujete skutečnou nezávislost na okolí a není vhodné se připojovat k síti, stejně ale potřebujete řešit zálohu pro případnou údržbu a s tím spojené odstávky.
Tady by možná by zajímavá otázka, jak se prodlouží životnost paliva, pokud by reaktor běžel například jenom přes zimu. Protože u těch modulárních by to měla být relativně velká část nákladů na jejich provoz.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Skvělé malé modulární

D@1imi1 Hrušk@,2023-10-10 12:01:32

Baterie vyrobená v Číně pomocí energie z uhlných elektráren nezatížených emisními povolenkami.

Než začaly povolenky prodražovat uhelnou energii u nás, vyráběla se u nás kolem 1Kč/kWh. Ale je samozřejmě výhodnější to uhlí spálit v Číně, u nás vyrobit elektřinu občasnými zdroji a potom ji bateriovým úložištěm prodražit o 2Kč/kWh.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Skvělé malé modulární

Martin Novák2,2023-10-10 12:07:58

Amortizace je OD 2kč/kWh, tj. pokud vám baterie vydrží maximální dobu, nabíjíte a vybíjíte ji nejvhodnějším způsobem a ne jak potřebujete a cyklujete ji tak aby jste se dostal na maximální využití. Realita je úplně jinde, stejně tak jako s panely. To platí obzvlášť když ji budete používat pro nákupy když je energie levná a spotřebu když je drahá - určitě se netrefíte do nejvýhodnějšího rozložení cyklů. A baterie stárne i když se nepoužívá - má časově omezenou životnost, stačí když je nepoužíváte v zimě a hned je amortizace za kWh na dvojnásobku.

Stejně, ta amortizace se mi nezdá, cena na trhu teď je 10000Kč za instalovanou kWh při 1000 cyklech je amortizace 10kč, při 2000 cyklech pořád 5kč. Cena Allegro 5kwh baterie okolo 50000kč.

Odpovědět

To je asi tak

Macko Pu1,2023-10-09 07:34:10

No neviem, silna snaha o ai ktora by mala nahradit vzdelanych a inteligentnych? Bez zbytocnych moralnych ovmedzeni, optimalne uz zajtra pouzitelna v krdloch dronov. Tu sa oplati investovat aj posledne..

Odpovědět


Re: To je asi tak

Jirka Naxera,2023-10-10 20:02:42

Presne naopak. Ono tu AI je celkem neslozite finetunit, aby mela jen ty spravne politicke nazory - sak si zkuste popovidat s ChatGPT o nejakem politicky mene korektnim tematu.

Zato takovy vysoce inteligentni clovek je v podstate casovana bomba spojena s tridnim nepritelem, to ani cancellovat nestacite ;-)

(a k tem dronum - tam musi byt AI autonomni, jinak by byly dost trivialne vyraditelne)

Odpovědět


Re: Re: To je tak

Josef Hrncirik,2023-10-13 08:10:19

Na bojišti musí být mobilních modulárních re actorů yak naseto, aby ai řídila sebe?vražedné uav, prováděla burzovní spekulace a těžila bitcoiny.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz