Snahy nechat rakovinu vyhladovět dostaly nový „nástroj“  
Pokusy zbavit se nádorových buněk jejich vyhladověním jsou tak staré jako samotná medicína. Problém je v tom, že zvrhlé buňky se rychle množí. Jsou tedy mladé a dostupné zdroje využijí dříve než diferencované starší buňky. Omezení zdrojů (živin) tudíž oslabuje víc specializované a potřebné buňky včetně těch, které mají v popisu práce se s těmi rakovinovými poprat. Několik dnů starý poznatek by mohl tomuto hendikepu učinit přítrž a dát základ zcela novému způsobu léčby.

Sdílená ekonomika

Když buňkám chybí kritický signální enzym (jaterní buňky na preparátu jsou obarveny modře), uchylují se ke komunikaci a sdílení zdrojů prostřednictvím vezikul (zeleně). Tato strategie dovoluje buňkám se množit i v prostředí, které to jiným buňkám nedovoluje. Stejnou taktiku mohou využívat i rakovinové buňky. Kredit: UC San Diego Health Sciences
Když buňkám chybí kritický signální enzym (jaterní buňky na preparátu jsou obarveny modře), uchylují se ke komunikaci a sdílení zdrojů prostřednictvím vezikul (zeleně). Tato strategie dovoluje buňkám se množit i v prostředí, které to jiným buňkám nedovoluje. Stejnou taktiku mohou využívat i rakovinové buňky. Kredit: UC San Diego Health Sciences

Není to tak dávno, co se manažéři shlédli v něčem, co nazývají sdílenou ekonomikou. V podstatě jde o to, že netřeba věci vlastnit, stačí mít k nim přístup. Jako příklad uvádí, že hodně z toho co vlastníme, využíváme jen sporadicky. Jako příklad uvádí vrtačku. Smysluplnější je sdílet ji s těmi, kteří ji také potřebují jen občas. Kromě prokazatelné zvýšené efektivity využívaných zdrojů má sdílení jako vedlejší efekt probouzení lidské sounáležitosti a budování komunit. Ze tři dny staré studie uveřejněné v časopisu eLife vyplývá, že sdílenou ekonomiku už dávno objevily a využívají naše buňky.

 

Začalo to tím, že patologa z Kalifornské univerzity v San Diegu zaujal na jaterních buňkách jistý detail. A sice, že si buňky něco mezi sebou vyměňují, a že to dělají prostřednictvím titěrných váčků. Vědci pro ně používají termín vezikuly. To je již samo o sobě zajímavé, ale ještě zajímavější je, že vzájemné vyměňování informačních pytlíčků má co do činění se sdílením důležitých molekul majících funkci enzymu. A že toto sdílení komunitě buněk dovoluje se množit i za podmínek, které jsou k množení pro ostatní buňky nevhodné.


Proč je to tak zajímavé?

Aby se nám vyjevily souvislosti nutno předeslat, že situací, kdy je v tkáních potřeba spustit či podporovat množení buněk, je moc a moc. Stejně tak je nutné rozběhlé buněčné proliferace po čase něčím brzdit. Obojí se děje pod taktovkou molekulárních spouštěčů a vypínačů. Profesor Gen-Sheng Feng z lékařské fakulty na UC San Diego a vedoucí výzkumného kolektivu již před časem přišel na to, že myší buňky se mu množí i tehdy, když je geneticky poškodí natolik, že jim ke spokojenému množení chybí kriticky důležitý enzym. Tou potřebnou substancí spouštějící množení je protein Shp2. Jde o molekulu, která dává jaterním buňkám na srozuměnou, kdy je potřeba tkáň regenerovat a kdy se mají začít dělit.

Gen-Sheng Feng, profesor patologie a molekulární biologie: "Buňky v játrech se množí rychleji a efektivněji než jakékoli jiné buňky v těle. Jsou ideálním objektem pro zkoumání procesů řídících dělení buněk." Kredit foto: UC San Diego
Gen-Sheng Feng, profesor patologie a molekulární biologie: "Buňky v játrech se množí rychleji a efektivněji než jakékoli jiné buňky v těle. Jsou ideálním objektem pro zkoumání procesů řídících dělení buněk." Kredit foto: UC San Diego

 

V nynější práci, o které je tento článek již vědci popsali čím to je, že i hendikepované jaterní buňky popadne množení, a to přesto, že jim k tomu chybí nutné vybavení (Shp2). Vlastně to je jednoduché - příslušný pokyn a další náležitosti si buňky předávají jakousi šeptandou. Od zdravých buněk se pokyn k těm hendikepovaným dostává prostřednictvím oněch společně sdílených vezikul.

 

Podstatou nynějšího objevu tedy je, že i za nepříznivých podmínek se buňky dokážou množit. Vlastně to zvládají jen ty, které využívají vzájemné sdílení k tomu potřebných molekul s enzymatickou aktivitou. Jinak řečeno jaterní buňky, jako buňky detoxikačního aparátu rozhodně nemají na růžích ustláno, a přesto se jim i za ztížených podmínek v prostředí plném jedů daří se množit a játra nám neustále obnovovat.


A teď pozor, přicházíme do finále. Stejný mechanismus (rozuměj výměnu váčků s potřebnými biomolekulami) praktikují i lidské rakovinové buňky schopné se množit jako o závod. Nejspíš i jim právě tato strategie sdílení pomáhá množit se v prostředí jedovatých cytostatik, po nichž všechny ostatní buňky chuť na množení přechází.

 

Závěr

Je-li pravdou, že rakovinovým buňkám se daří obcházet nepřízeň prostředí prostřednictvím vzájemného sdílení vezikul, tak to také znamená, že schopnost rakovinových buněk iniciovat růst nádorů není částí jejich vlastní identity, ale je to stav, který je jim navozen. A pokud jde něco navodit, mělo by to jít také „vypnout“. Nejspíš nebudeme daleko od pravdy, když si dovolíme prognózovat, že jsme na prahu zcela nového přístupu vypořádávání se s některými typy rakoviny. Léčby, na kterou sedí příměr „strategické oslabování protivníka bráněním mu využívat předností sdílené ekonomiky“.


Literatura

Kota Kaneko et al, Identification of CD133+ intercellsomes in intercellular communication to offset intracellular signal deficit, eLife (2023). DOI: 10.7554/eLife.86824

Datum: 21.10.2023
Tisk článku

Související články:

Implantabilní pasti na rakovinové buňky     Autor: Josef Pazdera (09.12.2019)
Nová americká vychytávka na melanom     Autor: Josef Pazdera (24.06.2020)
Prevence makulární degenerace – výsledek z letité studie     Autor: Josef Pazdera (04.06.2022)
Nanočástice s protinádorovým genetickým poselstvím     Autor: Dagmar Gregorová (28.06.2022)
Galleri test     Autor: Matej Čiernik (05.03.2023)
Běžnou bakterií proti zhoubnému nádoru     Autor: Dagmar Gregorová (17.03.2023)



Diskuze:

Vrtačka je nevhodný příklad

Pavel Pelc,2023-10-24 13:46:23

Jsou věci, které lze sdílet, jako automobil, 3D tiskárnu atd. Ale vrtačku? To je jako sdílet ženu, nebo lulku.
Zkuste někomu půjčit vrtačku, ztratěj vám klíč na sklíčidlo, rozloměj krabici a vyráglujou ložiska.

Odpovědět


Re: Vrtačka je nevhodný příklad

D@1imi1 Hrušk@,2023-10-24 14:39:53

Pro automobil platí to samé, jen škody budou vyšší a hlavně většina lidí potřebuje jezdit ve stejný čas (to je příčina zácp). Opravdu vhodná ke sdílení je jen ta tiskárna.

Odpovědět

Jen na vsvětlení panu Petroušovi

Filip Volek,2023-10-22 16:57:19

Sdílená ekonomika je o sdíleném vlastnictví. Tak třeba v případě ČEZU s ním něco sdílíte (zatím), jste prostřednictvím státu částečným vlastníkem. V případě Československé obbchodní banky ale už nesdílíte zhola nic. Vy ani náš stát s ní nic nesdílí. Pokud nejste její vlastník, nic s ní nesdílíte a v případě, že by zkrachovala, nebudete sdílet ani ty korunky, které tam máte. Pokud jste vlastníkem bitcoinu na harverové peněžence, je to čistě jen a jen Vaše soukromé a s nikým nic nesdílíte - jste sám sobě bankou, zkrachovat nemůžete.

Odpovědět


Re: Jen na vsvětlení panu Petroušovi

A. Vranova,2023-10-22 17:47:37

Třeba to pan Petrouš myslel tak, že třeba ohledně těch bank ve vlstnictví hrstky osob s nimi sdílíme stejné myšlenky v duchu lepších zítřků. Pak by to nebylo soukromé, ale sdílené.

Odpovědět


Re: Jen na vsvětlení panu Petroušovi

Florian Stanislav,2023-10-22 19:29:25

Znárodnění bank bylo po 1948 sdílení bank pracujícími, když pak byla za Gottwalda měna, tak i peníze lidí převzal stát a většinou každá rodina dostala od každé bankovky jednu, aby viděli, jak vypadá.
Prostě ne všechno sdílení se vydaří.
Když něco patří skoro všem, tak se o to nestará skoro nikdo.

Odpovědět

Sdílená ekonomika

Ivo Petrouš,2023-10-22 12:48:19

Mimo zdravotní téma
Sdílená ekonomika tu je tisíce let.

Sdílíme silnice, mosty, sedadla v autobuse, letadla, vodovody, parovody, elektrárny a elektrická vedení, internet, hotely a taxíky, parkovací místa. Sdílíme knihy jako předmět a sdílíme nehmotné myšlenky v knihách zapsané. Sdílíme hudbu na koncertě, stejně jako pokleslou televizní zábavu. Televizor, ledničku a kuchyňský stůl sdílí rodina, pouze telefon, kartáček na zuby a spodní prádlo už mívá každý vlastní, nesdílené.

Sdílení je podstatou civilizace a považovat to za moderní objev je ukázkou namyšlené hlouposti.

Odpovědět


Re: Sdílená ekonomika

Jirka Forejt,2023-10-22 14:00:50

Obávám se že je spíš hloupost nevědět třeba, že do českého vodárenství již vstoupily soukromé firmy a mezi nimi i ty zahraniční, které mají na starosti chod vodovodního a kanalizačního potrubí, úpraven i čistíren vod. Takže jsou vlastníky úpraven a čističek. V řadě případů nám zůstaly na krku jen práva a povinnosti opravovat to nejnáročnější – staré vodovodní řády. Vaše tvrzení, že tu jde o společné vlastnictví dělá dojem, že myšlenkově žijete v socialismu. Možná Vás překvapí, že zisky, které mají nadnárodní giganti z vodného a stočného už nejsou naše (společné). Stejně tak Vás možná překvapí, že autobusová doprava, třeba taková Student Agency také není společná. Když třeba soukromé subjekty staví v zahraničí mosty a dálnice a pak na nich vybírají mýtné, považujete to za společné vlastnictví? Stejně tak Vaše tvrzení, že sdílíme knihy jako předmět a v knihách zapsané myšlenky je trochu mimo mísu. Ono by to bylo dobré je sdílet. Problém je v tom, že sdílet můžete akorát tak obsah České televize, kterou částečně vlastníte a nebo tiskoviny neziskovek vzdělávajících ženy v Barmě, případně knihy jejichž autorům již vypršela práva. Pokud ale začnete sdílet obsah zapsaný v knihách vydávaných a vlastněných soukromými vydavatelstvími, nebo přepošlete někomu článek z vědeckého časopisu, koledujete si o malér. Obávám se, že nejde o společné vlastnictví ale o soukromé a že ho jen tak společně vlastnit nemůžete. Na myšlenky, že přístup ke vzdělání jsou společné a dostupné všem, což by dovolovalo využít lidský potenciál na maximum, nemají se společným vlastnictvím mnoho společného. Můžete zdejší komunitě napsat ze které země píšete a jen hodně přibližně kolik je Vám let?

Odpovědět


Re: Re: Sdílená ekonomika

D@1imi1 Hrušk@,2023-10-22 22:56:24

Pan Petrouš má naprostou pravdu. Jde o to, že "sdílená ekonomika" je obrat, který se masivně skloňuje posledních cca 10 let, ale ve většině případů je to jen marketingová nálepka. Nejde totiž o sdílení, ale o prachobyčejné půjčování, pronajímání apod. Snad už jste slyšel či četl obraty jako: sdílená doprava, sdílené koloběžky, sdílená kola, sdílené ubytování apod. Světově nejvýznamnější "sdílené" služby jsou patrně Airbnb a Uber. To první je obyčejné pronajímání volného bytu na pár nocí, to druhé se téměř neliší od taxi (které mělo ze začátku snahu tvářit se jako spolujízda).

Služby s marketingovou nálepkou "sdílená ekonomika" jsou charakteristické jednou společnou vlastností - téměř výlučně vyžadují online registraci a objednání. Proto k jejich masivnímu rozšíření došlo až s masivním rozšířením smartphonů. Ale prakticky nikdy nejde o sdílení ve smyslu sdíleného vlastnictví.

Odpovědět


Re: Sdílená ekonomika

Marcel Brokát,2023-10-22 14:05:27

Neblázněte, radši to moc nerozšiřujte v rámci Vašeho pudu sebezáchovy ... v době kdy si každý mladý například nesmyslně kupuje místenku do vlaku a vyžaduje si sednout na místo kam má místenku i ve stavu kdy je vlak prázdný mluvíte o nějakém přirozeném racionálním chování....

Odpovědět


Re: Re: Sdílená ekonomika

Tomas Hacek,2023-10-25 06:49:31

Vas prispevek jsem nejak nepochopil. Co je spatneho na tom si koupit mistenku a pak si na zakoupene misto sednout??
Kupuju si mistenku protoze chci 1) mit urvite misto, 2) mit garantovano ze si sednu. Ze si nejaka socka mistenku nekoupi je jeji vec, ale at se pak nedivi ze ji ten kdo mistenku ma vykopne. A pokud si koupim mistenku na me oblibene misto (nebo na jakekoliv) tak si urcite nebudu sedat jinam, aby me na pristi zastavce vyrazil nekdo kdo ma mistenku na to misto kam jsem si sedl.

Odpovědět


Re: Re: Re: Sdílená ekonomika

D@1imi1 Hrušk@,2023-10-25 12:29:33

Už se mi také stalo, o čem píše pan Brokát. Večerní rychlík, cca 10% obsazených míst, příští zastávka (prakticky konečná) až za hodinu jízdy a člověk asi 20-30 let mě požádal o uvolnění jeho rezervovaného místa (že bylo rezervované, ani nebylo zjevné. "Expresní rezervace" totiž svítí u poloviny míst ve vagonu trvale).

To pochopím leda u nemocného autisty, který musí sedět stále na stejném sedadle, jinak dostane záchvat. Místenku si kupuji jen do plných vlaků, ne do prázdných. Tenkrát jsem si normálně odsednul, ale až příště někdo bude trvat na rezervaci v prázdném vlaku, zůstanu sedět hned vedle něj, když ho to baví.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Sdílená ekonomika

D@1imi1 Hrušk@,2023-10-25 13:42:32

Tedy oprava: místenku si nekupuji ani do plných vlaků, v aplikaci ji mám zdarma, ale v prázdných vlacích si ji vypínám. Takže Tomáši, označovat někoho, kdo si neobjedná místenku, sockou, je jen projev hlouposti a arogance.

Odpovědět


Re: Re: Re: Sdílená ekonomika

Marcel Brokát,2023-10-26 06:00:48

Pane Háčku (asi, odvozuji od jména zapsaného bez české diakritiky), skutečně jste to nepochopil. A vlastně jste mi tím dal za pravdu, že nemá smysl v současné době apelovat moc na kooperativní nebo taky společensky racionální chování.... Tlak na individualismus je enormní. Podle mne je ten tlak naprosto absurdní, a je to spíš účelová atomizace společnosti než libý záměr...

Víte, že cena jízdenky u ČD je 0 Kč? Slovy nula korun českých ...? Nula!

A aby bylo naprosto jasno - když někdo přijde, v prázdném vlaku, že má místenku na místo kam si třeba sednu, určitě na požádání odsednu jinam, nemám s tím problém. Ale tím nedávám prostor pro argumentaci "vidíš jak jsem ho vyhodil, já mám prostě místenku a prostě chci, prostě CHCI tady sedět..... Já mu ukážu, sice jedu vlakem, protože nemám na auto, ale nejsem socka přeci, tak si tu místenku za nula korun koupím, a prostě budu vyžadovat SVOJE místo, nejsem socka tvl...!"

Ne, odsednu si protože respektuji právo jiného si sednout na místo, které si rezervoval.... Tolik na téma výchova ke společenské interakci... :-)

Odpovědět


Re: Sdílená ekonomika

Jar Poulik,2023-10-22 16:41:51

My se sousedem sdílíme jeho manželku. Šetří to náklady. Prádlo máme každý své soukromé. Parkovací místo ale sdílet nechce.

Odpovědět


Re: Sdílená ekonomika

Ivo Petrouš,2023-10-23 08:18:06

Žijeme ve světě, kdy se úspěšně překrucují smysly pojmů.
Nepoužívá se pojem společné vlastnictví, protože vlastnit majetek dohromady je základ komunismu, a to je momentálně neoblíbené slovo.
Tak někdo vzal širší pojem sdílená ekonomika* a následně mu přiřadil komunistický význam. Mnohým se to líbí, jako se drtivé většině z nás líbí podstata komunismu.
Zbavili jsme se ušpiněného slova, myšlenka žije dál.

Máte-li pocit, že konkrétně vy nejste příznivcem komunismu, tak sám sobě přiznejte, jestli byste hlasoval pro kapitalistické zdravotnictví, když dnes převažuje: každý podle svých možností, každému podle jeho potřeb.

Toliko k mému provokativnímu komentáři, kde jsem předstíral, že slova a pojmy si uchovávají svůj význam.

Odpovědět


Re: Re: Sdílená ekonomika

D@1imi1 Hrušk@,2023-10-27 21:02:13

Problém je, že aby společné vlastnictví fungovalo výborně, musí být na základě dobrovolnosti. Jako třeba v kibucech. Komunismus s dobrovolností nepočítal ani ideologicky ani prakticky a podle toho to taky vypadalo.

Jinak pokud jde o zdravotnictví, jsem zastáncem plně soukromé zdravotní péče s výjimkou základních služeb jako záchranka, porodnice nebo plošné očkování. Teď u nás funguje kočkopes, kde zdravotnictví není ani soukromé, ani státní. Pacient neznamená pro doktora/nemocnici zákazníka, ale jen léčený objekt. Nemocnice nejsou motivované, aby pacientovi pomohly, ale aby na něm provedly co nejvíc dobře placených výkonů podle aktuálního sazebníku. Zákazníkem je pro ně pojišťovna. Veřejné zdravotnictví je jen věčné čekání a podstupování nevyžádaných zákroků. Soukromé ordinace, kde si péči hradí pacient sám, si takový přístup dovolit nemohou. Když jsem si naposledy udělal něco s páteří, ani jsem nešel k praktikovi, ale rovnou jsem zamířil do soukromé ordinace. Nepotřebuji trávit hodiny v čekárnách, být posílán z místa na místo, ani narážet na neochotu přepracovaného personálu.

Mimochodem drahé zákroky samozřejmě v "kapitalismu" hradí soukromé pojištění. Kdo na něm šetří, toho by Darwin ho ocenil. A v sociální nouzi by měla především pomoci širší rodina, tohle stát neměl nikdy začít suplovat. Tak člověk fungoval od pravěku, má to v genech, ale narušil to jak individualismus tak socialismus.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz