Nově objevené ultrarychlé rádiové záblesky trvají jen miliontiny sekundy  
Radioastronomové rozpitvali data z pozorování slavného zdroje opakovaných rádiových záblesků FRB 20121102A a objevili v nich doposud neznámé ultrarychlé rádiové záblesky, jejichž trvání se měří v mikrosekundách. Jak je u rádiových záblesků zvykem, to je prakticky vše, co o nich s jistotou víme.
Vize mikrosekundových rádiových záblesků. Kredit: Daniëlle Futselaar/www.artsource.nl.
Vize mikrosekundových rádiových záblesků. Kredit: Daniëlle Futselaar/www.artsource.nl.

Jakmile to začíná vypadat, že rychlým rádiovým zábleskům (FRB, Fast Radio Burst), které k nám přilétají z okolního vesmíru, rozumíme, vytasí se astronomové s nějakým objevem, který záhadu těchto kosmických rádiových výkřiků zase prohloubí. Přesně tohle se nedávno povedlo týmu, který vedl Mark Snelders z institutu ASTRON a Universiteit van Amsterdam.

 

Mark Snelders. Kredit: M. Snelders.
Mark Snelders. Kredit: M. Snelders.

Typické rychlé rádiové záblesky trvají tisíciny sekundy. Radioastronomové si ale už nějakou dobu šuškali o tom, že by mohly existovat mnohem ještě mnohem kratší rádiové skřeky. Výzkumný tým Kenzie Nimmové na jaře 2022 dokonce detekoval nějaké nanosekundové rádiové štěky.

 

Snelders a jeho kolegové si v rámci nové studie pořídili pozorování slavného zdroje periodických rádiových záblesků FRB 20121102A, v délce asi 5 hodin, a důkladně ho analyzovali. Zdroj FRB 20121102A byl objevený v roce 2012. Časem se prozradil jako první známý zdroj opakovaných rychlých rádiových záblesků. Nachází se ve vzdálenosti asi 3 miliard světelných let. Zmíněná data pocházejí z projektu Breakthrough Listen, který doposud zcela neúspěšně pátrá po cizích civilizacích, které by byly tak neopatrné, že by se prozradily rádiovým vysíláním.

 

Badatelé použili prvních 30 minut použitých dat a rozdělili každou sekundu na 500 tisíc samostatných „snímků.“ Na takto připravená data vypustili umělou inteligenci, která se rychle a efektivně prohrabala ohromnou spoustou údajů. Tímto způsobem „ulovili“ celkem 8 izolovaných „ultrarychlých“ rádiových záblesků, které trvaly méně než mikrosekundu, tedy miliontinu sekundy.

 

Logo. Kredit: ASTRON.
Logo. Kredit: ASTRON.

Snelders a spol. poodhalili existenci celá populace ultrarychlých rádiových záblesků, které vědci doposud přehlíželi kvůli příliš hrubému rozlišení dat v čase. Ukazuje se, že FRB záblesky jsou častější a jejich diverzita je vyšší, než jsme si mysleli. Pro vědce, kteří pátrají po původu rychlých rádiových záblesků, to nejspíš znamená další vrásky na čele navíc.

 

Pokud jde o původ těchto ulrarychlých rádiových záblesků, tak zůstává záhadou, stejně jako u jejich déle známé verze, čili rychlých rádiových záblesků. Snelders a jeho kolegové očekávají, že v budoucnu detekují další ultrarychlé rádiové záblesky, když už vědí, jak na to. Nejtěžší bude sehnat vhodný soubor dat pozorování zdroje FRB, který bude možné podobným způsobem rozdělit na velmi krátké časové úseky. Určitě se ale můžeme spolehnout na to, že nás rychle rádiové záblesky brzy zase něčím překvapí.

 

Video: Mark Snelders (ASTRON, The Netherlands) Microsecond duration bursts from FRB 20121102A

 

Video: Fast Radio Bursts – the mystery that weighs the Universe | Clancy James | TEDxKingsParkSalon

 

Literatura

Science Alert 23. 10. 2023.

Nature Astronomy online 19. 10. 2023.

Datum: 24.10.2023
Tisk článku

Související články:

Astronomové vystopovali původ jednorázového rádiového záblesku     Autor: Stanislav Mihulka (30.06.2019)
Opět šok: Nový zdroj rádiových záblesků se ozývá v 16denním cyklu     Autor: Stanislav Mihulka (12.02.2020)
Ultra rychlé rádiové záblesky ještě více prohlubují záhadu     Autor: Stanislav Mihulka (01.03.2022)
Radioteleskop CHIME detekoval extrémně divný signál, jako když tluče srdce     Autor: Stanislav Mihulka (15.07.2022)



Diskuze:

Pane Floriáne,

Pavel Nedbal,2023-10-26 13:43:47

prosím podívejte se na výpočet nahoře. Jak prosté - 1 mikrosekunda dá světlu pouhých 300m, a tedy oblast, kde tak krátký impuls nastal, je srovnatelná s dobou průletu světla - to se nezpochybňuje. Pokud nesouhlasíte, uveďte jiný výpočet.

Odpovědět


Re: Pane Floriáne,

Florian Stanislav,2023-10-26 19:32:11

Ano, jak prosté. Astronomové stejně jako skoro každý ví, že světlo urazí za mikrosekundu 300 m ( ve vakuu, což asi nebude prostředí uvnitř magnetaru). Protože podstata jevu známa není, tak astronomové netvrdí, že rozměr zdroje je 300 m.
Předpokládejme, že zdroj rychlých záblesků rychle rotuje, což mají neutronové hvězdy ve zvyku.
Vzdálenost zdroje je 3 miliardy světelných let. Pokud tedy záblesk jde nepatrně mimo osu rotace, tak šlehnutí kužele záblesku přes naší tak vzdálenou Zemi může být příčinou krátkých záblesků.
Záření může být ovlivněno precesí rotujícího magnetaru. Záření může být ovlivněno gravitační čočkou vysoce hmotného tělesa, které prolétá někde na dráze světla k nám.
Když se loví záblesky až ze vzdálenosti miliard světelných let, nebudou moc časté. Očekávání nějakého trvalého zdroje velikosti 300 m moc nechápu. Výtrysk výtrysk energie záblesku za mikrosekundu odpovídající mnohanásobku výkonu Slunce musí ten zdroj rozmetat.

Odpovědět

Pavel Nedbal,2023-10-24 15:32:34

Tak když jde o mikrosekundy,nebo méně, tak velikost objektu: 1s 300000km, 1ms 300km, 1us 300m.
Buď se zhroutila na n-hvězdě hora, nebo nás štrejchnul maserový paprsek (přírodní masery existují). Zelenomužíčkové vysvtlení - 300m parabolou odpráskli desetiroční výkon jejich hvězdy.

Odpovědět


Re:

David Pešek,2023-10-25 10:18:16

300m dlouhá loď přecházela na nadsvětelnou rychlost

Odpovědět


Re:

Florian Stanislav,2023-10-25 19:46:30

https://www.stoplusjednicka.cz/signaly-z-kosmu-odkud-se-berou-zahadne-rychle-radiove-zablesky
astronom Martínek : " Pulzy obvykle trvají pouhé milisekundy a uvolněnou energii lze srovnat s výkonem stamilionů Sluncí. ..Astronomové se domnívají, že FRB vycházejí z oblasti o velikosti maximálně několika stovek kilometrů, což je na vesmírné poměry opravdu málo. Jestli však pozorované záblesky vznikají ve vzdálenosti milionů až miliard světelných let, musejí být nesmírně jasné. Mezi hlavní „podezřelé“ tak patří magnetary"
Takže rozměr zdroje stovky km ne 300 m, jak jste vypočítal. Jak jste to počítal nechápu. To je jako kdybych stál před železničním přejezdem, který bliká 1x za sekundu a vypočítal, že má rozměr 300 000 km.
Záblesky trvání mílisekund měly frekvenci 300 MHz - 110 MHz.

Vysvětlení magnetotřesení magnetaru
https://www.aldebaran.cz/zvuky/blyskani/docs/09.html

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz