Největší známý T. rex vážil přes 10 tun  
…aneb Máme tu dalšího císaře mezi králi?

Hypotetická podoba dospělého jedince druhu Tyrannosaurus rex s výrazným pernatým pokryvem těla. Nevíme, zda takto mohl vypadat i jedinec „E. D. Cope“, pokud však skutečně vážil 10,6 tuny, jednalo by se nepochybně o největšího dosud známého suchozemského dravce všech dob. Kredit: RJPalmerArt; Wikipedia (CC BY-SA 4.0)
Hypotetická podoba dospělého jedince druhu Tyrannosaurus rex s výrazným pernatým pokryvem těla. Nevíme, zda takto mohl vypadat i jedinec „E. D. Cope“, pokud však skutečně vážil 10,6 tuny, jednalo by se nepochybně o největšího dosud známého suchozemského dravce všech dob. Kredit: RJPalmerArt; Wikipedia (CC BY-SA 4.0)

Před třemi lety byl vědecké i laické veřejnosti představen pravděpodobně největší známý exemplář obřího tyranosauridního teropoda druhu Tyrannosaurus rex, objevený v roce 1991 na území kanadské provincie Saskatchewan. Tento obr, jehož kostra kompletní asi z 65 % byla vykopána ze sedimentů geologického souvrství Frenchman, byl formálně popsán v březnu roku 2020.[1] S odhadovanou délkou asi 12,5 až 13 metrů měl být o několik decimetrů delší než proslulý jedinec „Sue“ a hmotnost 8870 kilogramů jej činila o několik metráků (konkrétně asi o 408 kg) těžším. Samozřejmě se jedná jen o přibližné hodnoty, založené zejména na obvodu stehenní kosti, kterou měl „Scotty“, jak se mu začalo přezdívat, asi o centimetr větší.

 

Fosilní obratel tyranosaura z Jižní Dakoty, popsaný Edwardem D. Copem v roce 1892 jako Manospondylus gigas. Cope jej považoval za pozůstatek obřího ceratopsida, až později se zjistilo, že se jedná o obratel velkého teropoda. Je možné, že tato kost patřila gigantickému jedinci BHI 6248 s přezdívkou „E. D. Cope“? Kredit: Evolutionnumber9; Wikipedia (CC BY-SA 4.0)
Fosilní obratel tyranosaura z Jižní Dakoty, popsaný Edwardem D. Copem v roce 1892 jako Manospondylus gigas. Cope jej považoval za pozůstatek obřího ceratopsida, až později se zjistilo, že se jedná o obratel velkého teropoda. Je možné, že tato kost patřila gigantickému jedinci BHI 6248 s přezdívkou „E. D. Cope“? Kredit: Evolutionnumber9; Wikipedia (CC BY-SA 4.0)

Vzhledem k tomu, že různé části těla tyranosaurů nejsou vždy ve zcela přesném poměru a kostra kanadského exempláře je zhruba z jedné třetiny nekompletní (byť to znamená, že je vlastně velmi dobře a relativně kompletně dochovaná), nedá se s jistotou rozsoudit, který exemplář byl skutečně větší.[2] O velikosti tyranosaurů už jsem psal na této stránce mnohokrát, například při úvaze nad domnělými obry, údajně většími než je „Sue“, v dalších článcích o „Scottym“ a jiných tyranosauridních teropodech nebo v případě příspěvku o neznámém tyranosauřím obrovi z Nového Mexika. V poslední době se na internetu začala šířit zvěst o tom, že ve sbírkách instituce Black Hills Institute of Geological Research se nachází stehenní kost dalšího gigantického exempláře tyranosaura, který by měl být ještě mohutnější než všichni dosud objevení jedinci tohoto dravého giganta.[3] Je jím dosud nepříliš známý a v odborných pracích málo pojednávaný exemplář BHI 6248, nesoucí přezdívku „E. D. Cope“. Paleontolog Edward Drinker Cope sice v obecné rovině nemá s druhem T. rex mnoho společného (tento taxon byl formálně popsán až osm let po jeho smrti), v roce 1892 objevil na území dnešní Jižní Dakota dva obří zvětralé obratle tyranosaura, tehdy je však považoval za fosilní pozůstatky rohatých dinosaurů a pojmenoval je Manospondylus gigas.[4] Ještě o něm ostatně padne jedna zmínka.

 

Ilustrace kostry „Sue“, nejkompletnějšího a jednoho z největších známých kosterních exemplářů tyranosaura. I při odhadované hmotnosti téměř 8,5 tuny mohl být tento obr menší než „Scotty“ (8,9 tuny) a především pak „E. D. Cope“ (10,6 tuny?). Kredit: Vladimír Rimbala, pro autorovu knihu Dinosauři od Pekelného potoka (2010).
Ilustrace kostry „Sue“, nejkompletnějšího a jednoho z největších známých kosterních exemplářů tyranosaura. I při odhadované hmotnosti téměř 8,5 tuny mohl být tento obr menší než „Scotty“ (8,9 tuny) a především pak „E. D. Cope“ (10,6 tuny?). Kredit: Vladimír Rimbala, pro autorovu knihu Dinosauři od Pekelného potoka (2010).

Podstatné je, že BHI 6248 musel být skutečně obřím jedincem tyranosaura, ať už byl opravdu největší ze všech nebo jen jeden z největších. Svědčí o tom právě jeho femur, tedy stehenní kost, která je sice s délkou 127 cm o trochu kratší než v případě „Sue“ (131 cm) a „Scottyho“ (133 cm), je ale podstatně robustnější než u obou zmíněných exemplářů a její obvod činí rovných 63 cm – oproti 58 (nebo 58,5) cm u „Sue“ a 59 cm u „Scottyho“.[5] Zde se opět ukazuje, že tyranosauři byli tvarově velmi diferencovaní, navíc různé části jejich těla mohly být různě velké vůči sobě navzájem a „nedodržovaly“ v tomto směru žádné přesné poměry. Jedinec s delší lebkou tak mohl mít například kratší nohy nebo jiný jedinec s kratším ocasem mohl mít zase delší přední končetiny apod. V tomto případě bychom se tedy měli obrátit na fosilie samotné a pokusit se z nich vyčíst co nejvíce informací. „E. D. Cope“ byl objeven v roce 1999 rančerem a zapáleným hledačem zkamenělin Bucky Derflingerem na území okresu Perkins v Jižní Dakotě. Vykopávkové práce byly zahájeny v roce 2000 a dodnes se podařilo získat asi 10 % celkového počtu kostí tohoto jedince. Fosilie byly uloženy ve spodní části souvrství Hell Creek a mají tak stáří asi 68 až 67 milionů let[6], podle Larsona se pak údajně jednalo o samici. Kromě několika fragmentů lebky byly získány také úlomky obratlů, žeber a kosti končetin. Zajímavé je, že v místě objevu byly některé obratle již dříve shromážděny a vyrovnány na sebe, přičemž je již pokrýval lišejník. Je jisté, že někdo musel tuto lokalitu navštívit už minimálně o 50 let dříve než Derflinger. Existuje jistá šance, že tím neznámým sběratelem fosilií byl sám E. D. Cope, který právě zde v roce 1892 narazil na svého manospondyla (odtud přezdívka tohoto exempláře).[7] Jeden dochovaný obratel objevený Copem se dnes nachází v Americkém přírodovědném muzeu v New Yorku a má označení AMNH 3982. V porovnání s některými částmi kostry „E. D. Copea“ jsou obratle o trochu menší, než by odpovídalo přesné grafické korelaci, rozdíl ale není příliš velký a příslušnost k jedné kostře nevylučuje (navíc je možné, že tento jedinec měl relativně menší krk).

 

Tuto hypotézu však mnozí paleontologové neuznávají a jediným způsobem, jak ji prokázat, by byla snad jen detailní chemická analýza obou exemplářů. O exempláři BHI 6248 pojednal již v roce 2008 „komerční“ paleontolog Peter Larson, v té době ale ještě nebyl tento jedinec v hledáčku zájmu pro své rozměry.[8] Teprve v roce 2019 zaujala velikost fosilií, jejichž snímky sdílel na síti Twitter sám Peter Larson a o tři roky později přidal první údaje o rozměrech nezávislý americký badatel Gregory S. Paul. V loňském roce Paul publikoval svoji kontroverzní práci o údajných třech druzích rodu Tyrannosaurus a při tom uvedl také naměřené rozměry stehenní kosti „E. D. Copea“.[9] Paul uvedl rekordní hodnotu obvodu stehenní kosti 630 mm, což vzbudilo menší rozruch, opravdovou roznětkou zájmu se ale stalo teprve video youtubera s přezdívkou Vividen, který na základě údajů od Larsona doplnil další odhady velikosti a BHI 6248 označil za největšího známého dravého dinosaura vůbec. Na základě získaných údajů pak někteří nadšenci stanovili pro tohoto jedince fantastickou hodnotu tělesné hmotnosti rovnající se 10 626 kilogramům! K tomuto údaji dospěli s využitím rovnice dle Campioneho et al. (2014)[10], s jejíž pomocí Persons et al. (2020) stanovili hmotnost „Sue“ na 8462 kg a „Scottyho“ na 8870 kg. Pokud by tato čísla odpovídala skutečnosti, pak by byl „E. D. Cope“ téměř o 20 % hmotnější než kanadský exemplář a o 25,6 % hmotnější než „Sue“! Na základě délky stehenní kosti (127 cm) a holenní kosti (123 cm) byla odhadnuta celková výška jeho nohy na 250 cm, zatímco u obou dosud rekordních obrů je to přibližně o 3 centimetry méně. Lýtková kost „E. D. Copea“ mimochodem měří na délku 108 cm a jeho lebka byla dlouhá pravděpodobně kolem 140 cm. Výška hřbetu by tak u BHI 6248 mohla činit asi 370 až 387 cm, zatímco délka má vypočítanou střední hodnotu 12,33 metru (podobně jako u „Sue“, mohla se však pohybovat mezi 11,54 až 12,95 metru).[11] Některé další části kostry tohoto obra, dochované pouze fragmentárně, ještě nebyly detailněji popsány a změřeny. Možná se tedy dozvíme víc, až bude „E. D. Cope“ podrobněji prozkoumán. Budeme mít v dohledné době nového velikostního rekordmana v rámci druhu T. rex?


Napsáno pro weby DinosaurusBlog a OSEL.

 

Short Summary in English: Specimen BHI 6248 („E. D. Cope“) was a very large Tyrannosaurus rex individual and perhaps the largest yet known. While its femur was slightly shorter than that of FMNH PR2081 and RSM P2523.8, it was considerably more robust. Some mass estimates for this theropod exceed 10 600 kg, which would make it the largest known theropod and carnivorous terrestrial animal of all time.

 

Externí odkazy:

https://www.deviantart.com/paleonerd01/art/The-largest-T-rex-BHI-6248-E-D-Cope-993766711

https://bhigr.com/t-rex-specimen-chart/

https://en.wikipedia.org/wiki/Specimens_of_Tyrannosaurus

http://www.prehistoric-wildlife.com/species/t/tyrannosaurus.html

https://blogs.scientificamerican.com/laelaps/is-scotty-the-biggest-t-rex-maybe-not/


 

[1] Persons, W. S.; Currie, P. J.; Erickson, G. M. (2020). An Older and Exceptionally Large Adult Specimen of Tyrannosaurus rex. The Anatomical Record. 303 (4): 656–672.

[2] Hutchinson, J. R.; et al. (2011). A Computational Analysis of Limb and Body Dimensions in Tyrannosaurus rex with Implications for Locomotion, Ontogeny, and Growth. PLOS ONE. 6 (10): e26037.

[3] Erickson, G. M.; et al. (2004). Gigantism and comparative life-history parameters of tyrannosaurid dinosaurs. Nature. 430 (7001): 772–775.

[4] Breithaupt, B. H.; Southwell, E. H.; Matthews, N. A. (2005). In Celebration of 100 years of Tyrannosaurus rex: Manospondylus gigas, Ornithomimus grandis, and Dynamosaurus imperiosus, the Earliest Discoveries of Tyrannosaurus rex in the West. Abstracts with Programs; 2005 Salt Lake City Annual Meeting. Geological Society of America. 37 (7): 406.

[5] Reolid, M.; Cardenal, F. J.; Reolid, J. (2021). Digital 3D models of theropods for approaching body-mass distribution and volume. Journal of Iberian Geology. 47: 599–624.

[6] Eberth, D. A.; Kamo, S. L. (2019). First high-precision U-Pb CA-ID-TIMS age for the Battle Formation (Upper Cretaceous), Red Deer River valley, Alberta, Canada: implications for ages, correlations, and dinosaur biostratigraphy of the Scollard, Frenchman, and Hell Creek formations. Canadian Journal of Earth Sciences. 56 (10).

[7] Hatcher, J. B. (1907). The Ceratopsia. Monographs of the United States Geological Survey. 49: 113–114.

[8] Larson, N. L. (2008). One hundred years of Tyrannosaurus rex: the skeletons. In Larson, P.; Carpenter, K. (eds.). Tyrannosaurus rex, The Tyrant King. Bloomington, IN: Indiana University Press. pp. 1–55.

[9] Paul, G. S.; Persons, W. S.; Van Raalte, J. (2022). The Tyrant Lizard King, Queen and Emperor: Multiple Lines of Morphological and Stratigraphic Evidence Support Subtle Evolution and Probable Speciation Within the North American Genus Tyrannosaurus. Evolutionary Biology. 49 (7): 1–24.

[10] Campione, N.; et al. (2014). Body mass estimation in non-avian bipeds using a theoretical conversion to quadruped stylopodial proportions. Methods in Ecology and Evolution. 5 (9): 913–923.

[11] Campione, N. E.; Evans, D. C. (2020). The accuracy and precision of body mass estimation in non-avian dinosaurs. Biological Reviews. 95 (6): 1759–1797.

Datum: 16.11.2023
Tisk článku


Diskuze:

Opravdu nechápu

Jiří Otazník,2023-11-20 01:43:02

jak mohl takto chodit a nepřevrátit se dopředu.

Odpovědět

Rekordman

Tomáš Novák,2023-11-16 16:28:32

Další velmi zajímavá fosilie. Asi se to nedá s jistotou rozsoudit, právě proto, že jednotlivé části těla u tyranosaurů byly různě velké a ani s kompletními kostrymi bychom nemohli určit hmotnost s jistotou větší než tak na 200 až 300 kilo. Takže zajímavá představa, ale zatím jen představa. Každopádně nosit přes deset tun na dvou nohách, to je hodně slušný :-)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz