Okouzlující epistemický experiment: Proč ten člověk třese krabicí?  
Možná nevěříte, že je možné udělat sice jednoduchý, ale zároveň fascinující experiment a sondu do fungování lidské mysli s papírovou krabicí. Američtí kognitivní psychologové to dokázali. Jejich výzkum nám nejen nastavuje zrcadlo, ale také by mohl přispět k vývoji umělých inteligencí.
Proč ten člověk třese krabicí? Kredit: Johns Hopkins University.
Proč ten člověk třese krabicí? Kredit: Johns Hopkins University.

Když máte nový drahý přístroj, nejlépe v tandemu s vycvičenou umělou inteligencí, tak není, se špetkou nadsázky řečeno, zase tak těžké skórovat ve velmi slušném vědeckém časopisu. Ať děláte prakticky cokoliv, máte výsledky a jsou zajímavé. Zkuste to ale s úplně obyčejnou papírovou krabicí.

 

Chaz Firestone, který vede Perception & Mind Laboratory na Johns Hopkins University a jeho kolegové to dokázali. Nejenom, že mají s obyčejnou papírovou krabicí článek v populárních PNAS (IF=12,779), ale také fascinujícím způsobem poodhalili fungování lidského mozku. Jde o výzkum epistemického, čili poznávacího chování (Epistemic action), s jehož pomocí neustále zkoumáme své okolí, víceméně automaticky. Jak říká Firestone, děláme to pořád, ale navzdory tomu je epistemické chování prozkoumáno jen velice málo.

 

Chaz Firestone. Kredit: Johns Hopkins University.
Chaz Firestone. Kredit: Johns Hopkins University.

Firestone a jeho tým najmuli 500 dobrovolníků. Tito lidé sledovali video, na němž je zachycený člověk s krabicí, samozřejmě sofistikovaně vyzdobenou, ve dvou situacích. V jednom případě třese krabicí, aby zjistil, kolik je v ní předmětů. A v tom druhém třese krabicí kvůli tomu, aby odhalil, jaký mají předměty v krabici tvar. Dobrovolníci měli poznat, které video co ukazuje.

 

Logo. Kredit: Johns Hopkins University.
Logo. Kredit: Johns Hopkins University.

Schválně si to zkuste, video je na konci textu. Nemusíte se obávat o sebevědomí. I když to na poprvé zní zvláštně, ve skutečnosti tohle naprostá lidí s jistotou pozná, během pár sekund. Jak uvádí Firestoneova studentka Sholei Croomová, úplně ji šokovalo, o jak intuitivní záležitost jde. Je to jako superschopnost našeho druhu. Přitom to očividně funguje pod slupkou vědomí, na úrovni automatizovaných mechanismů. Bylo by obtížné někomu přesně vysvětlit, jak řešíte úkol z videa.

 

 

Jsme velice dobří, když odhadujeme, co se nějaký jiný člověk snaží zjistit. A určitě nejde o novou dovednost. K čemu to ale může být dobré? Nebylo by těžké nabídnout nějaké evoluční vysvětlení. Stačí si například představit, jak se skupinka lovců plíží za nebezpečnou kořistí a velice se jim hodí, když se dovedou vcítit jeden do druhého a odhadnout, co kdo chce udělat. Může to být doslova věc života a smrti.

 

Experiment s papírovou krabicí nabízí unikátní vhled do fungování lidské mysli. Zároveň by ale také mohl vést k praktickým aplikacím. Firestone a jeho kolegové mají blízko k umělým inteligencím a tomu, jak svět vnímají stroje. Pokud bychom umělé inteligence naučili odhadovat, co který člověk dělá či jaké má úmysly, dotyčná inteligence by pak mohla lépe vyhodnotit konkrétní situaci.

 

Video: Why are these people shaking the box?

 

Video: Is This An Illusion?

 

Video: Can You Think Like A Machine?

 

Literatura

IFL Science 20. 11. 2023.

PNAS 120: e2303162120.

Datum: 23.11.2023
Tisk článku

Související články:

Zadrátované mozky: Politický postoj přebije jednoznačné důkazy jako nic!     Autor: Stanislav Mihulka (14.01.2017)
Oslepuje nás při hledání mimozemšťanů kosmická gorila?     Autor: Stanislav Mihulka (17.04.2018)
Žijeme ve stroji času: Mozek nás drží 15 sekund v minulosti     Autor: Stanislav Mihulka (31.01.2022)
Lidské tváře generované AI nám přijdou reálnější než ty skutečné     Autor: Stanislav Mihulka (29.01.2023)
Deepfake remaky filmů vytvářejí falešné vzpomínky     Autor: Stanislav Mihulka (13.07.2023)



Diskuze:

Vyvrácení hypotézy

Jan Turoň,2023-11-25 22:23:39

Tento úkol je řešitelný mechanicky, viz řešení a vysvětlení ChatGPT 3.5 https://chat.openai.com/share/7b29c346-fb68-47bf-a50a-a4b12cf3ec19 všechny premisy v práce zmíněné (např. If participants succeed, this would suggest that naive observers can recognize an agent’s epistemic intent simply from the kinematics of their actions) jsou tedy jen ezoterické plky. Další.

Odpovědět

Paranoia?

Jirka Naxera,2023-11-24 16:35:28

Nevim jak vam ostatnim, ale me posledni veta clanku "Pokud bychom umělé inteligence naučili odhadovat, co který člověk dělá či jaké má úmysly, dotyčná inteligence by pak mohla lépe vyhodnotit konkrétní situaci." zni krajne vyhruzne.

Zvlast, kdyz si vzpomenu na Cinu.

Odpovědět

Tak nevím

Tom?? Handzel,2023-11-24 14:50:41

Tak na jednom video z krabicí třese, aby zjistil podle počtu úderů, kolik je v tom předmětu. Na druhém videu předměty posouvá po bocích krabice, aby zjistil jestli se valí nebo smýkají a zjistil tak jejich tvar. Na tom není nic podvědomého, ale vše se dá poměrně logicky a jednoduše vysvětlit. Tady zase někdo objevil Ameriku.

Odpovědět


Re: Tak nevím

Jirka Naxera,2023-11-24 21:39:49

Ona spousta otazek v neurovedach vypada naprosto trivialne. Do chvile, nez dostanete napad se to pokusit vysvetlit nejakemu stroji, pak teprve zacina zabava.

Odpovědět


Re: Re: Tak nevím

D@1imi1 Hrušk@,2023-11-24 22:53:46

No jo, to je známý Moravcův paradox...
https://cs.wikipedia.org/wiki/Moravc%C5%AFv_paradox

Odpovědět


Re: Re: Re: Tak nevím

Eva M,2023-11-26 08:50:10

včely, potkani... také ledasco zvládnou,,, možná trochu otázka materiálů?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz