Roadrunner je pozoruhodný sebevražedný dron – interceptor  
Je to dron s tryskovým pohonem nebo raketa s křídly? Roadrunner od společnosti Anduril Industries je vlastně obojí. Představuje novou kategorii autonomních zařízení. Může sloužit jako všestranný dron anebo ve variantě Roadrunner-M jako interceptor protivzdušné obrany, který může zasahovat proti letounům, raketám i dronům.
Roadrunner-M při letovém testu. Kredit: Anduril Industries.
Roadrunner-M při letovém testu. Kredit: Anduril Industries.

S tím, jak se zhoršuje mezinárodní situace, jsme stále častěji svědky toho, že výzkum nějaké převratné technologie či systému probíhá v naprostém utajení. Pak se najednou objeví, jako zjevení, a diváci jen zalapají po dechu. Přesně tohle se povedlo společnosti Anduril Industries se sídlem v pohádkovém Costa Mesa v Kalifornii.

 

Mobilní hangár. Kredit: Anduril Industries.
Mobilní hangár Nest. Kredit: Anduril Industries.

Nedávno představili nový autonomní dron Roadrunner, který je jako … zjevení. Roadrunner je jako Princezna Koloběžka. Je to dron s výzbrojí nebo vlastně není? Je to sebevražedná, vyčkávací munice? Je to opětovně použitelná a vyzvednutelná raketa? Je to střela systému protivzdušné obrany? Možná to bude znít divně, ale Roadrunner je od každého trochu. Je to unikát. Úplně nová kategorie.

 

Roadrunner (čili populární pozemní kukačka rodu Geococcyx) startuje a přistává ve vertikální poloze. Létá vysoce podzvukovou rychlostí. Měří cca 182 cm, tedy zhruba jako dospělá lidská postava. Je to vlastně raketa s tryskovým pohonem, která je ovšem zároveň vybavená deltakřídlem, takže může létat vertikálně a horizontálně.

Roadrunner jako dron. Kredit: Anduril Industries.
Roadrunner jako dron. Kredit: Anduril Industries.

Roadrunner je podle všeho zdatný v manévrování. Operuje z bílého boxu nebo spíš mobilního hangáru Nest s internetovým připojením, který připomíná velkou ledničku. Nest je ostatně klimatizovaný a monitoruje stav dronu, který je připravený k vypuštění během pár sekund.

 

Kolem dronu Roadrunner, jehož vývoj běžel dva roky, je stále dost masivní clona mlčení. Anduril naznačuje, že Pentagon je jejich zákazníkem a že Roadrunner již má za sebou blíže neurčené operační testy. Je ale utajené, kde k těmto testům došlo a zda již jsou drony Roadrunner někde nasazeny v akci.

 

Pentagon již dlouho naříká, že Američané nemají k dispozici (relativně) levné nástroje, s nimiž by bylo možné se bránit proti letounům, raketám a v poslední době také dronům, u nichž je zvlášť citelný rozdíl v ceně mezi útočným a obranným prostředkem, když jsou sestřelovány například raketou systému Patriot. Roadrunner by měl stát nízké stovky tisíc dolarů, při větších objednávkách ještě méně.

 

Sám o sobě je Roadrunner všestranný dron modulární konstrukce. Může se uplatnit na rozmanitých misích, od průzkumných až po bojové. Ve variantě Roadrunner-M s vysoce explozivní hlavicí představuje zdatný interceptor, který může zasahovat proti různým letounům, raketám i dronům. Jak říká zakladatel Anduril Industries Palmer Luckey, není žádný důvod, proč by po světě nemohlo být rozmístěno 100 tisíc dronů Roadrunner, které by čekaly na povel malého týmu operátorů k akci. To by ale s kolegy museli pořádně přidat. Prozatím počítají s výrobou stovek těchto dronů ročně.

 

Video: Anduril unveils Roadrunner & Roadrunner-M

 

Literatura

Defence One 1. 12. 2023.

Datum: 05.12.2023
Tisk článku

Související články:

Američtí mariňáci nacvičují s létajícími hejnovými granáty Drone40     Autor: Stanislav Mihulka (16.07.2021)
Americké speciální jednotky otestují izraelský sebevražedný dron Point Blank     Autor: Stanislav Mihulka (24.01.2023)
Anduril Industries předvedli sebevražedný dron ALTIUS-600M v akci     Autor: Stanislav Mihulka (06.04.2023)



Diskuze:

A šup s tím...

Tomáš Novák,2023-12-08 09:29:33

...na prasácké teroristy z Hamásu, kteří rozřezávali ženy a děti zaživa.

Odpovědět

Zda si své místo v arzenálu

Jan Syk,2023-12-06 15:59:14

najde, nevím. Ale jeví se mi to jako nepříliš zdařilý mix vlastností. I když se zlevní cena pokročilé střely protivzdušné obrany 10x, pořád to bude příliš drahé, než aby jimi někdo plýtval na nekonečné přívaly Maviců, které řídí palbu z houfnic, schovaných daleko za frontovou linií. Navíc kdo obstará vyhledání cílů? Na to bude třeba pozemní prostředek. Chtělo by to spíše tryskový dron, který bude drony lovit, ale ne sebevražedným úderem. Něco jako trysková varianta DroneHunter F700. Vystřelování sítí, možná s malými výbušninami místo závažíček, nebo směrovaný výbuch z odhozené kartuše. I tak bude ztrátovost takového nosiče velká, ale pokud za průměrnou životnost odloví deset dronů, bude to už smysluplná zbraň, kterou si pořídí někdo, komu nestačí fifty-cal s pokročilým optoelektronickým modulem nebo třeba PSR-A Pilica a pár přenosných rušiček signálů FPV dronů.

Odpovědět


Re: Zda si své místo v arzenálu

Jirka Naxera,2023-12-08 04:05:12

Tak jako univerzalni doplnek k nejakemu prastaremu Gepardu, ktery prave ty nejlevnejsi Mavicy da levou zadni a celkem skoro zadarmo to muze byt dobre.

Odpovědět


Re: Re: Zda si své místo v arzenálu

D@1imi1 Hrušk@,2023-12-08 11:47:06

Nějak mi chybí údaj o doletu a rychlosti toho dronu, což jsou zásadní informace pro pochopení, k čemu je vlastně vhodný. Podle článku by měl překryv využití s raketou systému Patriot, ale tu doufám nikdo nepoužívá proti Šáhidům. A naopak proti balistickým střelám a podobným vysokorychlostním hrozbám, na které je Patriot stavěný, by nejspíš neměl šanci - ale třeba se pletu.

BTW. i salva z Gepardu bude výrazně dražší než ten Mavic. Takže nějaký "dravec" na opakované použití, který odletí, zničí a vrátí se, by se hodil.

Odpovědět


Re: Re: Re: Zda si své místo v arzenálu

Ivo Hlavůněk,2023-12-09 21:40:19

Bohužel ne, střílí Patriotem na vše, ono spíš záleží, co cenného ten konkrétní Patriot chrání: https://twitter.com/Connor_Hall022/status/1729163025914142964/photo/1

Odpovědět


Re: Re: Zda si své místo v arzenálu

Jan Syk,2023-12-08 17:07:07

Na dodání dalších 60 Gepardů z Jordánska se těším. Ale i tak to bude příliš cenná zbraň, než aby ji nechali se potulovat poblíž frontové linie, kde by mohla přehlédnout Lanceta či být nepřehlédnuta Orlanem a zničena běžnou houfnicí. Z Gepardů bude (relativně) hustá síť vnitrozemské PVO, která bude zachytávat co nejvíce pomalejších cílů, aby se neplýtvalo raketovými silami. Ono těch dronů tam létá více, ve více vrstvách - pozorovací s pevnými křídly, pozorovací bez, útočné Lancety, malinké FPV. Ale ani Orlan, ve kterém je nejdražší asi jen ta japonská zrcadlovka, za tak drahý útok asi stát nebude. Pokud Roadrunner nepřidá nějakou zásadní kvalitu oproti MANPADS s navedením po laseru (RBS-70, Starstreak...), těžko se prosadí. A co teprve, až někoho napadne spojit raketový nebo tryskový pohon s nějakým laciným aktivním radiolokačním navedením, které zvládne zaměřit dron na cca 4 km. Nebo v horším případě poloaktivní radiolokační navedení - radar coby nejdražší a energeticky náročnou položku může mít operátor v odpalovacím/naváděcím setu a bude ládovat jen polohloupé střely. Blbnutí s kontejnerem a hypotetickou možností, že se při neúspěchu vrátí k novému použití těžko vyváží nedostatky a komplikovanost Roadrunneru.

Odpovědět


Re: Re: Re: Zda si své místo v arzenálu

Jan Syk,2023-12-08 17:14:55

Třeba taková střela do RBS-70 nebo do Starstreak by měla stát cca 100 000 USD za kus. Takže je otázka, v čem by byl Roadrunner lepší. Pokud má radar nebo nějaký opto-pátrač a zvládne sám propátrat oblohu a najít si vlastní cíl, možná... ale jakmile sestřelí prvního orla bělohlavého, půjde do propadliště dějin

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Zda si své místo v arzenálu

Jan Syk,2023-12-10 14:31:10

Jedna raketa do systému Vampire - Advanced Precision Kill Weapon System II (APKWS) vyjde (údajně) na 27 500 USD. Takže kam do ekosystému cost/benefit nacpat Roadrunnera...

Odpovědět


Re: Re: Re: Zda si své místo v arzenálu

D@1imi1 Hrušk@,2023-12-08 18:17:52

Jak můžete u Gepardů hovořit o síti, když mají účinný dostřel 5,5 kilometru? To by jich musela Ukrajina se svojí rozlohou vlastnit tisíce. 60 kusů sotva vytvoří jednoduchou linii od severu na jih, rozhodně ne síť. A to je ještě otázka, zda lze s tím dostřelem počítat i u nízko letících dronů. Smysl systému Gepard jsem vždy chápal jako bodovou ochranu cenných cílů.

Na trhu jednoduše chybí něco, co by bylo schopné rychle operovat na vzdálenost desítek kilometrů a levně likvidovat drony. Potom by skutečně šla vytvořit síť, přes kterou neproletí nic než nějaké mimořádně početné hejno.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Zda si své místo v arzenálu

Jirka Naxera,2023-12-08 21:26:46

Tak na Ukrajinsky konflikt to zcela jiste nepujde, ani tisice Gepardu, ani Roadrunner.

Otazkou je, jakym smerem se vyvine priprava na pripadny dalsi konflikt, kde zcela nepochybne maji soucasni strategove diky levnym dronum velmi horke chvile. A tady si Geparda (resp nejakeho modernejsiho naslednika, ktery ale nebude "modernejsi" i cenou) kazde 2-3km coby soucasti nekolikavrstve protivzdusne obrany predstavit dokazu velmi dobre.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Zda si své místo v arzenálu

D@1imi1 Hrušk@,2023-12-08 23:33:39

Mně by přišlo jako přirozené řešení to, co psal Jan Syk na začátku - větší, výkonný dron se vysokou rychlostí přiblíží k cíli a zneškodní ho například sítí, miniraketou s výbušninou a podobně. Zkrátka takový záchytný stíhač ve světě dronů. Díky tomu, že by nebyl sebevražedný, by mohl zlikvidovat i menší hejno a po doplnění paliva a munice být znovu použit. A díky většímu výkonu by mohl pokrýt násobně větší území.

Velký počet malých a levných autonomních kulometů, o kterém píšete by také mohlo být funkční řešení.

Když nad tím ale přemýšlím, možná je problém jako obvykle jinde. Nejefektivnější vojenská řešení vznikají pod tlakem existenciálního ohrožení. Západ od konce studené války žádné vážné ohrožení nepociťuje a bez tohto tlaku je zbrojní průmysl jen vysokomaržový byznys. Pro zbrojní firmy nejsou řešení založená na masové výrobě co nejlevnějších dronů (kulometů...) vůbec žádoucí, protože to znamená tlak na snižování marží. Naopak vyrobábět drony za 200k USD, které se použitím sničí, to je ideální byznysový model.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Zda si své místo v arzenálu

Jan Syk,2023-12-10 14:36:43

No já jen komentuji, co s nimi na Ukrajině dělají:-) Nepokryjí celé území, ale mohou vytvořit záchytnou linii. Trasa všech vzdušných útoků se samozřejmě ukládá a velení PVO nepochybně vyhodnocuje nejpravděpodobnější trasy příštích útoků. Na to bude obrovský rozdíl mezi stávajícími cca 50 kusy a budoucími 110 kusy. Vysoká mobilita Gepardů navíc přidává další kilometry dosahu navíc, jakmile PVO přilétající drony identifikuje a může odhadnout jejich další trasu a nasměrovat Gepardy na optimální místo, kam stihnout dojet během pár minut do jejich průletu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Zda si své místo v arzenálu

D@1imi1 Hrušk@,2023-12-10 21:05:09

Mohou vytvořit záchytnou linii, kterou desítky procent Šáhidů proletí, pokud jich pošlou víc najednou (což dělají). To by právě ty Gepardy musely vytvářet síť po celém území, takže by po pár desítkách kilometrů letu z toho hejna nezbylo nic.

A to o té taktice použití máte z první ruky, nebo si to jen domýšlíte? Nedovedu si představit, jak bude pásové vozidlo nahánět dron, který se pohybuje několikanásobnou rychlostí, neomezujou ho terénní překážky a může manévrovat, takže trasa ani přesný cíl letu nejsou do poslední chvíle jisté. Takže jestli ta pohyblivost něco vůbec na dosahu přidá, nečekal bych, že to bude zásadní.

Samozřejmě souhlasím, že dalších 60 Gepardů udělá velký rozdíl.

Odpovědět

Jen drobná korekce,

Ivo Hlavůněk,2023-12-05 11:19:18

pokud to má tryskový motor, označuje se to jako střela, raketa má podle názvu motor raketový.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz