Generativní inteligence Siemens Industrial Copilot posílí průmysl  
Microsoft spojil síly se Siemensem a vyvinuli „kopilota,“ generativní inteligenci, která s využitím technologie Microsoft Teams sofistikovaně propojuje tvůrce designu s ekonomy a lidmi ve výrobě. Siemens Industrial Copilot dramaticky zrychluje vytváření, optimalizování a testování programů a postupů pro výrobní linky.
Centrála Siemensu v Mnichově. Kredit: Martin Falbisoner, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.
Centrála Siemensu v Mnichově. Kredit: Martin Falbisoner, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.

O generativních inteligencích se hodně mluví v souvislosti s „měkkými“ obory lidských aktivit, od umění ve všech jeho podobách, přes medicínu, až po složité kličky práva či ekonomiky.

 

Satya Nadella. Kredit: Brian Smale and Microsoft, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.
Satya Nadella. Kredit: Brian Smale and Microsoft, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.

Nový projekt Microsoftu se Siemensem ale ukazuje, že se inteligence mohou prosadit i v pořádně tvrdém, ocelí a olejem vonícím průmyslu.

 

Díky této spolupráci vznikla pozoruhodná a neméně výkonná generativní inteligence Siemens Industrial Copilot. Jak její jméno naznačuje, je to vlastně asistent, jehož účelem je podporovat a rozvíjet spolupráci mezi lidmi a stroji ve výrobním sektoru. Umožňuje bleskurychle vytvářet, optimalizovat a testovat programy pro průmyslová automatická zařízení.

 

Siemens Industrial Copilot opravuje chyby ve výrobních procesech. Kredit: Siemens.
Siemens Industrial Copilot opravuje chyby ve výrobních procesech. Kredit: Siemens.

To, co doposud trvalo celé týdny, Siemens Industrial Copilot zkracuje na pouhé minuty. Jak se na generativní inteligence sluší, i kopilota je možné ovládat přirozeným jazykem.

 

Za zmínku stojí, že inteligence využívá technologii Microsoft Teams, díky které propojuje designové inženýry, obsluhu programovaných zařízení a týmy ekonomů, které ladí budoucí provoz a navazující procesy. Siemens Industrial Copilot podstatně zjednodušuje virtuální spolupráci lidských zaměstnanců, stejně jako řadu náročných úkonů, jejichž zvládnutí dříve vyžadovalo nemalé úsilí. Obě zmíněné společnosti rovněž společně spouštějí aplikaci Teamcenter, která využívá generativní inteligenci k propojení návrhů designů a výroby.

 

Jak uvádí současný generální ředitel Microsoftu Satya Nadella společně s generálním ředitelem Siemensu Rolandem Buschem, uvedená spolupráce má ohromující potenciál, především pokud jde o urychlení inovací v průmyslu. Podobné inteligence kopiloti se přitom mohou objevovat nejen v průmyslu, ale i infrastruktuře, dopravě nebo třeba zdravotní péči.

 

Video: The Siemens Industrial Copilot: A generative AI-powered assistant for the industry

 

Video: Revolutionizing industries with generative AI - Siemens & Microsoft

 

Literatura

AINews 31. 10. 2023.

Datum: 10.12.2023
Tisk článku

Související články:

Volvo vyrábí první vozidlo světa z „bezfosilní“ oceli     Autor: Stanislav Mihulka (17.10.2021)
Nový modernizační systém slibuje snížit emise při výrobě oceli o 94 procent     Autor: Stanislav Mihulka (30.01.2023)
Vodíkové palivové články vylepšují výrobu léků     Autor: Stanislav Mihulka (26.08.2023)



Diskuze:

Naprosto zcestné

Martin Prokš,2023-12-11 09:55:50

Dobrý den,

Před časem jsem někde zaregistroval dokonalý kreslený vtip, který ale přesně ilustruje dnešní korporátní svět:

Na poradě říká vrchní vedoucí kolektivu podřízených: IT úspěšně implementovalo AI a ta zvýšila efektivitu výroby o 30%. Takže máme teď prostor naše porady nedělat obden 4h, ale denně 6h ať můžeme vše ještě lépe řídit!

Je bomba když jako konstruktér jsem na jednání se zákazníkem. S technikem z druhé strany se nějak domluvíme, ale jeho šéf to na tom jednání celé překope k obrazu svému a není boha mu to vymluvit. Můj šéf co tam byl se mnou udělá pro nás souhrn/zápis kde je ještě něco trochu jiného. Náš nadřízený šéf, co tam ani nebyl, nám to nařídí změnit k obrazu jeho. Pak ještě se do toho promítou nařízení svrchu. a výsledek kolikrát bych si sám nafackoval co vlastně a jak konstruuji protože vím, že to zaručeně nebude to co potřebují a očekávají ti lidi co to pak mají nakonec používat.

Takže jestli nějaká umělá inteligence zrychlí komunikaci mezi odděleními, pak velmi pravděpodobně jen díky tomu, že přeskakuje a obchází celé stromy manažerů a jejich porad a hlášení a představ a ambicí a ekonomických a kdoví jakých ještě zájmů... A ti se neodvažují do toho zasahovat, protože tomu jednak nerozumí, a jednak to dostali nařízeno svrchu nechat to na té inteligenci.

Odpovědět


Re: Naprosto zcestné

Martin Novák2,2023-12-11 20:09:41

Z toho si nic nedělejte, za 10 let bude AI schopná obejít úplně všechny (i vás) a jakákoli oddělení budou úplně zbytečná.
Za 20 let bude AI schopná dělat úplně všechno od výzkumu po prodej a my už nebudeme vědět co, kde a proč vlastně dělá...

Odpovědět


Re: Re: Naprosto zcestné

Macko Pu1,2023-12-12 18:24:17

Uvidi sa ci to bude lepsie riadit ai s halucináciami alebo manazer na kokse. Tipujem ze to bude +- to iste a celkova nedovera sposobi pad dalsej dynastie. Ono pochopit ze bez ludi a pre ludi to nakoniec nepojde.

Odpovědět


Re: Naprosto zcestné

Ladislav Zima,2023-12-16 21:45:03

> Takže jestli nějaká umělá inteligence zrychlí komunikaci mezi odděleními, pak velmi pravděpodobně jen díky tomu, že přeskakuje a obchází celé stromy manažerů

Však třeba ve Facebooku Mark middle-manažerům řekl, ať se naučí taky programovat (jestli nechtějí letět).

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz