Přenosné zařízení s inteligencí DeWave čte myšlenky  
Po dlouhých staletích úsilí, od mágů a alchymistů až po moderní vědce, se lidstvu plní sen. Konečně můžeme víceméně číst myšlenky. Stačí k tomu neinvazní zařízení pro záznam elektroencefalogramu (EEG) a šikovná inteligence, důkladně vycvičená na velkém množství dat EEG. Dávejte si pozor, na co myslíte.
Testování DeWave. Kredit: UTS.
Testování DeWave. Kredit: UTS.

Ať se v minulosti dělo cokoliv, lidé měli jednu jistotu. Co měli v hlavě, na co mysleli, to byla jen a pouze jejich věc. Okolnosti je mohly přimět prozradit, o co jde, ale nikdo neměl jistotu, že mluví pravdu. Tahle jistota končí. Respektive přesouvá se ještě hlouběji do lidského nitra. Nový přístroj australských odborníků v podstatě dokáže číst myšlenky, tedy s vydatnou pomocí umělé inteligence.

 

Chin-Teng Lin. Kredit: UTS.
Chin-Teng Lin. Kredit: UTS.

Odborník na umělou inteligenci a rozhraní mezi mozkem a počítačem CT Lin, ředitel výzkumného centra GrapheneX-UTS HAI Centre na australské technice University of Technology Sydney (UTS) a jeho kolegové postavili přenosný systém, který neinvazním způsobem detekuje myšlenky v mozkových vlnách a překládá je do podoby textu.

 

Vše nasvědčuje tomu, že systém DeWave není primárně určený k terorizování občanů kvůli tomu, co si myslí, ani pro tajné služby, nýbrž ke komunikaci s pacienty, kteří jsou při vědomí, ale nemohou mluvit ani se jinak projevovat kvůli onemocnění či zranění, jako je například mozková mrtvice. Ale znáte lidi. U takové technologie se jistě dveře netrhnou. Nicméně, možností pozitivního využití se nabízí celá řada, včetně dramatického posílení komunikace mezi člověkem a strojem, zdaleka nejen v případě bionických protéz.

 

Převratnou technologii představili světu v úterý 12. prosince (2023) na 37. výroční konferenci NeurIPS, zaměřené na systémy pro zpracování neurálních dat, která proběhla v New Orleans. Uživatel této technologie si nasadí „čepici“ s elektrodami, která zaznamenává elektrickou aktivitu mozku v podobě záznamu EEG. Například když uživatel čte v duchu nějaký text.

 

Logo. Kredit: UTS.
Logo. Kredit: UTS.

Na syrová data EEG se vrhne inteligence DeWave, která je vycvičená na impozantně velkém množství záznamů EEG. DeWave zpracuje signály EEG a přeloží je do podoby slov a vět. Podle Lina jde o zásadní průlom v této oblasti výzkumu. Především spojení technologie s velkými jazykovými modely (LLM) otevírá nové možnosti výzkumu jak v neurovědě, tak i ve vývoji umělých inteligencí.

 

Nejde sice o první technologii svého druhu, ale předchozí pokusy nebyly příliš praktické. Muskův Neuralink vyžaduje operační zákrok s implantováním elektrod do mozku. Další technologie jsou zase založené na ekonomicky nákladném a technicky problematickém skenování mozku magnetickou rezonancí.

 

Technologii DeWave prověřily experimenty s 29 účastníky. Konkurenční metody přitom bývají testovány tak na jednom či dvou subjektech. V tuto chvíli má DeWave úspěšnost asi 40 procent hodnoceno stupnicí BLEU-1, která srovnává výsledný text s originálem. Vědci doufají, že inteligenci DeWave vyladí tak, aby se dostala na úspěšnost kolem 90 procent, což odpovídá standardní programům pro rozeznávání jazyka.

 

Video: UTS HAI Research – BrainGPT

 

Video: Brain Robotics Interface

 

Literatura

UTS 12. 12. 2023.

Datum: 12.12.2023
Tisk článku

Související články:

Brainternet: Biomedicínští inženýři napojili lidský mozek online     Autor: Stanislav Mihulka (19.09.2017)
Vojáci mohou ovládat robopsy pouhou myslí     Autor: Stanislav Mihulka (26.03.2023)
Lidé a umělá inteligence společně postavili robota     Autor: Stanislav Mihulka (08.06.2023)



Diskuze:

Nevidím žádný praktický přínos

Jiří Kolumberský,2023-12-14 19:06:40

Co si kdo myslí, do toho nikomu nic není. Leda tak v totalitách. Normální je ponechat šmírácký rypák mimo cizí hlavy a starat výlučně o věci, které mi říkají pane. Jako se dají pomocí tréninku oklamat různé polygrafy a jiné totalitní vynálezy, tak i zmíněné monstrum sestrojené nějakým Číňanem kdesi v australské divočině bude pro profesionály hračka v klidu oblbovat. Technik je k dispozici nespočet. Mnohem společensky nebezpečnější programování cizích mozků. Naštěstí všichni lidé mají praktický stejný "BIOS", jen mají celoživotní manipulací svým okolím jeho funkci silně potlačenou.

Odpovědět


Re: Nevidím žádný praktický přínos

D@1imi1 Hrušk@,2023-12-15 09:52:43

Stephen Hawking, kdyby ještě žil, by nejspíš takové zařízení využil ;-)

Odpovědět


Re: Nevidím žádný praktický přínos

Eva M,2023-12-15 16:45:53

no, co si myslí nějaký jouda mi připadá poměrně nezajímavé pro kohokoli ----------- ovšem při obchodním či jiném vyjednávání - by to byla trochu jinačí káva....

Odpovědět


Re: Re: Nevidím žádný praktický přínos

Eva M,2023-12-15 16:47:33

;-) přičemž se domnívám, že dofabulovávání "umělou inteligencí" by pro toto použití nebyla žádná trefa

Odpovědět


Re: Nevidím žádný praktický přínos

Jarda Ticháček,2023-12-15 20:27:27

Všimněte si té maličkosti, že jde o součinnost SW a EEG. Takže když už by na to čtení myšlenek došlo ve velkém, bude to vyžadovat alespoň pár snímačů přiložených na hlavu. Že by to fungovalo třeba při průchodu dveřmi bych dost pochyboval.
Ale v nejhorším případě máme osvědčený recept. Čepice z alobalu. A hrnek octa na parapetu také udělá své.

Odpovědět

Gábor Vlkolinský,2023-12-13 08:30:47

Na Slovensku to máme dávno. Pár ľudí sedí v kriminále za svoje nesprávne myšlienky a myšlienky udavačov.

Odpovědět


Re:

Marek Fucila,2023-12-13 12:27:37

Keď už sem potrebujeme tlačiť politiku, tak oveľa väčší problém je, že pár desiatok ľudí sedí vo vláde a v parlamente, pričom mali sedieť v kriminále. Tam je problém, že ich voliči majú nedetekovateľné EEG.

Odpovědět


Re: Re:

Macko Pu1,2023-12-13 14:55:39

Otazka znie, aku dala alternativu opozicia, ked ludia radsej zvolili mafiu a vrahov. A aku sebareflexiu si z toho zobrala.

Odpovědět


Re: Re: Re:

Marek Fucila,2023-12-13 15:45:59

Sebareflexia nulova, samozrejme. Ale tu nema ani volebny system ako taky. Ludia sa daju velmi lahko zmagorit a vysledky vidiet aj v mnohych inych krajinach. Nieco je zle na premise, ze aj ked robim v zivote mizerne rozhodnutia, vladu si vyberiem kvalitnu. Demokracia je pre populistov. Jedina nadej by bola, ak by sa nasiel zakedny vodca (stranu ludia aj tak volia kvoli jamkam na licach), ktory bude populista, naslubuje hory-doly, necha sa zvolit, a potom sa zacne spravat zodpovedne. :-)

Odpovědět

?

Eva M,2023-12-13 01:43:56

" V tuto chvíli má DeWave úspěšnost asi 40 procent hodnoceno stupnicí BLEU-1, která srovnává výsledný text s originálem. " -- jakože to má nějak fungovat na verbální myšlení?

;-) že by ta telepatie nakonec..... na jedné straně to provázání, teď zas ty "mozkové vlny" ;-)

Odpovědět


Re: ?

Eva M,2023-12-13 01:45:45

ps "..číst myšlenky, tedy s vydatnou pomocí umělé inteligence." -- vzhledem k tomu, že si umělá inteligence z uživatelů dělá celkem nepokrytě psinu, to zas tak optimisticky nevidím ;-)

Odpovědět


Re: Re: ?

Pernikovy Cunik,2023-12-13 09:45:33

Psinu z někoho si umí dělat jenom lidi.

Odpovědět


Re: Re: Re: ?

Eva M,2023-12-13 09:51:12

:) myslíte, že by z toho mohlo něco vyplývat?

https://plus.rozhlas.cz/ondrej-neff-umelos-a-zkouska-inteligence-8978280

Odpovědět


Re: ?

Eva M,2023-12-13 19:15:13

ps2 a pak tu máte tyhlety tónové jazyky .. https://cs.wikipedia.org/wiki/T%C3%B3nov%C3%BD_jazyk

viz zejména spodní část přehledu.

:) tam to může být s tím myšlením "v textové podobě" trošku jinak....

No, článek zajímavej, ale aby to zas nebyla nějaká ta vrubozobá ptáčice

Odpovědět


Re: Re: ?

Jarda Ticháček,2023-12-15 20:20:44

Jenže v tomto případě nejde o to, jakým způsobem myšlenku artikulujete, ale jen o tu myšlenku.
Zjednodušené se to dá popsat takto: EEG, doplněno vhodným SW za Vás může pohnout kurzorem mnohem přesněji, nežli by to dokázal sebepokročilejsí systém rozpoznávání řeči, který by vnímal artikulované instrukce.
A zkuste se zamyslel nad tím, jak přemýšlíte. Většina z toho, co Vám běží hlavou nemá formu artikulovaná řeči. To až ta část, o kterou se hodláte podělit s okolím, nebo si tu situaci představujete.

Odpovědět


Re: Re: Re: ?

Eva M,2023-12-15 20:51:05

Jenže to, co Vám táhne hlavou, vyžaduje tak značné dofabulování tou "umělou inteligencí" (dnes zajímavý článek p. Kasík, jakými metodami z ní něco použitelného dostat), že...............no prostě to není rozumně použitelné, ani když chcete zjistit, co si myslí ten "jouda"
(tam bude lepší trefa předpokládat, že joudu ze stejné kultury napadlo něco podobného jako Vás)

No a "jak přemýšlíte" - to je právě ta otázka...

Hruška a jabko - to jsou konkrétní předměty /:) tedy ovoce../, také "chci pokrčit prsty na pravé ruce" je snadno korigovatelná instrukce, možná i "to mám žízeň"................. s komplexnějšími představami a s abstraktními pojmy to asi bude horší.

Odpovědět


Re: Re: Re: ?

Martin basil Pavlíček,2023-12-15 21:14:51

Tak teda já bych řekl, že každý hlavně přemýšlí trochu jinak. Někdo třeba v jazyce myslí mnohem více a častěji, někdo třeba více vizuálně atp. Zkuste například porovnat zkušenost myšlení některých autistů. Nebo to jak myslí fotbalista před bránou. Ono pak je otázka, kde je hranice myšlení a jiných druhů vyhodnocování a mentálních reakcí, různých instinktivních reakcí a třeba taky cítění. To všechno se navíc ovlivňuje a prolíná a člověk i ten který třeba pracuje na nějakém komplexním problému, tak pravděpodobně nějak používá všechny ty kapacity. No a já třeba jazykově myslím opravdu hodně. Skoro neustále i třeba v několika vrstvách. Ale evidentně i v tom jazykovém myšlení samotný aktuální jazyk přesahujem, protože se snažíme vymyslet něco nového, něco co je teprve v nějaké vizi, něco co jsme doposud nikdy neřekli a často něco, co jsme doposud ani říct neuměli
Tak často posouváme i samotný jazyk. Nicméně co se konkrétní technologie zmíněné v článku týče, tam se mi zdá velmi jasně mluví o čtení verbalizovaných myšlenek. Ono koneckonců je logické, že se tak úspěšný projekt zaměřuje jen na takový úzký segment. Ono totiž udělat nějaké zcela univerzální čtení myslí a všech typů pochodů by byl extrémně náročný úkol. Proto bych řekl, se každý takový projekt zaměří na nějakou konkrétní funkci mozku a snaží se dokódovat a používat jí. A tady asi opravdu jde o jazyk v řeči. A mám pro to ještě jeden argument. Oni tam vpodstatě tvrdí, že to natrénovali na spoustě skenech lidí a pak to aplikují na libovolného člověka. Já předpokládal, že to bude tak, že by to museli natrénovat na každém člověku individuálně protože každý bude mít s každým konceptem nebo prostě spíš věcí spojenou jinou mozkovou aktivitu. Dost by mě překvapilo, kdyby jí měli lidé nějakou velmi shodnou. Já prostě myslím, že moje myšlenka na jablko nebude moc podobná vaší, protože jsme každý jiný, vyvolává to v nás jiné asociace a k jablkům se vztahujem jinak. Ale to, že je to použitelné univerzálně ve mě podporuje to podezření, že to cvičili na jazykovém myšlení. Totiž mluvčí určitého jazyka asi budou mít se slovem spojení obdobnou aktivitu v mozku neboť mají zafixovaný podobný zvuk slov a podobné pohyby úst. Ale tak třeba to co píšu jsou blbosti. A rozhodně to jsou jen domněnky. Jestli jste neurobiolog a těmhle věcmi se zabýváte nebo jestli jste s výzkumem blíže obeznámen, rád se nechám poučit.

Odpovědět


Re: Re: Re: ?

Martin basil Pavlíček,2023-12-15 21:14:58

Tak teda já bych řekl, že každý hlavně přemýšlí trochu jinak. Někdo třeba v jazyce myslí mnohem více a častěji, někdo třeba více vizuálně atp. Zkuste například porovnat zkušenost myšlení některých autistů. Nebo to jak myslí fotbalista před bránou. Ono pak je otázka, kde je hranice myšlení a jiných druhů vyhodnocování a mentálních reakcí, různých instinktivních reakcí a třeba taky cítění. To všechno se navíc ovlivňuje a prolíná a člověk i ten který třeba pracuje na nějakém komplexním problému, tak pravděpodobně nějak používá všechny ty kapacity. No a já třeba jazykově myslím opravdu hodně. Skoro neustále i třeba v několika vrstvách. Ale evidentně i v tom jazykovém myšlení samotný aktuální jazyk přesahujem, protože se snažíme vymyslet něco nového, něco co je teprve v nějaké vizi, něco co jsme doposud nikdy neřekli a často něco, co jsme doposud ani říct neuměli
Tak často posouváme i samotný jazyk. Nicméně co se konkrétní technologie zmíněné v článku týče, tam se mi zdá velmi jasně mluví o čtení verbalizovaných myšlenek. Ono koneckonců je logické, že se tak úspěšný projekt zaměřuje jen na takový úzký segment. Ono totiž udělat nějaké zcela univerzální čtení myslí a všech typů pochodů by byl extrémně náročný úkol. Proto bych řekl, se každý takový projekt zaměří na nějakou konkrétní funkci mozku a snaží se dokódovat a používat jí. A tady asi opravdu jde o jazyk v řeči. A mám pro to ještě jeden argument. Oni tam vpodstatě tvrdí, že to natrénovali na spoustě skenech lidí a pak to aplikují na libovolného člověka. Já předpokládal, že to bude tak, že by to museli natrénovat na každém člověku individuálně protože každý bude mít s každým konceptem nebo prostě spíš věcí spojenou jinou mozkovou aktivitu. Dost by mě překvapilo, kdyby jí měli lidé nějakou velmi shodnou. Já prostě myslím, že moje myšlenka na jablko nebude moc podobná vaší, protože jsme každý jiný, vyvolává to v nás jiné asociace a k jablkům se vztahujem jinak. Ale to, že je to použitelné univerzálně ve mě podporuje to podezření, že to cvičili na jazykovém myšlení. Totiž mluvčí určitého jazyka asi budou mít se slovem spojení obdobnou aktivitu v mozku neboť mají zafixovaný podobný zvuk slov a podobné pohyby úst. Ale tak třeba to co píšu jsou blbosti. A rozhodně to jsou jen domněnky. Jestli jste neurobiolog a těmhle věcmi se zabýváte nebo jestli jste s výzkumem blíže obeznámen, rád se nechám poučit.

Odpovědět

detekuje myšlenky v mozkových vlnách

Emil Leitner,2023-12-13 01:15:56

„detekuje myšlenky v mozkových vlnách“

Co je to za pitomost a la Gryndyl nebo covid? Jsou elektomagneticke vlny, gravitacni vlny, vlny v kapalinach etc., castice se mohou tez vyznacovat formu vln jak ukazuje Quantenphysik. Ale ze by mozek mel nejake vlny? To by se musel vyndat z hlavy nejak rozmixovat a pridat vodu a potom by se i vlnil; jenze nevlnil by se mozek ale jen nejaka umela mozkova emulse.
Navic mozek uschovava informaci chemicky a ne v nejakych bitech. A prevest billiony chemickych kombinaci mozku na nejake digitalni bity je zatim jen traum.
A kdyz jdete k nejakemu “lekari” s nejakym problemem, tak vetsinou ani nic nenajde ackoliv ma k dispozici “umelou inteligenci” ktera zrejme ani neexistuje (a nic jsem zatim o ni ani neslysel, ackoliv vec sleduji). A kdyz se tak podivate na dnesni produkty vyrobene pomoci “umele intelligence”, tak mate spise dojem, ze autori pouzili jen “umelou blbost”.

Odpovědět


Re: detekuje myšlenky v mozkových vlnách

Marcel Brokát,2023-12-13 01:41:08

Chtělo by to méně chemie do mozku...

Odpovědět


Re: detekuje myšlenky v mozkových vlnách

Lenka Bockova,2023-12-13 08:43:18

Emile, pokud někdy půjdete na vyšetření EEG nejspíš Vám nějaké vlny zaznamenávající elektrickou aktivitu centrálního nervového systému najdou. Ale i když tak nad tím co jste napsal přemýšlím, tak možná také že ne.

Odpovědět


Re: detekuje myšlenky v mozkových vlnách

Pernikovy Cunik,2023-12-13 09:44:25

Taky nevím, co je to za vlny. Všude se člověk dočte,
že jsou a kdy jsou jaké, ale nikde čeho to jsou vlny.
Kdyby vám to měli vysvětlit, možná by sami pohořeli.

Odpovědět


Re: Re: detekuje myšlenky v mozkových vlnách

Lenka Bockova,2023-12-13 10:23:24

Nic si z toho nedělejte, u čuníků to tolik nevadí. Pro ostatní odkazuji na hesla Brain-computer interface (BCI) a neuralink. Quadruplegici by mohli vyprávět jak jim to usnadňuje komunikaci s okolím....

Odpovědět


Re: Re: Re: detekuje myšlenky v mozkových vlnách

Pernikovy Cunik,2023-12-13 10:51:05

No jo, kam se my čuníci hrabem na vás opičáky. Vy jste takoví vyšší ušlechtilí tvorové. Něco jako elfi. Nám čuníkům stačí voda z
nádobí a pak už jenom počkat až bás dorazíte.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: detekuje myšlenky v mozkových vlnách

Vít Prokop,2023-12-13 11:28:43

Pane Čuníku, místo abyste si vyhledal navržená hesla a uvědomil si, jakou jste napsal hovadinu a něco se přiučil, tak tu zase jen zaplevelujte diskusi. Prosím nečiňte tak. Nám, kteří sem chodíme se něco dovědět, to fakt krade čas. Díky.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: detekuje myšlenky v mozkových vlnách

Pernikovy Cunik,2023-12-13 12:07:39

Není zač :-) Kdybyste byl tak laskav, když toho tolik víte a vysvětlil, jak je možné z nějaké beta vlny o určité frekvenci vyvodit, žecse jedná o jabko a ne o hrušku. Vlna jako vlna. A vsadím se, že hruška ji má stejnou jako jako.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: detekuje myšlenky v mozkových vlnách

Pernikovy Cunik,2023-12-13 12:07:41

Není zač :-) Kdybyste byl tak laskav, když toho tolik víte a vysvětlil, jak je možné z nějaké beta vlny o určité frekvenci vyvodit, žecse jedná o jabko a ne o hrušku. Vlna jako vlna. A vsadím se, že hruška ji má stejnou jako jako.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: detekuje myšlenky v mozkových vlnách

A. Pilar,2023-12-13 12:46:15

Prosím všechny na prasata nereagovat. Nejen, že si doporučená hesla nevyhledají, ale zaplevelí tu svými bláboly diskusi víc a víc. Už si ani nedají tu práci aby vymyslela nové formulace. Žádný sebezpyt, že by jim došlo, že tu ostatním vadí, od nich nečekejte. Prostě hovada bez špetky studu. Asi to je tím perníkem.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: detekuje myšlenky v mozkových vlnách

Pernikovy Cunik,2023-12-13 13:18:23

Protože na internetu je největší hřích zaplevevelovat diskuze pravdou. Všechno ostatní se může. A že jste si zasedl zrovna na mně? Připadám si jak Fiala.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: detekuje myšlenky v mozkových vlnách

Macko Pu1,2023-12-13 14:32:24

Praudu o plochej zemi si radsej precitam na specializovanom webe.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: detekuje myšlenky v mozkových vlnách

Pernikovy Cunik,2023-12-13 13:24:18

A teď ty vlny :-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: detekuje myšlenky v mozkových vlnách

Pavel 1,2023-12-13 20:13:55

Co třeba takto: "Místo mozku máš z vlny kostku."

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: detekuje myšlenky v mozkových vlnách

Marcel Brokát,2023-12-15 10:32:03

Zkusím - stručně, jasně:
Nejedná se o analýzu jedné vlny ale o analýzu celého komplexního záznamu elektrické mozkové aktivity při činnostech mozku. Každá aktivita má svůj jedinečný otisk v mozkové aktivitě, potažmo v projevu záznamu elektrické činnosti mozku. Pro identifikaci o jakou aktivitu se jedná, se použije UI, která najde vzor průběhů v záznamu. který je typický pro danou aktivitu. Třeba tu hrušku...
A nesázejte se, protože prohrajete. To co tvrdíte je z principu blbost. Každý z nás umí rozlišit jablko a hrušku, tudíž není možné aby činnost mozku byla identická při představě jablka a hrušky ... Howgh

Odpovědět


Re: detekuje myšlenky v mozkových vlnách

A. Pilar,2023-12-13 15:58:33

Zajímavé o mozkových vlnách například zde: https://www.osel.cz/10740-minimozky-na-petrisce-delaji-mozkove-vlny-jako-predcasne-narozene-deti.html

Odpovědět

Konec zatloukání manželské nevěry

Vojta Ondříček,2023-12-13 01:09:22

a policejní kriminalisté budou bez práce.

Odpovědět


Re: Konec zatloukání manželské nevěry

Pavel 1,2023-12-13 20:12:19

Správná formulace je tato: .. a policajti nebudou mít co žrát.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz