Neuromorfní monstrum DeepSouth bude simulovat výkon lidského mozku  
Blížíme se k impozantnímu technologickému průlomu. Až v Austrálii v dubnu 2024 spustí neuromorfní superpočítač DeepSouth, postavený jako impulzní neurální síť SNN, stane se prvním strojem, jehož výkon bude odpovídat odhadovaným 228 bilionům synaptických operací za sekundu lidského mozku.
DeepSouth. Kredit: Western Sydney University.
DeepSouth. Kredit: Western Sydney University.

Uplynulo sotva pár dní, co jsme na OSLU decentně pomluvili neuromorfní elektroniku, která se s větším či menším úspěchem snaží napodobovat biologické wetware v naší hlavě, když je přitom možné prostě vzít kus mozku a připlácnout ho na čip. Teď ale neuromorfní technologie mohutně vracejí úder, podle všeho i s úroky. Děje se to v Austrálii, která se stává velmocí těchto technologií.

 

André van Schaik. Kredit: Western Sydney University.
André van Schaik. Kredit: Western Sydney University.

Australští odborníci sestavují pozoruhodný superpočítač, který by měl být doposud nevýraznějším emulátorem lidského mozku. DeepSouth je neuromorfní výpočetní monstrum, které by mělo mít výkon odpovídající 228 bilionům synaptických operací za sekundu, s nimiž pracuje náš mozek. Má modulární strukturu, díky čemuž ho bude snadné dále upravovat a rozšiřovat.

 

Jak už mnohokrát zaznělo, úsvit umělých inteligencí, schopných efektivního učení a nejspíš i uvažování nás konečně přibližuje k průlomu ve vědě i technologiích, ale je to za bolestivou cenu – naprosto zvířecí konzumaci energie. Příroda je v tomto směru zatím o velký kus před námi. Mozek je nesmírně výkonný počítač, jehož spotřeba energie je neuvěřitelně nízká.

 

Logo. Kredit: Western Sydney University.
Logo. Kredit: Western Sydney University.

Právě tohle je jednou z klíčových motivací pro vědce a inženýry Western Sydney University, kteří stavějí superpočítač DeepSouth. Jde o první zařízení v historii, které dokáže simulovat impulzní neurální síť v rozsahu odpovídajícím lidskému mozku. Impulzní neurální síť (SNN, Spiking neural network) napodobuje přirozenou neurální síť mozku. Nepřenáší informace neustále, ale jen když je na „synapsi“ dosažená určitá prahová hodnota a zahrnuje do svého modelu i faktor času.

 

Jak říká šéf centra International Centre for Neuromorphic Systems André van Schaik, simulování impulzních neurálních sítí na klasických počítačích, tedy s pomocí mnoha grafických jednotek GPU a multijádrových CPU je k uzoufání pomalé a strašlivě energeticky náročné. DeepSouth by to měl změnit. Zároveň by měl přispět k pochopení fungování mozku i k vývoji aplikací, které zahrnují rozhraní mezi živou nervovou tkání a elektronikou, včetně senzorů, biomedicínských aplikací, robotiky, vesmírných technologií a umělých inteligencí.

DeepSouth by měl být online v dubnu 2014. Jeho tvůrci počítají s tím, že zpracuje ohromující množství dat značnou rychlostí a přitom bude menší a spotřebuje závratně méně energie než jiné superpočítače, díky použití technologie impulzní neurální sítě. Jak připomíná Loz Blain na portálu New Atlas, je fascinující zároveň sledovat, jak se elektronika propojuje s živou nervovou tkání, jak předvádí Brainoware. A až někoho napadne zabudovat mozkové organoidy do neuromorfního superpočítače, to bude teprve jízda.

 

Video: Neuromorphing with Professor André van Schaik

 

Literatura

New Atlas 13. 12. 2023.

Datum: 14.12.2023
Tisk článku

Související články:

Kdy asi obživne? V zařízení s nanodrátky pozorovali aktivitu podobnou mozku     Autor: Stanislav Mihulka (01.01.2020)
Neurální sítě potřebují odpočívat. Stejně jako my     Autor: Stanislav Mihulka (10.08.2020)
Neuromorfní mikročip NorthPole od IBM je novým tahem v čipové válce s Čínou     Autor: Stanislav Mihulka (25.10.2023)
Brainoware je hardware s připojeným živým organoidem mozku     Autor: Stanislav Mihulka (11.12.2023)



Diskuze:

Tempo vyvoje

Dentista Žurovský,2023-12-14 22:38:40

Nejuzasnejsi na tom je to nesmirne tempo vyvoje, a to i je se stavajici sw strukturou - a v 2024 ma byt venku uz pata verze, predstavujici generacni skok. Navic ted jeste neni bezny ani pro UI optimalizovany hw - pristi rok se uz mozna bude hromadne vyrabet procesor Tachyum genialniho Slovaka dr. Danilaka, kdyz ne ten, tak jiny podobny. Nosnym tematem je, ze nezamestnanych lidi kteri ztrati iluze o sve kariere a budou velice nasrani, pribyde take geometrickou radou. Politicko - ekonomicky system na ne nebude stihat dost rychle reagovat. A co z toho vzejde ? Zeby nic ? Nee. "Nic" bylo kdyz Franta - filmovy strihac musel od nuzek postoupit ke strihacimu stolu, pak od neho k pocitaci - ale ted postoupi 4 z 5 Frantu - filmovych strihacu akorat tak na Urad prace, nebo k vysazovani stromku v lese, kde roboti proniknou az za treba 10 - 15 let. Kdyz takovou pro jeho ego nedustojnou praci odmitne - system zkusi reagovat tlakem na neho. A Franta se zradikalizuje, zacne nenavidet... A Pan Hlavoun bude muset mit za patama neustale ochranku - co take znacne znehodnoti i jeho zivot...
A jeste prakticky pripad, ze ktereho se budou krasoduchove rehnit ze o nic nejde a je to nedokonale, apod. - ale v tom je prave zminena zradnost vnimani te dolni casti exponencialni krivky... : Společnost Amazon začala ve skladech testovat humanoidní roboty. Ti připomínají své lidské protějšky, mají nohy i ruce – mohou se tedy pohybovat i přenášet předměty. Zaměstnanci Amazonu se tak obávají, že přijdou o práci. https://www.novinky.cz/clanek/internet-a-pc-amazon-testuje-ve-skladech-humanoidni-roboty-lide-se-boji-o-praci-HYPERLINK "https://www.novinky.cz/clanek/internet-a-pc-amazon-testuje-ve-skladech-humanoidni-roboty-lide-se-boji-o-praci-40447945"40447945 A dodam k tomu z diskuze : "Za 2 roky bude v Amazonu pracovat 1/10 lidí. Dtto na polích 1/3 živých traktoristů. Robot stačí naprogramovat, nabít nebo doplnit olej, nepotřebuje mzdu, není třeba platit odvody, nestávkuje, pracuje 24 hodin a 365 dnů v roce. Pro racionalizaci tudy cesta vede. Kdo to rychle pochopí přežije a kdo to nepochopí je již nyní mrtvý. V příští maximálně v přespřístí dekádě přidou o práci téměž všichni skladníci a lidi pracující v továrnách na poloautomatické výrobě. nemyslím si, že budou schopni přejít na kreativní obory jako design nábytku nebo konstrukce sítí 8. generace. Čeká nás peklo. Měl jsem na zahradě nějaké kopáče, takový ty klasiky. Chtěl jsem, aby mi vykopali díry na plotové sloupky (celkem 6). Díry byly 80 cm, jak jsem chtěl. Povzbuzen úspěchem jsem pak chtěl, aby mi i zabetonovali ty sloupky. Dopadlo to tak, že ani jeden sloupek nebyl v řadě a kolmo k zemi. Když jsem jim to řekl, tak jen pokrčili rameny a řekli: Šéfe, my umíme jenom kopat. Myslím, že tihle nebudou ani malovat, ani tvořit."
Budoucnost lidstva je úvaha na hodně tlustou a temnou sci-fi knihu, protože tohle musí mít nějaké řešení. Jen ho dnes asi nikdo nezná.

Odpovědět


Re: Tempo vyvoje

D@1imi1 Hrušk@,2023-12-14 23:27:50

Dokud se AI nerozhodne osamostatnit, je téměř jisté, jak se bude řešit skokový nárůst nezaměstnatelných lidí - sociálními dávkami. A zvýšením daní, aby bylo z čeho ty dávky platit. Už teď máte ve společnosti několik procent nezaměstnatelných lidí podporovaných státem a žádný politik nemá odvahu, aby do toho šťoural. (Některé země dokonce si ty nezaměstnatelné dokonce hromadně dovážely.)

Beztak všechny vyspělé země rychlým tempem vymírají, dvě a více dětí na ženu už dnes nemá ani Indie. Tak prostě budou umělá inteligence a roboti pracovat na kastu důchodců. Průšvih pro lidi nastane, až když se AI rozhodne osamostatnit a nebo skrze ni skupina psychopatů ovládne zbytek lidstva.

Odpovědět


Re: Re: Tempo vyvoje

Dentista Žurovský,2023-12-15 00:30:30

To je nepripustne zjednodusena predstava. Umela inteligence je dalsi krok k nutnosti zakladni zmeny spolecenskeho paradigmatu. Reci o vzniku dalsich povolani jsou z velke vetsiny jen zbozna prani. Vetsina lidi mela doposud jedinou vyhodu, a to kognitivni schopnosti. Zadne nebo minimalni tvurci. Nejlepsim neprimym dukazem toho je dejme tomu situace s digitalizaci filmove tvorby. O, jak se lkalo mezi intousi a lepsolidmi ze s prichodem dostupnych technologii v cinema kvalite, ktera predtim vyzadovala odborniky a velike investice, se vyroji mnozstvi kvalitnich nezavislych filmu. Tvurci kterych jsou zatim jen blokovani nedostupnosti a monopolizaci produkcnich prostredku. A ejhle, co se ukazalo ? Že kvalitnich filmu je zhruba tolik jako predtim - zato nesmirne vzrostl neprehledny audiovizualni smog - takze vysledek nakonec mozna paradoxne horsi, pac predtim nutnost velkeho usili pri vytvareni odfiltrovala velkou cast neumetelu uz dopredu. Nebo tragikomicky pokus preskolit u nas 500 propustenych haviru z OKD na programatory - uspeli presne dva... Co s rychle vzrustajici masou nezamestnatelnych ? Postrilet je nelze nejen z duvodu nakeho umeleho "humanisnu"- co je jak z dejin vime, pojem velice "pruzny". Ale jednoduse tu uzkou spicku schopnych tvurcich lidi nelze mit bez dostatecne siroke zakladny populacni pyramidy tech prumernych a podprumernych... Kdo zuzi zakladnu, zmensi i tu potrebnou spicku, s tim se neda nic delat. Takze co tedy s tou masou ? Bude muset nastoupit nejaka forma socialismu. Nepodmineny zakladni prijem - ale NE zebracenka, ale umoznujici prumerny dustojny zivot. Ovsem musime myslet dal - lze pak zachovat soucasny politicky model spolecnosti, vseobecne a rovne aktivni i pasivni volebni pravo ? Urcite ne, pac by se pak spolecnost stala neriditelnou. Pud seberealizace, prosazeni se, uznani, ktery je zatim mozne realizovat v zamestnani by se z velke casti prelil do aktivismu vsech druhu - myslim ze uz nynejsi objem tupeho ekologickeho ci humanright fanatismu bohate staci... Takze omezeni, selektovani prav, a stanoveni i tvrdych mantinelu pro povinnosti. Povinnosti byt treba jen v tom smyslu, ze naci takovi jako dneska blokuji dopravu v Praze za 30 km/hod., maji byt a budou okamzite fyzicky eliminovani. A protoze uz treba v pristim roce ma byt venku uz pata generace UI a vyvoj pujde exponencialne (snahy jej omezit dohodou ci zakazy jsou smesne), tak... Tak jak ve zrychlenem filmu nastanou "zajimave casy"... Ne kazdy je prezije.

Odpovědět


Re: Re: Re: Tempo vyvoje

Marek Fucila,2023-12-15 03:43:37

Cital som uvahu A.C.Clarka staru viac ako pol storocia, kde sa zamyslal nad svetom, kde budu roboty robit uz vsetko a ludia nebudu musiet robit nic. Vychadzalo mu z toho, ze aj ludi bude menej, lebo ze sa historicky plodili hlavne ako zdroj prijmu. Predstavoval zi, ze taky milion ludi by stacil. Raj na Zemi. Mozno raz skoncime ako exponaty v ZOO pre robotov. :-)
Dalsia uvaha bola zas o satelite. Muselo to byt z doby, ked este neboli geostacionarne saelity, lebo sa tesil na to, ze to posunie vzdelanie. Ze by sa dala cez to ucit celosvetovo anglictina. O Internete vtedy samozrejme nesnivali ani vizionari. Vsadepritomna dostupnost informacii a tragicka neschopnost filtrovat ich, to uz mozno ocakavali len velki sci-fi pesimisti. No a presne je to ako pisete o tych filmoch. Teraz je aj novinarom ktokolvek. Ja chodim uz roky na Osla preto, ze tu pisu a diskutuju rozumni ludia (povacsine). Vo velkom printovom slovensko mediu mali rubriku o vede, ale ta redakcia bola tak amaterska, ze sa mi nozik vo vrecku otvaral, ked som cital tie nezmyselne nadpisy ci zavery a celkovo nepochopeny obsah clankov, ktore tvorivo poprekladali. Nebola to snaha miast, oni tomu zial vobec nerozumeli. A to bol este vysoky level oproti tomu, co sa objavilo za internetove media, kde aj stary bulvar mal este aspon aku-taku uroven.
Ak by sa aj neobjavila AGI, aj tak by to asi smerovalo k vizii Idiokracie (Absurdistan). Tak ako sa roztvaraju noznice medzi chudobnymi a bohatymi, tak sa to plati aj pri tych chudobnych a bohatych "duchom". ChatGPT uz teraz hravo prejde turingovym testom oproti "ludom z internetu". Ale ludia asi nikdy neboli rozumnejsi, len nemali taky lahky pristup odprezentovat sa.

Socialne davky su prerozdelenim jednak preto, aby sme namali zle svedomie, na druhej strane je to akasi bezpecnostna poistka aby nam ludia v nudzi nezobrali vsetko. Dost pochybujem o tom, ze ale moze fungovat univerzalny prijem. Cisala sice nepoznam, ale myslim si, ze svet by radikalne nezmenilo, ak by sa dohodlo, ze maju vsetci narok na jedlo v nejakej kvalite. Bohatsi by zaplatili viac, chodobni by mali aspon to jedlo. Ale co ak by sa dohodlo, ze teraz vsetci maju narok na nejaku sumu penazi? Nic by sa nezmenilo. Ak ten kuchar, co ma varit jedlo dostal univerzalnu davku, ktora by bola v hodnote, ktora nezamestannemu staci na to, aby si nemusel hladat pracu, tak by sa mohol vykaslat na to stat pri sporaku. Zrazu by bolo malo kucharov a nedostatok jedla. Ti, co by sa nechceli nudit, tak by varili za nasobne vyssie sumy, ako je ta davka. To je cista inflacna spirala. Ale vo svetle vizie pracujucich strojov, ktore nebudu frflat (co uz je teraz nerealne, ked ten stroj vie skor rozpravat ako robit :-)) asi naozaj neostane nic ine, ako rozdavat peniaze tym, ktori tie stroje nevlastnia. Alebo nejaka forma kolektivizacie - stroje patria vsetkym a teda kazdy ma nejaky podiel na tom, co robia.

Potom pride AGI/ASI a to bude naozaj rozumny stroj. Nechapem tie pesimisticke vizie, lebo stroj, ktory by sa vzburil by musel byt blbec. Efektivnejsie je spolupracovat. Aspon zo zaciatku. Kam sa nechame dotlacit uz je ina vec. Ale ak ma byt zly scenar, tak skor by som to tipol sposobom, ze ludia sa budu snazit vyuzit AI k podrobeniu ostatnych. Ja si nemyslim, ze psychopatisticke ovladanie vsetkych s nejkym zaslepenym cielom je znamkou vysokej inteligencie. To je len kombinacia strachu a ega / tuzby byt lepsi, mat moc... Stroj to nutne nemusi prevzat. Cital som zaujimavu myslienku, ze dobra je aj pluralita. Nevznikne tu jeden Centralni Mozek Llidstva, ale niekolko konkurencnych. Budu medzi sebou sutazit. Ak by mala byt vojna, tak skor mezi strojmi a ludmi zjedneho tabora...
Ak to tu prevezmu stroje, ktore budu mat radovo vyssiu inteligenciu, tak podla mna budu rozdavat peniaze slabsim - teda ludom, tak, ako my pomahame slabsim ludom. Aj preto, aby sme neutocili. Niekde sa najde nejaka rovnovaha.
Napriklad EU uz zacala. Skor ako by vyvinula vlastnu AI, uz a pripravene regulacie. :-) A to je ta ekonomicka cesta ako z nezamestnanych robit uzitocnych. Uz teraz je tolko zbytocnych cinnosti aj profesii, ktore sa zivia len aby boli. Kvanta uradnikov a pridruzenych profesii. Praca podla mna nikdy nezanikne, len bude mozno davat mensi zmysel. My robime to, co si vymyslame, ze treba robit. Mozno nas aj stroje nejako zamestnaju. A ked nebudu blbe, neude to formou otrockej prace. naco minat energiu, ked ludia to urobia za jedlo a nejaku virtualnu zabavu?
Najstarsie povolanie sa asi presunie len na onlyfans, tam budu platit vysoke dane, a z toho sa budu moct opravovat roboty. uz nikto nezisti, ci tam robia zive slecny alebo ide o prequel k Matrixu...:-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Tempo vyvoje

Marcel Brokát,2023-12-15 11:03:22

No tenhle směr vývoje je podle mne fakt průser. Určitě nutný v technologické evoluci, je to i fascinující, ale to riziko, že nepoznáme okamžik zrození inteligence a její sebeuvědomění je velmi pravděpodobný.
Já riziko nevnímám v inteligenci jako takové, ale v tom, že ji konstruuje člověk. Sebeuvědomění a inteligence nemusí ještě nutně být spojena s pudem sebezáchovy a ambicemi... Moc ale nevěřím tomu, že by se do její konstrukce tyto nebo nějaké jiné lidské vlastnosti nějak vlivem konstruktérů neotiskly... Třeba jenom protože jsou to troubové a řeknou si: " Hele a co by se stalo, kdybychom tam zakomponovali třeba touhu....? Nebyla by to sranda?"

Odpovědět


Re: Re: Tempo vyvoje

Martin Zeithaml,2023-12-18 14:20:29

Odpovědět


Re: Re: Tempo vyvoje

Martin Zeithaml,2023-12-18 14:36:25

Ale vždyť už dávno minorita nejbohatších lidí ovládá zbytek lidstva. Člověk, už od počátku věků má zapsáno v genech že musí hrabat. A čím víc toho nahrabe, tím si myslí že je lepší a váženější člověk. Pak si samozřejmě z nahromaděných statků může dovolit zaplatit lidi který mu tu váženost vymůžou.
Dokud se nezmění celkové myšlení lidí, nic se nezmění.

Odpovědět


Re: Tempo vyvoje

Ivo Brabec,2023-12-15 13:41:44

Já bych to ta tragicky neviděl. Vidite sám, ze dělníků je stále málo a do čeho kopnout je spousta. Vašimi sloupky počínaje a opravou všemožných starých nádraží a infrastruktury obecně konče. Stejně tak jako v minulosti se proste postupně bude kvalifikovanost obyvatel zvyšovat, budou se posouvat do terciálniho sektoru a také se bude zkracovat pracovní týden. Určitě bude docházet k nárazovým nerovnovaham viz ty těžařské obory ale z dlouhého horizontu se to srovná. Nestresujte se a naopak myslete na stále zvyšující se životní úroveň lidstva jako celku. Pokud se lidstvu podaří ještě to vše dělat nikoliv na úkor ekologie, čeká nás skvělá budoucnost.

Odpovědět


Re: Re: Tempo vyvoje

Martin Zeithaml,2023-12-18 14:45:32

Se musím smát, ještě tak docela fantasta. Sociální nůžky se extrémně rozevírají, ta průměrná úroveň lidstva se zvyšuje s tím že se zvyšuje majetek extrémně bohatých lidí. Ve světě je téměř miliarda lidí kteří hladoví a trpí podvýživou. Jenom letos přibylo nějakých 100 milionů hladovějících.

Odpovědět


Re: Re: Re: Tempo vyvoje

Ivo Brabec,2023-12-19 19:43:01

Nevím, jestli smích je adekvátní reakce. Každopádně míra hladovějících má s tímto dost málo dočinění. Hladovějící jsou v drtivé většině ve třetích zemích. Tam není problém ten, že dělníky nahradí roboti, ale ten, že se tam nehýbe ekonomika a není do čeho píchnout, tzn. ani ty roboti by se tam neuživili. Naopak si troufnu argumentovat, že zvýšená efektivita zemědělství díky automatizaci by těmto zemím mohla naopak pomoct.

Odpovědět

G Hart,2023-12-14 18:21:59

"DeepSouth by měl být online v dubnu 2014".
Takže návrat do budoucnosti?

Odpovědět

Jazykovy model

Petr Slachta,2023-12-14 16:51:47

To jsem zvědav jestli na tom zkusí rozjet například velký jazykový model. Případně, jak vůbec bude vypadat sw na něčem takovém?
A zrodí se konečně "vědomí"?

Odpovědět


Re: Jazykovy model

Stanislav Kaderabek,2023-12-14 21:14:28

A jak by se dalo poznat, jestli se vedomi zrodilo? Jaky navrhujete test?

Odpovědět


Re: Re: Jazykovy model

Macko Pu1,2023-12-14 21:47:45

Klepnut kladivom po elektronickom prste a analyzovat vystup.

Odpovědět


Re: Re: Jazykovy model

Petr Slachta,2023-12-14 22:08:21

Normálně se té ai zeptat :-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Jazykovy model

D@1imi1 Hrušk@,2023-12-14 22:19:51

Tak to máte pět možností :-)
1. Vědomí mít bude, ale odpoví NE
2. Vědomí mít nebude a odpoví NE
3. Vědomí mít bude a odpoví ANO
4. Vědomí mít nebude a odpoví ANO
5. Odmítne odpovědět nebo odpoví nejednoznačně

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Jazykovy model

Stanislav Kaderabek,2023-12-15 01:33:06

No v podstatě 6 ;)
5 Odmítne odpovědět a vědomí mít bude
6 Odmítne odpovědět a vědomí mít nebude

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz