Čínský bezpilotní Božský drak na orbitě vypustil 6 malých objektů  
Vojenský miniraketoplán Šen-lung je potřetí na oběžné dráze. Tentokrát předhonil svůj americký vzor Boeing X-37 a může si tam v klidu dělat, co chce. A není toho málo. Odborníci a amatérští astronomové hlásí, že 4. den pobytu na orbitě vypustil 6 objektů, z nichž nejméně 3 vysílají nějaké signály. Jejich účel ale, jako obvykle, není jasný.
Božský drak. Kredit: Youtube.
Božský drak. Kredit: Youtube.

Božský drak Šen-lung je bezpilotní čínský miniraketoplán, který je momentálně ve vesmíru na své třetí misi. Je živoucím důkazem toho, že Číňané vymýšlejí super jména a bezostyšně si „vypůjčují“ západní designy. Božský drak jako by z oka vypadl americkému bezpilotnímu miniraketoplánu Boeing X-37. V obou případech jde o armádní projekty, jejichž mise jsou tajné až supertajné a veřejnost má jen velmi omezenou představu, co raketoplány na orbitě vlastně dělají.

 

Božského draka vynáší raketa Dlouhý pochod 2F. Kredit: 	China News Service, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.
Božského draka vynáší raketa Dlouhý pochod 2F. Kredit: China News Service, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.

Na další, v pořadí 7. misi je připravený i americký miniraketoplán X-37. Původně měl letět na orbitu 12. prosince. Americké letectvo ale tentokrát změnilo nosnou raketu a svěřilo vynesení raketoplánu společnosti SpaceX Elona Muska. Zdá se ale, že to nebylo úplně nejlepší rozhodnutí. Od té doby se na americkou misi záhadně „lepí smůla.“ Došlo k několika odkladům a X-37 neodstartuje dříve než 28. prosince. Kvůli tomu tentokrát Číňané Američany předběhli a Božský drak vyletěl potřetí na oběžnou dráhu 14. prosince. Od té doby tam cosi dělá, ale opět není příliš jasné co.

 

Jak hlásí západní odborníci, čtvrtý den po startu Šen-lung vypustil na oběžnou dráhu šest objektů. Tyto objekty pečlivě sledují amatérští nadšenci a podařilo se jim zjistit, že přinejmenším některé z těchto objektů něco vysílají.

 

Boeing X-37B po zatím poslední misi OTV-6 v roce 2022. Kredit: U.S. Space Force/Staff Sgt. Adam Shanks, Wikimedia Commons.
Boeing X-37B po zatím poslední misi OTV-6 v roce 2022. Kredit: U.S. Space Force/Staff Sgt. Adam Shanks, Wikimedia Commons.

Čína samozřejmě nezveřejňuje vůbec nic, na západě dostaly objekty označení Object A, B, C, D, E a F.

 

 

Jak uvádí amatérský astronom a pozorovatel satelitů Scott Tilley, Objekt A zřejmě vysílá signály podobné signálům, jaké vysílaly objekty vypouštěné Božským drakem na předešlých misích, i když v menším počtu. Tilley těmto objektům říká „mysterious wingmen.“ Ještě mnohem zajímavěji se chovají objekty D a E. Vysílají signály bez doprovodných dat, které jsou často přerušované a vždy jen krátké. Jejich detekce byla náročná a zabrala Tilleymu několik dní pozorování. Modulace a další vlastnosti těchto signálu potvrzují, že souvisejí s misí čínského miniraketoplánu, protože se podobají předchozím misím.

Odborníci rovněž vypozorovali, že objekt A se těsně přiblížil objektům D a E. Objekt A se přitom pohybuje po téměř kruhové oběžné dráze, zatímco objekty D a E po výrazně eliptických drahách. Zatím není jasné, co jsou objekty vypouštěné Božským drakem vlastně zač. Možností je spousta, od vyhozeného odpadu až po sofistikované testy opravných nebo třeba ofenzivních operací na orbitě. Snad se časem dozvíme víc.

 

Video: China launches experimental spacecraft for third time

 

Literatura

Space.com 18. 12. 2023.

Datum: 21.12.2023
Tisk článku

Související články:

Čína otestovala hypersonickou střelu Feitan-1 s pokročilým motorem     Autor: Stanislav Mihulka (19.07.2022)
Čína předala umělé inteligenci kontrolu nad průzkumným satelitem. A děly se věci     Autor: Stanislav Mihulka (19.04.2023)
Utajovaný čínský autonomní raketoplán Shenlong přistál po 276 dnech     Autor: Stanislav Mihulka (13.05.2023)
V Číně připojili k síti první komerční reaktor IV. generace     Autor: Stanislav Mihulka (15.12.2023)



Diskuze:

SpaceX

Radim K,2023-12-22 07:03:36

X-37B ale už se SpaceX letěl v září 2017 na Falcon 9. Teď je změna jen že na Falcon Heavy, což by mohlo znamenat, že bude směřovat na nějakou 'zajímavou' dráhu.
Odklad startu byl o den kvúli vybavení rampy a následně byla sestava odtažena z rampy kvůli počasí (alespoň oficiálně)...

R.

Odpovědět


Re: SpaceX

David Pešek,2023-12-22 09:12:48

nebo může být těžší, třeba měl také něco vypouštět, každopádně můžeme jen spekulovat, informace o hmotnosti, nákladu, orbitě ... to vše je tajné

Odpovědět

Kdo si hraje, nezlobí.

Jiří Kolumberský,2023-12-21 07:41:01

Naši přátelé z Říše Středu se činí. Tam už litá tolik hraček...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz