Spontánní experiment: Pán času o Svátcích zlepšuje zdraví populace  
Pán času čili Doktor sice ovládá dimenzionální loď – telefonní budku TARDIS jen ve svém světě, ale jeho „magie“ má dlouhé prsty. Podle biostatistika Richarda Rileyho mají epizody Pána času vysílané během vánočních svátků, a především na Christmas Day, 1. svátek vánoční, blahodárný vliv na zdraví populace Velké Británie.
TARDIS. Klasika. Kredit: Babbel1996, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0
TARDIS. Klasika. Kredit: Babbel1996, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Čtvrtek zhořkl. Kromě vyjádření soustrasti všem, které tragédie zasáhla, můžeme nabídnout snad jen optimisticky laděný text o pozoruhodném výzkumu, který propojil zdraví obyvatel Velké Británie s ikonickým a rekordně dlouhým televizním seriálem Doctor Who, v našich končinách známým jako „Pán času.“ Dobrých zpráv není nikdy dost.

 

Richard Riley. Kredit: University of Birmingham.
Richard Riley. Kredit: University of Birmingham.

Ve Velké Británii se Pán času vysílal v letech 1963 až 1989, pak vznikl film v 1996 a v roce 2005 byl seriál obnoven, což doposud platí. Richard Riley, profesor biostatistiky University of Birmingham a nepochybně tak trochu nerd, využil toho, že desítky let vysílaný seriál vlastně představuje spontánní experiment.

 

V odvážné statistické analýze Riley zkoumal vztah mezi vysíláním epizod Pána času mezi Štědrým dnem a Novým rokem a zdravím lidí v následujícím roce, vyjádřeným úmrtností v dotyčném roce. Ukázalo se, že když ve Velké Británii o Vánocích vysílají Pána času, úmrtnost klesá. Riley se domnívá, že když lidé sledují Doktora, jak jedná, posiluje to v lidech sklony dbát o své zdraví.

 

Pozoruhodné je, že hlavní protagonista, čili Doktor, humanoidní mimozemšťan z druhu Pánů času, který cestuje časoprostorem v TARDIS (Time And Relative Dimension In Space), živoucí dimenzionální lodi maskované za britskou telefonní budku, vlastně nemá žádnou odbornou specializaci a není řečeno, čeho je vlastně doktor.

 

Logo. 	Kredit: University of Birmingham.
Logo. Kredit: University of Birmingham.

Riley nejspíš nebude ve světě Pána času úplným nováčkem. Svou studii nazval TARDIS, což v tomto případě znamená Televised festive broadcasts and Association with Rates of Death In Sixty years. Jak uvádí, šlo mu jen o samotný televizní seriál. Z výzkumu vyloučil všechny spin-offy, knihy, audioknihy a komiksy.

 

Podle Rileyho analýzy mají vliv především epizody Pána času vysílané na 1. svátek vánoční, který je v UK hlavním dnem Vánoc coby Christmas Day, kdy děti ráno rozbalují dárky a dospělí během dne sledují vánoční projev panovníka. V Anglii a Walesu snižují úmrtnost během následujícího roku asi o 6 lidí na 10 000, zatímco v rámci celé Velké Británii o 4 lidi na 10 000. V případě samotného obnoveného seriálu je to ještě o něco výraznější.

Autor studie bez potíží přiznává, že jeho výsledky ještě neznamenají kauzalitu. Jen odkryl zajímavý vztah. Rileyho výzkum, byť v impaktovaném časopisu, samozřejmě také poněkud voní vánočním cukrovím. Rovněž fakt, že Riley je jediným autorem, v tomto případě naznačuje, že jde o něco speciálního. Z jeho vyjádření je zřejmé, že mu v neposlední řadě šlo o poctu, jak milovanému seriálu, který se stal součástí britské identity, tak i věčnému úsilí lékařů, kteří bojují o lidské životy (nejen) o Svátcích.

 

Video: RSS Seminar with Richard Riley

 

 

Video: How to get your article rejected by the BMJ: 12 common statistical issues

 

Literatura

BMJ 383: e077143.

Datum: 22.12.2023
Tisk článku

Související články:

Zadrátované mozky: Politický postoj přebije jednoznačné důkazy jako nic!     Autor: Stanislav Mihulka (14.01.2017)
Jak změnit konzervativce v liberála? Psychologové to dokázali v experimentu     Autor: Stanislav Mihulka (25.10.2017)
V morálních a politických sporech nefungují fakta, ale osobní zkušenost     Autor: Stanislav Mihulka (27.01.2021)
Internetom proti demencii     Autor: Matej Čiernik (05.06.2023)
Bezesná noc jako antidepresivum?     Autor: Dagmar Gregorová (09.11.2023)



Diskuze:

Telefonní budka - jen to NEEE :-)

Hobit Hobitak,2023-12-23 10:45:13

Tohle hodně zabolí fanoušky tohoto seriálu.
Autor asi neviděl ani jeden díl.
TARDIS není jako "telefonní budka"!

Ale na podobu "policejní budky", která se v Anglii kdysi používala.

Vždyť to má na sobě i napsané to je tak těžké pochopit co znamená nápis "police box".
Ano tato budka má funkci i telefonu pro veřejnost, ale opět za účelem co nejrychlejšího kontaktování policie.
Ale hlavní účel byl využití policistů, měli tam přímý telefonní spojení k nejbližší policejní stanici, různé nástroje, deníky, a mohli tak i nechat podezřelého než přijdou posily.

Příště žádná veřejná telefonní budka, ale budka pro policii v 50 a 60. letech v Anglii.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz