Pokročilý čínský robotický pes Unitree B2 je rychlejší než konkurence  
Dřív jsme nedali dopustit na humanoidní roboty. V posledních letech si ale pořádný díl zájmu utrhli robotičtí psi. Čtyřnohý design, který příroda vyvinula před stovkami milionů let, má své kouzlo. Novým přírůstkem je čínský Unitree B2, který by měl být nejrychlejším robotem svého druhu.
Nový robopes Unitree B2. Kredit: Unitree Robotics.
Nový robopes Unitree B2. Kredit: Unitree Robotics.

Není to tak dávno, co si lidé představovali roboty jako kovové panáky s víceméně lidskou postavou. Díky americké společnosti Boston Dynamics a dalším průkopníkům se prosadily i jiné designy, jako je čtyřnohý robotickýpes. Boston Dynamics už ale delší dobu neudělali nic moc zajímavého a nad dříve velmi populární a slibnou společností se dnes spíše zavírá voda. Vývoj robotických psů teď pohánějí jinde.

 

Logo. Kredit: Unitree Robotics.
Logo. Kredit: Unitree Robotics.

Jedním z lídrů v tomto odvětví je čínská společnosti Unitree Robotics, která nedávno představila svého nového pokročilého robotického psa Unitree B2. Oproti svému předchůdci B1, který se stále prodává, nabízí celou řadu vylepšení.

 

Předchůdce Unitree B1. Kredit: Unitree Robotics.
Předchůdce Unitree B1. Kredit: Unitree Robotics.

Šikovný robopes by se mohl uplatnit v celé řadě odvětví, od průmyslové výroby a kontrol, přes bezpečnostní služby a záchranáře až po vojenské aplikace.

 

Unitree B2 má k dispozici 2 optické kamery s vysokým rozlišením, senzory a modul s LiDARem. S tímto vybavením robopes vnímá okolí a autonomně se pohybuje terénem, včetně náročných prostředí. Podle výrobce může nový robopes běžet rychlostí až 6 metrů za sekundu. Je to údajně nejrychlejší čtyřnohý průmyslový robot na trhu. Dovede i skákat, 1,6 metrů do dálky a přes překážku vysokou až 40 centimetrů.

Rovněž zvládne náklad o váze až 40 kg a ve stoje unese až 120 kg. Bez nákladu se může pohybovat až 5 hodin a se 20 kg nákladem až 4 hodiny. Energii robopsovi zajišťuje vyměnitelná lithiová baterie. Jak se zdá, robopsi ještě nepatří do starého železa.

 

Video: Unitree Released B2 | Beyond the Limit | Hyperevolution

 

Video: Unitree B1: Super load capacity, super protection level, go anywhere

 

Literatura

New Atlas 27. 12. 2023.

Datum: 31.12.2023
Tisk článku

Související články:

Robotický pes Vision-60 dostal pořádnou pušku     Autor: Stanislav Mihulka (15.10.2021)
Vojáci mohou ovládat robopsy pouhou myslí     Autor: Stanislav Mihulka (26.03.2023)
Thermonator je inteligentní robotický pes s plamenometem     Autor: Stanislav Mihulka (29.06.2023)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz