Humanoidní robot Figure 01 se autonomně učí napodobováním lidí  
Roboti Figure 01 napochodují do firmy anebo si jen pustí video s tím, co tam lidé manuálně dělají, analyzují, co se děje, a pak se sami pustí do práce. Budoucnost dorazila a lidská manuální práce se chýlí ke konci. Jistě to nebude hned, ale jak by řekl Churchill, tohle je pro práci rukama začátek konce.
Figure 01 přichází. Kredit: Figure.
Figure 01 přichází. Kredit: Figure.

Už přicházejí. V posledních týdnech se objevilo hned několik humanoidních robotů, kteří mají ambicemi stát se našimi společníky v dobrém i zlém. Určitě se to nepovede všem, ale je jasné, že sny science-fiction doby kamenné, plné robotů lidských proporcí, se konečně začínají plnit. V listopadu se ukázal GR-1 společnosti Fourier, poté Optimus Gen 2 Tesly, humanoid H1 čínských Unitree a robotický pracant Forerunner společnosti Kepler.

 

Logo. Kredit: Figure.
Logo. Kredit: Figure.

V těchto dnech přichází další humanoidní robot Figure 01, jehož tvůrcem je společnost Figure. Je to robot, o jakém jsme ještě před pár lety pochybovali, zda vůbec bude možné, aby existoval. Už to samo o sobě stojí za pozornost. Figure 01 je ale ještě něco víc, než jen další šikovný humanoidní robot v řadě.

 

Jak se zdravou sebedůvěrou říká šéf Figure Brett Adcock, jejich Figure 01 je milník humanoidní robotiky ve stylu zjevení ChatGPT. Robot sleduje, co dělají lidé, pochopí to, a pak dělá to samé co oni, autonomně. Pro univerzálního humanoidního robota, který by měl zastat v podstatě jakoukoliv manuální lidskou práci, to je zásadní trumf. Něco podobného nedávno předvedla Toyota s robotickým ramenem. Ale humanoidní robot, to je jiná káva.

 

Figure 01 obsluhuje kávovar. Kredit: Figure.
Figure 01 obsluhuje kávovar. Kredit: Figure.

Figure to podle všeho berou tak, že jejich roboti napochodují na pracoviště, tam budou chvilku okounět a analyzovat dění, a po chvíli se sami pustí do práce. Navíc, jak decentně upozorňuje Loz Blain na portálu New Atlas, tohle už není žádný výzkum. Humanoidní roboti jako je Figure 01 jsou v podstatě hotoví a je jenom otázkou času, kdy se objeví na trhu.

 

Figure pořídili video, které názorně ukazuje, jak se Figure 01 naučil vařit kafe v kávovaru. Puntičkář by mohl poznamenat, že lidé a kávovar Keurig stále dělají část práce s vařením kávy a že robotovi trvalo celé hodiny analyzovat video s lidskou obsluhou kávovaru. To jsou ale jen detaily. Figure 01 se opravdu učí napodobováním a co je ještě drsnější, novou dovednost nejen nezapomene, ale může ji poslat robotickým kumpánům v širokém okolí, takže to hned dovedou i všichni ostatní. Naučí se prakticky všechno, co lze zvládnout rukama, od loupání banánů a otevírání sklenic až po vkládání listů do kroužkové vazby a používání vrtaček nebo šroubováků. Kafe přinese, aniž by ho rozlil.

 

Takže tu máme humanoidní roboty, kteří dostanou do hlavy generativní inteligence. Spolu s nimi spoustu startupů, které jsou nažhavené na to, že vyvinou či vylepší své roboty tak, aby měli stejné ne-li lepší vlastnosti jako Figure 01. Svět už nikdy nebude jako dřív, na to vezměte jed.

 

Video: Figure Status Update - AI Trained Coffee Demo

 

Video: Introducing Figure

 

Video: Inside a Humanoid Robot Lab | Figure

 

Literatura

New Atlas 7. 1. 2024.

Datum: 09.01.2024
Tisk článku

Související články:

Jak jihokorejský robot zvítězil v soutěži robotů záchranářů     Autor: Stanislav Mihulka (13.06.2015)
Sanctuary AI představili humanoidního robota Phoenixe s inteligencí Carbon     Autor: Stanislav Mihulka (17.05.2023)
Čínský univerzální humanoidní robot GR-1 unese téměř svou vlastní váhu     Autor: Stanislav Mihulka (13.07.2023)



Diskuze:

Tak horké to nebude

Ivo Brabec,2024-01-12 10:07:11

Skutečnost, ze v článku je uveden i robot od Tesly, který neumi doslova nic, mne vede k tomu, ze většina veci kolem robotu je jeden velký hype. Ano, uplatní se nějací roboti při nošení zátěže v armádě (tzn. budou si umět poradit s prekonavanim překážek v terénu), ale tím to tak na desetiletí asi skončí. Nyní je robotika v kurzu, investoři neví co s penězi. Za 100 to možná bude o něco lepší, ale představa, ze za 10 let tu budou roboti nahrazovat zemědělce je naprosto mimo. Tam, kde veci šly automatizovat, už se automatizovali podstatně efektivnějším způsobem. Představa, ze robot bude člověku sekundovat v kanceláři je naprosto nereálná.

Odpovědět

Pokud se uskuteční optimistické

Miroslav Gretschelst,2024-01-11 07:13:18

vize, není snad na čase uvažovat o zdanění výnosu jejich práce?

Odpovědět

Stále velké scifi

Marek Zelenka,2024-01-10 11:25:57

Z vlastní zkušenosti mohu říct, že roboti ani v nejbližších desítkách let nebudou schopni automaticky vyrobit ani obyčejnou papírovou krabici. Při selhání stroje běžným přetržením papíru je potřeba tak sofistikovaná lidská fyzická zručnost a cit, že je to často na hranici lidského umu. Tyto scénáře ovládnutí světa roboty vymýšlejí lidi, kteří v životně nic pořádného, kromě sezení za PC, snad nedělali :-)

Odpovědět


Re: Stále velké scifi

Ivo Brabec,2024-01-12 10:09:52

Souhlas.

Odpovědět

Co uceni ze spatnych prikadu?

Milan Milan,2024-01-09 13:51:21

Predstavme si situaci, kdy bude v 1000 firmach nazano 1000 takovych robotu na vareni kafe.

Vse bude krasne fungovat, pac se jeden robort na zactku naucil od lidi varit kafe a pak tu znalost poslatl pres internet ostatnim 999 robotum.

No a pak robot c 666 uvidel ve firme nesikovnou sekretarku, ktera uvarila kafe ale pak s nim zakopla a rozlila ho na koberec .... a od te doby vsech 1000 robotu vari kafe a na konci ho rozleji, jak se to naucili.


Jak se chjce zabranit podobnym vecem, bez pouziti myslici AI, ktera si bude uvedomovat, ze rozliti kafe a vytvoreni "pekneho" fleku na koberci neni ten spravny cil?

Samo tohle je jeste celkem jednoduchy pripad.

Dalsi problem s tim ucenim ostatnich robotu vidim v tom, ze jsou ruzne kavovary, kavu je potreba odnest ruznymi cestami na ruzna mista .... tam to sdileni poznatku zase nebude az tak super.

Odpovědět


Re: Co uceni ze spatnych prikadu?

D@1imi1 Hrušk@,2024-01-09 14:38:29

V tom bych problém neviděl. Chat GPT taky přečetl při učení tuny gramatických chyb a nemá z toho rozhozený pravopis. Stejně tak je zdatný v hledání nových cest, jak něco vyjádřit.

Limitovaný bude IMHO hlavně tím, jak toporné bude mít ruce. Ve videu nikde například nevidím, že by dokázal loupat banán, jak se píše v článku a upřímně pochybuji, že to pro něj není nedostižná meta. Každý banán má jiný tvar a je jinak měkký. Kapsli do kávovaru strčil až na poněkolikáté. Gratul Opice by to zvládla napoprvé.

Odpovědět


Re: Re: Co uceni ze spatnych prikadu?

Ludvík Urban,2024-01-10 09:34:49

Jsem si zcela jist, že poptávka zařídí, že prvních robot(k)y nebudou ani vařit kafe ani loupat banány. ;-P

Odpovědět


Re: Re: Re: Co uceni ze spatnych prikadu?

Pavel Ondrejovic,2024-01-10 11:39:47

tak som sa zamyslel nad touto oblubenou ludovou predstavovu, co taha pokrok :P.

a) nebude sa to tykat vyhradne IT-sveta? (nerdi muzskeho pohlavia su svojska sorta ludi :) )

b) nevidel niekto pokus o dokaz / kvantifikaciu tejto myslienky?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz