Podle masivního výzkumu Dark Energy Survey temná energie slábne  
Výzkumná skupina Dark Energy Survey zveřejnila výsledky analýz 1 499 supernov typu 1a, pozorovaných 758 nocí během 6 let, zpracovaných s využitím algoritmů strojového učení. Nevyloučily standardní kosmologický model, ale ještě lépe prý na data sedí model, v němž temná energie slábne s rozpínáním vesmíru.
Dark Energy Camera pozoruje vzdálený vesmír. Kredit: DES Collaboration.
Dark Energy Camera pozoruje vzdálený vesmír. Kredit: DES Collaboration.

Včera, tedy ve čtvrtek 11. ledna, skončila 243. konference Americké astronomické společnosti. Probírala se tam rozmanitá témata a došlo i na populární astrofyzikální přízrak, tedy temnou energii. Výzkumná skupina Dark Energy Survey, na jejíž činnosti se podílí přes 400 astrofyziků, astronomů a kosmologů z více než 25 institucí, na konferenci zveřejnila výstupy z rozsáhlého výzkumu.

 

Or Graur. Kredit: University of Portsmouth.
Or Graur. Kredit: University of Portsmouth.

Jde o výsledky pozorování během 758 nocí v průběhu 6 let, jejichž cílem bylo více pochopit podstatu temné energie, která snad, doufejme, existuje, a také prostudovat rozpínání vesmíru. Badatelé využili pokročilou umělou inteligenci a zpracovali data o vybraných 1 499 standardních kosmologických svíčkách, tedy supernovách typu 1a.

 

Útroby Dark Energy Camera. Kredit: Dark Energy Survey.
Útroby Dark Energy Camera. Kredit: Dark Energy Survey.

Výsledky jejich analýz jsou řekněme komplexní a pěkně odrážejí složitost problému. Jak říká astrofyzik Or Graur z University of Portsmouth, s kolegy nemohou vyloučit, že platí standardní kosmologický model, tedy Lambda CDM, v němž je s temnou energií spojená kosmologická konstanta, čili „lambda.“ Na data jim ale ještě lépe sedí model, v němž s rozpínáním vesmíru temná energie slábne.

 

V tomto případě jde o nejrozsáhlejší a nejdále dosahující průzkum supernov, který byl doposud proveden na jediném zařízení, kterým je Dark Energy Camera, čili DECam, na teleskopu Victor M. Blanco Telescope, pracujícím na Cerro Tololo Inter-American Observatory v Chile. Odborníci nicméně očekávají, že tento rekord nevydrží dlouho, protože se blíží spuštění výkonných superobservatoří nové generace, jako je třeba Vera C. Rubin Observatory.

 

Očividně to není konec. Výzkum temné energie bude pokračovat. Standardní kosmologický model se teď trápí a objevují se problémy, jako například potíže s Hubble tension, o nichž jsme nedávno psali na OSLU. Pokud budoucí pozorování ještě většího počtu standardních svíček potvrdí, že temná energie s rozpínáním vesmíru slábne, bude to podle Graura ukazovat k nové, exotické fyzice. Nechme se překvapit!

 

Video: Exploring 7 billion light years of space with the Dark Energy Survey

 

Literatura

IFL Science 9. 1. 2024.

arXiv:2401.02929.

Datum: 12.01.2024
Tisk článku

Související články:

Nové vysvětlení temné energie: Nafukování prázdnot ve vesmíru     Autor: Stanislav Mihulka (14.08.2022)
Zdrojem přízračné temné energie by mohly být supermasivní černé díry     Autor: Stanislav Mihulka (17.02.2023)
Temná energie - ochránce binárních černých děr?     Autor: Dagmar Gregorová (26.10.2023)
Žijeme v gigantické vesmírné prázdnotě? Řešilo by to záhadu rozpínání vesmíru     Autor: Stanislav Mihulka (02.12.2023)
Gravitačně se hmota s antihmotou přitahují     Autor: Vladimír Wagner (08.12.2023)
Hubbleův rozpor – jak rychle se vesmír rozpíná?     Autor: Dagmar Gregorová (09.12.2023)



Diskuze:

No jasně...

Many More,2024-01-12 22:00:50

Kdo by to byl čekal, že se objeví podobnost s tlakem plynu ve zvětšujícím se objemu, že?
Ale je pěkné, že se zabýváme vlastnostmi něčeho, co je z našeho pohledu pouze hypotetické. Tomu se říká "mít věděcké koule". Tak bádejte, bádejte, novodobí alchymisté :-)

Odpovědět


Re: No jasně...

Jirka Naxera,2024-01-13 05:20:41

Kdo by to cekal?
Ono (pokud by se to potvrdilo) opravdu neni az tak uplne snadne vymyslet "neco", kde neni T_00 >= 3 * T_aa) co by mohlo vyplnovat vsechen prostor a navic byt nepozorovatelne.

Ona ta idea kosmologicke konstanty (ktera je dana pocatecnimi podminkami, nebo, chcete-li Bohem), pripadne hustota energie vakua (ktera je take konstnantni) jsou ty nejjednodussi moznosti, ktere je diky Occamove britve vhodne brat v uvahu jako prvni, pokud samozrejme pozorovani neodhali neco jineho.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz