Fascinující dron Huntress s kombinovaným pohonem zvládne téměř 500 km/h  
Čtyřmetrový dron Huntress II Turbojet je masivní kvadrikoptéra, která má ještě k dispozici tryskový pohon. Může kolmo vzlétat i přistávat a poletovat, jak to kvadrikoptéry dělají. Anebo spustí tryskový motor a řítí se ďábelskou rychlostí. Uveze spoustu nákladu, což slibuje rozmanité využití ve vojenských i civilních aplikacích.
Huntress II Turbojet. Kredit: WaveAerospace.
Huntress II Turbojet. Kredit: WaveAerospace.

Bouřlivý rozvoj dronů přivádí na svět pozoruhodné technologie. Společnost WaveAerospace z Connecticutu nedávno představila stroj, o němž mluví jako o nejrychlejším multirotorovém dronu na světě, který je prvním zástupcem nové třídy dronů. Je to masivní kvadrikoptéra, která má v ose proudový motor, díky němuž dosahuje extrémní rychlosti a létá za každého počasí.

 

Parametry podle výrobce. Kredit: WaveAerospace.
Parametry podle výrobce. Kredit: WaveAerospace.

Dron, který nese honosné jméno Huntress II Turbojet, měří diagonálně od rotoru k rotoru 4 metry. Jeho maximální vzletová hmotnost je 165 kg a dron do toho může zahrnout značné množství nákladu. Stroj je navržený tak, že je připraven ke vzletu za méně než 90 sekund, ať vzlétá ze souše, z moře anebo je vypouštěný z letounu, který se pohybuje do výšky 6 kilometrů. Huntress vydrží ve vzduchu 2 hodiny, přičemž operátoři mohou sledovat video v reálném času do vzdálenosti 30 kilometrů.

 

Jakmile je dron ve vzduchu, může poletovat jako kvadrikoptéra. Nebo spustí tryskový pohon a odletí ďábelskou rychlostí. Zatím není jasné, jak v tryskovém módu mění směr letu.

Logo. Kredit: WaveAerospace.
Logo. Kredit: WaveAerospace.

Nabízejí se manipulace plochami rotorů nebo třeba změny směru trysky. Dron by měl dosahovat rychlosti 483 km/h (300 mph). Maximální rychlost je v současné době limitovaná elektronicky a WaveAerospace pracují na tom, aby dron mohl létat ještě mnohem rychleji.

 

Pro rozmanité aplikace, v nichž si lze takový dron představit, je podstatní, že může létat v opravdu širokém rozmezí podmínek. Zvládne bouře s rychlostí větru až 117 km/h a teploty od mínus 34 °C do plus 54 °C. Huntress může létat v podstatě kdekoliv jako běžná pilotovaná helikoptéra, ale s pouhými 5 procenty finančních nákladů a při mnohem menším objemu.

 

Kdo takovou bezpilotní bestii využije? V první řadě vojáci, bezpochyby. Mohl by to být výtečný bojový dron. WaveAerospace ale počítají i s pátracími a záchrannými misemi, logistikou v problematickém prostředí a s podobnými úkoly pro nevšední dron. V současnosti přijímají předběžné objednávky. První drony by měly dorazit k zákazníkům ještě letos. Všichni se každopádně těší na to, až uvidí Huntress II Turbojet v letu.

 

Video: WaveAerospace Trailer North Sea

 

Literatura

New Atlas 30. 1. 2024.

Datum: 31.01.2024
Tisk článku

Související články:

Tryskový dron JetQuad je jako kvadrikoptéra na pořádných steroidech     Autor: Stanislav Mihulka (30.11.2019)
Vylepšený tryskový dron AB6 JetQuad by měl zvládnout 644 km/h     Autor: Stanislav Mihulka (19.11.2021)
Ďábelsky rychlá kvadrikoptéra pokořila světový rekord rychlostí 360,5 km/h     Autor: Stanislav Mihulka (19.01.2023)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz