Vlnové farmy WaveFarm budou těžit ohromující energii oceánu  
Vlny nabízejí největší doposud nevyužívaný zdroj obnovitelné energie na Zemi. Těžit jejich energii hodlají ponořené vlnové generátory WaveRoller od finských AW-Energy, uspořádané do soustav WaveFarm. Pokud se prosadí, rozšíří portfolio obnovitelné energie, ale také podpoří rybáře, protože vlnové generátory se podle dosavadních zkušeností líbí rybám.
WaveRoller na mořském dně. Kredit: AW-Energy.
WaveRoller na mořském dně. Kredit: AW-Energy.

Vlnová energie představuje nejrozsáhlejší doposud prakticky nevyužívaný obnovitelný zdroj energie na planetě. Teoreticky by vlny mohly poskytnout kolem 30 000 TWh ročně. Pokud bychom vlny důkladně využívali k výrobě energie, podstatně by to snížilo závislost na fosilních palivech.

 

Jednotky WaveRoller ve variantách C1 a C2. Kredit: AW-Energy.
Jednotky WaveRoller ve variantách C1 a C2. Kredit: AW-Energy.

Vlny přitom nabízejí nemalé výhody. Na rozdíl od většiny ostatních obnovitelných zdrojů jsou velice předvídatelné, což je důležité pro dodávky elektřiny. Evropská unie s vlnami počítá ve svých plánech na rozšíření obnovitelné energetiky. V roce 2030 by měla obnovitelná energetika dodávat alespoň 42,5 procent energie v EU. Energie oceánu by měla zajistit nejméně 1 GW instalované kapacity v roce 2030 a 40 GW v roce 2050. Pro představu, 40 GW pokryje zhruba 40 milionů domácností.

 

WaveRoller během testu v reálném prostředí. Kredit: AW-Energy.
WaveRoller během testu v reálném prostředí. Kredit: AW-Energy.

Podstatnou roli v plánech na vlnovou energetiku hraje finská společnost AW-Energy, která vyvinula technologii WaveRoller. Jde o zařízení, které operuje asi 0,3 až 2 kilometry od pobřeží, v hloubce 8 až 20 metrů. Podle podmínek na konkrétním místě pracuje buď částečně, nebo plně ponořené pod hladinu a je ukotvené k mořskému dnu.

 

Rozvoj vlnové energetiky s generátory WaveRoller podporuje evropský projekt WaveFarm. Jeho hlavním cílem je přechod od testovacích prototypů k produkci elektřiny v masovém měřítku. V rámci projektu dochází k adaptaci WaveRolleru na sériovou výrobu a k instalaci většího počtu jednotek WaveRoller do soustavy WaveFarm s 10-24 WaveRollery. Součástí projektu je i vývoj různě velkých variant generátoru WaveRoller.

 

Nasazení technologie WaveRoller a rozvoj vlnové energetiky by měl v roce 2030 omezit emise oxidu uhličitého o 250 tisíc tun. Zajímavým bonusem je, že soustavy WaveFarm zřejmě přitahují hejna ryb, což by mohlo prospět místnímu rybářskému průmyslu.

 

Video: The exciting climax of our WaveRoller wave energy project

 

Video: WaveRoller - Plug Into Wave Energy

 

Video: WaveRoller deployment

 

Literatura

European Commission 31. 1. 2024.

Datum: 03.02.2024
Tisk článku

Související články:

Pozoruhodná gejzírová mořská elektrárna UniWave 200 předčila očekávání     Autor: Stanislav Mihulka (04.08.2022)
OceanEnergy testují nejvýkonnější plovoucí vlnový generátor světa     Autor: Stanislav Mihulka (19.10.2022)
Vlnový generátor „plechovka“ Archimedes Waveswing poráží očekávání     Autor: Stanislav Mihulka (08.11.2022)
Elektřina z odpadního tepla     Autor: Dagmar Gregorová (23.05.2023)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz