BAE Systems předvedli v Rijádu nový a zcela záhadný dron  
V Rijádu právě končí druhý ročník veletrhu World Defence Show, věnovaný futuristickým technologiím. BAE Systems tam vystavili pozoruhodný design dronu, bez jakýchkoliv dalších údajů. Není dokonce známé ani jméno dronu. Na první pohled ale jde o tryskový dron s důrazem na stealth konstrukci.
Záhadný dron BAE Systems. Mezi ocasními plochami je držák pro veletrh. Kredit: BAE Systems.
Záhadný dron BAE Systems. Mezi ocasními plochami je držák pro veletrh. Kredit: BAE Systems.

V saúdskoarabském Rijádu dnes končí druhý ročník mezinárodního veletrhu vojenských a bezpečnostních technologií World Defense Show, který by se měl konat každé dva roky. Letošním tématem veletrhu bylo „Equipped for Tomorrow,“ což byl recept na přehlídku futuristických technologií pro svět, který skřípe ve švech.

 

Logo. Kredit: World Defense Show.
Logo. Kredit: World Defense Show.

Komentátory zaujal velice záhadný dron, který tam bez jakéhokoliv upřesnění vystavila společnost BAE Systems. Zřejmě jde o model dronu, na němž již pracují. Je to taková ochutnávka toho, co přijde v následujících letech v oblasti vojenských dronů.

 

Jak vtipně poukazuje David Szondy na platformě New Atlas, veletrhy vojenských technologií jsou jako pozorování ptáků, i když jde samozřejmě o pokročilé vojenské systémy. Vystavovatelé obvykle nechtějí nebo dokonce nemohou prezentovat detaily o svých zbraňových systémech a technologiích. Zároveň ale touží dát o sobě vědět a sdělit zákazníkům, co od nich mohou čekat.

 

Logo. Kredit: Bae Systems.
Logo. Kredit: Bae Systems.

Výsledkem této zbrojařské schizofrenie je, že vystavují roztodivné konceptuální modýlky vyvíjených projektů, někdy bez jakýchkoliv dalších informací. Zákazníci pak krouží po veletrhu jako pozorovatelé ptáků a snaží se zpozorovat něco, co by jim jejich protivníci záviděli. Je to panoptikum bird watchingu se zbraněmi, na jednu stranu frustrující, ale zároveň s přídechem vzrušení a dobrodružství.

 

Přesně to letos v Rijádu udělali BAE Systems. Vystavili model exotického dronu, aniž by k němu cokoliv uvedli. A to cokoliv platí doslova, není u toho vůbec nic, ani název dronu. Nicméně, zkušenému pozorovateli takový modýlek leccos prozradí.

 

Tajuplný dron má oříznuté diamantové delta křídlo, což ukazuje na lety rychlostí zvuku nebo větší. Jde o nápadně stealth konstrukci. Dron má tryskový pohon, ocasní plochy ve tvaru V, hranatý trup, zakryté vývody trysek a tmavý povrch, což všechno představuje stealth prvky. V tuto chvíli se můžeme jen těšit, co o něm BAE Systems prozradí příště.

 

Video: WDS 2024 Day 3 Show Highlights EN

 

Literatura

New Atlas 7. 1. 2024.

Datum: 08.02.2024
Tisk článku

Související články:

BAE Systems vyvíjejí pozoruhodný X-wing bojový dron STRIX     Autor: Stanislav Mihulka (28.02.2023)
Pozoruhodný letecký raketový dron LongShot míří k letovým testům     Autor: Stanislav Mihulka (19.09.2023)
Kratos odtajnil vyvíjený pokročilý stealth dron Thanatos     Autor: Stanislav Mihulka (05.11.2023)



Diskuze:

Gábor Vlkolinský,2024-02-08 19:35:43

Hlboko podzvukový iránsky dron má tiež delta krídlo. Diamant má výhodu menšieho odrazu odzadu.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz