Kratos odtajnil vyvíjený pokročilý stealth dron Thanatos  
Společnost Kratos pracuje na celé řadě dronů rozmanitých velikostí a tvarů. V řadě případů jde o průlomová řešení a odvážné designy. Určitou vadou na kráse je, že část těchto projektů podléhá přísnému utajení. Kratos nedávno mírně odtajnil jeden z doposud tajných projektů, taktický stealth dron Thanatos.
Dron Thanatos. Kredit: Kratos.
Dron Thanatos. Kredit: Kratos.

Není tajemstvím, že společnost Kratos Defense & Security Solutions vyvíjí celou řadu převratných designů dronů. Většina z nich podléhá přísnému utajení a veřejnost zná v podstatě jen jejich název. O to víc ale dráždí fantazii a vyvolávají divoké představy. Až doposud to byl i případ dronu s temnotou prosyceným názvem Thanatos. To je zosobnění smrti v řecké mytologii, což pochopitelně budí vášně. V pátek 3. listopadu (2023) se ale hnuly ledy a Kratos zveřejnil vizuální informaci o designu dronu Thanatos. Podle všeho jde o zatím nejvíce pokročilý dron Kratosu, o němž něco víme. Nebylo to jen tak, odhalení designu dronu Thanatos se stalo součástí oznámení finančních výsledků Kratosu za letošní 3. čtvrtletí. Thanatos totiž podle Kratosu představuje jednu z příležitostí rozvoje, ale zároveň vyžaduje nové investice.

 

Portfolio taktických dronů z roku 2019, s první zmínkou o dronu Thanatos. Kredit: Kratos.
Portfolio taktických dronů z roku 2019, s první zmínkou o dronu Thanatos. Kredit: Kratos.

Jak uvedl šéf Kratosu Eric DeMarco, vedou rozhovory s blíže nespecifikovaným zákazníkem, které by měly vést ke kontraktu v souvislosti s některými taktickými dronovými systémy včetně dronu Thanatos. Komentátoři se domnívají, že tímto tajuplným zákazníkem je s největší pravděpodobností americké letectvo.

 

Podle toho, co víme, pracuje Kratos na dronu Thanatos minimálně od roku 2019. A to bylo tak v kostce všechno. Po „odtajnění“ designu na tom sice nejsme o mnoho lépe, něco se ale přesto ukázalo.

 

Logo. Kredit: Kratos.
Logo. Kredit: Kratos.

Na výstředním designu dronu jsou jasně patrné pokročilé stealth prvky, vlastně jeden vedle druhého, jejichž účelem je co nejvíc snížit viditelnost letounu v rádiové i infračervené oblasti. Nápadná jsou i křídla dronu ve tvaru kosočtverce, která snižují odpor vzduchu při vysokých podzvukových a nadzvukových rychlostech.

 

Zatím není jasné, jaké by mělo být konkrétní využití dronu Thanatos americkým letectvem a případně dalšími zákazníky. US Air Force ale v poslední době intenzivně pracují na flotile pokročilých dronů s vysokým stupněm autonomie. Měly by být určeny především k těsné spolupráci s pilotovanými letouny, s čímž počítá program Collaborative Combat Aircraft (CCA). Drony Thanatos by se na něco takového určitě hodily.

Letectvo se nedávno vyslovilo, že chce tisícovku takových pokročilých dronů, možná i mnohonásobně víc. Vycházejí z toho, že chtějí budovat týmy, kdy každý ze 200 plánovaných stealth bojových letounů 6. generace, a také každý ze 300 letounů F-35A Joint Strike Fighter, dostane dvojici takových autonomních dronů. Počítají se třemi klíčovými typy misí pro tyto drony: 1. palebná podpora s drony plnými raket vzduch-vzduch, 2. létající senzory a 3. podpora v elektronickém boji. Nemusí to být všechny možné scénáře, autonomní drony by se jistě pěkně uplatnily i třeba jako doprovod stealth bombardérů B-21 Raider a podobných strojů. Nechme se překvapit.

 

Video: AFRL Future Teaming

 

Video: US 6th generation fighter jet undergoing Collaborative Combat Aircraft CCA testing

 

Literatura

Drive / Warzone 3. 11. 2023.

Datum: 05.11.2023
Tisk článku



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz