Brutální neolit: První zemědělci ve Skandinávii vybili lovce a sběrače  
Když do Dánska před 5 900 lety dorazili první lidé neolitu, rozpoutal se masakr. Koho neskolily meče a šípy, ten skonal na nemoci, které vetřelci přinesli. Původní lovci a sběrači zmizeli během pár generací, tak dokonale, že po nich nezůstala ani DNA v genomech dnešních Dánů. Vítězné zemědělce ovšem potkal stejný osud před 4 850 lety, když do Dánska dorazili nomádi od Černého moře.
Neolitický „Porsmose man“ z dánského rašeliniště, nalezený se šípem v obličeji. Neolit nebyl idylka. Kredit: National Museum of Denmark/Lund University.
Neolitický „Porsmose man“ z dánského rašeliniště, nalezený se šípem v obličeji. Neolit nebyl idylka. Kredit: National Museum of Denmark/Lund University.

Jaké to bylo, když někam dorazili první zemědělci, přinášející „blahobyt“ neolitu? Rozhostila se idylka a šťastní lovci a sběrači vítali příchozí s otevřenou náručí? Podle nového výzkumu kosterních pozůstatků v Dánsku ani omylem. DNA nelže a v tomto případě odhalila doslova genocidu na počátku neolitu ve Skandinávii.

 

Anne Birgitte Nielsen. Kredit: Lund University.
Anne Birgitte Nielsen. Kredit: Lund University.

Mezinárodní tým odborníků uskutečnil rozsáhlý výzkum, orientovaný především na dávné genomy, díky němuž mohli vědci zhodnotit důsledky migrace neolitických populací. Vyplynulo z něj, že za posledních zhruba 8 tisíc let, se na území dnešního Dánska odehrály dvě zásadní populační změny.

 

K první z nich došlo asi před 5 900 lety, když do Dánska dorazili první zemědělci. Během pár generací došlo k úplné likvidaci populací lovců a sběračů, kteří do té doby v této oblasti žili.

Logo. Kredit: Lund University.
Logo. Kredit: Lund University.

Jak uvádí Anne Birgitte Nielsenová, vedoucí laboratoře Radiocarbon Dating Laboratory na švédské Lund University, tento scénář se dramaticky liší od původních představ, podle nichž šlo o poklidný a mírumilovný přechod k zemědělství.

 

Byl to masakr. Neolitičtí lidé neměli lepší a určitě ani šťastnější život než lovci a sběrači. Rozhodně mnohem více trpěli nemocemi, což se ukázalo jako mocná zbraň. Zásadní výhodou neolitiků ale byl jejich počet. Lovci a sběrači neměli šanci. Zemědělci je převálcovali kvantitou. Kromě vraždění se na konci původních populací v Dánsku nepochybně podepsaly nemoci. Bylo to vlastně úplně stejné jako s indiány, jen bez pušek, střelného prachu a železnice.

 

Vítězní zemědělci se ale neradovali příliš dlouho. Po zhruba tisíciletí, asi před 4 850 došlo na druhou zásadní populační změnu, když do Dánska dorazili z oblasti dnešní Ukrajiny a jižního Ruska pastevci jámové kultury (Yamnaya culture), vybavení koni a vozy, kteří zmasakrovali první zemědělce v Dánsku. Opět došlo na zbraně i patogeny. Genom těchto lidí, tedy neolitických populací původem od Černého moře, dodnes v Dánech naprosto převažuje. Po lovcích a sběračích, stejně jako po první vlně zemědělců nezůstalo v dánské DNA prakticky nic.

 

Pokud jde o další oblasti Skandinávie, jako je třeba Švédsko, podle Neilsenové sice nemáme k dispozici tolik prehistorické DNA, ale z toho, co máme, je možné vyčíst, že to tam nejspíš bylo stejné. Příchod prvních zemědělců, stejně jako vlna nomádů od Černého moře, neproběhly s večírky na uvítanou, ale jako genocida. Zabíjeli příchozí a zabíjely nemoci, které tito lidé přinesli. Náš druh je prostě takový.

 

Video: Yamnaya Culture Ethnicity Estimate | Genetic profile of Proto-Indo-European

 

Literatura

Lund University 8. 2. 2024.

Nature 625: 329–337.

Datum: 13.02.2024
Tisk článku

Související články:

Biblické násilí     Autor: Jan Špaček (03.11.2013)
V neolitické Evropě zuřily války a násilí     Autor: Stanislav Mihulka (26.01.2023)
Městské násilí: Obyvatelé prvních měst si rozbíjeli hlavy jako smyslů zbavení     Autor: Stanislav Mihulka (14.10.2023)
Vykopávky v Baskicku odhalily velkou válku z doby před 5 tisíci let     Autor: Stanislav Mihulka (03.11.2023)



Diskuze:

A co jste si mysleli?

Tomáš Novák,2024-02-14 12:40:16

Pravěk, starověk a středověk jsou vlastně kontinuální dějiny genocid a dalších násilností...smutné, ale je to tak.

Odpovědět

6000y ago - China (Noah) event

Michal Ex laugaritio,2024-02-13 15:53:02

Ten pohyb neolitickej populacia koreluje s China event: https://www.youtube.com/watch?v=kzVUouoXQY8
Hoci by bolo mozne povedat, ze sa jedna o udalost, ktora sa v Biblii nazyva potopa - preto Noah event.
A v tomto videu je miesto dopadu v Indickom oceane: https://www.youtube.com/watch?v=3LeOues4Kp4

Inak, k tej China event je vedecka publikacia, neviem ako k tomu impaktnemu krateru.

Odpovědět


Re: 6000y ago - China (Noah) event

Michal Ex laugaritio,2024-02-13 15:57:06

[1] China event - https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018223002705
[2] Burckle abyssal impact crater - https://academiccommons.columbia.edu/doi/10.7916/D89P31F3
[3] Largest natural catastrophes in Holocene and their possible connection with comet-asteroid impacts on the Earth - https://ui.adsabs.harvard.edu/abs/2010avh..confE..13A/abstract

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz