Anatomie nesmyslu: Zatmění Slunce, CERN, anglický Antikrist a dárek z Indie  
V pondělí 8. dubna se nad úzkým pruhem Spojených států, od Texasu po Maine, na pár minut zatmí Slunce. Dávné úzkosti se vyvalily v podobě záplavy konspirací, které bez problémů nabalily další spuštění LHC v CERNu, blouznění okultisty horolezce a jednu skulpturu, darovanou s dobrým úmyslem.
Šiva ve víru tance Nataraja, CERN. Kredit: Kenneth Lu, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.
Šiva ve víru tance Natarádža, CERN. Kredit: Kenneth Lu, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.

Jak nedávno napsala psycholožka Darel Cooksonová na platformě The Conversation, oběti konspirací, tedy lidé v alobalových čepičkách, sice věří konspiracím z mnohých důvodů, ale kromě úzkosti, která je dost univerzální, mají také společný sklon k přebujelému intuitivnímu myšlení. Oproti analytickému, vědeckému myšlení, je intuitivní myšlení prakticky nevědomé, jako blesk z čistého nebe. Osvícení. Selský rozum na steroidech.

 

Great North American Eclipse. Kredit: NASA, Wikimedia Commons.
Great North American Eclipse. Kredit: NASA, Wikimedia Commons.

Na intuitivním myšlení se zřejmě hodně podílejí emoční okruhy, je velmi rychlé a nejspíš vzniklo pro kritické situace, kdy není čas nad ničím přemýšlet.

Odhadne řešení na základě dřívějších zkušeností, útržků informací a pocitů. Mnozí lidé ho považují za magické a spásné.

 

Pravda ovšem je, že stejně jako heuristické algoritmy, ani intuice není zárukou správné odpovědi. A když se utrhne z řetězu, tak řádí jako kocour na šantě kočičí.

 

Pěkně to ukazují reakce na nadcházející blížící se úplné zatmění Slunce ve Spojených státech „Great North American Eclipse,“ které se odehraje v pondělí 8. dubna. Rozpoutalo úplnou tsunami roztodivných konspirací, které se kroutí jako červi pod kameny faktů. K těm nejvíce podivuhodným patří konspirace, která zahrnuje zítřejší úplné zatmění, slovutný Velký hadronový srážeč v CERNu, bláznivého okultistu horolezce Crowleyho a jeden přátelský dárek z Indie částicovým fyzikům.

 

Intuitivní myšlení se předvádí v celé kráse. Ždímá všechno, co nasosalo během života, včetně všech knih, hospodských řečí a béčkových filmů. Úplné zatmění nastane 8. dubna. V CERNu bohužel moc neměli šťastnou ruku ve výběru termínů a naplánovali na 8. dubna rozjezd experimentů na LHC se srážkami o výsledné energii 6,8 TeV.

 

Omluvou jim budiž, že by je nejspíš v životě nenapadlo, že tvůrci konspiračních blábolů čtou tiskové zprávy CERNu.

 

LHC. Všechny pasti na démony jsou na svých místech. Kredit: Maximilien Brice (CERN), Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.
LHC. Všechny pasti na démony jsou na svých místech. Kredit: Maximilien Brice (CERN), Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.

 

V důsledku toho se vyrojily konspirace, podle nichž LHC, který je již dlouho konspirátorům trnem v oku, nějak ďábelsky manipuluje s realitou, což nějak složitě souvisí se zatměním. Aby toho nebylo málo, někdo si všiml, že 8. dubna 1904 jistý anglický okultista, prorok a horolezec Crowley, jemuž se již v mládí říkalo Antikrist, během líbánek v egyptské Káhiře uslyšel přízračný hlas Aiwass, který inspiroval jeho tvorbu a kterého Crowley považoval za Lucifera. Konspirační intuice okamžitě odhalila, že CERN slouží Satanovi a že chce kontaktovat Aiwasse.

 

Nemá žádný smysl argumentovat, že urychlování částic se zatměním nijak nesouvisí: Je to tak zjevné, že to ihned vyvolá podezření, že na tom opravdu něco je, když si někdo dá práci to vyvracet. Intuitivní myšlení totiž není vědecké, nevyžaduje falzifikovatelnost a argumenty po něm stékají jako jogurt po opevnění středověkého hradu.

 

Pro vzdělance, kteří by cítili potřebu o tomhle nějak věcně argumentovat, by mohla být velmi užitečným pomocníkem Hitchensova břitva (Hitchens's razor). To je takové zlé dvojče Occamovy břitvy, které se inspirovalo u právnického principu presumpce neviny. V podstatě říká, že důkazní břemeno leží na tom, kdo něco tvrdí, nikoliv na jeho oponentech či posluchačích. Nebo, řečeno bez příkras, co je tvrzeno bez důkazů, lze taky bez důkazů smést ze stolu. Věda si tímto vyhrazuje právo nehádat se s blázny.

 

Pro konspirátory je ovšem jasným důkazem dvoumetrová skulptura indického božstva Šivy v tanci Natarádža, která stojí v CERNu a je opravdu tak trochu roztomile démonická. Kdo má takové sochy, musí přece manipulovat s vesmírem. Koneckonců, dle některých interpretací má Šiva při tomto tanci ničit vesmír. Podle jiných představuje svět, takový jaký je, se všemi změnami, vznikáním a zanikáním. Vyberte si. Ve skutečnosti jde o přátelský dar indické vlády z roku 2004, který vybrali jako metaforu „kosmického tance subatomárních částic.“ Ďábelských 100 let po halucinaci hlasu Aiwass. A tak je to u konspirací se vším.

 

Video: Flyover North America for the Total Solar Eclipse of April 8, 2024

 

Literatura

ILF Science 5. 4. 2024.

The Conversation 20. 3. 2024.

Accelerator Report 28. 3. 2024.

Datum: 08.04.2024
Tisk článku

Související články:

Proč jsme tak hladoví po konspiračních teoriích?     Autor: Stanislav Mihulka (23.12.2014)
Ziku šíří Fantomas! Historie jednoho internetového výmyslu     Autor: Stanislav Mihulka (05.02.2016)
Milovníci konspiračních teorií mají sklony být lumpové a podvodníci     Autor: Stanislav Mihulka (28.02.2019)
Jaký je světonázor konspirátorů, podle rozsáhlé analýzy textů?     Autor: Stanislav Mihulka (04.11.2022)
Oblíbený projekt HAARP provokuje konspirátory světélkováním oblohy     Autor: Stanislav Mihulka (08.11.2023)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz