Výzkum potvrdil pozoruhodnou metodu proti vzteku: Napiš to a pak znič!  
Jen málokdo nezná vztek. Emoce se utrhnou ze řetězu, vidíme rudě a mozek jede na autopilota. V takové situaci si vědomí může tak maximálně přát, aby nedošlo na nenapravitelné nebo nákladné škody. Japonští experimentální psychologové nabízejí jako pomůcku pro zvládání vzteku papír, tužku a špetku magie. Klidně si zkuste sami.
Napiš to a pak znič! Kredit: Yuta Kanaya.
Napiš to a pak znič! Kredit: Yuta Kanaya.

Naše doba se topí ve stresu. Emoce se nám přelévají nad hlavou. Zároveň moc neumíme s emocemi zacházet a důsledky mohou být ošklivé. Jak už nějakou dobu víme, emoční okruhy mozku mají vyšší platovou třídu než rozumné uvažování a když se do něčeho pořádně opřou, tak to obvykle stojí za to. Management emocí je proto velmi důležitý, především pokud jde o vztek.

 

Nobuyuki Kawai. Kredit: N. Kawai.
Nobuyuki Kawai. Kredit: N. Kawai.

Problém je v tom, že metody doporučované pro management vzteku v mnoha případech nejsou podpořené empirickým výzkumem. Další věc je, že když je někdo vzteky bez sebe a vidí rudě, není úplně ve stavu, aby si vybavoval nějaké složitější psychologické postupy.

 

Neurovědec a experimentální psycholog se zaměřením na emoce Nobuyuki Kawai z japonské Nagoya University a jeho student Yuta Kanaya nedávno uspořádali pozoruhodný experiment, který ukazuje, že by mohlo něco být na zvláštní metodě pro zvládání stresu. Vycházeli z dřívějších studií, podle nichž lze emoce za určitých okolností úspěšně zvládat při interakci mezi dotyčnou osobou a prostředím či situací, v níž se nachází.

 

Kawai s Kanayaiou navázali na pozoruhodný vztah mezi emocemi a hmatatelnými objekty a soustředili se na postup, v nichž osoba, která se snaží vládnout emoce, popíše svůj stav na papír, který následně zahodí do koše na odpadky. Pro zmíněný nový experiment sehnali dobrovolníky, s nimiž, jak to bývá při podobných výzkumech, sehráli divadýlko, aby minimalizovali ovlivnění výsledků.

 

Řekli jim, ať sepíšou stručné stanovisko o významných sociálních kontroverzích, jako je například zákaz kouření na veřejnosti. Pak jim oznámili, že jejich tvorbu odborně zhodnotí doktorand Nagoya University. Čtenář už určitě tuší zradu. A správně, byla to bouda. Ať dotyční vyplodili cokoliv, inzerovaný „doktorand“ jim napsal příšerný posudek. Vysmál se jejich inteligenci, vnímavosti, empatii, logice i racionálnímu myšlení.

 

Logo. Kredit: Nagoya University.
Logo. Kredit: Nagoya University.

Aby tomu opravdu dodal intenzitu, všem připsal do posudku „Nemůžu uvěřit, že by vzdělaný člověk takhle uvažoval. Doufám, že se tento člověk na univerzitě něco naučí.“ Autor tohoto textu sice není detailně obeznámen s japonskou kulturou, ale troufá si odhadnout, že v češtině by ekvivalent zněl zhruba: „Seš tak blbej, že bych si o tebe vidle neopřel.

 

Experimentátoři to pak samozřejmě předali účastníkům experimentu, nejspíš s důstojným výrazem, a počkali, až se rozžhaví do běla. Pak účastníky požádali, aby jako zpětnou vazbu sepsali své myšlenky a pocity. V dalším kroku experimentu polovině jedné skupiny účastníků řekli, ať zmíněný papír vyhodí do koše a druhé polovině ať ho dají do složek na stole, zatímco druhé skupině účastníků ať papír skartují nebo ho vloží do plastového boxu. V průběhu jednotlivých kroků experimentu měli účastníci subjektivně hodnotit svůj vztek.

 

Asi nepřekvapí, že po přečtení urážlivého hodnocení míra vzteku stoupla do rudých čísel. Pak to ale začne být velmi zajímavé. Vztek lidí, kteří papír s „vylitým srdcem“ vyhodili do koše nebo skartovali, se po tomto úkonu vrátil téměř do původního stavu před vytočením. Ale ti, kdo si inkriminovaný papír ponechali, zažili jen mírný pokles vzteku. Vědce až překvapilo, jak účinná tahle metoda je.

 

„Fascinující“ je slabý výraz. Emocím stále téměř vůbec nerozumíme, natož na fyziologické úrovni a tady jsme svědky, jak interakce s poměrně mladým lidským vynálezem tiší běsnící emoční okruhy, které naopak patří ke starobylé výbavě mozku. Tenhle výzkum zanechává více otázek než odpovědí. Ukazuje, že magie svým způsobem vlastně funguje, tedy v rámci biologie a fyziky. Rozhodně by to chtělo velký, strukturovaný vzorek lidí s různým kulturním zázemím a nejlíp nějaké z nich strčit během experimentu do magnetické rezonance. Zvládání vzteku, jak ukazuje výzkum Ambroziakové a spol. z roku 2022, má totiž doslova státotvorný význam. Naštvaní mají sklon volit bezohledné, vůdcovské politiky.

 

Literatura

Nagoya University 10. 4. 2024.

Scientific Reports 14: 7490.

Scientific Reports 12: 11776.

Datum: 11.04.2024
Tisk článku

Související články:

Bob vypadá opravdu jako Bob     Autor: Stanislav Mihulka (28.05.2007)
Co říkají jazyky a genetika o evoluční historii lidstva?     Autor: Stanislav Mihulka (17.12.2016)
Jak hacknout mysl: Jamais vu je snad ještě přízračnějším protikladem déjà vu     Autor: Stanislav Mihulka (27.09.2023)
Kognitivní lingvistika: Gramatické chyby vyvolávají reálný fyziologický vztek     Autor: Stanislav Mihulka (01.11.2023)



Diskuze:

Alternativa č.2

F M,2024-04-13 18:47:04

Kdo nezná vřele doporučuji, akorát vás nesmí šéf nachytat, že to hned po rozhovoru posloucháte nebo si prozpěvuje.
Michal Horák & Klepeto - Nekonfliktní typ

Odpovědět


Re: Alternativa č.2

Travmyš Polní,2024-04-14 21:33:03

Když už zmiňujeme písničky, pracovní stres a "kruté" lidské osudy z toho plynoucí ... ještě o kus lepší je "В Питере - пить" od skupiny "Ленинград". Doporučuji. Kouzelně se tam všechny ty "nasírací" události nabalují, jak sněhová koule. Dokonce už k tomu někdo udělal české titulky.

Odpovědět

Tak nevim, asi maji Japonci jinou mentalitu

Jirka Naxera,2024-04-12 21:46:38

Samotne sepsani vzteku na papir jevi se mi byti dukazem, ze onen vztek byl velmi slaby. To same sepisovanim na socialni sit (pokud to prezila klavesnice, nejedna se o nezvladnutelny problem).

Snad jedinou vyjimkou je vyliti si srdicka pomoci mobilniho telefonu, to funguje celkem ucinne. Nicmene (doufam, ze me redakce nesmaze za nevyzadanou reklamu) vrele doporucuji znacku Sonim, s ni se da pouzit taktika mrsteni telefonu smerem k provinile osobe (jako mene ucinne nahradni reseni i proti zdi) vicekrat nez jednou...

Odpovědět

Zkoušel jsem to

Tomáš Novák,2024-04-12 19:46:59

...a vztek je ještě větší! :-)

Odpovědět


Re: Zkoušel jsem to

Jirka Naxera,2024-04-12 21:50:30

Nejak takhle? To jsme na tom stejne
https://nl.pinterest.com/pin/the-funnies--570409109065690096/

Odpovědět

Daromir Boran,2024-04-12 17:27:49

Možno by stačilo to napísať do mobile v nejakej textovej app a následne to zmazať. Ušetrílo by to aj stromy.

Odpovědět

Travmyš Polní,2024-04-12 14:22:24

Napsal jsem.

Ale od zloby a vzteku na farmaceutické společnosti, WHO, WEF, byrokraty v Bruseli a naší vládu to nepomohlo. Zločinci, vyžírkové, podvodníci a hochštapleři jsou tam pořád... co dál?

Odpovědět

Alternativa

F M,2024-04-12 12:09:05

Vhodit ten dopis do mísy která není na těsto a přikrýt ji něčím co není těsto a posléze zalít něčím co není mléko. Ale tato metoda je velmi náročná na načasování.

Odpovědět


Re: Alternativa

F M,2024-04-12 15:01:22

Než to redakce smaže (doufám), tak ještě doplním, že nejlépe jsou na tom některé jiné druhy primátů, ty nepotřebují mezičlánek a rovnou prostředek aplikují na viníka.

Odpovědět

Úleva

Vojta Ondříček,2024-04-12 11:59:01

Když se místo do hřebíčku strefíme do prstu, tak zaklejeme, zanadáváme si, nazveme se blbcem a hovadem. Tím se nám uleví jak od bolesti, tak si připomeneme platnost přísloví "opatrnost je matkou moudrosti".
Ta písemná verze klení a nadávání nám umožní se odreagovat zažalovatelnými výrazy bez "vedlejších" účinků. Něco na tom bude a v případu potřeby si to odzkouším.

Odpovědět


Re: Úleva

Přemysl Kadlec,2024-04-12 13:38:02

Nejsem psycholog, ale vidím to maličko jinak - já myslím, že v tom je něco jiného, tady bych tipnul, že zase platí Freude, Freude, na tebe vždy dojde :-)

Háček je v tom, že když člověk píše tak mozek pracuje maličko jinak než když člověk jen mluví.

Když chcete svůj vztek napsat na papír musíte si nejdřív v hlavě zformulovat co vlastně je ten problém který Vás nutí ke vztekání, no a pojmenování problému to je první velký a asi nejdůležitější krok vpřed.

Pak musíte na papír svou myšlenku fyzicky zvěčnit, psaní je poměrně pomalý proces a Váš mozek tak má dost času celý problém znovu promyslet a jeho definici přesněji zformulovat a pochopit - a pochopení problému je druhý velký krok který nám umožní najít kořeny našeho vzteku.

A když pak papír dáte do skartovačky jste ve stavu, kdy svůj problém máte jasně definovaný, pochopil jste jeho podstatu, a teď už chybí poslední krok, vyrovnání se s tím, že jsou věci které prostě nemohu ovlivnit a je tak prostě nutné hodit problém za hlavu a jít dál --- bzzzzzz papír je na nudličky a já můžu jít řešit další problém všedního dne :-)

Odpovědět


Re: Re: Úleva

F M,2024-04-12 20:14:22

Nakoukl jsem do originálu a to zničení tam má obrovskou roli, jen napsáním a odložením ten vztek klesne jen trochu.
Řeší tam ovlivnění "vzdálením se od problému" a další, proto ten odlišný způsob odložení, jednou si jej nechají schovaný na stole ve složce a podruhé nechají v té krabici. V těchto případech klesne jen málo.
Potom u těch zničení zahození do koše/rozřezání poklesne v obou případech cca stejně a o hodně víc než u těch prvních.
Byly tam 2 skupiny cca po 50 lidech, zajímavý i když nezmíněný je poměr lidí kteří se přiznali, že to prokoukli 5:2 ve prospěch žen.

Odpovědět

Přemysl Kadlec,2024-04-12 10:01:43

Zkusil jsem a nefunguje ... :-D

Odpovědět


Re:

Josef Hrncirik,2024-04-12 10:41:34

Nutno TO hlasitě napsat na masaryka a chladnokrevně TO spálit a hlavně ú plně TO ú plně po tichu spláchnout jen poloviční (ú spornou) dávkou!

Odpovědět

Netreba ani papier

Marek Fucila,2024-04-12 02:13:06

Ono pomáha aj neodoslať "nahnevaný" e-mail, prípadne vyhodiť rozpísaný "bojový" komentár na sociálnej sieti. :-)

Odpovědět


Re: Netreba ani papier

Josef Hrncirik,2024-04-12 09:54:39

ne chte to na red akci

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz