Průlomový systém elektronického boje Pulsar ovládá umělá inteligence  
Anduril Industries představili celou novou rodinu systémů pro elektronický boj Pulsar. Je vybavená umělou inteligencí, která používá algoritmy rychlého radiofrekvenčního učení (RFML), pro co nejrychlejší analýzu nových typů hrozeb na elektronickém bojišti. Vývoj proběhl z valné části ve skrytu, Pulsary již prý mají k dispozici vybrané americké jednotky.
Zbraňový systém Pulsar pro elektronický boj. Kredit: Anduril Industries.
Zbraňový systém Pulsar pro elektronický boj. Kredit: Anduril Industries.

Kalifornská společnost Anduril Industries se v poslední době již několikrát blýskla velmi zajímavými bojovými systémy, včetně dronů ALTIUS-600M nebo Roadrunner, o nichž jsme psali na OSLU. Teď přicházejí s další novou technologií, která by mohla být ještě mnohem cennější pro moderní bojiště.

 

Pulsar-V je varianta systému pro pozemní vozidla. Kredit: Anduril Industries.
Pulsar-V je varianta systému pro pozemní vozidla. Kredit: Anduril Industries.

Vyvinuli víceúčelý systém pro elektronický boj Pulsar, který je ovládaný umělou inteligencí. Je určený k úderům proti malým dronům a podobným prostředkům soudobého válčení. Zároveň ale funguje i jako geolokační a komunikační uzel, což dále navyšuje jeho hodnotu pro vojenské jednotky v poli. Jde vlastně o celou novou rodinu elektronických systémů Pulsar, které mohou být navzájem propojeny. Ještě lepší je, že údajně už některé americké jednotky mají systémy Pulsar k dispozici.

 

Pulsar-A představuje leteckou verzi. Kredit: Anduril Industries.
Pulsar-A představuje leteckou verzi. Kredit: Anduril Industries.

Není tajemstvím, že technologie pro elektronický boj ještě nejsou příliš zralé. Zároveň se v rychlém sledu objevují stále nové a nové zbraňové systémy, ať už obranné či útočné, které se podílejí na elektronickém boji. Situace je značně nepřehledná, což ale zároveň představuje zajímavou výzvu pro umělé inteligence, schopné učení.

 

Právě takovou inteligenci dostal do vínku systém Pulsar. Má k dispozici algoritmy rychlého radiofrekvenčního učení (RFML, rapid radio frequency machine learning), které se podílejí na rychlé identifikaci hrozeb, jejich analýze a na příslušné reakci Pulsaru. Když některý z Pulsarů na bojišti detekuje nový, doposud neznámý rádiový signál, nahraje si ho a v průběhu následujících hodin ho analyzuje. Signál i s analýzou poté rozešle ostatním Pulsarům, aby se ho hned naučily. Proces, který dříve trval přinejlepším dny, spíše týdny a měsíce, se tím pádem zkracuje na pouhé hodiny.

Podle dostupných informací mají již vybrané americké jednotky k dispozici verze určené pro pozemní, a také pro vzdušný elektronický boj. Komentátoři se domnívají, že jde zřejmě především o speciální jednotky. Anduril již prý také vyvíjí přenosný model, který je určený pro jednotlivé vojáky či jejich malé skupiny. V dohledné budoucnosti se určitě ukáže, jak umělá inteligence obstojí v elektronickém boji.

 

Video: Introducing Pulsar: Family of Electromagnetic Warfare Systems

 

Literatura

Defence Blog 6. 5. 2024.

Breaking Defence 6. 5. 2014.

Datum: 07.05.2024
Tisk článku

Související články:

Američtí mariňáci sundali íránský dron novou mobilní elektronickou zbraní     Autor: Stanislav Mihulka (20.07.2019)
Americké letectvo nasadí na bojových misích systém Vzteklé koťátko     Autor: Stanislav Mihulka (17.08.2022)
Anduril Industries předvedli sebevražedný dron ALTIUS-600M v akci     Autor: Stanislav Mihulka (06.04.2023)
Roadrunner je pozoruhodný sebevražedný dron – interceptor     Autor: Stanislav Mihulka (05.12.2023)



Diskuze:

Petr Hora,2024-05-08 08:34:34

Světový mír je možný. Musí být splněny dvě podmínky. První, strach ze vzájemného zničení je již splněna, díky jaderným zbraním. Druhá ještě zcela není, ale vývoj k ní směřuje. Touto druhou podmínkou je existence konvenčních zbraní s využitím robotických systémů s dokonalou elektronikou a softwarem tak, aby dokázala zničit protivníkovy zbraně dříve, než nadělají větší škody. Ve vzduchu je to téměř možné již dnes při vzájemné likvidaci dronů, raket a letadel. Na zemi, v podzemí či pod mořskou hladinou to bude vyžadovat ještě další výzkum a vývoj. Historické zkušenosti ukazují, že k urychlení výzkumu a vývoje docházelo právě v dobách válek. Možná, že tato současná k tomu přispěje.

Odpovědět


NETAPETUJTE

D@1imi1 Hrušk@,2024-05-08 10:17:39

Vy jste asi také robot. Stejný text jste kopíroval u sousendího článku a na moje vysvětlení, proč vaše tvrzení není pravdivé, jste nezareagoval.

Odpovědět


Re: NETAPETUJTE

Martin Novák2,2024-05-08 11:55:19

Je to Skynet který lidi vyzývá aby konečně začali vyrábět terminátory T1, nejlépe v automatizovaných továrnách...

Odpovědět


Re: NETAPETUJTE

Jirka Naxera,2024-05-09 03:25:30

Mozna jste trefil hrebik na hlavicku. Jednak mi ten text pripada prilis "strojovy" (ale zase ne zpusobel politicky prekorektniho ChatGPT), druhak obsahuje logicky spor v jedinem odstavci, typicky pro jazykove modely dneska - dokonale roboticke zbrane, ktere dokazi znicit protivnikovy zbrane, efektivne nulifikuji nuklearni zbrane coby faktor odstraseni.

Dalsi "opominuta" vec je, ze predstava, ze stale lepsi a ucinnejsi zbrane najednou prestanou byt pouzivany k zabijeni a ovladani lidi, je ponekud krajne naivni.

Me to teda tak trochu pripada, jako by se nejaka cerstve zrozena AGI velmi neobratne pokousela lidi presvedcit, at to nechame na robotech a prestaneme zbrojit, nepripada Vam? ;-)

Odpovědět


Re: Re: NETAPETUJTE

D@1imi1 Hrušk@,2024-05-09 11:51:35

Logiku by to dávalo :-)
Jedna věc je, jestli ten text vytvořila AI, druhá věc je, jestli ho sem vložila AI. Ale jestli se AI naučí v diskusích i odpovídat a google se nenaučí ty boty identifikovat a banovat, ztratí smysl internetové diskuse číst i se do nich zapojovat :-( To si člověk rovnou můeže pokecat s GPT.

Odpovědět


Re: Re: Re: NETAPETUJTE

Lukáš Langšádl,2024-05-11 19:31:44

Oz je možná dlouhodobý cíl.. diskreditace platforem pro výměnu informací, centralizace chatbotu kteří by tuto službu začali suplovat ... Emm jop sem asi paranoidni

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz