Nové typy ptačích virů ve Vietnamu  
Vietnamská „zoo chřipkových virů“ hlásí nové přírůstky. Naštěstí nejde o tak nebezpečné potvůrky, jako je H5N1.

 

Hemaglutinin pomáhá chřipkovému viru ve stupu do buňky.

Virologické prověrky chovů drůbeže odhalily ve Vietnamu výskyt nových typů chřipkového viru A. Jde o viry vybavené hemaglutininy typu H3 a H4.  Tyto viry jsou rovněž schopny usmrtit drůbež, ale nejsou zdaleka tak nebezpečné jako viry s hemaglitininem H5.  Přítomnost většího počtu subtypů v drůbeži ale epidemiologové obecně hodnotí jako „komplikaci už beztak dosti komplikované situace“. Vietnamské laboratoře určily viry jako subtyp H3N4 a H4N5. Čeká se na potvrzení z Austrálie z oficiální laboratoře World Organisation for Animal Health.


 

Zvětšit obrázek
Neuraminidáza mu naopak pomáhá z buňky ven.


Podle hongkongského epidemiologa Lo Wing-loka není výskyt nových subtypů chřipkového viru zase tak velké překvapení. Podle něj však nelze brát vzniklou situaci na lehkou váhu.

„Jestli se viry rozšíří v chovech drůbeže, ocitnou se v nebezpečí lidé, kteří žijí v těsném kontaktu v nakaženými ptáky,“ řekl Lo Wing-lok.

Velké obavy panují z rekombinace dědičné informace různých subtypů viru. H5N1 by se tak mohl „zkřížit“ s viry H3N4 nebo H4N5. Takovou „výpůjčkou“ by se mohly viry H3N4 a H4N5 proměnit v podstatně nebezpečnější viry.

V současnosti se Vietnam potýká s více než desítkou případů výskytu viru H5N1 u drůbeže. Mnohé jsou ve velkých městech či jejich okolí. Ze 64 vietnamských provincií hlásí výskyt viru H5N1 u drůbeže 14.

 

Dvě třetiny úmrtí na nákazu chřipkovým virem H5N1 připadají na Vietnam.

Připomeňme si, že chřipkové viry typu A jsou vybaveny na svém povrchu hemaglutininy (H), které jim napomáhají k průniku do nitra buněk hostitele a neuraminidázami (N), které zajišťují únik hotových virů z buňky ven. Chřipkové viry typu A mají jeden z 16 typů hemaglutininu a jeden z 9 typů neuramininidáz. Lidé obvykle ochoří chřipkou vyvolanou viry subtypů H1N1, H2N2 a H3N2. Ze 16 známých ptačích chřipkových virů můžou (podle současných znalostí) nakazit člověka viry s hemaglutininy H5 a H7.

 

 Tamější chovy drůbeže a trhy vytvářely pro šíření choroby ideální prostředí.

Tamější chovy drůbeže a trhy vytvářely pro šíření choroby ideální prostředí.


opatreni

V zemi byla přijata celá řadu velice důkladných opatření, která mají šíření viru zabránit. Nyní musí vietnamští veterináři hlídat v chovech šíření další dvou typů ptačích virů.

 

 

Pramen: World Organisation

Datum: 17.11.2005 10:42
Tisk článku

Související články:

Výzkum kostí obětí bourá hluboce zažitý mýtus o pandemii roku 1918     Autor: Stanislav Mihulka (12.10.2023)
Střízlivé zhodnocení rizik nové chřipky     Autor: Jaroslav Petr (14.01.2010)
První potvrzená oběť viru H5N1 v Číně     Autor: Jaroslav Petr (17.11.2005)
Čína očkuje drůbež, Vietnam se bojí     Autor: Jaroslav Petr (16.11.2005)
H5N1 vyvolává imunitní bouři     Autor: Jaroslav Petr (14.11.2005)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz