Časnější start výroby metanu na Zemi  
Producenti metanu řádili už před 3,46 miliardami roků.

 

Zvětšit obrázek
Jedny z nejstarších nepřeměněných hornin se zachovaly v australské Pilbaře.

Dneska máme z metanu zamotané hlavy, protože se každoročně ve vzduchu objeví 600 milionů tun a vlastně ani dost dobře nevíme odkud.

 

Zvětšit obrázek
Někde mají pilbarské hory tvar pyramid. To by si dännikenovci smlsli.

Metan je přitom co do účinků skleníkových plynů čtyřikrát zdatnější „ohřívač“ Země než vyhlášený skleníkový hříšník oxid uhličitý. Nedávno se ukázalo, že plnou třetinu můžou produkovat zelené rostliny, což byl pro vědce šok.

 

 


Také počátky metanové produkce vědce překvapují. Zatím se nedařilo získat důkazy o bakteriích produkujících metan z vrstev starších než 3 miliardy roků.
Tato hranice nyní padla díky týmu japonských vědců vedených Juičirem Uenem z tokijské techniky, kteří podrobili analýzám vzduch zachycený v horninách z australské Pilbary starých skoro 3,5 miliardy roků. Pilbarské hory jsou jedním z mála míst, kde se zachovaly staré prahorní horniny v nepřeměněném stavu.

 

 


Zvětšit obrázek
Řez pilbarskými horninami v polarizovaném světle. Barevné krystaly křemene obsahují inkluze, z nichž Uenův tým izoloval bublinky pravěkého vzduchu. (foto Nature)

Metan vzniká třemi různými způsoby. Tepelným rozkladem organické hmoty, syntézou anorganických sloučenin bez přispění živých tvorů a metabolickou aktivitou mikroorganismů. Každý způsob vzniku je jedinečný s ohledem na zastoupení izotopů uhlíku.
Ueno izoloval vzduch uzavřený v horninách z Pilbary a zjistil v něm neklamné stopy po produkci metanu bakteriemi.

 

 Odborníci z toho vyvozují, že tvorba metanu patřila k jedněm ze základních metabolických procesů nejstarších forem pozemského života. Pokud to nebyla rovnou první a základní metoda výroby energie.

 

To mělo pro Zemi zřejmě klíčový význam, protože Slunce v té době hřálo mnohem méně než dnes a skleníkový efekt metanu produkovaného bakteriemi zřejmě pomáhal udržet na Zemi příhodnější klima.


 

Pramen: Nature

Datum: 26.03.2006 01:42
Tisk článku

Související články:

Jak vyrobit metan z oxidu uhličitého a slunečního záření?     Autor: Stanislav Mihulka (28.03.2024)
Nanohouby na grafenu skvěle odstraňují organické znečištění     Autor: Stanislav Mihulka (15.08.2022)
Splněný sen: Nový katalyzátor dělá z metanu metanol za pokojové teploty     Autor: Stanislav Mihulka (01.07.2022)
Zeolit z kočičích záchodků skvěle odstraňuje metan z atmosféry     Autor: Stanislav Mihulka (16.01.2022)
Novým zlatem jižní Afriky se stává helium     Autor: Stanislav Mihulka (27.10.2021)



Diskuze:

pro Pavla k ekologistům

Marie,2006-03-27 13:25:28

asi jako vždy minu link. Ekologisté nejsou ekologové nýbrž polpotovci. Chtějí vrátit lidstvo do doby prvobytně pospolné společnosti a zrušit veškerou civilizaci. Takže tím využíváním vodní energie míní, že se budete plavit v člunu upleteným z rákosí.

Odpovědět

Nejen kontraprodukce, ale i protiřečení

Pavel,2006-03-27 08:42:25

Ano, ekologisti podporují využívání vodní energie jaksi globálně, ale v konkrétních případech to odmítají. Zkuste si někde postavit vodní elektrárnu a hned mají plné huby protestů, protože ničíte vzácný říční fenomén, bere vodu vzácným potvorám, měníte teplotu vody a čert ví jakou další škodu tím způsobujete. Takže podle ekologistů máme využívat vodní enrgii, ale bez vodních elektráren.

Odpovědět

metan pred vznikem zivota

pavel houser,2006-03-26 15:59:06

teorie, ze metan byl hojny v pozemske atmosfere jeste pred vznikem zivota, se jsou uz zastarale a vesmes opustene, ze?

Odpovědět

No já bych naopak strach měl

Pavel Brož,2006-03-26 12:56:37

Nevěřím sice, že jediným podstatným vlivem na event. globální klimatické změny je průmyslová činnost člověka, nicméně změny klimatu v minulosti (tehdy nejspíše ještě nezapříčiněné člověkem) měly na svědomí hodně zajímavé kapitoly v lidské historii, např. stěhování národů jakožto důsledek vysychání mongolských stepí. Bez ohledu na příčinu klimatického posunu, pokud k němu dojde, tak tady může být hodně veselo.

Odpovědět


človek sukulent?

Martin,2006-03-26 13:26:03

Hm, veselo bude, s tým súhlasím a vzhľadom na očakávaný druh veselosti nie som veselý. Človek nie je sukulent, aby bol schopný odolávať prehrievaniu a nedostatku vody. Tomu čelí sťahovaním sa na iné miesta, bez ohľadu na to, či už sú osídlené alebo nie.

Odpovědět

CH4

Ccecil,2006-03-26 04:02:58

Poměrně hodně metanu nalezneme na dnech oceánů jako rosolovitou látku - hydrát metanu. Je stabilní při nízké teplotě a vysokém tlaku, což tohle místo splňuje. Čert ví, jestli se neuvolňuje odtam. Dalším důležitým producentem methanu jsou třeba ovce a z tohoto důvodů patří austrálie k jedněm z největších producentů skleníkových plynů. Taky obyčejná vodní elektrárne vyprodukuje úctyhodné množství, při tlení organických zbytků. To si většinou neuvědomují ekologové, kteří paradoxně jejich podporou ke tvorbě skleníkového efektu přispívají. Kontraprodukce je většinou synonymum zelené politiky.

Z ohřívání země bych ale strach neměl. Jen se trochu divočeji změní klima, jak se ostatně v minulosti již mnohokrát stalo.

Odpovědět


Re: CH4

Zdenda,2006-03-26 15:28:39

Vodni elektrarny ekologove preferuji, kdyz se porovnava zatizeni vodnich a tepelnych elektraren. Spravny ekolog jde ale radsi cestou energie usetrene (nejlevnejsi a "nejzelenejsi" je ta, ktera se nemusi vyrobit, ze).
Jenze to (omezovani spotreby) se nerado posloucha a tak to neni mnoho slyset.

A jestli nemate strach ze zmeny (oteplovani), divim se vam.

Jeste ke clanku - ze je CO2 tak oblibeny plyne z toho, ze se mira efektivity vytvareni sklenikoveho efektu daneho plynu prepocitava (odhaduje), kolik by bylo treba CO2 pro stejny ucinek.

Jinak dekuji Oslum za pekne clanky :)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz