Kouření marihuany může poškodit zárodek  
Pokusy na myších ukázaly, že kouření marjánky ovlivní hladinu látky, která ve vejcovodu zajišťuje patřičné dozrávání zárodku. Užívání si zábavy s THC tak může být u žen příčinou jejich neplodnosti.

 

Zvětšit obrázek
K uhnízdění zárodku v děloze dochází až po šesti dnech, kdy byl jako vajíčko uvolněn do nálevky vejcovodu. Látkou, která je klíčová pro to aby se zárodek v děloze uhnízdil je Anandamid. Pokud ho není ve vejcovodu „tak akorát“, k otěhotnění nedojde.

Od embryologů přichází varování. Objevili klíčový faktor, který rozhoduje o šancích embrya, zda se mu podaří zahnízdit nebo ne. Jak u myší, tak i u lidí, oplodněné vajíčko sestupuje z vejcovodu do dělohy.  Americkému týmu z Lékařského centra Vanderbiltovy university v Tennessee se podařilo přesným rozborem tekutiny ve vejcovodu pokusných myší zjistit, že uhnízdění v děloze se odvíjí od toho, zda ve vejcovodu se některé látky vyskytují v patřičné koncentraci. Vejcovod není pro vznikající život jen něco jako skluzavka. Prostup vejcovodem je řízený proces, během kterého se o rozvíjející se zárodek řádně pečuje. Je to procházení monha koupelemi jejichž složení se mění. Časová prodleva, nebo nesprávné namíchání ingrediencí, se zárodku vymstí. Vědci objevili že látkou která rozhoduje o tom, zda dojde k uhnízdění zárodku v děloze je anandamid.  Hladina anandamidu rozhoduje, zda zárodek bude patřičně připraven, a nebo zda bude potracen. Když je ho málo, je to špatně. A když je ho moc, je to špatně také. O to, aby ve vejcovodu byla optimální hladina této látky se starají dva enzymy. Jedním je NAPE-PLD. Tento enzym hladinu anandamidu ve vejcovodu zvyšuje. Druhý enzym nazvaný NAAH zasahuje tehdy, když to ten první s tvorbou anandamidu přežene.

 


Přesné řízení koncentrace anandamidu je pro nastávající matku, ale vlastně i pro vznikající život, něčím co připomíná balancování na ostří nože. Zjišťování momentální hladiny této látky v těle zjišťují čidla. Jsou jimi buněčné receptory. Pro anandamid jsou to receptory na nervových buňkách, které nesou receptory CB1. Jejich prostřednictvím je mozkové centrum informováno, když je potřeba jeho hladinu upravit. Vědci nyní zjistili, že tento řídící systém kontrolující hladinu anandamidu není neomylný a že některé chemikálie jej dokáží zmást.

 

Zvětšit obrázek
Marihuanu lidi kouří proto, aby jim látka THC zpříjemnila život. Ženy ale jak se zdá, mají smůlu. THC se váže na stejné receptory, které řídí hladinu látky, která rozhoduje o správném vývoji zárodku. Tou látkou je anandamid.

Jednou z látek, která dokáže tento systém "rozhodit" je tetrahydrocannabinol (THC). THC je hlavní psychoaktivní složka marihuany.  Má tu vlastnost, že se stejně jako anandamid, váže na receptory CB1 (říká se jim někdy také kanabinoidové receptory). Funguje to tak, že THC z těchto receptorů anandamid vytlačí. Řídící část mozku to vyhodnotí jako pokyn, že je anandamidu v těle málo a zajistí „nápravu“.  Jeho hladina roste do té míry, že na embryu dojde ke změnám. Zatím není jasné k jakým, nicméně jsou neslučitelné s přežitím. Embryo se neuhnízdí, matka prakticky potratí.

 

Poruchy spojené s neschopností embrya se uhnízdit jsou jednou z hlavních příčin neplodnosti. Z jiných studií zase vyplývá, že počet žen postižených právě tímto problémem v posledních několika desetiletích narůstá. Pokusy s anandamidem nejsou tak daleko, aby se dalo říct na jak dlouhou dobu k takovému „rozhašení“ normálu u žen po kouření marihuany dochází, a zda kouřením marjánky nemůže u některých z nich dojít k poruše s trvalými následky. V každém případě ale lze již nyní konstatovat, že kouření marihuany u žen v reprodukčním věku není tou nejlepší volbou. A ještě poznámka závěrem. Bohužel nejde jen o kouření marihuany. Neplodnost si mohou ženy navodit i s pomocí některých léků na hubnutí. Ale to už je jiná kapitola a o tom až zase příště.

Pramen:
Vanderbilt University Medical Centre

Datum: 04.08.2006 08:59
Tisk článku

Související články:

Na super bakterie s marihuanou     Autor: Josef Pazdera (10.09.2008)
Endokanabinoidy tlumí alergie     Autor: Jaroslav Petr (18.06.2007)
Jak hulit marihuanu bez kouře?     Autor: Jaroslav Petr (14.05.2007)



Diskuze:

nadpis

paranoiq,2006-08-07 14:29:45

kouření tabáku může poškodit zárodek...
chlastání může poškodit zárodek...
pobyt ve městě plném smogu může poškodit zárodek...
atd.

Odpovědět

Z popisovaného mechanismu účinku

J. Šimůnek,2006-08-04 22:02:49

plyne spíš srovnání s orálními kontraceptivy, akorát ten účinek je asi podstatně šetrnější (a podle "zaskoužilých matek" z okolí SM asi i ne tak spolehlivý).
A pokud bychom to měli brát z hlediska "vyššího principu mravního", tak bychom měli být rádi, že se ženám a dívkám excesívně užívajícím marihuanu narodí v té době o něco méně dětí (a nebudou tak velké sociální problémy) a spíše uvažovat o tom zda by se účinné látky z konopí nedaly využít ke zvýšení účinnosti orálních kontraceptiv.

Odpovědět

ale ale,

ditom,2006-08-04 18:32:00

skoro to vypada, ze SMovi nekdo pohanel jednu z mnoha oblibenych latek :-). A na rozdil od nej bych rekl naprosto serioznim vedeckym vyzkumem - mezi mysi a clovekem neni zas takovy rozdil, clovek z biologickeho hlediska neni o nic vic nez jakykoli hlodavec. A jestlize lidi a mysi maji stejny anandamid a CB1 - proc by u mysi THC "zastupoval" anandamid pri vazbe na CB1 a u lidi ne?

A argumentace - "jsa obklopen kamarádkami a přítelkyněmi zasloužilými kuřačkami THC a zároveň zasloužilými matkami bez problémů s početím" - to teda sorry, ale to je na urovni nekterych zdejsich exotu (nemluve o poznamce s toluenem). Radil bych mene slepe viry v neskodnost "zakazovanych" latek..... Urcite netvrdim, ze vsechno co se napsalo o skodlivosti je urcite pravda, ale taky to asi vsechno neni vycucane z prstu...

Odpovědět


není to tak úplně mimo mísu

pavel,2006-08-05 03:17:40

Není to tak dlouho, kdy byla zveřejněna studie o nečekaně katastrofálním vlivu extáze na mozek. Při kontrole výzkumu se ukázalo, že při nákupu chemikálíí někdo prohodil lahvičky...

Odpovědět


no,

Petr,2006-08-06 13:37:21

.. ona Mihulkova skepse se netyka receptoru CB1 a jejich funkce u mysi/lidi, to je vicemene znama vec.

Jde spise o to, ze k podobnym vyzkumum z Ameriky, jejiz bezhlava protimarihuanova politika je znama, je treba pristupovat obezretne - viz desitky ci mozna spise stovky jinejch, drivejsich "neuveritelnejch vedeckych odhaleni", ktera se casem ukazala jako prekroucene informace, zcela neprimerene davkovani ci pochybeny cely design studie a pod... - a to i jinych, DEA neoblibench drog.

Takze je zaprve otazka, zda davky THC odpovidali koncentraci dosahovane lidmi pri koureni.

Za druhe jde o to, jak dlouho tato koncentrace byla udrzovana - tedy zda rekreacni uziti konopi vyvola tak drastickou zmenu, vzhledem k prevazne kratkodobym efektum a reverzibilnim efektum vyvolanych konopim...

.. a za treti je opravdu nejiste, zda slozitejsi organismus clovaka bude opravdu reagovat zcela stejne a razantne, jako organismus mysi - uz jen kvuli delsi dobe tehotenstvi a pod...

Odpovědět

no nevim :)

SM,2006-08-04 12:53:12

Jednak mi nepřijde, že by to bylo o poškození plodu, takže (již originální) název neodpovídá obsahu. Pak, jsa obklopen kamarádkami a přítelkyněmi zasloužilými kuřačkami THC a zároveň zasloužilými matkami bez problémů s početím, tak se mi to tak nějak na základě empirie nezdá.
Další věc je, že tyhle výzkumy jsou apriori podezřelý. Myši nejsou lidi a dikce této zprávy v originálním znění zní hodně jako protidrogové bububu. Až bude tenhle výzkum ověřenej, na lidech, několika pracovištěma, kde nikdo nebude jehovista nebo scientolog, pak připustím, že na tom něco je.
Proč ta skepse? Není to jen na truc, podobné práce, které marihuany obviňují z poškozování plodů, komplikování těhotenství, atd. se objevují od 70-tých let a jsou vytrvale nepotvrzovaný a vyvracený jako nesmysly. Tak teda schválně, jak tohle.
A jestlipak pánové z Vanderbiltu nelili těm nešťastnejm myškám místo thc kupříkladu toluen? Takový "náhody" a "omyly" se stávají v tomhle výzkumu docela často....

Odpovědět


Pro SM

josef(paz),2006-08-04 14:15:20

V celém článku není ani jednou použit výraz plod. Je to článek o problému uhnízdění embrya. Pro nezběhlé v embryologii doplňuji, že po oplodnění vajíčka vzniká zygota. Jakmile dojde k dělení vzmikají blastomery, morula, blastocysta,... Od vzniku blastomer až po nidaci, neboli uhnízdění na děložní sliznici, se používá souborný termín embryo. Pojem plod, nebo-li fétus je stadium, které u člověka zahrnuje dobu od třetího lunárního měsíce do porodu. Opakuji, že o plodu ale tento článek není. Je o poruše která vzniká někde na úrovni embrya (jeho časných stádiích) a nedovoluje embryu se uhnízdit. Slovo potrat, které je v článku použito je také správně. Potratem se rozumí ukončení těhotenství zánikem embrya nebo plodu. V tomto případě skutečně dochází k tomu, že THC navozuje fyzilogické změny, které vedou k narušení embrya a to do té míry, že dochází k potratu. Nic víc nic míň.

Odpovědět

Muži

pavel,2006-08-04 11:36:00

jeste by me taky zajimalo co se pritom deje u muzu.Jestly to taky vede k neplodnosti

Odpovědět


Re.: Muži

Esquirol,2006-08-04 14:47:46

Co jsem četla, tak by to taky mělo vést k neplodnosti. Ale zase, ségra s přítelem si THC užívaj dost a dost a sestra je v tom.....Taaaaaaaakže nevim. :))

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz