Souvisí menstruační cyklus se stylem oblékání?  
Mezi jednu ze starých učebnicových "pravd" v oblasti evoluce lidského chování patří tvrzení o tom, že ovulace u člověka je zcela skrytá a u žen v průběhu cyklu nedochází k žádným změnám jejich vzhledu či chování.

 

Zvětšit obrázek
Martie G. Haselton, Ph.D., psycholožka na University of California, Los Angeles

Je samozřejmě pravda, že se vzhled žen v průběhu cyklu nemění v podobném rozsahu jako je tomu např. u samic šimpanzů, jimž se v plodném období vytvářejí mohutné sexuální zduřeniny v oblasti sedacích hrbolů. Nicméně několik studií z poslední doby odhalilo, že vůně žen je v plodném období považována za přitažlivější a také jejích tváře za atraktivnější. Jak u osobní vůně tak i přitažlivosti tváře se jedná spíše o drobné nuance. Zvýšenou přitažlivost v období okolo ovulace může ale snadno „přebít“ odtažité chování, nebo styl oblékání.

 


Právě na tyto změny ve způsobu oblékání v průběhu cyklu se zaměřil tým badatelek z Kalifornské univerzity. Výzkumnice pod vedením Martie Haselton požádaly skupinu třiceti žen různého etnického původu, zda by se nenechaly vyfotografovat v různých fázích cyklu. Všechny účastnice měly stálého partnera, pravidelný menstruační cyklus a neužívaly hormonální antikoncepci.

 

Focení celé postavy probíhalo vždy dvakrát: jednou v období okolo ovulace a podruhé v luteální fázi, kdy šance na otěhotnět je minimální. Pořadí fází v jakém byly jednotlivé ženy fotografovány však bylo náhodné. Ovulaci výzkumníci zjišťovali pomocí hormonálního testu z moči.

U pořízených fotografií zakryly obličej, tak aby případný výraz tváře neovlivňoval hodnocení.  Poté skupině 25 žen a 17 mužů byla prezentována dvojice fotografií od každé ženy.

 

 

Zvětšit obrázek
Vyhodnocení fotografií jasně ukázalo, že ženy v půlce cyklu více dbají na svůj vzhled a odhalují více holé kůže.

Úkolem hodnotitelů bylo vybrat tu z fotografií, na níž se daná žena snaží vypadat atraktivněji. Jak ženy tak i muži vybírali jako atraktivněji vypadající fotografie ty, které byly zhotovené v době kdy ženy byly ve fázi ovulace. Navíc analýza dat ukázala, že čím blíže k ovulaci daná žena byla, tím spíše byla její fotografie vybrána jako atraktivnější.

Otázkou ovšem zůstávalo, co činí ženy v půlce cyklu atraktivnějšími? Tři výzkumnice proto nezávisle rozhodovaly, na jaké z obou fotografií je žena oblečena elegantněji, odhaluje více kůže, nosí více šperků či módních doplňků apod. Výsledky jejich hodnocení ukazují, že ženy se v půlce cyklu oblékaly elegantněji, a odhalovaly více holé kůže.

 

Na základě uvedené studie není jasné, zda si byly zúčastněné ženy změny v oblékání vědomy, nebo zda výběr v šatníku jen odrážel například jejich lepší náladu a společenštější "naladění". Ať tak či tak, podobná tendence se ukazuje i u celé řady jiných typů chování, které nějak souvisí s ovulací. Zatímco u jiných druhů je nastavení poměrně pevně dané (např. zmíněnými změnami sexuálních otoků), u člověka jsou tyto signály daleko jemnější a často souvisí se zvyky dané kultury. Ať už se jedná o šaty z pařížského butiku či nový bederní pás,  využívání těcho prostředků není náhodné, tak jak se nám snaží vnutit někteří sociálně zaměření badatelé. Pokus ukázal, že souvislost, i když relativně volná, tu je. 



 

 

 

Komentář osla:

Někdy to ale pozná jen skutečný odborník.


 

Datum: 25.10.2006 18:29
Tisk článku

Související články:

Houslista bubeníkem     Autor: Josef Pazdera (22.03.2017)
Ženy v červeném přitahují pozornost mužů     Autor: Vladimír Blažek (19.07.2012)
Co na nás vidí?     Autor: Josef Pazdera (27.08.2009)
Máme první sexuální zkušenosti v genech?     Autor: Jiří Mach (17.04.2009)
Červená ženám zvýší jejich atraktivitu     Autor: Josef Pazdera (30.10.2008)



Diskuze:

A co teprve žena těhotná...

mowla,2007-01-30 15:59:45

:-)))
Až napadne někoho udělat vyzkum přitažlivosti (chování, pleť, vůně apod.) těhotných žen, to se teprve dozvíme věci...
:-)))
Osobně mám teorii, že těhotná žena výrazně zkrásní - aby ji její partner, přes očividné 'nevýhody' těhotenství, nezavrhnul...
:-)))

Odpovědět

to jsou veci :)

skeptik,2006-10-26 10:26:27

Jestli ono to spis neni tim, v dobe menstruace nam neni dobre, jsme otekle jako sloni a boli nas vsechno mozne. Jakmile se ulevi, musi to nekde byt znat ;)

Odpovědět

:(

Pán Bů,2006-10-26 09:30:11

To jsou věci, to jsou věci, a kolik taková blbost stála peněz. Dle mého názoru je výzkum, který se zabývá tím, jestli je žena atraktivnější v době ovulace, nebo v době menstruace, absolutně samoúčelný. Pro muže je žena buď přitažlivá (a pak se mu líbí v jakékoliv době), a nebo nepřitažlivá (a pak nepomůže ani bedna kosmetiky ani tuny zlatých plechů ani vana smradlavých vod, ba ani vylepšení zručnými domácími kutily). Myslím si, že z podobných výzkumů akorát vědci platí hypotéku, k ničemu jinému nejsou.

Odpovědět


Z takovychto vyzkumu

Mirek,2006-10-26 22:40:53

mam stejny dojem.
:-(

Odpovědět


Trefné

Kelt,2006-10-27 09:47:14

Velice trefné - někdy musím opravdu kroutit hlavou nad tím, co vše týmy amerických vědců zkoumají :-)

Odpovědět


Pritazlivost

Satai,2006-10-27 17:27:13

Ne, neni to samoucelne (mozna to bylo zbytecne delat, pokud uz podobny vyzkumn probehl, ale to je jina otazka). je to uzitecne v tom, ze si uvedomime, ze jsme ovlivneni i necim tak "zvirecim".
A rozhodne neni pravda, ze divka je neustale stejne atraktivni. Fyzicke zmeny pozorovatelne jsou a psychicke jsou do oci bijici - jen si zkuste zacit balit nejakou divku, ktera zrovna proziva PMS ;)

Odpovědět


Jste sexuální ignoranti, pánové :)

bonobo,2006-10-27 17:29:12

Zkušení, dlouholetí učitelé autoškol, rozlišují stav ovulace celkem spolehlivě - i když slovo „ovulace“ asi neznají, neb používají slova jiná :) Stav popisují jako „vláčné“, „mít to v očích“ a pod. Pochopitelně v těchto dnech raději učí – to už si domyslíte, že :)

Odpovědět


to jsou kecy, to jsou kecy ...

SM,2006-10-27 20:00:26

Pan Bů nebo Pan Mé ať si dávají prachy na co jim je libo. Tenhle výzkum je zajímavej a vypovídá o člověku pozoruhodný věci. Smůla hošani :)

Odpovědět


:(

Pán Bů,2006-10-30 09:28:26

Tenhle výzkum je možná tak zajímavý pro děcka, která ještě neviděla pořádnou ženu z blízka (nepočítaje do toho jejich maminky, babičky, tetičky apod.) a pro nadržené obtloustlé instruktory autoškol, kterým se už jejich jedovatě přetučnělá manželka zajídá. Pro lidi se zdravým vztahem, jako je např. Pán Bů a celá řada domácích kutilů, je něco podbného totálně putna! Upřímně řečeno, nepopírám, že ženy v jistých obdobích vypadají jinak, mně se ale ta moje líbí pořád stejně (čili velmi), a podobné přihlouplé výzkumy považuji skutečně jen za nesmyslné plýtvání penězi daňových poplatníků. A taky nevím, proč by si lidé měli po podobných výzkumech lépe uvědomovat svou živočišnost! Já myslím, že si jí uvědomují až až (pokud na to uvědomování mají buňky). Jen se podívejte do Asie, Afriky, do Severní Koreje - tam se z lidí skutečně stává divá zvěř! A je jedno, jestli v době ovulace nebo menstruace.

Odpovědět

Odborník

,2006-10-26 07:33:48

Ty ženy dole jsou v ovulaci, nemají protisluneční brýle.

Odpovědět

Ta fotečka na závěr...

Ccecil,2006-10-25 22:35:03

se opravdu povedla. Hodnotím ;o)))))

Odpovědět

Nic nového pod sluncem

Jiří Barták,2006-10-25 20:09:17

Stejné závěry byly prezentovány cca před pěti lety na ČT2 v dokumentárním seriálu "Zvíře jménem člověk" z produkce BBC (prosím neplést s antievolučními kydy pí. Kubátové).

Odpovědět


Také Desmond Morris

Reeve,2006-10-25 21:30:29

Autorem onoho seriálu je níže citovaný Desmond Morris a seriál vychází z jeho knihy "Lidský živočich", kterážto je vlastně přepracováním a výrazným rozšířením jeho první knihy "Nahá opice".

Odpovědět


nový fakt ne, ale zajímavý pořád :)

SM,2006-10-27 20:01:57

Ví se to už rozhodně dýl než pět let, ale v týhle branži se každý pěkný data hodí a ještě dlouho hodit budou.

Odpovědět

...

Martin,2006-10-25 19:15:08

O tomto píše už Desmond Morris v knihe Lidský živočich (český preklad z roku 1994, ak sa nemýlim). Túto knihu asi v Kalifornii nemajú, asi čítajú len knihy amerických autorov...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz