Ztracený Ježíšův hrob?  
Analýza kamenných schránek na kosterní pozůstatky, které pochází z 2000 let staré hrobky v Jeruzalému z lokality Talpiot, vydává souvislosti, které naznačují, že by mohlo jít o ostatky Ježíše z Nazaretu a jeho rodiny.

 

 

Zvětšit obrázek
Fotografie hrobky objevené v Jeruzalému ve čtvrti Talpiot (Credit: Amos Kloner)

Dokument společnosti Discovery Chanel nazvaný „Ztracený hrob Ježíše“ od Jamese Camerona  a Simcha Jacobovice  odhaluje něco, co je možná největší archeologický nález všech dob. Snímek ukazuje nový pohled odborníků na aramejské písmo, výsledky DNA analýzy a statistické posouzení nálezu.

 

Zvětšit obrázek
Izraelský archeolog profesor Amos Kloner si ale nemyslí, že by šlo ohrob Ježíšovy rodiny.

 


Premiera snímku bude v neděli 4. března  a bude jakýmsi investigativním pátráním po identitě a souvislostech deseti schránek na ostatky, které byly objeveny již před 25 lety, ale které nikdy nebyly posuzovány v tak přesvědčivých souvislostech. Vydavatelství Harper SanFrancisco uvádí na trh knihu „Hrobka Ježíšovy rodiny“. Prvním autorem je Izraelec žijící v Kanadě Simcha Jacobovici,druhým je Charles Pellegrino.

 

 

 

Hrobka z Talpiotu původně obsahovala 10 uren. Devět z nich je v izraelských sbírkách. Šest z těchto pískovcových schránek je označeno jako díla pocházející z prvního století, z oblasti Jeruzaléma. Tyto schránky nesou jména, která jsou zmiňována v evangeliích. Jde o pasáže se jmény: „Ježíš, syn Josefa,“ „Marie,“ "Matouš," "Josef"  "Juda syn Ježíše."

 

 

 

 

Zvětšit obrázek
Schránka s nápisem Marie


Všechny nápisy jsou hebrejské či aramejské, jen na jedné schránce je řecky napsáno „Mariamene e Mara „ což by měla být Máří Magdalena. V případě jména Juda by mělo jít o jejich syna.

 

 


Izraelský archeolog Amos Kloner, který byl při odkrývání hrobky v roce 1980, si nemyslí, že by šlo o nález Ježíšova hrobu. Podle něj je nepravděpodobné, že by Ježíš a jeho příbuzní měli rodinnou hrobku. Navíc prý v té době šlo o běžná jména, která mohou náležet někomu jinému.

 

 

Ze statistické studie, kterou si nechali zastánci pravosti Ježíšova hrobu udělat a kterou prováděl profesor matematiky na Torontské univerzitě Andrey Feuerverger vyplývá, že pravděpodobnost, že by celá rodina měla shodná jména s jinou rodinou té doby, je v rozmezí jedna ku stu až jedna ku tisíci.

 

 

Kosterní pozůstatky krátce po objevení hrobky v roce 1980 bohužel pohřbila skupina ortodoxních Židů neznámo kde. Vědci doufají, že by se i na dně schránek mohly zachovat zbytky DNA, ze kterých by šlo získat další údaje o příbuznosti,....  

 

 

 

I když většina archeologů je k interpretaci nálezů skeptická, izraelské úřady přesto hodlají hrobku na předměstí Talpiot zpřístupnit.

 

Zvětšit obrázek
Juda syn Ježíše

Jeruzalém tak bude mít další atrakci pro turisty. Problémem je, že se hrobka nyní nachází pod dvěma domy a že si to vyžádá některé obyvatele vystěhovat.

 

 

Video s vyjádřením Jamese Camerona (Reuters)

 

 

 





Schránka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 














Schránky Ježíše a Máří Magdalény v New Yorku (Reuters)

 




hrob

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


















Údajná hrobka svaté rodiny. Interaktivní procházka hrobkou a rozluštěná jména.

Prameny:
Reuters
Discovery


 

Datum: 28.02.2007 08:20
Tisk článku

Související články:

Ježíš měl manželku     Autor: Josef Pazdera (11.04.2014)
Umělá inteligence řeší autorství bible     Autor: Stanislav Mihulka (03.07.2011)
Zkoumání Ježíšovy DNA. Rozřeší Češi záhadu?     Autor: Eva Pallotto (23.11.2004)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz