Rodinná pouta po kosmansku  
Muž, který se dozví, že otcem jeho dětí je jeho bratr, asi zatouží vyříkat si pár věcí s vlastní manželkou a pak se pustit se sourozencem do toho, čemu se říká „bratrovražedný boj“. U kosmanů Kuhliových (Callithrix kuhlii) neznamená „bratrský“ potomek nutně nevěru družky, ani to, že by si bratři lezli do zelí.

 

 

Zvětšit obrázek
Rodinné vztahy v rodině kosmanů Kuhliových se rozhodně vymykají standardu.

Kosmani Kuhliovi jsou pospolitá zvířátka. I potomky vychovávají ve velkých školkách a starají se o ně „tlapkou nerozdílnou“. Mají k tomu dobrý důvod. Potomci mohou být kohokoli (a nebo také někoho úplně jiného). Místo synů a dcer může samec klidně plodit své synovce a neteře.

 


Tento objev učinila víceméně náhodou Corinna Rossová z University of Texas, která zjišťovala genetickými testy otcovství kosmanů chovaných na University of Nebraska v americkém Lincolnu. Odebírala vzorku srsti mláďat a jejich potenciálních otců – a pořád se nemohla dobrat rozumného závěru. Vysvětlení přinesl detailnější pohled na organismus potenciálních otců. Samci kosmanů jsou chiméry.

 

Kosmani Kuhliovi obvykle rodí dvě mláďata. Ta mají ještě během vývoje v těle matky propojené krevní oběhy a díky tomu si navzájem vyměňují některé buňky. Malý kosman se rodí s buňkami svého sourozence rozesetými po celém těle. Doposud se vědci domnívali, že toto míšení postihuje jen krvetvorné buňky. Kosmani měli mít v těle příměs krve sourozence, ale na ostatní buňky těla měli mít monopol. Jenže nemají.

 

Rossová prověřila 15 typů tkání u 36 párů kosmaních dvojčat a zjistila, že všechny tkáně jsou pomíchané a obsahují buňky obou sourozenců. Platí to nejen pro kůži a chlupy, ale třeba i pro ledviny a dokonce i pro spermie. Směsné sperma produkovali čtyři ze sedmi testovaných samců. V třetině kosmaních rodin odhalila Rossová mláďata, která zplodil samec pomocí bratrových spermií. Pohlavní buňky sourozence nemusí používat k plození potomků jen samci. Dovedou to i samice.

 

Sameček kosmana Kuhliova s dvojčaty. Táta se o oba potomky stará. Když ve skutečnosti to mohou být děti jeho bráchy a nebo sestry.


Svědčí o tom jeden zvláště vypečený příklad, který staví seriálové rodinné propletence, vztahy  a pouta do role trapných banalit. Jedna kosmaní matka předala svému potomkovi dědičnou informaci svého bratra včetně samčího Y chromozomu. Otec pak předal potomkovi spermii s chromozomem X. Narodil se tak kosmaní kluk, který má dědičnost pohlaví od rodičů postavenu na hlavu. Kdo je v tomto případě otec, není tak úplně samozřejmé, protože samice sice dala potomkovi do vínku vajíčko a porodila jej, ale zároveň mu předala vlohy pro samčí pohlaví. To je obvykle role otce a nikoli matky.
 

 

 

 

 

 

Datum: 27.03.2007 15:59
Tisk článku

Související články:

Houslista bubeníkem     Autor: Josef Pazdera (22.03.2017)
Ženy v červeném přitahují pozornost mužů     Autor: Vladimír Blažek (19.07.2012)
Co na nás vidí?     Autor: Josef Pazdera (27.08.2009)
Máme první sexuální zkušenosti v genech?     Autor: Jiří Mach (17.04.2009)
Červená ženám zvýší jejich atraktivitu     Autor: Josef Pazdera (30.10.2008)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz