Psychoaktivní látky pro zdraví  
Lidé většinou používají látky měnící vědomí k relaxaci a lovu zajímavých zážitků. Tu a tam se najde nějaký zapšklý odpůrce čehokoliv příjemného, který si nedokáže představit, že by na světě mohlo být i veselo. Není jich zase tak mnoho, bývají ale hlasití a tak se psychoaktivní látky intenzivně studují v medicínských výzkumných centrech. Takový výzkum se většinou snaží dokázat, jak je užívání jednotlivých psychoaktivních látek nebezpečné a že by si na ně všichni měli dávat pozor.

 


 

Zvětšit obrázek
Pěstitelé myslí na stáří..

Poslední dobou se ale s pěknou ironií objevují pozoruhodné studie, které u proklínaných psychoaktivních substancí nacházejí mnohá pozitiva. Je to hezký příklad toho, jak je svět složitý a že jednoduchá líbivá řešení nefungují.

 


Již delší dobu se tuší, že vysoce návykový a nebezpečný nikotin mimo jiné významně podporuje paměť a schopnost učení. Až doposud však nebylo vůbec jasné, jak to nikotin dělá. Tým neurologů z amsterdamské de Vrije University vedený Huibertem Mansvelderem zkoumal chování neuronů v plátcích myšího mozku, především v oblasti prefrontálního kortexu, kde sídlí paměť a schopnost učení, v prostředí s nikotinem a bez nikotinu.

 


Ukázalo se, že nikotin podporuje činnost této oblasti mozku aktivací receptorů pro mozkový mediátor acetylcholin. Výsledkem je zesílení signalizace mezi neurony. Od této chvíle je možné uvažovat o vývoji látek na bázi nikotinu, které by měly být účinné například proti Alzheimerovi nebo schizofrenii.


 

Zhruba ve stejnou dobu uveřejňuje výsledky svého výzkumu tým z Duke University Medical Center vedený Burtonem L. Scottem. Jejich závěry potvrzují dřívější pozorování zajímavého vztahu mezi kouřením a pitím velkého množství na jedné straně a Parkinsonem na straně druhé. Badatelé systematickým výzkumem 356 pacientů s Parkinsonem a 317 jejich rodinných příslušníků potvrdili, že v rodinách, jejichž některý příslušník onemocněl Parkinsonem, mají lidé nadšeně užívající nikotin a kofein daleko nižší pravděpodobnost rozvoje Parkinsona.

 

 

Zvětšit obrázek
Šimpanzům neurodegenerativní nemoci příliš nehrozí, ale prevence je prevence..


Biologický mechanismus této ochrany zatím zůstává nejasný. Je možné, že psychoaktivní látky příznivě upravují poměry v mozku a že se to významně projeví obzvláště v rodinách s genetickou dispozicí k Parkinsonovi. Jak už se stalo nelichotivým zvykem, badatelé varují veřejnost před preventivním používáním tabáku a kávy. Jenže podle všeho má mnohý z nás víceméně na výběr mezi zanesenými plícemi a oběhovými poruchami na jedné straně a stářím rozežíraným neurodegenerativní demencí na straně druhé. Záleží na nátuře, co komu vyhovuje víc.

 


Medicínské přínosy marihuany už byly komentovány tolikrát, že nové objevy v této oblasti už nepůsobí jako zajímavosti, ale spíš jako další poněkud nudné potvrzení jasného trendu. Přesto snad stojí za zmínku nová studie výzkumníků z Harvard University, jimž se podařilo doložit nezpochybnitelné protirakovinné účinky nikoliv jen tak nějakého syntetického kanabinoidu, ale přímo ostré složky marihuany, nekompromisně psychoaktivního THC, delta-tetrahydrocannabinolu.

 


Laboratorní experimenty i studie na živých laboratorních myškách ukázaly, že THC potlačuje růst a migraci buněčných linií plicních nádorů, které nesou receptor pro epidermální růstový faktor (epidermal growth factor receptor EGFR).Takové buněčné linie jsou obvykle vysoce agresivní a odolné vůči chemoterapii. Bývají to poslední, co se dotyčnému pacientovi objeví v těle. Stručně řečeno, kouření marihuany efektivně potlačuje rakovinu plic.

 

Zvětšit obrázek
Mládež je všude stejná.


A nejen tu. Mezi odborníky sílí podezření, že pokud existuje něco jako zázračný lék na více druhů rakoviny, mohl by to docela dobře být THC. Britští vědci například nedávno dokončili pilotní testy využití THC jako prostředku proti ošklivému mozkovému nádoru glioblastomu.
Šílení aktivističtí doktoři Římsové budou nejspíš dál kázat proti veškerým psychoaktivním substancím a publikované výsledky odmítnou jako podvrh drogových kartelů. Pro nás ostatní nové poznatky ukazují, že i ty nejopovrhovanější substance mohou být za určitých okolností velmi prospěšné.

 

Prameny:
Neuron 54: 73-87.
Archives of Neurology 64: 576-580.
American Association for Cancer Research

 

 

 

.

Datum: 25.04.2007 03:04
Tisk článku


Diskuze:

..blahopreju

jara cimrman,2007-05-01 01:42:51

....k tomuto blbemu uvodu k clanku...." Tu a tam se najde nějaký zapšklý odpůrce čehokoliv příjemného, který si nedokáže představit, že by na světě mohlo být i veselo. "....autor je patrne drogista znacneho formatu...vas Jara Cimrman

Odpovědět


Jára Cimrman

Kalidor,2008-01-22 17:19:03

autor příspěvku je patrně zakomplexovaný čtenář.

Odpovědět

cigarety

css94381672,2007-04-27 18:28:07

..jen pro pořádek - namátkově:

"Systémová lupus erythematosus (SLE) je neléčitelným onemocněním, které se vyznačuje zánětem a poškozením tkání a orgánů celého těla, včetně kloubů, kůže, srdce, ledvin a centrální nervové soustavy. Jedná se o autoimunitní onemocnění, což znamená, že k němu dochází, když imunitní systém omylem napadá vlastní tělesné tkáně. Vědci v nedávné studii na 125 pacientech s SLE a 125 zdravých pacientech podobného věku zjistili, že kuřáci trpěli tímto onemocněním sedmkrát častěji než nekuřáci."

"Vědci z univerzity v norském Bergenu a z Harvard University sledovali v letech 1997-1999 22000 lidí ve věku 40-47 let. Zjistili, že riziko vypuknutí roztroušené sklerózy bylo skoro třikrát vyšší u těch mužů, kteří kouřili; u žen, které kouřily, bylo riziko asi dvojnásobné."

Odpovědět


+

css94381672,2007-04-27 18:28:55

"Kuřáci často vypadají starší než nekuřáci stejného věku. Důvod předčasné tvorby vrásek na tvářích kuřáků byl však neznámý – až do nedávné doby. Britští vědci nedávno zkoumali kůži řady dobrovolníků, kteří kouřili denně balíček či méně cigaret. Výsledky ukázaly, že kouření zvyšuje v těle produkci MMP, což je enzym, který ničí kolagen, zodpovědný za udržení pružnosti pokožky."

Odpovědět


+

css94381672,2007-04-27 18:30:02

"Výzkum zaznamenal, že prakticky každý americký kuřák ví, že kouření zvyšuje riziko rakoviny plic (88%) a srdečního onemocnění (84%) znamená zkrácení délky života (80%). 80% respondentů uvedlo, že se pokoušeli přestat, ale nešlo to. Průměrný počet neúspěšných pokusů přestat kouřit byl osm.
V USA zemře každý rok asi 430 000 lidí na nemoci, které souvisejí s kouřením."

"Až 12% úmrtí na rakovinu tlustého střeva a na rakovinu konečníku lze připsat na vrub kouření. Takové jsou výsledky nové velké studie na 310 tisících mužích a 469 tisících ženách. Muži kuřáci měli o 34% vyšší riziko úmrtí na rakovinu tlustého střeva než muži nekuřáci. U žen kuřaček bylo riziko dokonce o 43% vyšší."

Odpovědět


+

css94381672,2007-04-27 18:30:58

"Lidé, kteří déle než čtyřicet let denně kouří aspoň krabičku cigaret, mají třináctkrát větší pravděpodobnost, že onemocní revmatickou artritidou než jejich vrstevníci nekuřáci."

"Všichni víme, že kouření je škodlivé pro plíce, japonští vědci však nyní uvádějí, že kouření může poškozovat i sluch. Vědci ve studii na 1 554 Japoncích zjistili, že se stoupajícím počtem denně vykouřených cigaret a se zvyšujícím se počtem let strávených kouřením se zvyšovalo riziko poškození sluchu - zvláště slyšení vysokofrekvenčních tónů. Např. muži, kteří kouřili denně více než balíček cigaret, měli dvojnásobné riziko tohoto poškození sluchu oproti nekuřákům."

Odpovědět


+

css94381672,2007-04-27 18:32:07

"Ukazuje se, že člověk nemusí čekat dvacet až třicet let, aby se projevily negativní účinky kouření. Nový výzkum ukázal, že kouření může mít okamžité negativní důsledky již v mládí. Kuřáci mají totiž 1,5 násobné riziko oproti nekuřákům, že utrpí zlomeninu, výron či jiné zranění. Vědci se domnívají, že kouření zřejmě narušuje schopnost těla účinně hojit svaly, kosti a další tkáně."

"Je známo, že kuřáci, kteří mají cukrovku, mají problémy s funkcí ledvin mnohem dříve než cukrovkáři, kteří nekouří. Nyní přišli vědci na to, že dokonce i ti kuřáci, kteří nemají cukrovku, mají vyšší riziko problému s ledvinami.

Ve studii na téměř 8 000 lidech zjistili výzkumníci, že oproti nekuřákům měli jak lehcí, tak těžcí kuřáci vyšší pravděpodobnost, že se v jejich moči objeví albumin, bílkovina, která je příznakem špatné funkce ledvin."

Odpovědět


+

css94381672,2007-04-27 18:33:13

"Muži, kteří kouří, nejenom, že mají nižší kvalitu spermií než nekuřáci, ale mají i menší pohlavní puzení a milují se méně často - vyplývá ze zprávy vědeckého týmu dr. Zavose z University of Kentucky. U všech 290 zkoumaných párů byly ženy nekuřačky. Naproti tomu u 158 párů kouřili manželé nejméně 30 cigaret denně a kouřili nejméně sedm let.

Výsledky studie ukázaly, že kde muž kouřil, byla doba potřebná k otěhotnění v průměru 3,1 roku, u nekuřáckých párů oproti tomu 2,6 roku. Kuřáci se milovali jenom 5,7krát za měsíc, v porovnání s nekuřáky, kteří se milovali 11,6krát měsíčně. Nekuřácké páry rovněž hodnotili svůj sexuální život jako uspokojivější, známkou 8,7 na stupnici od jedné do deseti, zatímco kuřácké páry pouze 5,2. Analýza semene pak ukázala, že kvalita semene od nekuřáků byla vyšší než u kuřáků, a to jak, co se týká životaschopnosti, tak, co se týká životnosti spermií."

Odpovědět


+

css94381672,2007-04-27 18:34:20

"Vystavení cigaretovému kouři - pasivní kouření - může iniciovat buněčné změny, které vedou k rakovině prsu. Riziko těchto změn je největší u těch žen, které byly vystaveny pasivnímu kouření během dětství, tedy dříve než byla jejich prsní tkáň zcela dotvořena.

Vedoucí studie dr. Lash uvedl, že společně se svou kolegyní dr. Aschengrauovou porovnávali 265 žen, u nichž byla mezi lety 1983 a 1986 diagnostikována rakovina prsu, se 765 zdravými ženami.
U pasivních kuřaček se riziko rakoviny prsu snižovalo s přibývajícím věkem, kdy byly poprvé vystaveny cigaretovému kouři. Ženy, které byly vystaveny pasivnímu kouření před dosažením dvanácti let, měli 4,5x vyšší pravděpodobnost vzniku rakoviny prsu, ženy takto exponované mezi dvanácti a dvaceti lety 3,8x a ženy, které byly poprvé kouři vystaveny po 21 letech věku, měly 2,4x větší riziko onemocnění rakovinou prsu než ženy, které nebyly kouři vůbec vystaveny."

Odpovědět


+

css94381672,2007-04-27 18:35:45

"Dr. Lackmann z University Heinricha Heineho v Dusseldorfu v Německu zjistil společně se svými kolegy, že vzorky první moči u 22 (71%) z 31 novorozenců narozených matkám, které kouřily, obsahovaly dva metabolity karcinogenu NKK, který se nalézá jenom v tabáku. Tyto metabolity nebyly nalezeny v žádném ze 17 vzorků dětí narozených nekouřícím matkám."

"Nová švédská studie uvádí, že kouření matky v těhotenství zvyšuje u jejího dítěte možnost pozdějšího rozvoje poruchy soustředění (i problémů s mluvením), a to dvojnásobně oproti dětem, které se narodí matkám, které v průběhu těhotenství nekouřily. Postižené dětí se nedokáží soustředit a bývají hyperaktivní."

Odpovědět


grande finale

css94381672,2007-04-27 18:38:31

"Ze zprávy vydané tabákovým gigantem Philip Morris vyplývá, že Česká republika ušetřila v roce 1997 díky předčasné smrti kuřáků kolem 147 miliónů dolarů (téměř 6 miliard korun).
Tyto peníze by byly vydány na zdravotnickou péči nebo domovy důchodců. Podle zpravodajského serveru BBC News vypracoval Philip Morris zprávu jako analýzu ekonomických výhod pro stát. Po jejím vypracování byla předložena české vládě. Na jedné straně vyčísluje ušetřené investice, na druhé straně pak daňové ztráty a výdaje na péči o kuřáky než zemřou."

Odpovědět

Mala neurovedni pripominka

elCol,2007-04-25 23:40:58

Skutecne me v clanku zaujala formulace : "v oblasti prefrontálního kortexu, kde sídlí paměť a schopnost učení" Hmmmm, skutecne? proc teda pri prefrontalni lobektomii vetsinou nedochazi ani k retgrogradnim ani anterogradnim amnestickym, ale uplne jinym porucham? Uz to slovo "sidli" je neurofyziologicky vzato slusne receno prasecina. Nebude ta pamet vseobecne v cortexu spis paralelne distrubuovana nez "usidlena" v jedne jeho oblasti?...

Odpovědět


Asi

Jana Kalendova,2007-04-26 15:20:26

Jestli vas v clanku zaujala jen tahle formulace, tak vas lituju. Je to totiz vec zcela nepodstatna. A je dobre ze ji autor popsal stejne, jako sami autori studie. Ti totiz stejne "neodborne" poskytly sva vyjadreni pro Reuters. Mne zase zaujalo to, ze z nasich neurovedcu o výsledcich teto studie zatim nikde nikdo neinformoval. Nu coz, asi maji na starosti lobotomie,...

Odpovědět


Ač není

pavelm,2007-04-26 18:16:33

Ač není podstatná, přece jen je to chyba a nevidím důvod proč by na ní někdo neměl upozornit.

Odpovědět


ano

xyz,2007-04-26 23:13:12

a radsi se dozvim neco vic z neurofyziologie, i kdyby to melo byt autory clanku pro bezneho ctenare povazovano za 'slozite' nez abych pak jako blbec papouskoval chybna a zjednodusena tvrzeni o sidle pameti v jiste casti celniho laloku.. Navic cca 2minuty googlovani vedlo k nalezeni zajimave doplnujici poznamky, a to ze : "Zvláštní částí lobus frontalis je prefrontální kortex, tento oddíl se zabývá u primátů především emocemi.Při lehkých poškozeních dochází ke . ztrátě emoční kontroly v důsledku desinhibice limbického systému. Odpadá "svědomí" - "super-ego" a emoční vzruch není kontrolován. Celková desinhibice se projevuje nezodpovědným, nesociálním, netaktním jednáním. Jednotlivé akce jsou impulzivní, emocionalita není kognitivně kontrolovaná, také klesá schopnost tolerantního jednání. Cílevědomé agresivní chování je vysloveným volním aktem, který musí být nejprve v kůře frontálních laloků naplánován.", viz (http://www.domacinasili.info/cze/vzdelavaci_aplikace/1%20-%20charakteristika%20nasili,%20agrese,%20agresivity.htm)

Odpovědět

adaptace

kuřák,2007-04-25 15:50:00

O tom, že jednorázová dávka nikotinu zlepšuje soustředění i paměť, nepochybuji, to lze jistě pokusy snadno dokázat. Jenže při pravidelném dlouhodobém (dva roky prý stačí) příjmu nikotinu se organizmus jeho účinkům přizpůsobuje a nastavuje vnitřní rovnováhu na ten stabilní příjem nikotinu. Souběžně se vznikem závislosti, jako adaptační reakce organizmu na změnu vnitřního prostředí. Pak už se cigaretou jen hladina acetylcholinu dostává na snesitelnou (normální?) úroveň. Je to stejné, jako s alkoholem a hladinou dopaminu.

Takže na tyhle senzační zprávy o blahodárných účincích některých látek pozor, jsou to zpravidla látky návykové, nepůsobí věčně. A nakonec přetrvají jen jejich negativní účinky, žádné lehkomyslně zmiňované "veselo" se nekoná.

A že vloha ke vzniku závislosti na nikotinu koreluje s odolností vůči nějaké chorobě, to je možné. Ale nijak z toho nelze s jistotou vyvodit, že tu chorobu odvrátil nikotin. Přesněji řečeno, vyvodit to může leda novinář (abych byl slušný).

Odpovědět

nikotin

Medvědovič,2007-04-25 15:10:28

Pozor, nikotin je samostatně poměrně silný buněčný jed, s prokázanými karcinogeními účinky. Proto jej doporučuji užívat jedině společně s konopím.

Odpovědět


:)))

Martin,2007-04-25 17:39:37

A ako? Konopu baliť do tabakových listov? :DDD
Ja osobne nemusím ani jedno z toho a tých, čo mi smradia pod nosom s cigaretou, by som poslal na Mesiac. Tam nie je vzduch, možno by si odvykli...

Odpovědět


No

pavlem,2007-04-25 19:56:00

No tak spousta lidí to dělá tak, že do konopí přidávají tabák.
Samotné konopí nesmrdí, ten štiplavý smrad je z tabáku.

Odpovědět

jen taková drobnost

Marie,2007-04-25 11:58:38

nikotin plíce nezanáší, to dělá dehet z kouře. Ono to kouření není jediný způsob. Kuřáci si můžou užívat nikotinove orgie a nevnucovat to těm, co to nechtějí.

Odpovědět

ok

Mirek,2007-04-25 09:34:55

To, že některé látky tohoto typu jsou také k něčemu dobré (i pro zdraví), bylo celkem jasné od začátku. Jinak bychom je přece neužívali.

Odpovědět

Zcela souhlasím

Martin,2007-04-25 09:24:47

Největší podporovatelé nelegálního obchodu s drogami jsou zastánci kriminalizace drog. Je to smutné, ale takový zástupce lidu pomůže mafii i sobě ve volbách. Populismus funguje na 100 %. Jen třeba ve společnosti udržovat víru v ty správné mýty.

Odpovědět

podvrh drogových kartelů

Stanley_B707,2007-04-25 08:20:48

To posledné čo by si drogové kartely želali je legalizácia drôg. Viete si predstaviť ten pokles ceny?

Odpovědět


Zcela souhlasím

Martin,2007-04-25 09:24:21

Největší podporovatelé nelegálního obchodu s drogami jsou zastánci kriminalizace drog. Je to smutné, ale takový zástupce lidu pomůže mafii i sobě ve volbách. Populismus funguje na 100 %. Jen třeba ve společnosti udržovat víru v ty správné mýty.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz