Zemi nejpodobnější planeta  
Lovci planet mimo Sluneční soustavu se opět trochu přiblížili ke svému svatému grálu. Objevili planetu, která je jen o trochu větší než naše Země, a navíc obíhá svou mateřskou hvězdu v obyvatelné zóně! Vědci usuzují, že teploty na jejím povrchu jsou typicky pozemské a umožňují existence vody v kapalné podobě.

 

Zvětšit obrázek
Umělecká představa planetárního systému kolem červeného trpaslíka Gliese 581. Kredit - ESO

Astronomové dosud objevili více než dvě stovky tzv. extrasolárních planet - nebo též exoplanet. Větší část z nich je ovšem plynnými obry obíhajícími velmi blízko mateřské hvězdy. Nicméně s neustále se zlepšující technikou se mezi novými planetami nacházejí menší a menší exempláře. Stále více se blížíme objevu planety, která by svými rozměry připomínala naší Zemi.

 

 

A podle aktuálního oznámení vědců z Evropské jižní observatoře (ESO) jsou astronomové tomuto cíli opět o kousek blíž. Stéphane Udry (Geneva Observatory, Švýcarsko) a jeho spolupracovníci objevili planetu, která se zatím ze všech exoplanet Zemi připomíná nejvíce. Planeta obíhá kolem červeného trpaslíka Gliese 581. Její poloměr je jen o 50% větší než poloměr Země a její hmotnost vědci odhadují na 5 hmotností Země. Vzhledem k použité technice objevu - metoda měření změn radiálních rychlostí mateřské hvězdy pod vlivem gravitačního působení obíhajících planet - je toto číslo dolní hranicí.

 

 

Planeta svou hvězdu obíhá ve vzdálenosti 14krát menší než je poloměr oběžné dráhy Země kolem Slunce. Každý oběh ji trvá pouhých 13 dnů. Zdálo by se tedy, že takto blízká planeta je vystavena pekelné výhni mateřské hvězdy. Ve skutečnosti tomu tak ale není. Červený trpaslík Gliese 581 je výrazně menší a chladnější než naše Slunce. Taková hvězda typicky vyzařuje 50krát méně světla než Slunce.

 

 

 

Zvětšit obrázek
Hvězda Gliese 581. Kredit - Digital Sky Survey

Na povrchu nově objevené planety by tedy měly panovat velmi příjemné teploty. „Odhadujeme, že střední teplota této super-Země leží mezi 0 a 40 stupni Celsia a voda zde tak může být tekutá,“ říká hlavní autor studie publikované v časopise Astronomy & Astrophysics. A protože je navíc tato planeta relativně malá, může být podle modelů kamenná jako Země či naopak zcela pokrytá oceánem.

 

 

Legenda mezi objeviteli exoplanet, astronom Michel Mayor (Geneva Observatory), který je rovněž členem týmu, připouští, že odhad teploty je velmi hrubý. Abychom získali lepší představu, potřebujeme mít více informací - například o tom, zda má nová planeta vlastní atmosféru. „V tuto chvíli je velmi těžké zjistit více,“ dodává Michel Mayor.

 

 

Západy a východy slunce musí být na této planetě vskutku okázalé. Vzhledem k malé vzdálenosti se mateřská hvězda jeví na obloze planety 10krát větší než Slunce při pohledu ze Země.

 

Červení trpaslíci jsou obecně velmi vhodnými cíli pro hledání Zemi podobných planet. „Protože vyzařují méně světla, obyvatelné zóny leží k nim mnohem blíže než v případě Slunce,“ vysvětluje Xavier Bonfils (Lisbonne Observatory, Portugalsko). Čím blíže přitom planeta obíhá kolem mateřské hvězdy, tím snáze je detekovatelná metodou měření změn radiálních rychlostí.

 

Tyto trpasličí hvězdy jsou navíc v Galaxii nejvíce zastoupené. Mezi 100 Slunci nejbližšími hvězdami nacházíme hned 80 červených trpaslíků. Gliese 581 leží ve vzdálenosti 20,5 světelného roku, čímž patří mezi vůbec nejbližší hvězdy. Nalezneme ji v souhvězdí Vah.

 

Zvětšit obrázek
Dalekohled ESO 3,6m na observatoři La Silla v Chile, pomocí které byla planeta Gliese 581c objevena. Kredit - ESO

Už dříve stejný tým astronomů objevil planetu o hmotnosti 15 Zemí, která obíhá kolem této hvězdy. Planetě podobné Neptunu trvá jeden oběh červeného trpaslíka 5,4 dne. Už tehdy - před dvěma lety - pojali astronomové podezření, že tato planeta není v planetárním systému Gliese 581 jediná. Toto podezření se potvrdilo s novou řadou měření. A aby planet v tomto systému nebylo málo, astronomové nalezli i důkazy pro existenci třetí planety, která má hmotnost kolem 8 Zemí a obíhá jednou za 84 dnů.

 

 

Objevu bylo dosaženo především díky unikátnímu spektrografu HARPS umístněnému na 3.6m dalekohledu observatoře ESO v La Silla v Chile. Tento přístroj je schopen měřit radiální rychlosti hvězd s přesností 1 m/s. Michel Mayor, který je jeho autorem, dokumentuje schopnosti spektrografu jako ideálního přístroje pro hledání malých exoplanet: „ze 13 planet s hmotností menší než 20 Zemí jich bylo 11 objeveno spektrografem HARPS.“

 

Zdroje:

ESO Press release

NewScientist.Com

Nature.Com

Autor: Pavel Koten
Datum: 25.04.2007 09:41
Tisk článku

Související články:

Nové simulace počítají s jadernou planetární obranou proti balvanům z vesmíru     Autor: Stanislav Mihulka (26.12.2023)
Podivný svět K2-18 b: Něco je ve vzduchu     Autor: Tomáš Petrásek (04.10.2023)
Kdy se ve vesmíru objevily na planetách první kontinenty?     Autor: Stanislav Mihulka (21.09.2023)
Kde jsi, devátá planeto?     Autor: Dagmar Gregorová (12.09.2023)
Objevené obyvatelné exoplanety neudrží mohutnou biosféru     Autor: Václav Diopan (02.11.2021)



Diskuze:

Dobný omyl

Antonin Vitek,2011-12-09 08:18:18

Ještě poznámka a upřesnění: hvězda Kepler-22 je třídy G5, vzdálená 180 parseků (tj. přibližně 600 světelných let). O hmotnosti planety je známa zatím jen maximální možná hodnota,, které je 0,11 Mj (hmotnosti Jupiteru), což by - jestli počítám dobře - bylo < 35 Mz.

Zpráva NASA netvrdí, že by se jednalo o první planetu v ekosféře hvězdy, ale o první takovou potvrzenou planetu oblevenou družicí Kepler. Pro jednoznačné potvrzení je zapotřebí pozorovast nejméně tři přechody přes hvězdu, aby byla jasná perioda oběhu planety kolem mateřské hvězdy.

Odpovědět

Je mnoho světů.

Stanislavus,2007-08-13 13:20:53

Nejříve si ve středověku lidé nalhávali, že se slunce otáčí okolo země, pomineme-li terorii, že je země placatá. Prostě je plno galaxií a v nich plno obyvatelných světů a také je více vesmírů, než ten náš. Elektromagnetické pole kolem obyvatelného světa, zajišťuje pro dané společenství informační data pro "nehmotné duše" a při zrodu fyzického těla je to matrice daného jedince. Během života jedince toto spojení je udržováno, pro laiky popíši, jako by u vás bděli dva andělé. Cestování do jiných světů bude možné, pomocí strukturovaného světla, které ponese dané informace, jak pro využití elektromagnetické pole nového světa, tak pro následné vytvoření fysického těla.

Odpovědět

Problémy

Pepa z depa,2007-04-28 18:20:26

s astrálním cestováním přednaznačil(lze-li tomu věřit?) Břetislav Kafka/viz Nové základy experimentální psychologie/.Při hypnotických pokusech posílal své uspané subjekty duchovně na stále větší vzdálenosti.Subjekti mu popisovali Mars a jeho přírodu. Kontrolní subjekt zjistil,že jejich zprávy nejsou pravdivé.Zářivé linky od uspaných subjektů směřovaly k Marsu,ale nedorazily.Subjekti to podvědomě automaticky vzdali kvůli obrovskému fyzickému vyčerpání(které směřovalo k jejich fyzické smrti) a popis Marsu byl zcela vymyšlený.Je velká škoda,že jeho subjekti neobjevili dvoušroubovici DNA.Závěry B.K. a dnešní vědy nejsou vždy totožné!Varuji před pokračováním v jeho pokusech s hypnózou!Totéž platí o drogách!

Odpovědět


...

Král Kojot,2007-04-29 00:33:04

Člověk halt pořád potřebuje pohádky. Věda nevěda, novověk nenovověk. Všechna tahle astrální cestování a magické či duchovní cosi kdesi o tom jednoznačně vypovídají.

Odpovědět


...

Král Kojot,2007-04-29 00:35:39

Což mimochodem je docela zajímavé téma na psychologický článek. Proč člověk potřebuje tajemno? Proč mu mnohdy připadá reálnější fikce než pravda? Proč snáze příjme pohádku než ověřený fakt?
Kdyby o tom chtěl napsat někdo tady na oslu, byl bych jistě jeden z mnoha kdo by si to rád přečetl.

Odpovědět


hypnóza není správný prostředek průzkumu

999,2007-04-30 14:06:42

snad proto, že hypnóza je v podstatě manipulace

v příspěvku níže jde o něco jiné (viz zážitky NDE - "pozorovatel" out of body, nebo schopnosti amer. senzbila E. Cayceho)

Odpovědět

proč tam cestovat fyzicky?

999,2007-04-27 07:55:24

stačí tam poslat vědomí (individuální, nikoliv kolektivní)
to není ničím (prostor, čas) omezeno

problém je však v tom, že získaným informacím nebude nikdo věřit

Odpovědět


:)))

Martin,2007-04-27 17:51:55

Aha, to akože poslať svoje astrálne telo :))) Veď Tibeťania tak cestujú už pekných pár storočí, možno aj tisícročí...

Odpovědět

Podobnost se zřejmě nekoná

xtl,2007-04-26 13:53:09

Doba rotace planety je nejspíše totožná s dobou oběhu kolem slunce, takže je osvícena jen jedna strana, zatímco druhá je ve stálé tmě. Gravitace je více než dvojnásobná, historie zcela neznámá, přítomnost vody neprokázaná.

Odpovědět


souhlas

xyz,2007-04-26 22:59:28

a navic mi pri te 14x mensi vzdalenosti a 50x mensim zarivem vykonu porad vychazi mistni solarni konstanta cca 4x vetsi nez u Zeme, takze bych tu teplotu videl spis (ovsem v situaci zcela bez sklenikoveho efektu!) tak kolem 80C.. navic to ma opravdu nejspis vazanou rotaci.. celkove bych rekl ze oceany, pokud je to vubec kdy melo, se davno vyparily, a runaway sklenikovy efekt z toho udelal spise dvojnika Venuse nez Zeme...

Odpovědět

:)

Pán Bů,2007-04-26 09:20:17

Ale no tak! Světelná rychlost není nutná! Stačí polovina světelné rychlosti a za čtyřicet let jsme tam! Navíc ve vesmíru se stárne pomalejc, takže kucí jední skafandrovaní by ještě na stará kolena přijeli domů a povídali by, co tam všecko viděli. Krom toho fotky by elektronicky putovaly vesmírem dvacet let, takže za šedesát let bysme měli fotky těch ufounů. Já a všici řádní domácí kutilové jsme jednoznačně pro okamžitý let k tý planetě! Ať se o to Američany postaraj!

Odpovědět


Nic není nemožné

Pavel,2007-04-26 10:01:57

Už asi před dvaceti lety jsem někde četl návrh, jak letět ke hvězdám. Raketa letí polovinu dráhy se zrychlením 1G, druhou půlku cesty se stejným zrychlením brzdí. Energii k pohonu záskává z mezihvězdného vodíku jeho slučováním na helium. K získání dostatečného množství vodíku by prý stačila násoska o průměru 100 km, což údajně není žádný technický problém (?). Takto by se prý výprava k nejbližším hvězdám a zpět dala zvládnou v jedné generaci palubního času, na Zemi by ale uběhlo pár set let.

Odpovědět


Prečo Američania?

Martin,2007-04-26 11:08:56

O zostrojenie toho vesmírneho korábu by sa predsa mal postarať domáci kutil. Bolo by to lacnejšie a možno aj kvalitnejšie... :-D

Odpovědět


.

Honza,2007-04-26 19:30:21

Pane Bů, když poletíte poloviční rychlostí světla, tak těch 40 let to bude sice trvat, ale jenom tady na Zemi. Posádce uplyne v raketě jenom 15 let. Ještě trochu zrychlete a můžem se tam dostat za týden. Další týden na cestu zpátky a po cca 40ti letech nám můžou průzkumníci ukázat fotky tamější fauny a flóry.

Odpovědět

:)

Pán Bů,2007-04-25 13:37:33

A je to tady! Konečně jsme se dočkali! Je více, než stoprocentní, že tam sídlí nějaký intelignetní život, který již brzy poznáme!!! Zkonstruujeme nějakou raketu, která bude na bázi embarazivní denukloterminace a vyšleme tam kosmonauti, aby jako se na ně podívali, pozdravili je a přivezli pár kusů sem k nám na Zemi! Začne nová éra meziplanetárních vztahů, Hvězdné války přestanou být sci-fi a domácí kutilové zaplesají!

PS: Vsadím se, že tam bydlí ti malí šediví, co nás furt unáší do svých talířů a hrabou se v našich tělech se stejným nadšením jako domácí kutil v rádiu.

Odpovědět


Je to

Lyborko,2007-04-25 14:03:06

Krasne, fantasticke, napinave... Som velmi zvedavy, coho sa este dozijeme. Na druhej strane su to zufale vzdialenosti. Neviem si však prakticky predstavit cestovanie... Aj keby sme ten zivot tam mohli pozorovat, bol by nasimi prostriedkami uplne nedosiahnutelny.

Odpovědět


...

Martin,2007-04-25 15:06:01

Predpokladám, že o pár desaťročí NASA alebo nejaká iná agentúra zostrojí vesmírne približovadlo, ktoré bude schopné dostať sa tam, a keď tam doletí, tak sa ukáže, že tam je prosperujúca čínska kolónia...

Odpovědět


Jo

,2007-04-25 19:22:35

No tak newim se současnýma chemickýma max jadernýma a iontovýma motorama to asi fakt nepude.Vemte si že 1 sv. je 9,6 . 1024(na dvacátou čtvrtou)kilometrů.A je to 20 sv let tak si to spočítejte.A rychlost raket na chemické palivo které budeme min eště pár desítek let používat nám ty rakty fakt moc neurychlí(tipuju že tak na 60-70km/s)Takže vzhůru na expedici dlouhou desetitisíce let :-)

Odpovědět


Jako ve stopařovu průvodci po galaxii

Colombo,2007-04-25 21:02:01

vyšleme tam válečnou flotilu. Než tam doplují tak dávno vynalezneme lepší stroje, doletíme tam dřív, domluvíme se s šediváky, po dlouholetých přátelských vztazích(stovky let) tam doletí naše flotila a začne válku:)

Odpovědět


No...

Xavier,2007-04-26 00:30:01

Já bych to nedráždil. Co když to je vosí hnízdo.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz