Když záleží jen na taťkovi a nebo jen na mamce  
S lidskou dědičností je to zase o něco složitější. Výjimečné případy, kdy v buňkách pracuje jen gen zděděný od jednoho z rodičů, zatímco druhý si válí šunky, nejsou vůbec výjimečné. A tak je lidstvo opět geneticky pestřejší, i když v „zápisu“ DNA genetickým kódem se to neprojeví.

 

 

Náhodná inaktivace jednoho genu.

V jednotlivých orgánech, tkáních a buňkách pak vznikají odlišné kombinace aktivních genů. To má za následek odlišný osud buněk (např. jejich funkční stav, smrt nebo onemocnění)

Jev označovaný odborně jako monoalelická exprese porušuje to, co se píše v genetických učebnicích. Podle nich je celkem jedno, jestli gen zdědíme od otce nebo od matky a v naší dědičné informaci pak fungují oba výtisky genu (mateřský i otcovský) podle toho, co je do té či oné kopie zapsáno písmeny genetického kódu. Existují  vzácné výjimky.

 

 

Geny podléhající tzv. imprintingu dědíme od jednoho z rodičů vždycky „pracující“ a od druhé vždy „lenošící“.

 

 

 

Andrew Chess, Harvard University, Cambridge, USA

V těchto případech tedy záleží na tom, kdo nám gen předal, protože podle toho gen funguje. Případy, kdy imprintované geny fungují oba a nebo naopak nefunguje žádný, bývají fatální nebo jsou závdavkem na vážné problémy.

 

 

Další geny, které nefungují v páru, leží u savců na samičím pohlavním chromozomu X. Jeden z dvojice chromozomů je v dědičné informaci samice vždy umlčen a pracuje více méně jen jeden X chromozom.

„Uspání“ X chromozomu není ale kompletní   - některé geny na uspaném chromozomu  jen tak lehce klimbají a pracují různou intenzitou, jež ale vždy nižší než jejich protějšek na „bdícím“ chromozomu X.

 

 

Tým Andrewa  Chesse  z Harvardu nyní prověřil 4000 lidských genů (z celkového počtu 20 488) a zjistil, že u 371 je jedna kopie genu vždy uspána a pracuje jen ta druhá. Který gen usne a který bude vzhůru, se zdá být výsledkem slepé náhody.

 

 

Takže dokonce i jednovaječná dvojčata s dokonale totožnou dědičnou informací se mohou nakonec lišit v geneticky podmíněných vlastnostech, protože jedno může mít uspaný příslušný gen od matky a druhé naopak uspává gen po otci. Chess prokázal monoalelickou expresi například v buňkách placenty nebo v bílých krvinkách.

 

 
Zatím je jim to celkem jedno, ale jednou jim může monoalelická exprese genů pohnout osudem – každému jiným směrem.


Je pravděpodobné, že poruchy monoalelické exprese mohou mít vztah ke vzniku některých chorob. Například zvýšená produkce proteinu APP představuje dispozici ke vzniku Alzheimerovy choroby. Pokud je u tohoto genu monoalelická exprese, je množství proteinu sníženo. Pokud ale pracují obě kopie genu, riziko choroby roste.

 



Zatím není jasné, kdy k nastavení monoalelické exprese dochází. Zřejmě již v embryonálním vývoji. Chess je připraven prozkoumat i zbývající geny. Takže se máme na co těšit. O překvapení jistě nebude nouze.

 



Pramen:  Science






Datum: 16.11.2007 09:11
Tisk článku

Související články:

Po vypnutí jednoho genu se můžete přecpávat dle libosti     Autor: Stanislav Mihulka (09.12.2018)
Tatínkovy vzpomínky zapsané do spermií     Autor: Josef Pazdera (12.11.2018)
Bimaternální dcery žijí déle než jejich vrstevnice     Autor: Josef Pazdera (14.10.2018)
Páchají stresovaní otcové na potomstvu zlo v podobě poškozených mozků?     Autor: Josef Pazdera (19.02.2018)
Jak rozluštit zakódované embryo červeným vínem     Autor: Jan Nevoral (06.11.2017)



Diskuze:

Nejenom děti.

Marvin,2007-11-18 18:00:44

Nejenom děti jsou podobni svým pěstounům.
I psi.
Náš pes je například celej já.

Odpovědět

durmane

vosel,2007-11-17 23:52:10

To zní pěkně namyšleně...

Odpovědět

Omlouvám se, ale

vosel,2007-11-17 16:27:13

Omlouvám se, ale tady se prostě nabízí připomínka - hovno vo tom víme a stejně se v tom některý lidi prostě musí vrtat...

Odpovědět

gndg

sefdh,2007-11-17 14:34:17

fcmkxfkhzcdzkit dfu ežrfpica mamj pokhsdiouhjlsdihuihuih

Odpovědět

NIna zaskakuje za Káju?

jarda petr,2007-11-17 03:16:08

Tahle Nina zaskakuje v samomluvné zephiří diskusi za Káju? Jen se bavím, jaké nesmysly tady trousíte. Silně to připomíná schizofrenii.

Odpovědět


???

Martin,2007-11-17 08:52:30

Prečo taký výpad proti Nine? Podľa mňa to znie zaujímavo, zvlášť ak tvrdí, že to je z reálneho života a nie vycucané z prsta.

Odpovědět


Píšete nesmysly pane Petr...

ZEPHIR,2007-11-17 10:42:22

...pokud se za vás ovšem nekdo nevydává...;-)

Odpovědět


Akademická namyšlenost?

H5N1,2007-11-19 09:30:16

Pane Petr,
tohle bych od Vás nečekal! Proč urážíte Ninu, když nenapsala nic špatného? Ona přece netvrdí žádné nesmyslné teorie, jen se ptala na názor k problému, který jí přijde zvláštní a od toho snad tady ty diskuse jsou! Jen proto, že nakousla něco, na co ještě věda nezná odpověď a tak to pánům akademikům není příliš po chuti? Protože podobné případy jsou skutečně známy, ač je samozřejmě jasné, že pouhou psychikou to dané asi nebude, tak faktem je, že se to děje!!!! Jo, možná je to náhoda a v některých případech tomu zřejmě přidává stejný životní styl, návyky atd. A Nina pouze chtěla znát názor na tyto věci. To je špatně? Tak se páni vědci chovají ke všem? Pak mi nezbývá říct nic jiného, než že na co jsou člověku veškeré tituly, když nemá základy slušného chování...
A výjimečně nezbývá než dát za pravdu Zephirovi a zeptat se: Nepoškozuje Vás někdo tím, že zneužívá Váš nick?

Odpovědět


Akademická namyšlenost?

jarda petr,2007-11-19 09:53:23

Pokud za ni považujete za namyšlenost úsměv nad rádobyvážnou diskusí na téma, že psychika může ovlivňovat naše geny tak, abychom během života měnili svou vizáž, tak jsem samozřejmě namyšlený. Ale nikoli akademicky. Zcela a úplně obyčejně jako každý jiný. Nad tím se totiž musí pousmát prakticky každý.

Odpovědět


Pro J. Petra

H5N1,2007-11-19 13:06:02

No ale o tom mluvím, Nina tohle zjevně netvrdila! Ona se jen ptala na názor ostatních, tak proč by kvůli tomu měla být schizofreničkou? Potom jste štěkal na špatný strom...Na mě to působilo tak, že jí máte za zlé, že se o tom vůbec zmínila. A o tom, že takový jev existuje ví i mnoho lékařů, i když to vysvětlení není samozřejmě psychické formování genů.

Odpovědět


pro H1N1

Ludek Kabela,2007-11-19 21:12:40

Vzhledem k tomu, ze "Nina" o par radku dole pise: " Nina v 13:30 17.11.2007 - pak tedy dokazeme geny podvedomne ovladat psychikou...?" je poboureni pana Petra relativne na miste. Navic ta poznamka o schizofrenii se podle me netykala samotneho prispevku "Niny", ale "jejiho" prihravani Zephirovi, myslim, ze J. Petr vyjadroval neco, jako opakovanou zkusenost, neco jako zbytnele podezreni, ze za nickem Nina jaksi stoji sam Zephir, aby si prihraval ty spravne repliky, mylim, ze schizofrenii bylo mysleny pouze tohle. Ale "muze" si za to pan Petr sam a Pepa Pazdera jakby smet, proste na vedecky e-zin anonymni diskuse ze zasady nepatri, je to stejne uhozene, jako kdyby po vedecko-polurazicni prednasce diskutujici v auditoriu vystupovali v karnevalovych maskach certa a Mikulase a nepredstavobvali se svymi pravymi jmeny, aby nemuseli nest reputabilni riziko za ty priserny hovadiny, co vypousti z ust. Nicky jako je Nina proste patri na idnes a do Blesku. Jeji "pozorovani" a jeji "interpretace" toho "pozorovani" nejsou verohodna (jednak jsou anonymni a jednak jsou "laicko-dojmologicka) takze nejsou vubec relevantni, aby stalo za to se jimi vubec zabivat a navic tezko rici jak cely ten prispevek souvisi s jednostranym umlcovanim alel. Takze udiveny posmech a mirna nelibost nad tak blbym prispevkem je vice nez na miste

Odpovědět


pro chřipkový virus

jarda petr,2007-11-22 06:19:17

pak tedy
Nina 17.11.2007 v 13:30
dokazeme geny podvedomne ovladat psychikou

No comment! S úctou J. Petr
P.S. Přeci mi nemůžete zakazovat, abych se tomuhle smál. A že se nám tady jeden diskutér klonuje pod různými přezdívkami a vzájemně si hude, to mi přijde schizofrenní. Nic na tom nehodlám měnit. Jestli o tom jevu ví i někteří lékaři, ať to publikují. Ve skutečné vědecké literatuře nikde nic podobného publikováno není (to byste musel listovat ve starém Larmarckovi, abyste narazil na něco podobného). řeknu to ještě jednou, aby nebylo pochyb: Je to prostě BLBOST!

Odpovědět

ja vim pane ZEPHIR

Nina,2007-11-17 01:46:53

kdyby to bylo pouze takto,-tlusty-vysportovany,svetly a pak tmavy,nad tim bych nepremyslela. Syn byl podoben detem onoho milence tvarem obliceje,oci,robustni postavou,cimz vsim co mel i jejich otec a od 15 se najednou vytahl ale tim ztratil robustni postavu,naklonena chuze,usi,lebka zmenila kompletne tvar,nos a krk-vse po legitimnim otci. Je mi jasne ze geny muze mit jen z jednoho muze avsak tento hoch se prakticky ve svem zivote podobal postupne dvou otcum,ne matce.Pocetne historky vsak o podobe deti nevl. rodicum,pokud s nimy ziji a to co jsem videla mne zarazi. Nebo takto-kdybych tento ukaz nevidela,historkam logicky neverim nebo pouze na zaklade; tlusty-vymakany,svetly-tmavy a bujne fantazie lidi kolem.))) V tomto pripade je dokonce zvlastni ze onen chlapec zdedil jistou anomalii,ktera se musila operativne odstranit,potencionalni sourozenci toto meli tez a jako zajimavost,tato zena po case povila dalsiho syna,ktery je opravdu s jejim manzelem a ten tuto anomalii nemel. Podoba s legitimnim otcem je nyni tedy vyrazna,protoze takovy usatec a nosatec "od Neprakty" neni kazdy druhy chlap.Je to komplikovane ale musi to mit prece nejakou logiku...?

Odpovědět

Nnapříklad je známo...

ZEPHIR,2007-11-17 00:28:33

..že potomci lva a tygřice, tzv. ligeři sou přerostlý mutanti, naopak tygoni, co maj tátu tygra a mámu lvici sou naopak prťavý...

http://www.volny.cz/rojar/cryptozoologie/4_selmy/tigon.htm

Odpovědět

Po tatinkovi

Nina,2007-11-16 23:11:03

Prosim vas diskutujici o nazor,ikdyz je to trochu mimo misu; rika se o detech vyrustajici bud v adoptivni rodine nebo s jinym otcem,presto nabiraji vizuelni podobu nevl. otce,nebo ev. divenky podobu nevl. matky. Muze toto mit realny zaklad,ci nekdy jde o nahodu a nebo je to pouha fantazie lidi,kteri tu podobu proste chteji videt? Osobne znam rodinu,kam manzelka odrodila "kukacci mlade",jista si vsak nebyla zda otcem je manzel ci milenec. Dite do veku 15ti let vykazovalo silnou podobnost milence a dokonce zdedilo jednu anomalii,-po milenci. Nahle se tento chlapec behem 2 let promnenil ve vernou kopii -manzela,fyzicka podoba. Sama jsem udivena. Je mozne ze psychikou se da "neco" naprogramovat v genech behem vyvoje jedince?

Odpovědět


Možný je samozřejmě spousta věcí...

ZEPHIR,2007-11-17 00:37:01

ale pravděpobný je mnohem míň, čili bysem v první řadě hledal nějaký přirozený vysvětlení. Třeba jestliže třeba tatínek sportoval nebo se naopak přežíral, mohl synek jeho rodinný zvyky převzít. Děti taky s věkem tmavnou, takže pokud byl táta tmavej, mohla se podoba se synem s věkem zvýraznit ještě víc. Taky je jasný, že malý děti sou víc podobný matkám (jejich obličeje sou kulatější, maji ženský tvary), hrubší rysy otců získaj při dospivání. Když se to všechno sečte, může bejt výslednej dojem takovej, co popisujete. A to nemluvim o proměnách vašeho podvědomýho vnímání s časem.

Odpovědět


Podoba

marwyn,2007-11-17 12:07:17

Moji známí adoptovali kdysi 3 měsíčního chlapečka. Ve dvou letech začal nabírat "tátovu" podobu, teď mu bude 7 let a je jako kdyby mu z oka vypadl. Nikdo už by nepoznal, že to není jeho syn. Takže bych řekl, že to asi funguje.

Odpovědět


pak tedy

Nina,2007-11-17 13:30:52

dokazeme geny podvedomne ovladat psychikou...?

Odpovědět


...

Martin,2007-11-17 14:58:21

Je tu jedna možnosť - občas sa tvrdí, že aj manželia sa po rokoch spolužitia na seba začínajú podobať. Príčinou by malo byť to, že navzájom napodobňujú svoje grimasy.

Odpovědět


myslíte to vážně?!

datura.s,2007-11-17 20:57:53

prosím, to snad ne. já sice chápu, že tohle není server pro odborníky, ale tohle už je moc. geny jsou daný, psychikou se ovládat nedají. kdyby ANO, pobíhá nám tu po světě milión chameleonů, který by si jen tak ovlivnili psychikou geny, podle dané situace. je to naprostá kravina, kterou může vypustit jenom člověk, co nerozumí podstatě věci.

Odpovědět


No nevím

Anire,2007-11-17 22:23:21

Já si teda svým rodičům podobná nejsem, maximálně mám po nich ďolíčky na tvářích.. Všichni z rodiny, mají modré oči a já mám hnědé, takže si myslím, že nějaká ta alelka přeskočila, páč děda měl taky oči hnědé, jediná v rodině má tmavé vlasy a děda je měl taky, takže si tak úplně nejsem jistá, jestli mi oba rodičovské geny nějak trošku nezaspaly, že...

Odpovědět


Darwin v praxi

Jirka,2007-11-21 11:20:08

To je přece Darwin v praxi: když je dítě podobné na otce, je to vliv dědičnosti. Když je podobné na souseda, je to vliv prostředí :-)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz