Embryonální kmenové buňky zhojily lebku  
Lidské embryonální kmenové buňky zacelily otvor v lebce laboratorní myši.

 

 

 

Zvětšit obrázek
Jennifer Elisseeffová se svými kmenovými buňkami uzavřenými v hydrogelu s oranžově zbarveným živným roztokem. Foto: Keith Weller.


Rozsáhlá poškození kostí lebky se hojí špatně. Příslib obětem závažných úrazů hlavy přináší objev, který představili američtí vědci z John Hopkins University na nedávném kongresu Americké společnosti pro buněčnou biologii.

 

Vědci věří, že jejich experiment s kmenovými buňkami povede k novým metodám ošetřování zraněných, jež je nebudou zatěžovat.


Jako výchozí surovinu použili lidské embryonální kmenové buňky, které lze získat z pět dnů starého lidského zárodku.  Tyto buňky se neomezeně množí a při vytvoření vhodných podmínek jsou s to proměny na jakýkoli typ buněk dospělého lidského těla. Nathaniel Hwang a Jennifer Elisseeffová donutili lidské embryonální kmenové buňky k proměně na buňky kostní dřeně a ty pak nasadili na podklad ze zvláštního kompozitního materiálu. Buňky začaly vytvářet plochou kost.

 

O tom, že by se takto vypěstovaná kost hodila k léčbě rozsáhlých poranění, se vědci přesvědčili poté, co s ní zakryli rozsáhlý otvor v lebce laboratorní myši. Zranění, které by se samo nikdy nezhojilo, se dokonale zacelilo. Myši tak mají díru v hlavě vyspravenu lidskou kostí.

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

Datum: 23.12.2007 10:41
Tisk článku

Související články:

Dlouhý život bez nemocí podle rypošů     Autor: Dagmar Gregorová (29.08.2023)
Jak neurony mluví do tvorby našich faldů a schopnosti spalovat kalorie?     Autor: Josef Pazdera (09.08.2020)
Občasné hladovanie predlžuje život     Autor: Matej Čiernik (21.11.2019)
Australská umělá inteligence SAM vyvinula první vakcínu     Autor: Stanislav Mihulka (14.07.2019)
Čip z CERNu se uplatnil v barevném 3D rentgenovém skeneru     Autor: Stanislav Mihulka (12.07.2018)



Diskuze:

mimořádný pokrok

Ucholák,2007-12-28 15:19:39

Mimořádný pokrok v léčbě myší.

Odpovědět

Niekolkodnove embrio

4ndr3y,2007-12-23 19:41:08

Neviem či by si mal rovnaký názor,ak by si bol tým embriom ty.

Odpovědět


Toto emryo

Colombo,2007-12-23 21:18:03

má názor asi jako spermie a ta má názor stejný, jako snopel, co si vytahujete z nosu. Proto: Netahejte snopel z nosa, má na to jiný názor!

Odpovědět


Niekolkodnove embrio

AlYoSHA,2007-12-28 18:17:44

Niekolkodnove embrio nema nazor - je to zhluk deliacich sa buniek. Je to organicke, je to zive, ale nie je to jedinec.

Odpovědět

To je pěkný co už umíme léčit u myší

MirekS,2007-12-23 14:44:02

Řadu chorob, které u lidí neumíme léčit, u myší umíme léčit už několika způsoby. Teď by bylo pěkné, kdyby se odborníci zaměřili i na léčbu lidí.

Odpovědět


.

marwyn,2007-12-23 14:53:17

No k tomu budou zřejmě vhodné embryonální buňky od myšek.

Odpovědět


Liecenie cloveka

AlYoshA,2007-12-23 15:06:47

Oni by aj hej. Ale krestanom sa to nepaci. Povazuju niekolkodnove embrio za plnohodnotheho cloveka a podla nich je to vrazda.

Odpovědět


V tomto případě není problém v křesťanech

MirekS,2007-12-24 01:40:07

ale v tom, že se farmakologickým firmám nechce investovat do vývoje léků pro řídce se vyskytující choroby, pro ně je zajímavější 16tý lék na bolest hlavy plus velký mediální humbuk - to jim vynese víc. K motivaci by měl sloužit "orphan status" pro takovéto léky, ale je nastaveen tak, že není příliš motivující. Podobně hloupě k tomu přistupují evropští a američtí byrokrati, na smrtelné zatím neléčitelné choroby vyžadují stejné ověřování jako kdyby šlo o lék pro těhotné ženy. Výsledek je výrazné zpommalení a prodražení těchto léků. A vědátoři dělají jen to nač dostanou od byrokratů granty. Proto je pro ně výhodnější zapojit se do politicky motivovaného humbuku s kmenovými buňkami než makat na něčem co v rozumném časovém horizontu může vést k novým lékům.

Celou nedávnou hysterii kolem embryonálních kmenových buněk osobně považuji za podobný politicky motivovaný humbuk jako současnou oteplovací hysterii. Svět po tom skočil protože chtěl klacek na Bushe a dostal ho za to, že mlčky akceptoval lži. Teď se mu to vrátilo a bude to podstatně dražší než kdyby dokázal hrát fair play padni komu padni.

A pokud chceš vidět opravdové brzdy výzkumu tak se koukni na salónní humanisty, kteří tak soucítí s laboratorními zvířátky, že už řadu výzkumu znemožnili. A fakt, že o to víc trpí lidé je nezajímá, ti jsou přeci přemnožení a škodí přírodě.

Odpovědět


RE: V tomto případě není problém v křesťanech

AlYoSHA,2007-12-28 18:56:49

To co hovorite o chovanie farmaceutickeho priemyslu je bohuzial pravda - ako vsade inde aj tu ide o vela penazi a velke firmy koli svojmu zisku castokrat prijmu rozhodnutia ktore su ake su ...

Pokial ide o vyskum kmenovych buniek, tak nejde len o vyvoj liekov na zriedkave choroby. Samozrejme sa to moze hodit aj na to, ale ide predovsetkym o liecbu neliecitelnych, alebo len velmi obmedzene liecitelnych urazov ako poskodenie miechy, mozgu. Pripadne o prekonanie imunologickej bariery pri transplantaciach organov.

Vyskum v oblasti kmenovych buniek ukazuje, ze tu by mohol byt velky potencial. Problem s krestanmi je v tom, ze oni brania uz aj tomu vyskumu. Ktovie mozno mate pravdu a je to cele len hysteria a ze ta technologia ma aj svoje minusy - ale na to treba prist, cize musi byt podporeny vyskum.

salónní humanisti: naprosty suhlas

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz