Vědci a Ježíšek  
Stále méně vědců drží Vánoce. Místo toho pracují.

 

 

Zvětšit obrázek
Podíl publikovaných vědeckých prací, které byly odeslány autorem 25. prosince, v porovnání s počtem prací odeslaných 25. dne jiných měsíců v roce (s výjimkou kdy 25. padlo na víkend). R2 = 0,69

Richard Ladle a Anna Malhadová z Oxford University spolu s Peterem Toddem z National University Singapore prověřili pomocí Gogole Scholar data zasílání vědeckých článků do tisku.
Zajímalo je přednostně datum 25. prosince. Kolik vědců dokončí rukopis o Vánocích a pošle jej do redakce vědeckého časopisu? A nebo jinak řečeno, kolik vědců kašle na Vánoce a i o svátcích pracuje? 

 




Za období od roku 1996 do roku 2006 se počet rukopisů odeslaných o Vánocích zvýšil více než 6krát. Tento trend je patrný, i když se zohlední celkový nárůst publikovaných prací za toto období (vznikají stále nové a nové vědecké časopisy, mnohé ryze internetové, a i ty stávající papírové jsou stále tlustší a tlustší).
Tento trend je patrný nejen globálně, ale dokonce i když hodnotíme samostatně Evropu nebo Severní Ameriku, kde je oslava Vánoc jistě mnohem rozšířenější, než třeba v Saudské Arábii.

 

 




Autoři tohoto průzkumu nabízejí čtyři vysvětlení:

 

Zvětšit obrázek
Kolik vědců vymění krásu Vánoc za nádheru laboratorních experimentů?

1) Vědci propadli kultuře vyjádřené heslem „publish or perish“ (publikuj nebo chcípni), kde je úspěch měřen výhradně publikacemi ve vědeckých časopisech

 

2) Tlak na vědce, aby publikovali, jde ruku v ruce s tlakem na to, aby zvládali více výuky a administrativní práce. To nutí vědce pracovat a hlavně psát v období, kdy jsou školní prázdniny.

 

3) Stále více se prosazuje on-line systém zasílání vědeckých publikací, takže rukopis je možno doručit do redakce přes internet prakticky kdykoli.

 

4) Během let se mohla změnit i náboženská orientace vědců, kteří zasílají rukopisy do redakcí (čili snížil se mezi nimi podíl křesťanů, pro které jsou Vánoce „posvátné“).

 

Autoři průzkumu došli k tomuto závěru: „I když je Štědrý den ideální příležitostí provést nerušeně důležité experimenty, apelujeme na kolegy vědce, aby vypnuli své laptopy a užili si aspoň trochu vánoční atmosféru. Nikdy nevíte, jestli za to na vás nebude příště Santa Claus pamatovat tím nejkrásnějším vědeckým dárkem – článkem publikovaným v Nature!“

 
Pramen: Nature

Datum: 24.12.2007 04:59
Tisk článku

Související články:

Sledování mrtvých těl urychluje stárnutí. Přinejmenším u octomilek     Autor: Stanislav Mihulka (14.06.2023)
Sebe a své blízké léčí lékaři jinak     Autor: Josef Pazdera (26.12.2022)
Posttraumatická stresová porucha a válečné konflikty     Autor: Miloslav Pouzar (05.04.2022)
I šimpanzi rozeznají zlý úmysl     Autor: Dagmar Gregorová (08.03.2022)
O zlaté rybce     Autor: Dagmar Gregorová (10.01.2022)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz