Hubble bude lepší  
Pracovníci NASA představili podrobnější plány letu raketoplánu Atlantis, jehož cílem bude Hubbleův kosmický dalekohled. Pátá servisní výprava se uskuteční v druhé polovině letošního roku a pokud bude úspěšná, zanechá za sebou přístroj, který bude nesrovnatelně lepší než dalekohled vynesený do vesmíru před 18 lety.

 

 

Zvětšit obrázek
V rukou těchto sedmi astronautů je budoucnost kosmického dalekohledu. Zleva jsou Megan McArthur, Michael Good, Gregory C. Johnson, Scott Altman, John Grunsfeld, Michael Massimino a Andrew Feustel. Kredit – collectSpace.com

Skutečně už tak dlouho tento unikátní dalekohled pozoruje vesmír z výšky asi 560 km nad Zemí vesmír. Na oběžnou dráhu byl vynesen raketoplánem Discovery 24. dubna 1990. Od té doby jej americké raketoplány navštívily celkem čtyřikrát a při každé z výprav jej astronauté opravili a vylepšili. A právě jenom díky těmto servisním výpravám se podařilo dalekohled udržet v provozu po většinu doby z téměř již 18 let.

 

Poslední servisní výprava byla plánována na již před několika lety. Zatím posledním raketoplánem, který dalekohled navštívil, byla nešťastná Columbia v roce 2002. Tento raketoplán se bohužel už nevrátil ze svého následujícího letu na počátku roku 2003 a další výprava opravářů k HST byla později zcela zrušena. Dalekohled by v takovém případě byl odsouzen k pomalému zániku. Nicméně poté, co byly lety raketoplánů opět obnoveny, současný ředitel NASA Michael Griffin návštěvu HST znovu schválil.

 

Zvětšit obrázek
Hubble Space Telescope očekává na oběžné dráze kosmické opraváře. Kredit – NASA

Představitelé NASA nyní prezentovali podrobnější údaje o tom, jak bude tato výprava probíhat. Provede ji posádka raketoplánu Atlantis, který by měl do vesmíru odstartovat v srpnu letošního roku. Jejím členem bude mj. i John Grunsfeld, který už do vesmíru letěl celkem pětkrát a z toho třikrát právě k Hubbleově dalekohledu. Není zřejmě povolanějšího člověka, kterému je možno svěřit delikátní úkony, jež jsou pro kosmické opraváře připraveny. „Když jsme Hubbla v roce 2002 opouštěli, byl jsem přesvědčený, že je to naposledy, co vidím svého kamaráda,“ říká astronaut a astronom v jedné osobě. Nyní dostává další příležitost.

 

Už nyní je jasné, že výprava to bude velmi náročná. Před astronauty je postavena celá řada obtížných úkolů. Pokud se je ovšem podaří naplnit, bude životnost dalekohledu prodloužena minimálně do roku 2013 ale s trochou štěstí možná až do 20. let tohoto století. Kromě instalace dvou zcela nových přístrojů, výměny baterií a setrvačníků se posádka pokusí rovněž opravit dva současné přístroje, které jsou nyní nefunkční.

 

Zvětšit obrázek
Jeden z aktuálních snímků kosmického dalekohledu ukazuje jakýsi „most“ tvořený plynem, jež spojuje galaxie M81 a M82. Kredit - NASA, ESA, and D. de Mello (Catholic University of America/GSFC)

Advanced Camera for Surveys byla nejcitlivějším a nejvíce používaným přístrojem dalekohledu. Na počátku roku 2007 ovšem selhala. Stejný osud už před několika lety potkal i Space Telescope Imaging Spectrograph, který pořizoval spektra kosmických objektů v ultrafialové oboru spektra. Astronauté se je nyní budou snažit opravit. A to je krok v historii kosmických letů zcela bezprecedentní. Při výstupu do volného kosmického prostoru používají astronauté objemné rukavice, ve kterých se zdají být poněkud neohrabaní. Nicméně právě v nich budou nuceni provádět poměrně delikátní operace při opravách elektronických zařízení.

 

V obou případech bude nutno povolit desítky drobných šroubků a vyměnit elektronické obvody uvnitř přístrojů. Navíc při odkrývání kovových vrstev, pod kterými jsou přístroje ukryty, v podstatě vytvoří ostré hrany, jež budou hrozit poškozením skafandrů. U prvního z přístrojů bude kosmický opravář dokonce pracovat v situaci, kdy na příslušné šrouby vůbec neuvidí. John Grunsfeld toto trénuje ve vodní nádrži simulující beztížný stav. „Kupodivu … při tréninku v bazénu oblečen do skafandru jsem byl schopný to skutečně udělat,“ komentuje nácvik tohoto obtížného kroku samotný astronaut.

 

Hubbleův dalekohledu dostane rovněž dva nové přístroje. Nová Wide Field Camera 3 umožní pozorovat mnohem slabší a vzdálenější galaxie než doposud. Sandra Faber (University of California, Santa Cruz) očekává, že dalekohled bude schopen zahlédnout galaxie jen 400 miliónů let po Velkém třesku. Dosavadní hranice činí asi 800 miliónů let. Druhým z přístrojů je Cosmic Origin Spectrograph určený k pořizování ultrafialových spekter slabých vzdálených objektů jakými jsou například kvasary.

 

S novými přístroji by měl být HST 90krát výkonnější než původní dalekohled. Tam, kde původní přístroje zaznamenaly 10 galaxií, budou ty nové schopny zobrazit galaxií 900.

 

Zdroje: NewScientist.Com, Space.Com

 

Autor: Pavel Koten
Datum: 10.01.2008 17:52
Tisk článku

Související články:

Webb pozoroval dávnou, záhadnou a zcela nemožnou galaxii     Autor: Stanislav Mihulka (16.02.2024)
Hubbleův rozpor – jak rychle se vesmír rozpíná?     Autor: Dagmar Gregorová (09.12.2023)
Žijeme v gigantické vesmírné prázdnotě? Řešilo by to záhadu rozpínání vesmíru     Autor: Stanislav Mihulka (02.12.2023)
Podivný svět K2-18 b: Něco je ve vzduchu     Autor: Tomáš Petrásek (04.10.2023)
Webbův teleskop je k nezastavení: Galaxie z vesmíru starého 235 milionů let     Autor: Stanislav Mihulka (05.08.2022)



Diskuze:

diskuze výhradně pro rozumné lidi www.racional.eu

Karel Lisycký,2015-03-24 14:58:48

Kolik uživatelů fóra je potřeba na výměnu žárovky?
-- 1 uživatel vymění žárovku a napíše příspěvek o tom, že vyměnil žárovku.
-- 3 uživatelé na to, aby napsali o podobných zkušenostech o výměně žárovky a o tom, jak různě mohou být žárovky vyměňovány.
-- 7 uživatelů k upozornění na to, jak nebezpečné může vyměňování žárovky být.
-- 1 uživatel k tomu, aby přesunul téma do sekce "Světlo".
-- 2 uživatelé na obhajobu toho, že téma mělo být přesunuto do sekce "Elektrické spotřebiče".
-- 5 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby v příspěvcích, týkajících se předchozích příspěvků o výměně žárovky.
-- 5 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby uživatelů, kteří poukazovali na gramatické chyby
-- 5 uživatelů, aby napsalo, že všichni uživatelé, jenž udělali gramatickou chybu, si mají znovu odchodit základní školu
-- 5 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby uživatelů, kteří posílali zpět do základní školy (a ti se budou bránit tím, že rychlý chlapci je správně, protože jsou v jejich nářečí mladý chlapci)
-- 4 uživatelé na to, aby se dohadovali, jestli se má říkat "žárovka" nebo "výbojka".
-- 2 uživatele "průmyslové profesionály", kteří budou všechny informovat o tom, že správný termín je "světlo".
-- 2 uživatele, kteří o sobě budou prohlašovat, že jsou také odborníci z průmyslu a že výraz "žárovka" je naprosto správný.
-- 5 uživatelů na to, aby se dohadovali, jestli jsou lepší klasické žárovky nebo rtuťové výbojky
-- 1 uživatel, který bude o sobě prohlašovat, že je doktor přírodních věd s červeným diplomem, a proto ví, že rtuť není jedovatá a jedovatost rtuti je jen mýtus. A kdo si myslí, že je rtuť jedovatá, je směšný.
-- 2 uživatele na to, aby upozornili, že toto není diskuze o pravopisu, ať přejdou do diskuze o pravopisu
-- 5 uživatelů na to, aby všechny ostatní informovali o tom, že diskuze o žárovkách není diskuze o žárovkách, ať ostatní laskavě pokračují v diskuzi jménem "Jaký monitor a vypalovačku?", která o žárovkách je.
-- 5 uživatelů k obraně příspěvků této diskuze, kteří budou říkat že všichni používáme žárovky a proto jsou ty příspěvky vlastně relevantní.
-- 2 feministky, aby upozornili na to, že ženy šroubují žárovky daleko lépe, než muži
-- 5 uživatelů ke vkládání příspěvků s odkazy, kde mohou ostatní uživatelé vidět různé druhy žárovek.
-- 4 uživatele, kteří napíšou příspěvky se správnými odkazy.
-- 6 uživatelů, kteří budou odkazovat na všechny příspěvky napsané od počátku až do současnosti, kompletně je citovat a to včetně všech hlaviček a podpisů, a nakonec do svého příspěvku přidají "Já taky"
-- 7 uživatelů, kteří budou psát skupině uživatelů, která dlouho nepsala, že nepíšou, protože nemůžou oponovat jejich názorům.
-- 4 uživatelé, kteří budou říkat "A neřešilo se tady tohle před chvílí?".
-- 8 uživatelů, kteří budou říkat "nejdřív hledej, než se tady budeš ptát na něco o žárovkách" a dají link na vyhledávání googlu s dotazem výměna žárovek, ve kterém google vyhodí jen odkazy na různé podstránky diskuze, ze které byl uživatel odkázán k vyhledávači.
-- 1 uživatel, který se zeptá, jak vyměnit kolo u auta.
-- 5 ekologů, aby nás varovalo, že žárovky způsobují extrémní globální oteplení, jenž do pěti let uvaří veškerý život na planetě
-- 1 administrátor, aby zablokoval uživatele za to, že si dovolil si stěžovat na šikanu jiným uživatelem
-- 1 uživatel, který byl doposud skrytý a bude reagovat na prapůvodní první příspěvek, který byl napsán před půl rokem, takže všechen ten cirkus se bude opakovat.

U nás to takto nikdy vypadat nebude, nebojte!
www.racional.eu diskuze jen pro rozumné lidi

Odpovědět

diskuze výhradně pro rozumné lidi www.racional.eu

Karel Lisycký,2015-03-24 14:58:48

Kolik uživatelů fóra je potřeba na výměnu žárovky?
-- 1 uživatel vymění žárovku a napíše příspěvek o tom, že vyměnil žárovku.
-- 3 uživatelé na to, aby napsali o podobných zkušenostech o výměně žárovky a o tom, jak různě mohou být žárovky vyměňovány.
-- 7 uživatelů k upozornění na to, jak nebezpečné může vyměňování žárovky být.
-- 1 uživatel k tomu, aby přesunul téma do sekce "Světlo".
-- 2 uživatelé na obhajobu toho, že téma mělo být přesunuto do sekce "Elektrické spotřebiče".
-- 5 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby v příspěvcích, týkajících se předchozích příspěvků o výměně žárovky.
-- 5 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby uživatelů, kteří poukazovali na gramatické chyby
-- 5 uživatelů, aby napsalo, že všichni uživatelé, jenž udělali gramatickou chybu, si mají znovu odchodit základní školu
-- 5 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby uživatelů, kteří posílali zpět do základní školy (a ti se budou bránit tím, že rychlý chlapci je správně, protože jsou v jejich nářečí mladý chlapci)
-- 4 uživatelé na to, aby se dohadovali, jestli se má říkat "žárovka" nebo "výbojka".
-- 2 uživatele "průmyslové profesionály", kteří budou všechny informovat o tom, že správný termín je "světlo".
-- 2 uživatele, kteří o sobě budou prohlašovat, že jsou také odborníci z průmyslu a že výraz "žárovka" je naprosto správný.
-- 5 uživatelů na to, aby se dohadovali, jestli jsou lepší klasické žárovky nebo rtuťové výbojky
-- 1 uživatel, který bude o sobě prohlašovat, že je doktor přírodních věd s červeným diplomem, a proto ví, že rtuť není jedovatá a jedovatost rtuti je jen mýtus. A kdo si myslí, že je rtuť jedovatá, je směšný.
-- 2 uživatele na to, aby upozornili, že toto není diskuze o pravopisu, ať přejdou do diskuze o pravopisu
-- 5 uživatelů na to, aby všechny ostatní informovali o tom, že diskuze o žárovkách není diskuze o žárovkách, ať ostatní laskavě pokračují v diskuzi jménem "Jaký monitor a vypalovačku?", která o žárovkách je.
-- 5 uživatelů k obraně příspěvků této diskuze, kteří budou říkat že všichni používáme žárovky a proto jsou ty příspěvky vlastně relevantní.
-- 2 feministky, aby upozornili na to, že ženy šroubují žárovky daleko lépe, než muži
-- 5 uživatelů ke vkládání příspěvků s odkazy, kde mohou ostatní uživatelé vidět různé druhy žárovek.
-- 4 uživatele, kteří napíšou příspěvky se správnými odkazy.
-- 6 uživatelů, kteří budou odkazovat na všechny příspěvky napsané od počátku až do současnosti, kompletně je citovat a to včetně všech hlaviček a podpisů, a nakonec do svého příspěvku přidají "Já taky"
-- 7 uživatelů, kteří budou psát skupině uživatelů, která dlouho nepsala, že nepíšou, protože nemůžou oponovat jejich názorům.
-- 4 uživatelé, kteří budou říkat "A neřešilo se tady tohle před chvílí?".
-- 8 uživatelů, kteří budou říkat "nejdřív hledej, než se tady budeš ptát na něco o žárovkách" a dají link na vyhledávání googlu s dotazem výměna žárovek, ve kterém google vyhodí jen odkazy na různé podstránky diskuze, ze které byl uživatel odkázán k vyhledávači.
-- 1 uživatel, který se zeptá, jak vyměnit kolo u auta.
-- 5 ekologů, aby nás varovalo, že žárovky způsobují extrémní globální oteplení, jenž do pěti let uvaří veškerý život na planetě
-- 1 administrátor, aby zablokoval uživatele za to, že si dovolil si stěžovat na šikanu jiným uživatelem
-- 1 uživatel, který byl doposud skrytý a bude reagovat na prapůvodní první příspěvek, který byl napsán před půl rokem, takže všechen ten cirkus se bude opakovat.

U nás to takto nikdy vypadat nebude, nebojte!
www.racional.eu diskuze jen pro rozumné lidi

Odpovědět

geocities,2008-01-12 01:20:08

http://geocities.com/ian.foley/

Everyone wants to better themselves, whether its improving their health or elevating their attractiveness to others. Most will never make any real attempt at changing themselves for the better.. and thats a very unfortunate fact!

Now you can be one of those that takes the small steps towards increasing their vitality, energy and confidence.

Visit our new Health Products Supersite and chose one or more products thats right for YOU. Because only you know what you want to improve with yourself :)

Click here to visit our New Supersite-Price discount specials now in effect!
http://geocities.com/ian.foley/

Odpovědět

?

mm,2008-01-11 11:28:08

>...zanechá za sebou přístroj, který bude nesrovnatelně lepší...

>S novými přístroji by měl být HST 90krát výkonnější než původní dalekohled.

Nie je to logicky rozpor? Alebo su len take \\"nepodstatne\\" drobnosti?


>A právě jenom díky těmto servisním výpravám se podařilo dalekohled udržet v provozu po většinu doby z téměř již 18 let.

Nebolo to v skotocnosti inac? Kvoli byrokracii bolo hlavne zrkadlo vyrobene zle a len vdaka servisu sa podarilo \\"opravit\\" (dekompenzovat chybnu vyrobu zrkadla) a spustit HST aby fungoval tak ako mal podla predpokladov (takmer).


>Astronauté se je nyní budou snažit opravit. A to je krok v historii kosmických letů zcela bezprecedentní.

Ale to uz robili na zaciatku HST. Co je na tomto servise \\"bezprecedentne\\", ved vtedy islo o narocnejsii servis optiky, teraz ide o elektroniku, ktoru menili uz niekolko krat.

Znovu \\"nepodstatne\\" detaily?

Odpovědět


chytraku

Arccos,2008-01-11 11:53:40

Co to tu blábolíš? Jaké individuum se může vyžívat v hledání nepodstatných hnidopišských detailů? Předpokládám, že ego ti stouplo o 0.1%, když sis zakritizoval, ale poradím ti, jak ho zvýšit mnohem víc: napiš vlastní článek, génie.

Odpovědět


Zrkadlo bolo vyrobene dobre

TH,2008-01-14 09:06:35

Preslo vsetkymi testami. Problem bol, ze po havarii Chalengeru boli lety raketoplanov prerusene na dva roky a zmontovany Hubble cakal dva roky na sklade. Zrkadlo bolo konstruovane na bezvahovy stav a v gravitacnom poli sa o niekolko stotiniek milimetra prehlo. Rozostrenie sa vyriesilo predsadenim optickeho korekcneho clena.

Odpovědět


Re: ?

Pavel Koten,2008-01-14 12:01:20

Pane, co je na tom nelogického, že dalekohled osazený novými přístoji (kamery, spektrografy), které jsou téměř o 20 let modernější, bude výkonnější? To je přeci obrovský rozdíl v technické úrovni!

Servis je pro 18 let ve vesmíru naprosto zásadní už jenom z toho hlediska, že žádné setrvačníky nepřežijí ve vesmíru tak dlouhou dobu. Při každé výpravě se měnily za nové a bez nich by dalekohledu už hodně dlouho nefungoval.

Bezprecedentní není samotná oprava, ale to, že budou povolovat maličké šroubky, u kterých se s tím nikdy nepočítalo. Zatímco přístroje byly od samého začátku zamýšleny a konstruovány tak, aby šly relativně snadno vyměnit, tady se s opravou vůbec nepočítalo. Zkuste si v hokejových rukavicích rozmontovat počítač a vyměnit pár komponent. Nejlépe v místě, kde vůbec neuvidíme dovnitř.

Pane mm, nelogický je hlavně váš komentář, který plete páté před deváté a vytrhává části vět z kontextu a používá to pro své argumenty, které jsou navíc mylné. Zkrátka blábolíte nesmysly!

Odpovědět

Jasně, oprava...

Ccecil,2008-01-10 23:45:47

Patrně je levnější, než vypustit nový přístroj. Ale opravdu o tom nejsem přesvědčen. Spíše si NASA trénuje opravy pro misi k marsu. V tom případě je to všechno OK.
Mimochodem pokud by si někdo chtěl postavit zrcadlovku s opravdu velkým zrcadlem srovnatelným s velkými teleskopy se srovnatelnou kvalitou za pár peněz, znám technologii, respektive dvě technologie, které to umožní. Bude-li zájem, mohu poreferovat.

PS: Tento rok je opravdu zvláštní.

Odpovědět

..krasny clanek

jara cimrman,2008-01-10 20:01:32

...tohle se mi moc libi, sice si nedovedu predstavit ze bude 90 krat vykonnejsi, ale to je muj problem....kde jsou ty casy, kdy se Babicka divala trubickou cisare pana, a namoute, i lidem do oken v Jaromeri videla....

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz