Kosmický „prst“ propíchl naši Galaxii  
Australští astronomové objevili obří „prst“, který zvenčí proniká do naší Galaxie. Proud vodíkového plynu (stream) byl pravděpodobně vytažen gravitací Mléčné dráhy ze sousedních Magellanových mračen.

 

 

Zvětšit obrázek
Proud plynu z Magellanových mraků propíchl disk naší Galaxie. Kredit: John Rowe

Vedoucí výzkumného týmu je Naomi McClure-Griffiths z Australské vládní agentury pro vědu a výzkum CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation). Snímek „kosmického prstu“ získali pomocí australských  radioteleskopů Parkes a Narrabri (Australia Telescope National Facility).

 

Zvětšit obrázek
Velké a Malé Magellanovo mračno. Kredit: CfA

„Myslíme si, že hlavní rameno (Leading Arm) je výsledkem slapového jevu, při němž byl plyn vytažen ven z Magellanových mračen gravitací Mléčné dráhy,“ řekla McClure-Griffiths.

 

Místo průniku „prstu“ do naší Galaxie může poskytnout důležitý klíč k zjištění osudu malých galaxií, z nichž tento plyn proudí – z Velkého a Malého Magellanova mračna (Large Cloud a Small Magellanic Cloud).

 

„Jsme nadšeni, protože můžeme přesně určit místo, kde tento plyn rozorává Mléčnou dráhu. Obvykle je extrémně obtížné určit vzdálenost takových projevů plynu,“ řekla McClure-Griffiths.

 

 

Zvětšit obrázek
Velké Magellanovo mračno. Kredit: Narrabri/ATNF/CSIRO

Proud plynu, označovaný HVC306-2+230, proniká do hvězdného disku naší Galaxie ve vzdálenosti asi 70 tisíc sv.l. (21kpc) od Země. Na obloze se toto místo nachází nedaleko souhvězdí Jižního kříže (Southern Gross).

 

 

Zvětšit obrázek
Malé Magellanovo mračno. Kredit: NASA/JPL/HST

„Prst“ představuje konec tzv. hlavního ramene proudu plynu, který „teče“ z Magellanových mračen směrem k Mléčné dráze.

 

Až do loňska si většina astronomů myslela, že obě Magellanova mračna oběhla okolo naší Galaxie již mnohokrát a jsou odsouzena k tomu, aby byla gravitací mnohem větší Mléčné dráhy roztrhána a pohlcena.

 

Podle McClure-Griffiths objev dokazuje, že Magellanova mračna se stanou oběťmi „galaktického kanibalismu“. Interakce mezi proudem plynu a Mléčnou dráhou se zdá být „docela energická“.


Nová pozorování Hubble Space Telescope ukázala, že Magellanova mračna se pohybují mnohem rychleji než se předpokládalo (380 km/s). To by mohlo znamenat, že Magellanova mračna nejsou společníky naší Galaxie, ale jsou u ní spíše na dlouhodobější návštěvě.

 

 

Zvětšit obrázek
Naomi McClure-Griffiths (CSIRO)

Znalost místa, kde hlavní rameno kříží galaktický disk, by mohlo astronomům pomoci předpovědět, jak a kam se budou Magellanova mračna v budoucnu pohybovat. „Očekáváme, že kam jde plyn, tam ho doprovodí i mračna, alespoň přibližně,“ řekla McClure-Griffiths.

 

Objev by mohl pomoci ukončit léta trvající diskuse o osudu našich nejbližších galaktických sousedů - Velkého a Malého Magellanova mračna. Pozorování místa, kde „prst“ vniká do Mléčné dráhy, rozděluje astronomy na zastánce dvou odlišných modelů. První tvrdí, že  Magellanova mračna obíhají kolem naší Galaxie. Druzí, že jen kolem naší Galaxie prolétají. McClure-Griffiths upozorňuje, že jejich tým v tomto směru ještě neřekl konečné slovo.

 

Výsledky byly publikovány 1. února 2008 v Astrophysical Journal Letters (N. M. McClure-Griffiths et al.: „An Interaction of a Magellanic Leading Arm High Velocity Cloud with the Milky Way Disk“)

 

Zdroj: CSIRO

 

 

 

Datum: 06.02.2008 00:28
Tisk článku

Související články:

Webb pozoroval dávnou, záhadnou a zcela nemožnou galaxii     Autor: Stanislav Mihulka (16.02.2024)
PEARLSDG je galaxie, jaká by neměla existovat     Autor: Stanislav Mihulka (07.02.2024)
Jasné trpasličí galaxie na úsvitu vesmíru prověří temnou hmotu     Autor: Stanislav Mihulka (04.02.2024)
Ani elipsy, ani spirály: Rané galaxie připomínaly housenky     Autor: Stanislav Mihulka (21.01.2024)
Objevení Velkého prstenu v hlubokém vesmíru přidělalo vrásky kosmologům     Autor: Stanislav Mihulka (19.01.2024)



Diskuze:

Pani vedkyne

Ladik,2008-02-15 12:03:42

je docela hezka.

Odpovědět

A co tmava hmota?

TH,2008-02-07 09:57:42

Ta nie je vytahovana a premiestnovana?

Odpovědět

čas

Honza,2008-02-06 13:00:18

Zajímalo by mě, jaké je časové měřítko takovýchto jevů (tok něčeho z jedné galaxie do druhé) - jsou to jevy u nichž aby byl pozorovatelný nějaký "pohyb" musíme počkat milion let nebo je to něco rychlejšího (časově srovnatelné s lidským životem)?

Odpovědět

vodík

Karel,2008-02-06 09:44:58

Mně se jeví proud plynu jako řízená reakce pro odstartování M-mračna do jiné polohy vůči naší Galakcii.

Odpovědět

vodík

Martin,2008-02-06 08:34:32

Už vidím, ako Grínpísi naťahujú kozmické trubky a čerpajú ekologické palivo. Vlastne nosič energie.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz