Columbus vzlétl do vesmíru  
Laboratoř Columbus, dosud největší příspěvek ESA k Mezinárodní kosmické stanici, se vydala do vesmíru na palubě raketoplánu Atlantis. Start se podařilo uskutečnit hned na první pokus navzdory nepříznivé předpovědi počasí.

 

 

Zvětšit obrázek
Atlantis startuje k Mezinárodní kosmické stanici, na palubě laboratoř Columbus. Kredit – NASA

Raketoplán Atlantis, let nesoucí označení STS-122, měl původně odstartovat s evropskou laboratoří už na počátku prosince. Během odpočítávání před startem se ale objevily technické komplikace, které start znemožnily. Problémy se týkaly senzorů ECO (engine cut-off), které slouží jako záložní ochrana hlavních motorů raketoplánu v případě vyčerpání paliva. Podchlazené palivo totiž zároveň raketové motory chladí a pokud by se přívod paliva zastavil, došlo by k jejich zničení. Nebylo to poprvé, co problémy s těmito senzory znemožnily start raketoplánu. Technici nakonec příčinu problému vystopovali a příslušný díl modifikovali.

 

Zvětšit obrázek
Posádku raketoplánu tvoří (vpředu zleva) Stephen N. Frick, Leopold Eyharts, Alan G. Poindexter, (vzadu zleva) Leland D. Melvin, Rex J. Walheim, Stanley G. Love a Hans Schlegel. Kredit – NASA

Další pokus o start byl stanoven na středu 7. února ve 20:45 SEČ. Průběžné testy senzorů během příprav raketoplánu probíhaly bez komplikací a nevyskytly se rovněž žádné další problémy technického rázu. Zdálo se, že jediné, co může tentokrát startu Atlantis zabránit, je nepříznivé počasí. NASA má velmi striktní pravidla pro povětrnostní podmínky, za kterých smí raketoplán startovat. Nesleduje se pouze počasí na místě startu, ale také na záložních přistávacích plochách, na kterých by měl raketoplán teoreticky v případě nouze přistát. Meteorologická služba dávala pouze 30% šanci na počasí příznivé pro start.

 

Nicméně očekávaná fronta nakonec nestihla na Cape Canaveral dorazit a tak se raketoplán Atlantis mohl po hladkém odpočítávání konečně vydat do vesmíru. V jeho nákladovém prostoru byl uložen laboratorní modul Columbus o hmotnosti 13 tun, který připravili odborníci z Evropské kosmické agentury (ESA).

 

Posádka raketoplánu pod vedením zkušeného astronauta Stephena Fricka ve spolupráci s astronauty působícími na kosmické stanici, modul v následujících dnech k ISS připojí. Představitelé ESA doufají, že laboratoř bude velmi rychle uvedena do provozu a během několika týdnů v ní začnou vědecké experimenty.

Zvětšit obrázek
Ilustrace laboratorního modulu Columbus připojeného k ISS. Kredit – ESA, D. Ducros

ESA vynaložila na její přípravu 1,4 miliardy eur. Laboratoř pojmenovaná po mořeplavci a objeviteli Kryštofu Kolumbovi rozšíří vnitřní prostory stanice o dalších 75 krychlových metrů.

 

Raketoplán by se měl s kosmickou stanicí spojit zhruba dva dny po startu, tedy v sobotních večerních hodinách. V následujících dnech uskuteční astronauté tři výstupy do volného prostoru, z nichž hned dva budou věnovány právě připojení a přípravě laboratorního modulu. Výstupy povede astronaut Rex Walheim, při prvním z nich mu bude asistovat zástupce ESA Hans Schlegel, při druhém další Američan Stan Love.

 

Členem posádky je i další Evropan Leopold Eyharts, který ve stálé posádce ISS nahradí amerického kolegu Daniela Taniho. „Bude to poprvé, co bude mít Evropa stálou základnu ve vesmíru,“ komentuje tuto událost samotný Eyharts. Posádku dále doplňují pilot Alan Poindexter a specialista Leland Malvin.

 

Velitelka kosmické stanice Peggy Whitson k příletu Atlantis říká: „Je příjemné mít návštěvníky a my se již na ně těšíme. Zvláště, když přivezou novou místnost k našemu domu.“

 

Jen několik hodin před startem Atlantisu zakotvila u ISS ruská nákladní loď Progress, která přivezla téměř 2,5 tuny užitečného nákladu.

 

Pokud vše půjde podle plánu, měl by Atlantis zůstat připojený k ISS zhruba týden a zpět na Zemi se vrátit 18. února. NASA plánuje pro letošní rok ještě dalších pět startů raketoplánu, z nichž jeden by měl směřovat k Hubbleově kosmickému dalekohledu.


 

 

Autor: Pavel Koten
Datum: 08.02.2008 10:41
Tisk článku

Související články:

Čínský bezpilotní Božský drak na orbitě vypustil 6 malých objektů     Autor: Stanislav Mihulka (21.12.2023)
Utajovaný čínský autonomní raketoplán Shenlong přistál po 276 dnech     Autor: Stanislav Mihulka (13.05.2023)
Phantom Express: Boeing postaví pro armádu experimentální kosmolet     Autor: Stanislav Mihulka (31.05.2017)
První krok k indickému raketoplánu     Autor: Dušan Majer (23.05.2016)
Proč je tak těžké vyvinout vícenásobně použitelnou raketu?     Autor: Stanislav Mihulka (12.01.2015)



Diskuze:

Progres je urcite na priveni nakladu levnejsi

x,2008-02-24 03:25:15

Progres je urcite levnejsi na privezeni 1 KG nez raketoplan.

" nebo je progress schopen dovézt i něco co by nějak ISS vylepšilo "
Co vim tak zrejme vse co nepresahuje urcite rozmery a hmotnost a snese pretizeni behem startu - podle mne to muze byt jakyjkoliv vedecky pristroj co se "do nej vejde" a je zkontruhovan tak aby prezil bez poskozeni pretizeni a vybrace pri startu - raketoplan je rozhodne setrnejsi.
Cely modul dokaze v soucastnosti privezt jen raketoplan.

Obsah posledniho Progresu je zde
http://www.kosmo.cz/modules.php?op=modload&name=kosmo&file=index&fil=/s/2007/../2008/004A.HTM

Odpovědět

Pokud ucinite pokus ..

Miguel,2008-02-09 00:13:43

.. to po sobe cist, tak najdete "Další pokud o start"

Odpovědět


Děkujeme, opraveno

Pavel Brož,2008-02-09 15:53:42

a omlouváme se všem čtenářům, kteří v důsledku této závažné chyby ztratili souvislosti :-)

Odpovědět


No jestli

Miguel,2008-02-10 02:04:15

se do toho obuju ;-), tak me budete mit radi min nez Zephira, protoze clanek bez chyby je tady docela vzacnosti a ja jsem jednak perfekcionita a jednak hnidopich ;-)

Odpovědět

Progress

Milan Bacik,2008-02-08 18:46:04

Co se skrývá pod tím "užitečným nákladem". Jde pouze o věci jako potraviny, kyslík atp., nebo je progress schopen dovézt i něco co by nějak ISS vylepšilo ? A neví někdo aspoň řádově jaké jsou náklady na vynesení řekněme 1kg materiálu u progressu a jaké u raketoplánu ?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz