Tradiční muslimský oděv ohrožuje zdraví žen  
Kam nechodí slunce, tam chodí lékař. Platnost tohoto přísloví potvrdili američtí lékaři, když prověřili zdravotní stav žen z početné muslimské komunity žijící v okolí Detroitu. Mnohé z muslimských žen nosí tradiční oděv a některé si v souladu s náboženskými předpisy zakrývají vlasy a krk rouškou zvanou hidžáb. Na jejich pokožku dopadá minimum slunečního záření, a to výrazně snižuje tvorbu vitamínu D v těle.ˇ

 

 
Hladina vitamínu D v krvi tradičně oblečených muslimských žen nedosahuje ani čtvrtinu hodnot považovaných za spodní hranici normálu. Ženy, které nosí hidžáb, mají v krvi jen osminu potřebného množství vitamínu D.

Vitamín D je důležitý pro tvorbu kostí, protože se významně podílí na hospodaření s vápníkem a fosforem. Mladým dívkám, trpícím nedostatkem vitamínu D, hrozí poruchy vývoje kostry, tzv. křivice. Dospělé ženy čelí riziku osteoporózy a následně i komplikovaných zlomenin. Nedostatek vitamínu D vyvolává i celkové ochabnutí svalstva. Zvyšuje riziko nádorových onemocnění, například rakoviny prsu nebo tlustého střeva, a je spojován se vznikem mnoha dalších závažných onemocnění, například roztroušené sklerózy, astmatu a selhání imunitního systému. Při nedostatku vitamínu D hrozí i vysoký krevní tlak, onemocnění srdce nebo duševní onemocnění, jako je schizofrenie či deprese.

 

 
Molekula vitamínu D


Lidé, kteří chodí důkladně oblečeni z náboženských důvodů nebo proto, aby se chránili před nebezpečnými účinky slunečních paprsků či před zimou, můžou nedostatek vitamínu D nahradit potravinami s vysokým obsahem této důležité látky. K přirozeným zdrojům vitamínu D patří například ryby. Většina potravin je ale na tento vitamín chudá. Pro pokrytí denní doporučované spotřeby 1000 mezinárodních jednotek vitamínu D bychom museli například sníst 80 vajec. Některé potraviny jsou proto o vitamín D cíleně obohacovány.


Pokožka vystavená i na krátkou dobu slunci vytváří dostatek vitamínu D. Už několikaminutový pobyt na sluníčku zajistí v těle tvorbu 10 000 mezinárodních jednotek vitamínu D. Rozumným sluněním si můžeme zajistit dostatečný přísun vitamínu D bez toho, že bychom se vystavovali zvýšenému riziku vzniku rakoviny kůže.
Muslimské ženy z okolí Detroitu netrpí nedostatkem vitamínui D jen kvůli důkladnému zahalení těla tradičním oděvem. Lékaři zjistili, že tyto ženy konzumují jen málo potravin bohatých na vitamín D.


„Naším cílem rozhodně není rozmlouvat muslimským ženám nošení hidžábu,“ řekl v rozhovoru pro časopis Scientific American jeden z členů výzkumného týmu Raymond Hobbs z detroitské Henry Ford Hospital. „Chceme jen včas předejít problémům, jež by mohlo dodržování této tradice vyvolat.“

 

Zvětšit obrázek
Opustit svoje zvyky a zahalit se po bělošském způsob života, se lidem s tmavě pigmentovanou kůží může stát osudným.


Problémy s nedostatkem vitamínu D netrápí jen severoamerické muslimky. Podle nedávných studií přispívá trvalé zahalení těla z náboženských důvodů k nedostatku vitamínu u třetiny až poloviny obyvatelstva Saudské Arábie, Spojených arabských emirátů, Turecka či Libanonu.

 

Nedostatkem vitamínu D ale trpí i mnozí Australané, kteří si chrání oděvem pokožku před spálením sluncem ve snaze předejít rakovině kůže.ˇ

 

Pramen: Endocrine Practice

 

 

 


 

Datum: 23.02.2009 16:42
Tisk článku

Související články:

Lieky, ktorých predpisovanie by mal lekár prehodnotiť     Autor: Matej Čiernik (10.09.2017)
Jak si zlepšit sexuální atraktivitu?     Autor: Josef Pazdera (17.02.2017)
Kam nechodí sluníčko, tam chodí lékař     Autor: Josef Pazdera (23.12.2016)
Ryzí vědecká fantastika ve filmu Interstellar     Autor: Stanislav Mihulka (13.11.2014)
Zklamání ze selenu     Autor: Josef Pazdera (24.02.2014)



Diskuze:

Ulítlé závěry článku

Berka Berka,2009-03-07 08:49:21

Článek má lživý nadpis. Mohl by se jmenovat třeba "Tradiční muslimský oděv ohrožuje zdraví žen na severu", ale to by ještě bylo taky mimo. Správný titulek je asi "Tradiční muslimský oděv ohrožuje zdraví žen výrazně snižuje příjem vitamínu D"

Jde o to, že když pošlu eskymáka do Afriky, nechám ho chodit v jeho oblečení, tak se asi taky nebudu divit, že zkolabuje. Zahalení celého těla je například na arabském poloostrově nutností, tam naopak evropské oblečení ohrožuje zdraví.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz