Slavná technologie z filmu Minority Report vstupuje na scénu  
Pokud zvítězí koncept vývojáře Johna Underkofflera, tak budeme v blízké budoucnosti ovládat domácí počítače stejně jako v centrále Prekrimu - pomocí pantomimy se speciálními rukavicemi a proháněním dat ve virtuálním 3D prostoru. John Anderton by se divil.

 

Zvětšit obrázek
John Underkoffler píše dějiny výpočetní techniky na konferenci TED. Kredit: Steve Jurvetson, Wikipedia.

Snad každého fanouška futuristických technologií a estetiky chytila za srdce snová technologie z filmu Minority Report (2002) od Stevena Spielberga, s jejíž pomocí Tom Cruise jakožto John Anderton ve speciálních, modře podsvícených rukavicích ovládá počítač v centrále Prekrimu elegantním baletem gest a posuňků. Není divu, že se od uvedení dotyčného blockbusteru již několikrát objevily pokusy uvést tuto technologii, přezdívanou jako MRI (Minority Report Interface), do života. Veškeré snažení vývojářů v tomto směru však zatím vyznělo do ztracena.

 

Zvětšit obrázek
Centrála Prekrimu. John Anderton v akci. Kredit: DreamWorks, Evan Lisull.

Teď však možná přichází průlom, jehož motorem je John Underkoffler, vynálezce z Massachusetts Institute of Technology a zároveň jeden z vědeckých poradců týmu filmařů při výrobě Minority Report. Zdá se, že ho rozhraní Minority Report Interface natolik nadchlo, že tohle téma neopustil po premiéře dotyčného scifi thrilleru a rozhodl se ho vyvolat z říše snů o budoucnosti do reality našeho světa. Podle Underkofflera sice během posledního čtvrtstoletí došlo k převratnému vývoji software a prostředí webu, ale způsob, jak ovládáme naše počítače, zůstal po celou tu dobu prakticky nezměněn. Na tomto poli stále s naprostým přehledem vládne stará dobrá počítačová myš, v lepším případě bezdrátová.

 

Underkoffler se to rozhodl změnit. Nedávno předvedl svoji technologii americké veřejnosti na akci organizované známou soukromou neziskovou nadací TED (Technology Entertainment and Design), jejímž posláním je šířit pozoruhodné myšlenky a koncepty. Jeho vystoupení komentátoři popisují jako „jaw-dropping“ a stejný dojem vyvolávají i videa z této události prostupující internetem. Underkoffler v něm předvádí obdivuhodně svižnou a noblesní manipulaci s obrázky a s daty, které jsou zobrazené ve 3D prostoru na velkých obrazovkách. Hnidopich by mohl dodat, že to není úplně přesně stejné, jako když pracuje John Anderton v Minority Report, ale nepochybně je to už hodně blízko.

 

Zvětšit obrázek
Xbox 360 s technologií Kinect. Kredit: Microsoft, Gameplay, Ltd.

Nová technologie přichází právě v době, kdy se celý počítačový trh poohlíží po nových způsobech ovládání počítačů. Myši a joysticky už evidentně přestaly veřejnost i vývojáře bavit. První výraznou vlaštovkou v tomto směru byla pozoruhodná konzole Wii od společnosti Nintedo, dobývající přízeň spotřebitelů od roku 2006, která vedle klasického infračerveně propojeného joysticku snímá i některé pohyby těla uživatele.

 

Microsoft začátkem června 2010 uvedl na trh technologii Kinect, která pomocí senzoru umožňuje hráčům zapojit do ovládání několika her i své tělo. Každopádně až čas ukáže, jak se tyto koncepty uchytí mezi hráči. Jak je ale vidět, doba je už zralá na zásadní změnu ovládání počítačů, otázkou je jenom to, která technologie nakonec zvítězí a nastoupí na trůn po stařičkých počítačových myškách. Není vyloučeno, že uspěje právě Underkoffler, který velmi podporuje šíření nových technologií mezi veřejnost. John Anderton by z toho určitě měl velkou radost a ze Stevena Spielberga by se tak vzhledem ke schopnosti předpovědět budoucnost technologií už skoro stal druhý Jules Verne.

 

 

 


Prameny:

Mail Online 17.6. 2010, Wikipedia (Minority Report).

 

Datum: 03.07.2010 09:11
Tisk článku

Související články:

Nové perovskitové LEDky jsou tisíckrát jasnější než organické LEDky     Autor: Stanislav Mihulka (16.01.2024)
DNA nanoroboti mohou „donekonečna“ replikovat sami sebe     Autor: Stanislav Mihulka (09.12.2023)
V jihovýchodní Asii se nejstarší kari vařilo před 2 tisíci let     Autor: Stanislav Mihulka (24.07.2023)
Z oboustranné lepicí pásky je možné vyrobit levný generátor elektřiny     Autor: Stanislav Mihulka (24.11.2022)
Zap Energy vyvíjejí modulární fúzní reaktory, co se vejdou do garáže     Autor: Stanislav Mihulka (27.06.2022)



Diskuze:

Re: Skeptický pohled

Adam Feistner,2010-07-10 01:27:01

Ale tak ono dost záleží na aplikaci: v demu jasně zmiňuje oblasti a např. běžná kancelařina mezi nimi není. Chce to jen trošku fantazie - hádám, že např. ovládání domácího av centra (Natal) může v tomto duchu opravdu dospět ke každému. Pokud se podíváte na práci p. Jeffa Hana s virtuální klávesnicí, také to může být cesta k lepší ergonomii práce. Tj. nejde jen o to, máchat rukama 8h ve vzduchu :) Do třetice pak můžeme zmínit BCI (Brain-Computer Interface), kterým bychom už mohli dělat i běžnou kancelářinu, hrátky s kódem atp. Dovolil bych si tvrdit, že běžný koncept myš/klávesnice zastarává hlavně díky vývoji mobilních technologií a přesunu počítačů více k lidem - mobil, automobil, domácí centrum, čtečka e-knih nebo fotoknížka - to jsou místa, kde je myš/klávesnice na obtíž.

K poznámce o jiných HID - upřímně jsem v CADu pracoval kraťounce (pár hodin), ale i tak mi velký tablet přišel podstatně výhodnější než obyčejná myš. Letecký simulátor hraný myší a dobrým analogem je asi také o jiném zážitku a přestože jsem si zvykl na touchpad více než na myš, jednou za čas ji pro 3D FPS připojím. Stejně tak to vidím s touto MRI :) Tj. pro danou oblast ideální HID. Hmm?

Odpovědět

Skeptický pohled

Jirka Naxera,2010-07-05 13:08:37

Demo je hezké a věřím, že po vychytání pár much (potřeba rukavic např.) se jistě vhodné aplikace najdou, a to nejen pro hry.

Nicméně nevěřím, že by se podobným způsobem vyvíjelo běžné UI normálního (pracovního, domácího) PC. Už jen představa pracovní doby strávené máváním rukama mě neskonale děsí, voice recognition i v optimálné podobě pořád beru spíše jako doplněk ke klávesnici než jako její plnohodnotnou náhradu. Nehledě na to, jak by taková kancelář s více lidmi vůbec fungovala kdyby všíchni mluvili.

Navíc bych jako další argument pro jistou skepsi uvedl, že současné HID už měly spoustu možností se ubírat jiným směrem, vzpomeňme třeba na trackbally, touch screen, tablety a joisticky, přesto i po tolika letech zůstává klasická myš jako "povinná výbava", to samé klávesnice.

Odpovědět

a

Jiří Štros,2010-07-03 13:48:02

?

Odpovědět

Cruise

Bronte Harkaitz,2010-07-03 10:18:17

Tom Cruise je člen směšného náboženství zvané scientologie. Na to přátelé nezapomínejme.
Směšnost tohoto náboženství (jako všech ostatních) je zpracována v South Parku a další info lze najít na wikipedii.
Zakladatel byl sci-fi spisovatel a holt jednou se stalo, že někdo vzal to jeho sci-fi doslova. Bang a nová víra je na světě.
...(ach jo, už bych si mohl taky založit vlastní náboženství... chce to jen originální nápad, spasitele, nějaká omezení v chování, společenskou strukturu... blbci se najdou vždycky...zpočátku to bude hodně práce ale nakonec se to vyplatí)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz